9 Ekim 2010 Cumartesi

Marsel Elemelerde Turladi - Shanghai Ana Tablosu Belli

Marsel ilk setini 63 aldigi macta rakibi cekilince final turuna gecmis oldu. Final turunda Rajeev Ram'i 76-63 ile gecen Gimeno Traver ile oynayacak.

Shanghai'da ana tablo belli olmus. Bu tabi ki Marsel'e yer begenmeye baslayabilecegimiz anlamina geliyor.

Benim tercihlerim sirasiyla Mayer, Bellucci, Monaco. Elemelerden gelenlerin isleri zor bu sefer.

8 Ekim 2010 Cuma

Marsel Nerede?

Buradaaaaaaaa!!

Marselimiz burada 13 nolu seribasi olmus olabilir. Hatta yarin yerel saatle 12'de 5 nolu korta ittirilmis de olabilir. Final turu icin muhtemelen 1 nolu seri basi olan ve Amerika Acik'ta da izledfigim kadari ile fena oynamayan Gimeno-Traver ile eslesecek de olabilir. Olsun. Ben yine de Marsel'in Shanghai Mastres ana tablosunu gorebilecegini dusunuyorum. Bana guvenin, benim dediklerim olur :)

Ilk turda Roger-Vasselin, ikinci turda Gimeno-Traver veya Rajeev Ram. Haydi Marsel!

Kisa Kisa

- Ince narin nazenin Djokovic'in yine mizmizligi tutmus. Pekin'deki "hava kalitesi" memnun etmemis bu sefer. Hava cok nemliymis de, nefes alinmiyormus da, bu sartlarda oynanmazmis da... Tamam, tenis asiri sicak ve nemde oynanmamali bunu biz de biliyoruz da, her turnuva da normal sartlar altinda, deniz seviyesinde 1 atm basinc %60 nemde oynanamaz ki? Hem sen Pekin'i bilmeyen adam misin Novak? Gecen sene oynamadin mi, turnuvayi kazanmadin mi? Hava kirliligi demissin, tamam ona lafim yok... Ama eger rahatsizsan gelme, oynama be adam. Bir gitmezsin, iki gitmezsin ya bir cozum bulurlar ya da turnuva onemini yitirir zaten. Zorla oynatiyorlar sanki.

- David Ferrer Soderling'i yenmis bugun. Ama yine sonunu getiremez eger ben kendisini taniyorsam. Sezonu o kadar istikrarli goturdu, aldigi bir kupa var topu topu. Querrey'in bile 4 kupasi var.

- Ljubicic Murray'i hizli bir bicimde gondermis Pekin'den. Iyi servis atmis, ve Murray gibi bir oyuncuyu 63-62 ile gectiyse epey iyi servis atmis demektir. Ljubicic gecen sene de bu donemlerde iyi oynuyordu. Ikinci bahar adami tam...

- Wozniacki bugun yine kortta aglamis. Bu sefer dizini biraz fazla esnetince panige kapilmis ama dedigine gore o kadar da kotu degilmis.

- Raonic hayallerimizin macini yapti dun. 64'luk setlerle elendi. Macin ozet goruntuleri cok ama cok bayik. Marsel olsa daha guzel olurdu.

7 Ekim 2010 Perşembe

Yeni 1 Numara...

...ve birincilik vazosu

(Foto: Eurosport)

6 Ekim 2010 Çarşamba

"Yorgunum Dostlarim..."

Ben demedim Nadal demis bunu. Benim demem onemli degil tabi de Nadal deyince olay oluyor. Genelde kendisi "I'm perfect...Perfect is perfect!" diyen birisi cunku.

Nadal'in yorgun olmasi tuhaf degil de ulke ulke gezerek hala oynuyor olmasi garip iste. Giraldo macinin ikinci setinde zorlandi gorebildigim kadariyla. Japonya yerine Pekin'e gidebilir en azindan jetlag (cortlek) olmanin onune gecebilirdi.

Arka arkaya oynadigi bu 3 turnuvadan Tayland'in fazla oldugunu dusunuyorum ben. Oraya muhtemelen senelerdir gelirim deyip gelemedigi icin gitti. Tokyo'nun biraz da olsa gerekli gibi gozukmesinin sebebi Nadal'in bu yil hic ATP 500 turnuvasi oynamamis olusuydu.

