26 Kasım 2010 Cuma

WTF??!! Gunun Olayi

Oncelikle embed olayini bu videoda beceremedigimden buradan izleyin.

Senaryo ozetle su; Berdych'in cizgiye dusen bir topunda Nadal topa vurduktan sonra gelen bir out overrule durumu ve tam bu esnada Nadal'in kalkan kolu var. Karar duzeltmeden sonra Berdych hakeme veryansin ediyor ve hakem de "Istersen itiraz edebilirsin" diyor. Berdych itiraz ediyor ve topun icerde oldugu goruluyor. Bu sefer Bernardes puani Berdych'e verince bu sefer Nadal itiraz ediyor; cunku puan karar degisiminden sonra bitirilmisti, yani tamamlanmamisti. Puan tekrari olmasi gerek. Nadal uzun uzun yetkililerle tartistiktan sonra puan Berdych'in oluyor yine de.

Burada kabahatli olan kisi Carlos Bernardes. Iki tane cok onemli hatasi var. Ancak kritik bir detayi goremiyoruz malesef; Nadal ve hakemi karar degisimine giden surecte ayni karede goremiyoruz. Bu nedenle hakemin karar duzeltmek icin hareketlenmesi mi Nadal'i etkiliyor, yoksa Nadal itiraz icin hareketleniyor da Carlos mu ondan etkileniyor bunu goremiyoruz.

Birinci senaryoda, yani Nadal'in Bernardes'in karar duzeltme egiliminden etkilenmesinde zaten Bernardes'in verdigi karar yanlis. Bir hakem bir kurali degistiriyorsa ve bu karar yanlissa her iki oyuncunun da magdur edilmemesi adina puan tekrari olur.

Ikinci senaryoda, yani Nadal itiraza niyetlendi ve Bernardes bundan etkilendiyse yine hatali olan Bernardes. Bizim duydugumuz sey Nadal'in karara itiraz ettigi anonsu degil cunku, hakemin out karari. Bernardes Nadal'in topun out oldugunu dusundugunden etkilenip out karari veriyorsa bile karar kendisine ait. Eger emin degilse out demek yerine Nadal'in itiraz etmesini beklemeli. Zaman zaman oyuncularin bu konuda kararsiz kaldiklari da olur sonucta; bir an icin out oldugunu dusunup sonra devam edebilirler. Sonucta Bernardes sesini cikartmasa Nadal ya itiraz edecek veya puani kaybedecek zaten. Bernardes Nadal'in hissiyatina uyarak out dese bile dedigim gibi karar onun oluyor o noktadan sonra. Vicdan yapmis olmak adina "Benim yanlis davranisim yuzunden Berdych puanindan olmasin" diyerek bir yanlis karar daha verince olmuyor. Iki yanlis bir dogru etmiyor.

Maclar esnasinda oyuncular hatta seyirciler bazi pozisyonlarda topun disari dustugunu dusunebilirler. Hakemler bunlardan etkilenmeden kendi gordugune karar vermekle yukumluler. Kararlarinin sorumluluklarini baskalarina yikacaklarsa orada oturmamalilar. "Ama o oyle demisti de ben ona inandim da ondan oyle yaptim da" demekle olmaz. Bernardes burada oldukca kotu bir yonetim gostermis.

Bernardes icin diyeceklerimi dedim. Diger oyunculara gelecek olursak; Nadal burada kesinlikle sansli. Cunku yanlis karar sonrasi oyununu kaybetmedi. Ki kendisi de mac sonrasinda bunu soylemis. "Puana itiraz etmedim, etsem sesimi cikartirdim. Belki bir an icin duraksamis olabilirim" demis. Benim kisisel gorusum, Bernardes out diye atlamasa Nadal itiraz ederdi. Ama sagolsun o kadar cabuk davranmis ki kendisi Nadal itiraz mi ediyor yoksa hakemin kararini mi onayliyor onu bile anlayamiyoruz. Nadal'in kendisinin bile orada ne dusundugunu anlayabildiginden suphem var hatta, sagolsun Bernardes kimseye firsat vermeden atlayivermis.

