5 Ekim 2013 Cumartesi

Rafa 1 Numara

Berdych bugün ilk sette 2-4 gerideyken çekilince Nadal "yine" finale çıkmış ve böylelikle 1 numara olmuş oldu.

Nadal şu dakikadan sonra kontağı kapatsa bile Djokovic'in 1 numarayı alabilmesi için Paris'i kazanması ve tabi ki geçen sene kazandığı herşeyi (ki bu geri kalan herşey oluyor) yine kazanması lazım. Bunun olmadığı durumda Nadal Mart'a kadar bir numara.

"Neden?" derseniz, bunun iki sebebi var. En önemlisi tabi ki Nadal'ın koruyacak puanının olmaması. İyice sermezse AO'dan falan mutlaka biraz puan çıkartıp arayı açacaktır. Ama açmasa bile Djokovic'in mucizeye ihtiyacı var. Zaten biz de o nedenle "En az Mart'a kadar" diyoruz. Bir başka neden de daha ufak bir ayrıntı; Nadal'ın Vina Del Mar puanları şu an sayılmıyor. Sayılmamasının nedeni abartı sayıda küçük turnuvada oynamış olması. Yani Nadal seneye Vina Del Mar'ı atlasa da koşup duruma bakmaya gerek yok. Hem zaten onları oynamasa da gider Miami'yi oynar, oradan biraz puan alır falan filan.

Yani Mart'a kadar bir numarayı biliyor gibiyiz. Uzun süredir ilk defa böyle ön ödemeli kampanyayla bir numara olan birini görüyoruz, değişik oldu.

3 Ekim 2013 Perşembe

Video: Yakın Plan Potro


Şirin!

Video: Roddick'ten Djokovic Üzerine


Ben bunlar arasında taraf olmam. Yesinler birbirlerini.

1 Ekim 2013 Salı

Malisse ve Nalbandian Bırakıyor

Nalbandian omzu ameliyata iyi cevap vermediğinden, Malisse ise muhtemelen yaşı kemale erdiğinden tenisi bırakıyorlar.

Nalbandian özellikle gençliğinde oldukça potansiyelli görünmesine rağmen kağıt üstünde beklendiği kadar başarılı bir isim olamamıştı. En belirgin özellikleri (bana göre) tertemiz çalışan ve müthiş açılar yakaladığı çift el backhandi ve Davis Cup aşkı. Son yıllarda bir sakat, bir sağlıklı şeklinde gidip gelerek oynuyordu zaten. Geçen sezonda da başarılarından ziyade siniri dikkat çekmişti; sağa sola savurduğu raket ve tekmelerle kort kenarındakileri yaralama riskine maruz bırakıp puan cezası aldığı, hatta diskalifiye edildiği olmuştu.

Malisse deyince de aklıma bir video altında gördüğüm "Bir de beyni olsa..." yorumu geliyor. Yine fiziksel olarak potansiyeli var gibi görünen ancak bunu korta yansıtamayan bir isim. Zaten sıralamada da epeyce iner çıkardı kendisi; kah iyi bir seri yakalar, kah yerlerde sürünürdü. 2009'da dopingle ilgili takip kuralına uymadığından 1 yıl ceza alması gündeme gelmiş ve "Bu yaştan sonra bir yıl bırakırsam tekrar dönemem ki?" diye ağlamıştı. Gerek cezanın fazlalığı konusundaki genel kanı, gerek de bazı oyuncuların verdiği desteklerin yardımı ile bu ceza uygulanmayınca dört yıl daha tenis oynayabildi. Kendisinin bir de Dolgo ile birlikte aldığı bir Indian Wells çiftler şampiyonluğu vardır ki, kariyerini bu alanda yönlendirse sanırım daha başarılı olurdu.

Yolları açık olsun.

29 Eylül 2013 Pazar

Malezya'da şampiyon Sousa!

Portekizli Joao Sousa büyük sürprize imza attı ve Kuala Lumpur'da kariyerinin ilk finalinde ilk şampiyonluğuna uzandı. Finalde mağlup ettiği rakibi Benneteau idi. Dün burada Benneteau bir aksilik olmazsa artık kazanır dedik ama daha önce oynadığı 8 finali kaybetmiş birinin aksilik yaşamaması biraz zor bir ihtimalmiş, onu anlamış olduk.

İlk seti rahatça 6-2 aldıktan sonra lanet kırılıyor mu dedik... İkinci sette de 5-4 öndeyken Sousa servisinde maç puanı buldu Fransız. Çok güzel bir vuruşla filenin önüne geldi ama Sousa'nın forehand passing shot'u çivi gibi çizgiye oturunca Benneteau kaderine güldü. Arkadan servise tutunup hemen servis kıran Sousa, Benneteau'nun 10-15 dakikalık o sersemliğini hiç affetmedi, ki son sete de hemen servis kırarak girdi. Daha sonra yaptığı tek şey kendi servisine tutunmak oldu ve 6-4 ile seti alarak maçı bitirdi.

Bu sene zaten Ağustos ayında yükselişe geçti Sousa. Ülkesinde bir challenger aldı, sonra US Open'da 3. tur gördü. Geçen hafta Rusya'da yarı final derken burada da şampiyonluk geldi. İşin ilginç yanı hiç potansiyelli gözükmezken ve 24 yaşına geldikten sonra ATP'ye böylesine sert ve hızlı bir şekilde girmiş olması bence. Bu sonuçla Sousa ilk 60'a girmeyi garantiledi. İlk 50 ihtimali de var.

Benneteau ise ATP tarihinde en çok maç kazanıp da turnuva kazanamayan oyuncu klasmanında 2. sıradaki yerini, zirveye taşımak için kararlı bir adım daha atmış oldu.