26 Mayıs 2012 Cumartesi

Roland Garros: Erkekler Kurası

- Kuraları hep Toni Nadal ayarlıyormuş olm, baksana Rafa hep Murray yarısında. :(
- Öyle şey olur mu hiç, koskoca ATP...
- İyi bak görürsün Federer-Djokovic aynı tarafa düşecek yine.

İsmi lazım değil, bir Federer fanıyla bu kısa diyalog geçti aramda kuradan kısa bir süre önce ve evet, aynen dediği gibi oldu, Federer yine Djokovic yarısına düştü de benim bu konuda kafama takılan bir şey var. Federer'in Djokovic yarısına düşmesinden Federer fanları hep şikayetçi oluyor da Rafa şanslı diye, Federer'in gerçekten Djokovic yerine Rafa ile eşleşmesinin daha mı iyi olacaklarını düşünüyorlar? Anlamıyorum. Hele ki Roland Garros'ta Djokovic yerine Rafa tarafına düşmek daha mi iyi olurdu? Şunu kabul edelim ki Rafa'nın yarısına Murray ya da Federer gelmiş çok önemli değil ama evet burada Djokovic'in biraz şanssız olduğunu söyleyebiliriz. Grand slam'lerde Federer yerine Murray'i tercih edeceğine eminim. Hele ki Roland Garros'ta...

Djokovic'in kurası açıkçası kolay gözüküyor yarı finale kadar. 2. turda wildcard'lı Hewitt var, Avustralya'da set almıştı ama bu sefer zor o iş. Melzer, Verdasco, Tsonga diğer olası rakipleri. Buradan Djokovic'i zorlayacak birisi yok bence. Belki belki formda olursa Tsonga. Onun da çeyreği gelip gelemeyeceği meçhul. Çok dengesiz bir oyuncu olduğunu zaten anlatmaya lüzum yok.

Federer'in kurası en zor. 2. tur Nalbandian ve çeyrekte Del Potro-Berdych olası rakipleri. Burada bir sürpriz beklemiyorum değil. Berdych buradan yarı finale çıkacak diye tahmin ediyorum. Federer her zaman grand slam'lerde vites arttırır ama sanki bu kez erken elenecek gibi, his sadece.

Nadal'ın ise finale kadar yolu açık. En iyi kura onda. Zaten en zor kurayla bile finale kadar yolu açık deriz rahatça ama bu sefer daha da rahat. 4. turda Raonic'e takılanlar olmuş ama ben onun Rafa'ya sorun yaratabileceğini sanmıyorum nedense. Onun dışında çeyrekte Tipsarevic-Almagro olası rakipleri. Çok rahat şampiyon olduğu 2010'da Almagro onu en çok zorlayandı. Yenemez ama gününde olursa güzel bir terletir Rafa'yı.

Murray ise bence Federer'den sonra en zor kurayı çekti ilk 4 arasında. Zaten form durumu berbat, geçen seneki gibi iyi bir toprak sezonu geçiremedi. Yarı final puanları koruyor ve bence yarı final yapması çok çok zor. 4. turda Gasquet-Dolgopolov, çeyrekte Ferrer olası rakipleri. Özellikle Ferrer için büyük avantaj. Sonunda RG'de bir yarı final görebilir. Bunu da harcarsa bir daha zor. Hem bu sene toprak sezonunda Rafa'yı çok zorladığı anlar olmuştu. Yarı finale kadar gelmeyi başarırsa Nadal ile sağlam bir maç oynayabilir.

Sonuç olarak yarı final tahminlerim:

Djokovic-Berdych
Ferrer-Nadal

Djokovic-Nadal

Nadal.

25 Mayıs 2012 Cuma

23 Mayıs 2012 Çarşamba

Brian Baker Üzerine

Brian Baker pek çok insanın dikkatini bugün çekti. Monfils'i 6-4/7-6 ile Nice'de geçerek çeyrek finalist oldu.

