15 Mayıs 2010 Cumartesi

Federer Bu Sefer Yaniltti

Yanildim vallahi. Ama iyi de oldu. Son Federer-Nadal eslesmesinin yil donumunde bu ikili tekrar karsilasacak. Umarim bu bulusmalar sadece yillik etkinlikler olarak kalmaz boyle.

Nadal ilk setinde "uyudugu" Almagro macini, ilk seti 4-6 kaybettikten sonra 6-2'lik iki sette kazandi. Almagro cozuldu, Nadal acildi macin sonlarina dogru. Ilk setteki uykulu hali Murray'in dogumgunu kutlamalari nedeni ile olmasin?

Bir de yine Nadal'in dizindeki minik yara bandini gorup "Sakat mi?" diyenler olmus. Hic sakata benzer bir hali var mi sunun allasen?




Federer maci ise bekledigim gibi ilerliyordu. Ilk seti alan Federer ikinci sette dusmus ve birinci servislerini oyuna sokamaz olmustu. Ikinci seti kaybettikten sonra ucuncuye de cok iyi baslamadi ve ikinci servis oyununda servis kirma puani verdi rakibine. Ama bu servis oyununu almayi basardiktan sonra ne olduysa oldu ve birinci servisleri geri geldi. Derken Ferrer dustu ve mac Federer'e gitti.

Hala su ana dek toprak sezonunun en iyi ikinci ismi oldugunu dusundugum Ferrer iyi bir mucadele cikardi oynadigi onca maca ragmen. Son 5 haftada 4 turnuva, iki final iki yari final. Kisitli imkanlari ile elinden geleni yapti, guzel sayilar da aldi. Roland Garros'a enerjisi kalsa da bari bu performansinin karsiligini orada da puan olarak alsa.

Gelelim yarin icin tahminlere. Bu sefer buyuk konusamayacagim. Toni Amca Nadal'in kulaklarini cektiyse yarin bugun oynadigi ilk set gibi uyuklamayabilir. Ama zeminin sertligi Federer'e avantaj sagliyor. Seyirci Rafa'ya. Bilemiyorum ama tipik bir toprak korttaki Nadal-Federer maci gibi gecmeyecektir. Izleyelim, gorelim.

%75

Gereksiz bir istatistik; bu yil toprakta oynanan masters turnuvalarindaki yari finalistlerin %75'i Ispanyol oluyor.

Roma ve Monte Carlo'da fantastik uclu Nadal-Ferrer-Verdasco yari final gorurken, Madrid'de ayagindan sorun yasayan Verdasco yerine Almagro sahneye cikti. Bu saydigim isimler icerisinde ozellikle tebrik etmek istedigim kisi David Ferrer. Bu yil toprakta iki final, bir yari finali vardi. Ben Madrid'de yorulup Murray'e kaybedebilir diye dusunmustum ama beni yaniltti. Su an en istikrarli oynayan ikinci toprak kort oyuncusu sezonun. Final gorurse 10 numaraya yukseliyor sanirim.

14 Mayıs 2010 Cuma

Madrid Tahminleri

Yari final heyecaninin basladigi su gunlerde yari final sonuclari ile ilgili tahminlerimi yazayim.

Oncelikle kolay olan kismi yazayim. Nadal Almagro ile karsilasacak ve finali gorecek. Cunku cok daha zorlu isimleri patir kutur devirdikten sonra Almagro'ya yenilse ayiplarlar Rafa'yi.

Federer ile ilgili tahminim icin ise once Federer'i bu siralar en fazla motive eden sey olan 1 numara olma ve puan durumunu aciklamam lazim. Kisaca soyle soyleyeyim, su noktadan sonra Federer'in Roland Garros'tan 1 numara olarak cikmasi icin o turnuvada final gormesi yeterli. Haliyle Federer Madrid'de yari finalde kaybedecek.

"Ne ilgisi var?" diyeceksiniz. Ilgisi var, cunku Federer'in Madrid'de muhtemelen cok yorucu gececek olan bir Nadal macini goze almasi icin buna karsilik mantikli bir getirisinin olmasi lazim. Dusundugum zaman boyle bir efor sarfetmesi icin yeterli sebebin olmadigini goruyorum. Gecen yil bu donemde kanitlamasi gereken bir seyler vardi, ayrica Nadal da bugunku gibi degildi. Gecen yil Rafa'nin yari finaldeki rakibi Djokovic idi ve finale zaten ufleseniz yikilacak bir durumda gelmisti 4 saati gecen mactan sonra. Bu yil boyle olmaz. Nadal Barcelona'yi pas gecerek kendini korudu, bu turnuvada cok uzayan maclar oynamadi, ayrica yari finaldeki rakibi de gecen yila nazaran cok daha kolay. Nadal final gordugu taktirde 2 numaraya yukselecek ve Roland Garros'a 2 nolu seribasi olarak gidecek. Haliyle Federer ile finale kadar karsilasmayacak. Federer'i finalden once eleyecek seviyede bir oyuncu ise su an yok zaten. O nedenle Federer'in kendisini Madrid'de yormasina degecek bir durum olmadigini dusunuyorum.