4 Ekim 2010 Pazartesi

ATP Ilk 10 Performans Raporu

Ilk 10'dakilerin kazanma kaybetme durumuna soyle bir bakalim;

1. Nadal………..61-8

2. Djokovic……..45-13

3. Federer………44-11

4. Murray……….34-13

5. Soderling…….43-16

6. Davydenko…….23-13

7. Berdych………42-19

8. Youzhny………39-15

9. Verdasco……..41-18

10.Roddick………40-11

Evet, goruldugu uzere Nadal 2009'da kaybettigi kupalari bu yil herkesin burnundan fitil fitil getirmis. Acikcasi bunun sebebi bence Nadal'in asiri iyi oynuyor olusu degil. 2010 Doha'dan bu yana pek bir fark yok oyununda gelisen servisi haric, ama ilk 10'un diger isimlerine bakilinca ortaya cikan tablonun nedeni daha iyi anlasiliyor. Sirasiyla biri yaz sezonunu hapsirarak gecirmis, biri 10.000 yillik saglikli kariyerin uzerine bu sezon sakatliklar yasamis, biri depresif, oteki duz adam, beriki muzmin ilkbahar/yaz sezonu sakati, geriki yetenekli ama istikrarsiz, bir sonraki kafasinda raket kiran, kalanlar da ufak tefek turnuvalarda kendini bitiren bir adam ile gecen sezonun sonunda poposunu kirip bu sezonun ortasinda mono geciren birinden olusuyor. Nadal'in ise Ocak sonunda yirttigi tendonu haricinde ara vermesini gerektiren bir vukuati olmadi.

Bu rakamlardaki bir baska tuhaflik Nadal'in diger isimlere kiyasla oyle aman aman da fazla turnuvaya katilmamis olmasi. Bugune dek Nadal 14, Djokovic 14, Federer 13, Murray 14, Soderling 17 turnuvaya katildi mesela. Fark Nadal'in ceyrek finalden once elenmemesinde. Az olsun, iyi olsun...

Del Potro'yu Döndürmüyorlar

Del Potro'nun bugun Feli Lopez ile maci vardi ve kaybetti yine. Aslinda Lopez'in daha once Del Potro'yu sert zeminde, hem de kendi evideki Davis Cup macinda yenmisligi var. Hos macin son setinde Del Potro bir sakatlik gecirmisti ama o anda Feli Zaten servis kirma ile ondeydi. Lopez'in servis vole oyununun hizli oyunlari kontrol etmekte zaman zaman zorlanan Del Potro'ya ters gelebilecegini dusunuyorum. Maci tabi ki izleyemedim is sagolsun ama ozetler gelince biraz fikir edinebiliriz herhalde.

Del Potro'nun maci kaybetmesi bir sey degil aslinda da skor kotu yahu; 63-60. Bir noktadan sonra yokus asagi gitmis. Belki sakatliktan donunce Nadal'in yaptigi gibi "Nasilsa 3.set bana cok gelir, oynayamam" diyerek ikinci sete asilmamis da olabilir.

Her ne olursa olsun, biz dedik Del Potro'ya challenger oyna diye. Ayip degil gunah degil yahu. Boyle nasil olacak her hafta git bir ulkeye ilk turda elen, sonra obur ulkeye gec yine ayni hikaye falan. Mac yapmasi lazim, hareketliligini geri kazanmasi lazim, o nedenle kolay rakiplere karsi da olsa galibiyet almasi lazim. Bu hafta mesela Mons'ta mis gibi 125 puanlik challenger var; Rochus'lu, Malisse'li, Clement'li gayet guzel bir ana tablosu var. Ilk 100'den 5 isim oynuyor. Tam Del Potro'luk. Kacirmamali bence boyle firsatlari.

3 Ekim 2010 Pazar

Wozniacki ve Siralamalar

Efendiiim... Bu haftaki onemli Tokyo turnuvasini bilindigi uzere Wozniacki kazandi. Wozniacki siralamada 1 numara olmaktan bir ceyrek final kadar uzakta. O ceyrek finali de Pekin'de gormesi gerekiyor. Bu kadar arka arkaya oynamaya daha ne kadar dayanacak bekleyip gorecegiz.

