12 Ocak 2013 Cumartesi

AO 2013: Ana Tablolar

Erkeler tarafından başlayalım.

2012'den 2013'e sarkan dağınıklık 2013 başında da kendini hisettirecek gibi. "Kesin finale çıkar" diyebileceğim kimse yok şu an. Ne Djokovic ne de Murray hazırlık turnuvalarında çok sağlam bir görüntü çizemedi; Federer ise bir süredir görünmüyor zaten gösteri maçları dışında.

5 nolu seribaşı Berdych Djokovic'in çeyreğine düşmüş. Ama bu Djokovic'in çeyreğini zor yapmıyor; zira 5 nolu seribaşı Berdych. Aşırı derecede dengesiz bir kişilik ve 2012'nin son aylarından beri de sağlam durmuyor. Bu çeyrekteki diğer "kuvvetli" seribaşı isimler Monaco ve Wawrinka olduğundan Djokovic burayı atlatabilir diyorum. Onun için en büyük sorun bu yıl aşırı derecede sıcak olması beklenen havalar olacaktır. Bu bölümdeki diğer bazı dikkat edeceğimzi isimler gençlerden Harrison ve Goffin ile kalbimizde ayrı bir yeri olan Baker.

4 nolu seribaşı Ferrer de zor kura çekmemiş ama onun çeyrekfinal rakibi daha zorlu olacaktır bence. Çeyreğin diğer yakasında Tipsarevic-Hewitt-Dimitrov yakınlaşmışlar. Hewitt'in AO'ya özel performans gösterme huyu olduğundan burada Tipsarevic ilk tur maçını kaybedebilir. Hewitt-Tipsarevic maçı izlenmeli. Kafası dağılmazsa bu çeyrekte ben seribaşı olmamasına rağmen Dimitrov'a çeyrekfinal için şans tanıyorum. Çokoprensimiz Ferrer'in tarafı rahat gibi ama kendisi bu yıl ne hikmetse biraz fazla hazırlık turnuvası oynadı AO öncesinde. Bu hafta Auckland'i üst üste 3 yıl kazanma başarısını gösterdi ama kendini yormuş olmasından korkuyorum. Yine de Ferrer sıcak havalardan diğerleri kadar etkilenmez bence, İspanyol ne de olsa...

Şimdiye dek 10 kez kadar söylendiğini görmüşsünüzdür ama bir de ben söyleyeyim; Murray en zor kurayı çekmiş. Çeyreğin karşısında Del Potro var. Del Potro 4. turda "doppleganger"ı Cilic ile karşılaşabilir ama o karşılaşmaya kadar onu 5 sete zorlayabilecek kimse yok. Murray içinse ilk turdaki Haase eşleşmesi çok kolay değil bence. 4. turda Dolgopolov veya Simon gelecek ki bu diğer seribaşlarına göre daha zor bir potansiyel 4. tur bence.  Çeyrekten Del Potro, Murray veya zayıf bir ihtimal de olsa Cilic çıkabilir.

Federer ise ilk turlarda sıkışma yaşayacak gibi. Paire ortaşekerli bir ilk tur maçı, çok zor değil ama çok kolay da değil. Federer için en büyük tehlike Sydney'in taze şampiyonu; şımarık ergen, Avustralya'nın gözünün nuru Tomic'in potansiyel 3 tur rakibi olması. Federer'in 3. tura kadar mutlaka pasını atması lazım; yoksa bu velet şampiyonluğunun da gazıyla yapar nazını, koyar maçı istediği saate, yapar şovunu. Potansiyel 4. tur rakibi Raonic, yine çok kolay değil. Aslında Tomic-Raonic üst üste iyi olmamış. Sonrasında Tsonga gelebilir veya bir ihtimal Gasquet. Yılların eskitemediği Haas da bu çeyrekte bu arada.

Kadınlarda ise tablonun bir tarafı benim için diğer taraftan net bir şekilde daha heyecan verici. Azarenka bir çeyrekte; Serena ve Kivican diğer çeyrekte. Kvitova son zamanlarda iyi performans göstermiyor ama slam havası başka olur diye umuyorum. İyi performans gösterirse yine heyecanla bekleyeceğim bir Kivican-Serena çeyrek finali izleriz ki bence Wimbledon'da tenis zevkini en fazla aldığım maç bu ikisinin maçıydı. Woz ve Errani ile aynı çeyrekte olan aZarenka bence çeyreğe çıkacaktır.

Tablonun diğer tarafında ise Li, Kerber, Radwanska Sharapova ve Venuz var. Venus dedim; çünkü kurada Sharapova'ya yakın duruyor ve Sharapova'nın da atlatmaya çalıştığı bir sakatlığı olduğundan sürpriz bir şekilde ilerleyebilir. Buradan çıkacak finalisti kestirmek zor; sırasıyla Radwanska, Kerber ve Li'ye şans tanıyorum.