Tahminim, eger Nadal Almagro macini kazanirsa, Federer'in yari final macinda vites kucultup kendi koruma yoluna gidecegidir. Daha yari finaldeki rakibini bilmiyorum bile, mac bitmedi cunku ama onemli de degil zaten. Federer eger bu yil topraktaki bir turnuvada Nadal'i yenmek icin efor sarfedecekse bunun yeri Roland Garros olur diye dusunuyorum. Gerci Federer'in Madrid'de Nadal'i yenme olasiligi zemin nedeni ile daha yuksek ama yense bile cok efor sarfetmesi gerekecektir. Her ne kadar "sakatlanmayan adam" olarak bilinse de arada sirtindan, dizlerinden ve bileginden ufak tefek sorunlar yasayan Federer, 2000 puanini korumaya calisacagi Roland Garros'a olabilecek en iyi durumda gitmek isteyecektir.

"1 numara yarisinda son durum ne peki?" diye soracak olursaniz da kisaca sunu soyleyebilirim; 250 puanlik Halle ve Queens turnuvalarini hesaba katmazsak, Nadal Madrid ve Roland Garros'u kazanip, Wimbledon'da da final gorurse tekrar 1 numara oluyor. Federer'in Wimbledon sonrasina kadar surekli olarak puan koruma durumunda olmasi isini oldukca zorlastiriyor.

12 Mayıs 2010 Çarşamba

Video: Basimiza Tas Yagacak

Sali gunku "Hot Shot" Ivo Karlovic'ten geliyor.

Roddick de Cekildi

Andy Roddick kaptigi bir virus nedeni ile Madrid'deki turnuvadan cekildi. Boylelikle eger iyilesebilirse ayagi topraga basmadan Roland Garros'a gececek.

Madrid'deki ilk 10 zayiat tablosuna bakalim:

Djokovic - Alerjik bronsit
Del Potro - Ameliyat sonrasi iyilesme surecinde
Soderling - Almagro'ya yenildi ve elendi
Davydenko - Bilegini catlatmisti, henuz kortlara donmedi
Roddick - Virus kapti, cekildi

Goruldugu uzere ucuncu tur maclarina gecilirken ilk 10'dan 5 ismi cesitli nedenlerle kaybetmis bulunuyoruz. Daha bir de Murray - Chela maci var, bir potansiyel kaybimiz da orada var. Toprak sezonu uzun zamandir ilk kez bu kadar sonuk geciyor herhalde ilk 10 itibari ile.

Ekleme: Tsonga'da sakatligi nedeniyle maci birakti. 6 etti.

9 Mayıs 2010 Pazar

Bethanie Mattek-Sands









Farklılık iyidir, ama...

Wickmayer Bıçak Altına

US Open ile parlayan, o grand slam sonrasında, aynı grand slam'de kendisine benzer bir çıkış yapan Melanie Oudin'in aksine iyi formunu devam ettiren Yanina Wickmayer, menajerinin söylediğine göre ameliyat olacak. Geçen hafta Roma'da Jankovic'e karşı oynadığı rezalet maçtan sonra şaşırmıştım zaten. Bir sorunu var mı diye düşünmüştüm, varmış...

Wickmayer'in sorunu sağ dirseğindeki kemik çıkıntısı. Yapılacak operasyonla bu çıkıntı ortadan kaldırılacak. Ameliyattan sonra iyileşme süresi olarak 10 gün gösteriliyor. Yani, Roland Garros'tan birkaç gün önceye kadar hazır hale gelecek. Toprakta, sert korta göre daha kötü olan Wickmayer'in, 10 gün aralıktan sonra birkaç günlük antrenmanla Roland Garros'a katılacak olması da şanssızlık. Maç ve pratik eksikliğine, ters bir kura da eklenirse ilk turlarda gitmesi sürpriz olmaz...

Madrid Masters Kurası - Kadınlar

Kirpi, erkekler kurasını yazmış; ben de kadınlar kurasını değerlendireyim. Gerçi kadınlar ana tabloda maçlar dün başladı ama çok fazla maç oynanmadığı için sorun değil. Bu arada bir turnuvanın ana tablo maçlarının cumartesi gününden başlaması da ilginç tabii.

