1 Mayıs 2010 Cumartesi

Roma: Rafa Zorluk Seviyesini Arttırdı

Nadal, Roma Masters yarı finali maçında Letonyalı Ernests Gulbis'i 6-4 3-6 6-4'lük 3 set sonrasında mağlup ederek, toprakta katıldığı 2. turnuvada da finale yükselme başarısı gösterirken, bu yılki toprak sezonunda da ilk setini bırakmış oldu. Bu sene, şu ana kadar oynadığı 8 toprak kort maçında set bırakmayan, hatta 7-5 veya 7-6'lık tek bir seti bile olmayan Nadal, rekabetsizlikten sıkılmış olacak ki, korta çıkmadan önce options'a girip "very hard" seviyesine çıkarmış rakibin zorluk seviyesini.

Şaka bir yana, bugün kortta gerçekten sağlam bir Gulbis izledik. Letonyalı maçın ilk oyununda kırdırdığı servis oyunu hariç, maçın sonuna kadar servisinde hep sağlam durdu, çok kritik anlarda servis kırma puanlarını iyi servislerle bertaraf etti, tam 50 winner vurdu, Nadal gibi harika bir koşucuya karşı sayısız dropshot sayısı çıkardı. Nadal da bu sezon topraktaki en kötü maçını oynadı. Son setin sonlarına doğru yükselttiği vites onu maça getirdi. Nadal gibi oyuncuların çok iyi oynamadıkları maçları kazanmaları da gerekiyor. Zirvedeki oyuncular her maçlarında gerçek performanslarını gösteremeyebilirler ama zirve oyuncusu olduklarını, bu tarz yakın maçları kazanarak gösterebilirler. Nadal, bu sene Davydenko, Ljubicic ve Roddick'e karşı 3 setlik maçlarda ilk seti aldıktan sonra kaybetmişti. Bu kez aynı kazayı yaşamaması, bu sene ilk kez yakın geçen bir maçı kazanması onun adına olumlu. Nadal, mental açıdan turdaki en iyi oyuncu olarak bu sene karakteristik olmayan yenilgiler alıyordu; bu maç, bu anlamda belki matadorun eskiye döneceğinin bir sinyalidir.

Nadal, yarın finalde vatandaşı David Ferrer ile karşılaşacak. Ferrer, günün ilk maçında vatandaşı Fernando Verdasco'yu 7-5 6-3'lük setlerle geçmeyi bildi. Maçı o an işim olduğu için livescore'dan takip edebildim. Verdasco ilk seti 5-1'den 7-5 vermeyi başardı. İkinci sete de servis kırarak başladı Ferrer ve 4-1 öne geçti. O andan sonra scoreboard'dan göründüğü kadarıyla Verdasco zorlamaya çalıştı rakibini ama yetemedi, servis kırma avantajını geri alamadı. Sonunda maçı kazanan Ferrer, Barcelona'nın intikamını almış oldu.

Nadal ve Ferrer, Monte-Carlo'da yarı finalde karşılaşmış, kazanan Nadal olmuştu. Bu kez de ağır favori Nadal. Gulbis maçındaki oyunu, hatta genel anlamda bu turnuvadaki oyunu, Monte-Carlo'daki oyunundan biraz altta. Bunu Roma'nın zeminin hızına bağlayabiliriz. Monte-Carlo, en yavaş toprağa sahip kort neticede. Roland Garros'un da Roma ve Madrid gibi hızlı topraklardan yavaş olduğunu belirtmek lazım tabii. Roma ve Madrid de kort hızı açısından asıl test değil Roland Garros için. Nadal, büyük servislere karşı sıkıntı yaşayabilen bir oyuncu. Ferrer, bu tarzda değil. Daha çok ralli oynamayı, karşılıklı top vurmayı seviyor. Nadal'ın zorlanmadan yenmesi gerekiyor şu formuyla. Kaldı ki ben kendisinin bugünkü yakın galibiyetinden sonra rahatladığını ve çok iyi moral kazandığını da düşünüyorum...

