26 Mayıs 2013 Pazar

Video: Nadal'ın Sol Dizine Binen Yük

Embed edemedik buradan yakın.

Uyarı: İç kaldırabilecek içerik.

Roland Garros Kuraları

Roland Garros turnuvası bugün başlıyor.

Öncelikle son iki haftanın şampiyonlarını not alalım. Roma'da Serena ve Rafa şampiyon oldu. İkisi de sürpriz değil. Roma'da Djokovic'in yine erken elenmesi Roland Garros'taki olası bir Rafa-Djokovic maçının sonucunu tahmşn etmemizi zorlaştırdı. Bu hafta ise Montanes (kendisi RG öncesi son toprakta genelde bir kupa denk getirir), Monaco, Kanepi ve Cornet kazandı. En çok Kanepi'ye şaşırdım ben.

Kuraya genel olarak bakacağım. Rafa zaten 4 numara gitmişti ama Murray çekilince 3 numara oldu. Del Potro da çekildi bu arada. Yarı finaller Rafa-Djokovic ve Federer-Ferru oldu. Erken final niteliğinde bir yarı final olacak gibi. Her iki taraf için de zor ama genel görüşün aksine bence Rafa'nın işi daha zor. Brands gibi bir büyük servisçi ile açacak ve bu maç beklenenden zor geçecek bence. Öncelikle ilk hafta bol yağmur göründüğünden sertleşen zemin zaten Nadal'ın oyununu bozar. Ayrıca ikili daha önce karşılaşmamışlar ki Nadal, özellikle de ilk turlarda, daha önce oynamadığı isimlere karşı zorlanır. Üçüncüsü; büyük servis. Isner maçını hatırlatırım. Nadal Klizan, Fognini vs diye devam edecek ki özellikle Fognini RG'de gazı kökler ama ilk tur maçı daha önemli bence. Djokovic ise Goffin, Dodig, Dimitrov, Haas gibi isimlerle uğraşacak. Ben bu isimlerin hiçbirinde 5. seti çıkartacak nefes göremiyorum. Dimitrov'un pili 3 sette bitiyor daha. Brands'ten şüphelenmemin sebebi, servisiyle işi götürenlerin çok yorulmaması. O maç uzarsa "Kirpi demişti" dersiniz.

Diğer tarafta Federer ilk iki turda üst üste elemelerden gelenlerle oynayacak. İlk elemelerden gelen arkadaş, Carreno, futures turnuvalarında ritm yakaladığından soru işareti. en iyi ihtimaller setler yakın geçer ama, yenmesi bence mümkün değil. Federer'in laylaylom kurası finale kadar devam ediyor; bu çeyrek açıkçası bomboş. Ferrer ise bana göre görece zor bir kura çekmiş. Her ne kadar genelde kaybetmediği isimler varsa da burada, Montanes, Granollers, Anderson, Almagro isimlerini toprakta arka arkaya dizince ortaya yıpratıcı bir görüntü çıkıyor. Ferrer'in çeyreği biraz üzücü bir çeyrek olmuş; 4. tur potansiyeli olan pek çok isim birbirini kıracak burada.

Kadınlarda bu sezon sapır sapır dökülen seribaşları Serena'nın tarafında. En kuvvetli seribaşı diğer çeyreğin başındaki Radwanska. Arada Wozniacki falan var, düşünün. Bu yarıyı renklendirme potansiyeli olanlar Carla Suarez, Kuznetsona, Ivanovic ve Errani.

Diğer yarıya bakınca açıkçası daha fazla çekişme görüyorum ama buradan da finale gelip iyi oynayan bir Serena'yı kim yener diye bakınca pek bir şey göremiyorum. Schiavone, Stosur, Li, Kvitova gibi tek slamli oyuncular burada toplanmış. Bunlardan Li'ye dikkat etmek gerek. Li Avustralya'dakine benzer bir ritm bulamazsa Sharapova-Azarenka yarı finali çıkar gibi duruyor. Bu maçın kazanı, finaldeki rakibi sorunsuz bir Serena olmadığı sürece kupayı alır.