Roma'da yarı final oynadığı için ilk turu bye geçen 1 numaralı seribaşı Serena Williams'ın buradaki kurası gayet iyi. 2. turda Dushevina, 3. turda Petrova ve çeyrekte Sharapova, Dementieva ve Safarova muhtemel rakipleri. Sakatlık dönüşü sonrası ilk turnuvası olacak Sharapova'nın, ismi geçmişken belirtelim. İlk turda Safarova ile oynayacak ki, kendisi geçen haftada Roma'da gayet iyi iş çıkardı. Zor bir ilk tur maçı Masha'yı bekliyor diyebiliriz. Ben bu çeyrekten, konsantre olup maçları düzgün bir şekilde oynadığı takdirde Serena'nın geleceğini düşünüyorum.

Serena'nın yarısındaki diğer çeyreğin en yüksek numaralı seribaşı Dinara Safina. Çok zorlu ve tahmin edilmesi kolay olmayan bir çeyrek açıkçası. Safina, ilk maçını elemelerden gelen bir oyuncuya karşı oynadıktan sonra, 2. turda büyük bir ihtimalle Justine Henin ile oynayacak. Safina'nın geri dönüş sonrası pek iyi durumda olmadığını biliyoruz; Henin de toprak kortta açılışı Stuttgart'ı kazanarak yapmıştı. Olası bir karşılaşmada Henin favori olacaktır. Bu çeyrekte Petkovic ve Errani maçı oynandı dün. Çekişmeli geçen maçı 3 sette Alman kızı kazandı. Onun rakibi Pennetta-Cirstea galibi olacak 2. turda. Çeyreğin alt tarafında ise 7 numaralı seribaşı Jelena Jankovic. İlk turu bye geçiyor Roma'daki yarı finali sebebiyle. Ve, 2. turda da Roma'daki yarı finali sebebiyle bye geçen Ana Ivanovic ile oynuyor. Kura şanssızlığı nedir? sorusunun cevabı olsa gerek bu Ivanovic için. Marion Bartoli, bu çeyrekteki diğer bir seribaşı isim. İlk turda genç Hercog'u bir set geriden gelerek yenmeyi başardı Fransız.

Alt tarafta 2 numaralı seribaşı Wozniacki'nin kurası güzel gibi gibi. 3. turda Na Li ile oynayabilir. Çinli oyuncu Wozniacki'nin belalısı ama eğer Danimarkalı normaline geri dönerse Na Li'yi bu kez yenebilir. Çeyreğin üst tarafında son Roland Garros şampiyonu düşüşüne devam etti. Dün oynadığı ilk tur maçında Sharar Peer'e mağlup oldu Kuznetsova. Tabii, 5 numaralı seribaşının Peer gibi bir oyuncuyu ilk turda çekmesi de büyük şanssızlık. 3 sete uzayan maçın son setinde gelen bagel ayrıca endişe yaratıyor. Roland Garros sonrası ilk 10, hatta 15'in dışına çıkabilir Kuznetsova bu gidişle. Bu çeyrekte bir de Azarenka var, unutmayalım.

4 numaralı seribaşı Venus Williams, ilk turu elemelerden gelen bir oyuncuyla geçtikten sonra 2. turda, ilk turda Oudin'i 2 sette deviren Zvonareva ile oynayacak. Onu geçerse muhtemel 3. tur rakipleri daha kolay. Çeyreğin üst tarafı ise, alt tarafına nazaran daha çekişmeli ve dengeli. 8 numaralı seribaşı Stosur, ilk turda Dulko ile oynuyor. Kazanan, dün Roma'da şampiyonluk kapan Martinez Sanchez ile oynayacak. İspanyol, ilk turu doğal olarak bye geçiyor. Bu çeyrekteki diğer bir eşleşme de biraz önce sonuçlanan maçta Aga Radwanska, Maria Kirilenko'yu 6-2 6-2'lik setlerle geçti...

Serena, Henin, Wozniacki ve Zvonareva benim yarı final adaylarım. 4'te 0 çekersem aramayınız...

Madrid Masters Kurasi - Erkekler

Madrid kurasi cekildi. Hemen inceleyelim.

Federer ve Nadal ayri taraflarda. Cunku Djokovic yok ve haliyle Nadal 2 numarali seri basi. Federer ve Nadal ile ilgili bu hafta gecen haftakilerden farkli yorumlar yapacaktim ama bu sefer de kuralari dusundurucu.