2 Mayıs 2010 Pazar: Rafael Nadal vs. David Ferrer TSİ 17.00

30 Nisan 2010 Cuma

Roma'da Çeyrek Finaller

Uzun süredir blogu tek başına idare ediyordu kirpi. Bu postla birlikte geri dönüşümü yapıyorum. Güncellemelerin daha da sıklaşacağını umut ve vaat ediyorum. :)

Roma'da bugün 3. tur maçları tamamlandı ve çeyrek final eşleşmeleri belli oldu. 2. turda Federer'i 3 sette eleyen Gulbis, 3. turda wildcard'lı Filippo Volandri'yi 6-2 3-6 7-6 ile geçmeyi başardı. Günün en zevkli maçı olduğunu söyleyebilirim. Volandri, sakatlıklarla boğuştuktan sonra geri dönmeye çalışıyor. Geçtiğimiz 1-1.5 aylık süreçte 5-6 tane challenger oynadı İtalya'da. Bunlardan birini de 2 hafta önce Roma'da kazanmayı başardı. Wildcard ile katıldığı bu turnuvada ilk turda Luczak, ikinci turda Benneteau'yu geçti. Gulbis karşısında çok iyi oynadı. Maç tamamen ortadaydı, tie-break'te çok kritik puanlarda 2 arka arkaya ace atınca Letonyalı, maçın kaderi çizilmiş oldu. Gulbis, yarın çeyrek finalde İspanyol Feliciano Lopez ile oynuyor. Lopez, bugün maç ısınması sırasında sakatlanan Ljubicic'in bırakmasıyla birlikte puan oynamadan çeyrek finale çıkmış oldu. Gulbis favorim bu eşleşmede.

Gulbis-Lopez galibinin yarı finaldeki rakibi ise Nadal-Wawrinka galibi olacak. Wawrinka, Berdych'in ardından Soderling'i de yenmeyi başardı. Kazablanka'da şampiyonluk yaşamıştı toprak kortta Wawrinka. Burada da çeyrek final iyi bir Roland Garros sonucunun habercisi gibi. 3. turda Hanescu'ya sadece 5 oyun bırakan Nadal karşısında yarın çok şansı olmadığını söylemek lazım tabii.

Tablonun diğer tarafında Tsonga ve Ferrer karşı karşıya gelecek. Tsonga, sürpriz bir şekilde iyi bir toprak kort sezonu geçiriyor şu ana kadar. 3. turda elemelerden gelip ilk turda Ferrero'yu 3 oyun vererek yenen Giraldo'yu 2 sette geçti. Ferrer ise, Avustralya Açık sonrası kafası bir türlü geri gelmeyen Murray'i iki sette devirdi. Tsonga'nın da Ferrer'in de maç skorları aynı bu arada. 6-3 6-4 (sırası bile aynı setlerin, evet). Dengeli maç, tahmin yapmak kolay değil ama rallilerde Ferrer'in daha fazla ayakta kalan taraf olarak maçı kendine çevirmesi muhtemel gibi.

Bu eşleşmenin galibini, Djokovic veya Verdasco'dan biri karşılayacak yarı finalde. Verdasco ile Djokovic, Monte Carlo'da karşılaşmışlar, Verdasco eze eze kazanmıştı. O Verdasco geçen hafta Barcelona'yı kazandı ve burada da şu ana kadar set bırakmadan yoluna devam ediyor. Ama Djokovic, bu kez benim favorim bu eşleşmede. Verdasco son 3 haftada çok fazla maç oynadı ve bunun etkisini, özellikle 3 setlik bir maç olursa hissedecektir.

Bu postun sonuna yamayayım. Yarın (tabii artık bugün oldu) Marsel, Tunus'ta çeyrek final maçına çıkıyor. Jose Acasuso ile oynayacak ve internetten izleme şansımız yine olacak. Merkez kortta TSİ 13.00'da Ouahab-Vliegen maçının ardından (bu eşleşmenin galibi aynı zamanda Acasuso-Marsel'in galibiyle yarı finalde oynayacak) korta çıkacak Marsel. TSİ 15.00 gibi olacaktır muhtemelen. Acasuso, Şubat'tan bu yana ilk turnuvasını oynuyor. Ciddi bir sakatlık dönemi geçirdi. Burada ilk 2 maçında nispeten kolay rakiplere karşı oynadı. Marsel eğer Rochus maçının 2 ve 3. setinde oynadığı oyunu oynarsa, Acasuso'nun fiziksel olarak hazır olmamasından yararlanıp yarı final biletini kapar. Bu arada Marsel'in kurada şanssız olduğunu da söylemek lazım. Acasuso yerine çok daha güzel rakipler vardı aslında. Eğer Acasuso gibi gerçekten sağlam bir toprakçıya karşı yarın kazanırsa, kendine güveni iyice artacaktır toprak kort konusunda ve bu turnuvanın da favorisi olacaktır benim gözümde. Marsel'e başarılar...