Berdych Nadal'i hakemin kararini etkilemekle suclamis. Berdych'in asil takildigi konu Nadal'in puan tekrari konusundaki itirazi. Buna takilmakta haksiz. Cunku hakemin karar degisiminden sonra sorumluluk hakeme gecer. Hakemin yanlis karari varsa da rakip bunun icin cezalandirilmaz. Kural bu. Nadal buna benzer bir olayi Wimbledon'da da yasamis ve orada da sert bir itirazda bulunmus ama karar degismemisti. Berdych hakemlerin Nadal'dan korktuklarini soylemis ki bu da bu olay icin bana gore yanlis bir ifade. Macin hakemi oncelikle yaptigi mudahale ile Berdych'e zarar verdigini dusunup Berdych lehine kural ihlali de yaparak bir karar veriyor. Hakemin Nadal'dan korkma veya ona yaranma gibi bir durumu olsa zaten Berdych'e sirinlik olsun diye kurali da bozarak ona puan vermeye kalkmazdi. Veya itiraz sonrasi kararini degistirirdi.

Berdych'in hakeme bir baska itirazi ise out durumundaki hakemin karar duzeltmesinden hemen sonraki "Ne diye oyuncuya guvenip duzeltme yapiyorsun?" itirazi. Burada Berdych yerden goge kadar hakli. Birak adam out oldugunu dusunuyorsa itiraz etsin, sen ne diye mudahale ediyorsun? Yok eger out oldugu karari senin gorusunse, neden sanki Nadal yuzunden hata yapmissin gibi kalkip onu cezalandiriyorsun?

Carlos Bernardes sozum sana;

"Al...Kirdin..Kirdin..."

Ekleme:

7 yorum:

orion dedi ki...

"Bu nedenle hakemin karar duzeltmek icin hareketlenmesi mi Nadal'i etkiliyor, yoksa Nadal itiraz icin hareketleniyor da Carlos mu ondan etkileniyor bunu goremiyoruz."

Bunun önemi yok; çünkü hakem Berdych itiraz ediyor diye anons yaptı. Yani kimin kimi etkilediğinden bağımsız olarak out olduğunu onaylamış; Berdych de buna itiraz etmiş oluyor resmi olarak. Son karar Türk hakemlerinin tam emin olmadıkları bir penaltı çaldıklarında daha sonra karşı taraftan da birine kırmızı kart göstermesine benziyor açıkçası

kirpi dedi ki...

Zaten hangi sekilde olursa olsun hata Bernardes'in. Orada sadece Carlos biraksa Nadal itiraz edecek miydi onu anlamaya calistim. Bana o an icin kendisi itirazda bulunmadi, veya bulunamadi, ama hakem araya girmese dusunup sonra etmeye karar verirmis gibi geldi. Bu sadece bir his ama tabii...

sekoser dedi ki...

Hakem eyyam yapmış:) Nadal out diye elini kaldırmış ama. Bence oyuna devam etmeyecekti. Yine de farketmez hakem kötü batırmış. Maça böyle etki etmemesi lazım, bu spor bireysel ve sporcuların çok kırılgan olabildikleri bir spor. Olmamış.

kirpi dedi ki...

Bana da hekemin out karari ile Nadal'in el kaldirmasi neredeyse ayni anda olmus gibi geliyor. Ozellikle Bernardes'in eline akiyorum, elini out derken soyle bir kaldiriyor ya...Nadal ile ayni anda gibi..

Bence Bernardes out demese Nadal kisa bir dusunme anindan sonra itiraz ederdi. Ama Nadal itiraz etmese de Bernardes out diyecekti. Yani Bernardes'in out karari Rafa'nin hamlesinden bagimisz. Yan cizmesin hic. :)

kirpi dedi ki...

Bu arada Berdych "Nadal neredeyse 3 dakika yoneticilerle konustu" demis. Ama Nadal'in itiraza baslamasindan korta geri donusune kadar gecen sure 55 saniye falan :). Korttayken daha uzun geliyor demek ki.

sekoser dedi ki...

Nadal zaten söylediğin gibi elini kaldırıp puanı bırakmış, out kararı da hakemden gelmese itiraz etmek zorunda kalacaktı kesinlikle ki bunu patığını gördük daha önceleri.

Hakem batırmış resmen, zaten hawk-eye kararını beklerken suratı düşüyor baya.

kirpi dedi ki...

Nadal itiraz edecekti ama hakem kendi veridgi kararin arkasinda durmamis, omurgasizlik yapmis...