Bunun disinda WTA Race var bir de sezon sonu turnuvasi icin. Bu haftanin nasil sonuclanacagi merakla bekleniyordu. Race'deki siralamanin son hali henuz yayinlanmadi tabi ama bu haftayi en karli kapatan isim suphesiz ki burada final goren Dementieva oldu.

Oyuncularımızdan Haberler

- Ergün Zorlu bu hafta Antalya'daki future turnuvasında 2. turda turnuvanın 1 numaralı seribaşı Vasiliev'i 6-2 6-2 gibi ezici bir skorla geçerek yarı finale kadar yükseldi. Yarı finalde Avustralyalı Sam Groth'a 6-3 7-6'lık setlerle kaybetti. Groth turnuvayı da kazandı zaten. İzmir Cup öncesi Groth'un Türk vatandaşlığına geçeceğini söylemişti federasyon başkanı Ayda Uluç, o konuda neler olacak, göreceğiz.

- Atina'da İpek Şenoğlu, çiftlerdeki partneri Diatchenko ile şampiyonluk kazandı. 50 bin dolar ödüllü bir challenger turnuvasıydı. İpek ilk turu bye geçtikten sonra çeyrek ve yarı final maçlarını kazandı partneriyle birlikte. Finalde ise Martic/Danildiou çiftiyle oynamadan şampiyon oldular zira Hırvat raket Petra Martic sakatlığı sebebiyle turnuvadan çekildi, ki teklerde de yarı final maçını oynayamadı. Ciddi sanırım durumu.

- Çağla Büyükakçay da Atina'da teklerde mücadele ediyordu. İlk tur maçında Yunan bir genç rakete karşı kazanan Çağla, 2. turda Martic'e karşı varlık gösteremeden 6-2 6-2 ile elendi. O da İstanbul Cup ile birlikte formunu iyice kaybetti. Maç kazanmakta zorlanıyor. Ben Çağla'nın yeteri kadar turnuva oynamadığı için bu durumda olduğunu düşünüyorum. Gerçi 2-3 haftadır üst üste oynuyor, haftaya da Madrid'de olacak ama hep böyle olması lazım. 3 turnuva üst üste oynayıp 1 ay turnuva oynamıyor. İyi bir şey değil bu.

- Pemra Özgen haftaya Avustralya'da 25 bin dolar ödüllü bir turnuvada mücadele edecek.

- Bu sene İstanbul ve İzmir Cup'ta tur atlayarak kariyerinin en yüksek sıralamasını gören 29 yaşındaki Haluk Akkoyun ise, haftaya Antalya'daki future turnuvasında şampiyonluk için mücadele edecek. Ergün Zorlu da yine ana tabloda olacak.

Paradorn Resmen Bıraktı

Paradorn Srichaphan zaten uzun zamandır turda değildi ama resmi olarak da tenisi bıraktığını açıklamamıştı. Taylandlı raket zamanında 9 numaraya kadar çıkma başarısını göstermişti ve gerçekten özel bir yetenekti ancak bileğindeki ağır sakatlık onu erken emekliliğe zorladı. Srichaphan bu hafta Bangkok'da oynanan turnuvada onur ödülü de aldı emeklilik kararını açıklarken. En son maçını geçen sene burada çiftler kategorisinde oynamıştı. Srichaphan klasik konuşmuş, herkese teşekkür etmiş falan filan...

Fotoğrafta yanında bulunan ise karısı Natalie Glebova. Kanadalı güzel 2005 Miss Universe'i kazanmıştı. Srichaphan keşfetmiş, saygılar.