Not: Marsel, haftaya Ramat Hasharon'da (sert kort) mücadele ettikten sonra, aynı haftanın sonunda Madrid elemelerine, ondan 1 hafta sonra da Roland Garros elemelerine geçecek. İyi bir ritm, top 100'ü getirir çim sezonu öncesinde...

28 Nisan 2010 Çarşamba

Bayanlarda Sakatlar

WTA ile ilgili uzunca bir suredir bir sey yazmamistik. WTA bildik dengesizligi ile devam ediyor. Sakatliklar gundemde.

Kim Cjlisters ayagindaki sakatlik nedeni ile 6 hafta kortlardan uzak kalabilirmis. Bu Roland Garros'u kacirabilecegi manasina geliyor ama kendisi "Hizli iyilesirim ben" demis.

Henin'in sol elindeki bir parmagi kirilmisti. Tek el backhand uzmani "Ben o elimi pek kullanmiyorum zaten." diyerek mucadelesine devam ediyor.

Sol bileginden sakatlanmis olan Jankovic ise oynamaya ve simdilik kazanmaya devam ediyor.

Bugun icimi ciz ettiren bir haber Carla Suarez Navarro'dan geldi. Ayak bilegini cok ama cok kotu burkmus. Kirilmis olabilir diyen var, bacagi kendi ustune katlandi (!) diyen var. Gormeye tahammul edilemeyecek bir manzaraymis. Umarim cok kotu bir durumda degildir. Benzeri bir durum gectigimiz gunlerde Wozniacki'nin basina gelmisti ama onun durumu o kadar kotu degildi.

Sirtindan sakatligi olan, insanlarin ne sevgi ne nefret ama bolca acima duygusu ile yaklastigi Safina geri donus girisiminde bulunuyor. Dedigine gore sakatligi tekrarlarsa kariyeri bitebilirmis. "Tenisten ayri kaldigim sure icerisinde ne siralamayi ne de kupalari, sadece tenisi ne kadar cok sevdigimi dusundum" demis. Donusunu biraz aceleye getiriyor gibi, eger istedigi duzeye gelemediyse yine uzun bir ara verir diye dusunuyorum.

Video: Marat Naber?

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

Roma: Gunun Maci

Dun Djokovic kolay bir galibiyet alip Federer elenince ortaya cikan tabloda Nadal'in bulundugu tarafin favorisi biraz daha favori hale geldi dersem yanlis soylemis olmam herhalde. Haliyle bugunun en merak edilen maci Nadal-Kohlschreiber maci olmustur.

Bu mac Nadal'in gecen haftaki performansinin bir haftalik mi oldugunu, Barcelona'dan cekilme sebebinin sadece dinlenme mi yoksa arkasinda bir sakatlik mi oldugunu ve Rafa'nin daha hizli bir zeminde nasil bir goruntu cizecegini gostereceti. Mac 6-1 ve 6-3'luk iki set ile bitti. Ben maci izleyemedim ama 28 basit hata yapmis Kohlschreiber. Bu 7 oyun gibi bir sey. Nadal'in basit hata sayisi 11 ve ilginctir bunlarin 8'ini daha rahat kazandigi 1. sette yapmis.

Mac sonunda Ispanyol televizyonuna roportaj vermis. Parmagi ve bandajlari ile ilgili bir sorunu oldugundan(ben de bilmiyorum tam olarak nedir) ve rahat calisamadigindan bahsetmis. 1-2 gun once de parmaklari ile ugrasirken kameralara yakalanmisti Djokovic'i izlerken.