Federer'in onceki haftalardan bagimsiz olarak bu hafta iyi performans gosterecegini dusunuyorum. Bunun nedeni hem 1000 puanini korumak istemesi hem de Roland Garros onceki gozdagi vermek istemesi olacaktir. Federer'i zor rakipler bekliyor. Ilk turda Moya - Becker galibi ile eslesecek ki Moya toparlanmissa burdan gelecek isim o olacaktir. Yine eger Moya toparlanmissa ilk oynayacagi ikinci tur maci istediginden zor gececektir. Daha sonra ise Nadal'i Roma'da zorlayabilen Wawrinka gelecek. Wawrinka Ispanyol olmayip da toprakta fena oynamayan oyunculardan. Bu mac da zorlu gececektir. Ceyrekte ise eger bir nebze adam olabilmisse Gulbis gelecektir karsisina. Bu bolumde Roddick ve bu haftanin finalistleri Montanes ve Youzhny gibi isimler var ancak yorgun olacaklardir diye dusunuyorum. Gulbis adam olmussa bu mac Federer'in en fazla zorlayan mac olabilir finale kadar. Federer'in yari finalde Ferrer ile karsilasmasi lazim. Bu ceyrekte Cilic, Murray falan var ama ikisi de bu yil toprakta Ferrer'den geride. Ancak Ferrer'in de dostu Ferrero gibi pili bitmis olabilir. Eger Ferrer iyi oynarsa 3 sete gider, ancak Federer yari finale kadar gelebilirse Ferrer'i yener diyorum. Ya da yari finale kadar "bir sekilde" gelip burada da formunu yukseltemezse kariyerinde ilk kez Ferrer'e yenilebilir.

Nadal'in durumu ise farkli. Bu turnuvaya fazla asilacagini zannetmiyorum. Zaten Madrid'deki antreman goruntulerinde de asiri neseli gorunuyordu. Uzerinde hic baski yokmus gibi. Asilmayacagini dusunmemin iki nedeni var. Birincisi bu turnuvada sartlar hic de Nadal'a uygun degil. Nadal burayi "kirmiziya boyanmis sert zemin" olarak tanimliyor ve sartlari Paris'e benzemeyen bu turnuvayi kazanmak icin cok efor sarfetmesi lazim. Haddinden fazla efor sarfederek gecen seneki gibi 4 saate varan maclar oynamayip "Inceldigi yerden kopsun" diyebilir. Ki kendini korumak istiyorsa bunu yapmak durumunda. Ikinci neden ise Nadal'i gectigimiz haftalarda kazanma motivasyonu ile oynatan uzun suredir kupa kazanamama durumu da ortadan kalkmis durumda. Yani Rafa burada kaybetse bile Roland Garros'un en onemli adaylarindan biri. Bunu hic bir sey degistiremez bu saatten sonra.

Gelelim Nadal'in kurasina. Kaybedebilecegini dusundugum Nadal'in kurasi ise bekledigimden kolay. Ikinci turda Seppi, ucuncu turda Rafa'dan toprakta 1 set alabilen ve bunu Rafa 15 yasindayken yapabilen ilk turlarin tehlikeli ismi Kohlschreiber, ceyrek finalde ise Tsonga gelmeli. Nadal Tsonga'yi sert zeminde bile set vermeden yenebildigine gore vasat bir oyunla yari finale kadar gelebilir. Asil soru isareti yari final zaten. Bu ceyregin guclu isimleri Soderling, Berdych ve Veradasco. Berdych bu ucun icinde en zayif halka. En guclusu ise eger yeterince dinlenebilmisse Verdasco. Verdasco - Nadal macini Nadal'in kazanmayi ne kadar istedigi belirler ki Nadal "Madrid Verdasco icin daha iyi, cunku zaten surekli burada antreman yapiyor" diyerek ipucu verdi bir noktada. Ama Verdasco'nun da kendini iyi ayarlamasi lazim. Bu yil Roland Garros'da iyi isler yapabilecek bir isim ve Madrid'de pilini bitirmek ister mi bir dusunmek lazim. Cahill de Verdasco'nun yanina gelmis ki bu Adidas'in toprak sezonunda en guvendigi isimlerden birinin (bir de Gonzalez var yedekte) Verdasco oldugunu ve islerin ciddiye bindigini gosterir. Ancak bir supriz olur da ornegin Verdasco Soderling'e falan yenilirse Nadal icin final yolu daha da acilmis olur. Sebebi net: Nadal ikinci kez Soderling'e toprakta yenilmek istemeyecektir ve Soderling zaten gecen seneki kadar iyi degil.

Federer - Nadal finali oldu diyelim. Bu mac Federer'in asla kaybetmek istemeyecegi (basa bas durumundan da oturu) bir mac olacakken Nadal'in saydigim sebeplerden daha az uzerinde duracagi bir mac olur. Yani kendini iyice birakir demiyorum ama 3-4 saatlik bir mac yapma yoluna da gitmeyecektir. Tabi bir de su var; Federer Estoril sonrasi "Daha Roland Garros'a cok var" demisti. Bu sefer islerini son dakikaya birakmak gibi bir riske de girebilir, ki o zaman Federer'i finalde goremeyiz. Durum ve hesaplar karisik. Bekleyelim gorelim.