Haftanın Şampiyonları

Youzhny, Amerika Açık finalinden sonra da çıkışını devam ettirerek Kuala Lumpur'da şampiyonluk ipini göğüsledi. Malezya'da finalde Andrey Golubev'i 6-7 6-2 7-6'lık setlerle geçti Rus raket. Bu sonuçla bu hafta açıklanacak sıralamada ilk 8'de bulacak kendini. Muhtemelen sezon sonu şampiyonasında da göreceğiz kendisini. Hatta Davydenko'yu da geçerek 6 numaraya da oturabilir. İlk 10'da bulunan Verdasco, Davydenko, Roddick gibi tenisçiler gerçekten oldukça formsuz. Golubev ise Hamburg'u kazandıktan sonra yaşadığı düşüşün ardından böyle bir turnuvaya ihtiyaç duyuyordu. Bu sonuçla o da yanılmıyorsam ilk 30'a girecek bu hafta. Gününde olduğunda dünyanın en iyi oyuncularını zorlayabilecek yeteneği var ama hiçbir zaman istikrarlı bir oyuncu olmayacağını ve senede birkaç turnuvada bu tarz çıkışlar yaparak kariyerini sürdüreceğini tahmin ediyorum.

Soderling çeyrek finalde Golubev'e 6-3 6-2 gibi ağır bir skorla kaybederken, Ferrer de yarı final görerek ilk 8 hedefine bir adım daha yaklaştı...

Gulbis ve Nadal'ı mağlup ederek finale çıkan Garcia-Lopez'in yukarıdaki kupalı fotoğrafını görünce "Napak kanka, inanak mı?" dedim içimden şöyle bir. İspanyol raket finalde Finli Nieminen'i 3 sette geçmeyi başardı. Gulbis ve Nadal'ı 3 setlik mücadelelerle geçtikten sonra finalde de bir 3 set kaldırabileceğini sanmıyordum doğrusu ama başardı bunu. Nieminen de kariyerindeki 10. finalde 9. kez kaybetmiş oldu bu sonuçla. Garcia-Lopez ise ikinci şampiyonluğunu aldı ve muhtemelen kariyerinin en iyi turnuvasını oynadı. Üstelik buraya formsuz, sakatlıktan yeni çıkmış bir oyuncu olarak gelmişti. Bu etkenler onun bu başarısını daha da sürpriz hale getiriyor.

Burada yarı finalde elenen Nadal ise 90 puan alacak. Bir kaybı yok yani puan anlamında. Ayrıca Verdasco'nun ilk turda Becker'e 2 sette rezalet bir oyunla yenildiğini bir kez daha yazalım. Bu dengesizlikle sezon sonu şampiyonası biletini kaptırabilir arkadan gelen Ferrer ve Youzhny (gerçi artık arkadan gelmekle kalmadı, geçti bile) gibi oyunculara...

Marsel Cekilmelere Kaldi

Ah, ah.. Ben dedim, bu Raonic problem cikartir dedim. Dinletemedim. Raonic 75(5)-63 ile yenmis Marsel'imizi.

Yine de hersey bitmis sayilmaz. Elemelerdeki Ricardo Mello turnuvadan elendigi icin Marsel ana tablodan birinin cekilmesi durumunda LL olarak tabloya dahil olacak.

Hadi bakalim, bekliyoruz...

Christophe Rochus Bıraktı

Belçikalı 32 yaşındaki Christophe Rochus tenis hayatına nokta koyduğunu açıkladı. Sene başında da hakında bu yönde söylentiler dolaşıyordu, resmileşmiş oldu. Bu hafta Belçika'da düzenlenecek olan challenger takviminin son yıllardaki en prestijli turnuvası olan Mons'ta wild-card ile mücadele edecek Olivier Rochus'ün abisi. Ekim sonunda oynayacağı Valencia turnuvası ile de kariyerine nokta koyacak.

İlk 100'ün içinde hatrı sayılır bir süre kalmayı başarmıştı Rochus ama artık ilk 100 için yeterli olmadığını düşünüyormuş ve ilk 200 içinde kalmanın da kendisini tatmin etmediğini - özellikle maddi yönden - vurgulamış. 2 kızı olduğunu ve onlarla ilgileneceğini söylemiş. Temmuz ayında Newport'ta oynadığı turnuvada ilk turdaki Bloomfield maçının ardından hakkında çıkan bahis dedikoduları da onu epey yıpratmış...

Tabii biz Rochus kardeşlerden Christophe olanını hep Türk tenis tarihinin grand slam'lerdeki ilk zaferiyle hatırlayacağız. 2009 Amerika Açık ilk tur: Ilhan d. Rochus 3-6 6-3 3-6 7-5 7-5...