Bazen Nadal'in roportajlarinda fazla detay verdigini dusunuyorum. "Soyle oynamaliyim, su yonumu gelistirmeliyim" gibi seyleri biraz fazla soylemesinin yaninda bu tarz gereksiz detaylari da veriyor bazen. Sakatlik bile olmayan sudan bir problem sonucta. Biraz daha ketum olup daha az detay vermeyi ogrenmesi lazim. Zamanla ogrenir, daha cocuk ne de olsa.

Marsel Acasuso'ya Karsi

Bir onceki macta gozum kaymisti yanlis yazmistim. Ama Marsel beni utandirmayip Acasuso karsisina cikti.

Kendi adima Marsel'i ilk kez toprakta izledim. Son setin basindan itibaren izlemeye basladim ve gorduklerime bakarak diyebilirim ki bana gore Marsel toprak kortta daha rahat pozisyon alabiliyor. Ilk setti kotu oynamis ve 1-6 ile kaybetmis. Ikinci setin sonlarinda iyi bir oyunla 7-5'i bulduktan sonra ucuncu set biraz Marsel'in guzel winnerlari biraz da Rochus'un hatalari seklinde gecerek 6-2 ile sonuclandi.

Marsel bu turnuvadan su ana dek 25 puan topladi. Bu hafta kaybedecegi puan da yoktu zaten. Yine ilk 120'ye girecek gibi duruyor onumuzdeki hafta basinda. Keske topragi birakip Ramat Hasaron'a gecmese diyorum.

Roma'da Sali Gunu

Gunun en cok konusulan maci ile ilgili yorumlari zaten yazmistim. Su an sadece ciftlerdeki Troicki-Tipsarevic ve Frystenberg - Matkowski maci devam ediyor. Olana bitene bir bakalim.

Djokovic rakibini zorlanmadan gecti. "Acaba?" diyorum ister istemez ama Monte-Carlo'da da benzer bir baslangicin arkasindan elenmisti. Ayni engel (Verdasco) yine onunde duruyor ama bu sefer daha yorgun.

Murray ilk macini kazandi. Onun ceyregindeki onemli engellerden Ferrero dun kendi kendini imha etmisti. Enerjisini Roland Garros'a mi saklamaya calisiyor acaba? Murray bir diger onemli engel olan Ferrer ile karsilasacak bir sonraki turda. Ferrer'i yenebilirse toprak sezonu icin bir umut isigi verebilir.

Kagit uzerinde supriz gibi duran ama aslinda cok da supriz olmayan bir yenilgiye de Juan Monaco imza atti. Hafif bir sakatligi vardi galiba, hala tam olarak gecmemis olsa gerek.

Gulbis'in onu acik gibi gorunuyor. Tabi istikrarli olabilirse.

Singles - Second Round
E Gulbis (LAT) d [1] R Federer (SUI) 26 61 75
[2] N Djokovic (SRB) d J Chardy (FRA) 61 61
[4] A Murray (GBR) d A Seppi (ITA) 62 64
V Hanescu (ROU) d [16] J Monaco (ARG) 76(4) 64

Singles - First Round
L Hewitt (AUS) d [9] M Youzhny (RUS) 64 46 63
[13] D Ferrer (ESP) vs E Korolev (KAZ)
N Almagro (ESP) d L Kubot (POL) 67(3) 62 63
S Wawrinka (SUI) d J Melzer (AUT) 61 62
F Lopez (ESP) d B Becker (GER) 64 63
V Troicki (SRB) d T de Bakker (NED) 36 61 10 ret. (groin)
T Bellucci (BRA) vs [Q] L Mayer (ARG) 64 36 61
[WC] S Bolelli (ITA) d [LL] S Greul (GER) 64 61

Doubles - First Round
G Garcia-Lopez (ESP) / A Montanes (ESP) vs M Fyrstenberg (POL) / M Matkowski (POL)
I Ljubicic (CRO) / M Llodra (FRA) d J Knowle (AUT) / A Ram (ISR) 64 63
P Cuevas (URU) / J Monaco (ARG) d J Benneteau (FRA) / J Chardy (FRA) 36 75 10-8
J Isner (USA) / S Querrey (USA) d J Tsonga (FRA) / S Wawrinka (SUI) 46 62 10-7
[WC] S Bolelli (ITA) / P Starace (ITA) d I Andreev (RUS) / M Youzhny (RUS) 64 62
N Almagro (ESP) / M Granollers (ESP) d F Lopez (ESP) / F Verdasco (ESP) 62 76(3)

27 Nisan 2010 Salı

Del Potro Iyilesemiyor (Simdilik)

Juan Martin Del Potro Estoril veya Belgrad'a wild card alma umidiyle antremanlara baslamis ancak bir iki gunluk antremandan sonra bilegindeki agri geri gelmis.

Hal boyleyken Roland Garros'dan da cekilecegi tahmininde bulunuyorum. Ama iyilesme suresi Nadal'i coktan gecmis bulunan bu tendinitten muzdarip ikinci genc ve Grand Slam sahibi tenisci icin "bitti, asla eskisi gibi olamaz" demiyorum. Demem. Bu tip oyuncularin kariyerleri olar "Bitti" demeden bitmez.

Federer Yaniltmadi...

...ve yari finalde Nadal ile karsilasmadi. Aslinda bir konuda yaniltti, cunku ben daha ilk mactan elenmez diyordum. Ancak her ne kadar dengesiz de olsa yari finale kadar Gulbis'ten daha tehlikeli bir rakip yoktu (dusunun kuranin kolayligini). Simdi Gulbis Federer'i yendi diye ondan yari final bekleyebilir miyiz bundan da emin degilim. Hala bir "tenisi zevk icin oynayan zengin velet" havasi var uzerinde.

Federer yenilince ne oldu peki? Bu hafta 350 puan kaybetti Isvicreli tenisci (duzeltme hakkim saklidir, kafadan yaziyorum). Haftaya 250 puanlik bir turnuva olan ve neredeyse kimsenin sallamadigi Estoril'de oynayacak. Ben derim ki Estoril'de yari final falan gorur. Zira kendini cok yormamasi lazim, bir hafta sonra Madrid baslayacak ve Federer'in korumasi gereken 1000 puan var. Ayrica Grand Slam oncesi gozdagi vermeyi seven bir isimdir. Tahminim Madrid'e asilacagi yonunde, o nedenle Estoril'den de bir kupa beklentisi olmaz diyorum.

Su an Federer ile Nadal arasinda yaklasik 4000 puan fark var. Nadal Roma-Madrid-Roland Garros uclemesi yaparsa fazladan 2220 puan alacak. Bu ayni zamanda Federer'in bu turnuvalardan en az 1200 puan kaybetmesi demek. Nadal Madrid ve Roland Garros'da Federer ile yari finalde eslesirse bu Federer'in fazladan 720 puan daha kaybetmesi anlamina gelir. Yani saka gibi ama teorik olarak Nadal Roland Garros sonrasi 1 numara olabilir.

Olaya bu taraftan bakinca da Estoril'in onemi ortaya cikiyor gibi. Federer buradan 250 puan cikartirsa ve Nadal en az bir turnuvada Federer'in tarafina dusmezse 1 numarayi kaptirmayabilir. Eger kalan turnuvalarda hep yari final eslesmesi olursa Estoril bile yetmiyor. Veya Roland Garros'da Nadal 2 nolu seri basi olur ve Federer ile finalde karsilasir, Federer bu durumda da 1 numara olarak turnuvadan cikar ve rekorunu kirar. Bu arada 2005 yilinda yapilana benzer bir uygulama olur da Nadal siralamada 3 numara oldugu halde 2 nolu seribasi ilan edilir mi onu da ayrica merak ediyorum.

(Butun bu okuduklarinizda hesap hatasi da olabilir. Nezleyim, kafam calismiyor, ezberden dokturdum, yanlisim olduysa affola..)

26 Nisan 2010 Pazartesi

Marsel Ilk Turu Gecti

Marsel Ilhan Tunus'taki ilk tur macinda Josselin Ouanna'yi 6-4'luk iki set ile gecti. Skorlar surada.

Rakibi bu post yayina hazirlandigi sirada ya belli olmamisti ve ya ben goremiyordum. Ama buyuk bir ihtimalle Jose Acasuso ile oynayacak Marsel.

Duzeltme: Benim gozum kaymis. Rochus ile oynayacak Marsel. Ayrica pek iyi olmasa da mac yayini var. Favori web sitelerinize saldirabilirsiniz.

Foto: Sekildeki Trocki'yi Bulun