Bu Baker'ın Monfils'i ilk mağlup edişi değil. Daha önce junior kariyerinde defalarca yenmiş. Ama sonra sakatlıklar yakasını bırakmamış. Önce bilek, sonra diz falan derken ameliyat olmuş ve 6 yıl tenis oynayamamış bile. Koleje geri dönmüş ve antrenörlük yapmaya başlamış.

Ama bir zaman sonra vücudunun eskisi gibi ağrı hissetmeyince "Acaba?" diyerek küçük çaplı turnuvalarla dönüş yapmış. Kendi kendini finanse ederek turnuvaları gezerken asıl büyük dönüşünü önemli bir turnuva olan Savannah'ı kazanarak yapmış. Bu başarı ona Roland Garros için USTA wild cardını getirmiş. Evet, onu RG'da ana tabloda izleyeceğiz.

Baker junior olarak Berdych, Monfils ve Djokovic gibi isimleri yenmiş. Bugünkü maçını biraz izledim ve tesadüfen yenmediği ortada. Zaten 15 yaşında Amerika U-18 şampiyonu olduğuna göre bir özelliği olması gerektiğini düşünürsünüz. Ve en önemli özelliği returnleri. Bugün neredeyse hiç bir 2. servisi affetmedi. Ayrıca servisleri de ara vermiş birine göre oldukça iyi.

Maçta Monfils çok kötü oynamadı. Baker iyiydi, hem de 6 yıl aradan sonra yeni dönmüş sayılabilecek birine göre çok çok iyiydi. Biraz güç eksiği var gibi ama zamanla gelişecektir o da.

Yapısı itibarı ile tekrar sakatlanabilir izlenimi veriyor. Ama artık kendini gençliğindeki gibi zorlamadığını söylüyormuş. Kendine dikkat ederse kendisini ilk 100'de görebiliriz. Zaten Nice'de çeyrek finali gördü ve rakibi de Kukushkin. Monfils'ten sonra kazanılmayacak maç değil.

21 Mayıs 2012 Pazartesi

Roma: Sharapova ve Rafa!

Roma şampiyonları yağmurlarla bölünen bir sürecin sonunda nihayet bugün belli oldu.

Önec dünkü "suyu çıkan" maçtan bahsedelim. Bendeniz su basan evin derdinden olsun, sarkan işlerden olsun izleyemedim. Ama maçta her iki oyuncu da tipik özelliklerini göstermiş; Li daha önce basın toplantılarında söylediği gibi ilk seti aldıktan sonr aikincide saçmalamaya başlamış, Sharapova ise kendisiyle özdeşleşen geri dönüşünü yapmış. Aslında Sharapova kazanır diyorduk da bu kadar yakın olmasını beklemiyorduk. Son set tie-break'i ile şampiyon oldu Rus tenisçi. Maçın sonunda her iki oyuncunun yüzünde de "o neydi öyle??" ifadesi varmış. Li her ne kadar toprak sezonuna doğru formunu tutturmuş gibi görünse de sanki biraz şans da yardım etti burada ona.

Gelelim erkeklere. Cumartesi diğer yarı finali de izledim. Ve bence yapılan yorumların aksine ne Federer ne Djokovic iyiydi; hatta Federer epeyce kötüydü. İlk servis yüzdesinin yerlerde olmasına rağmen skorun 6-2/7-6 olması bir şeyler anlatır sanırım. Djokovic hiç bir şey yapmasada kazanabilirdi adeta. Federer ya artık yorulmuştu ya da kendini maça veremiyordu. Uzun zamandır bu kadar isteksiz ve hedefsiz vuruşlar yaptığını görmemiştim. Zaten biraz toparlanınca 2. setin sonunda rüzgar kendisine döndüyse de seti almasına yetmedi.

Bugünkü maç için ise görüşlerim aşağıdaki özetlerden ibaret;



Maçın tamamını ise daha sonra izlerim diye umuyroum...



Twitter'da "OMG, yok böyle toprak tenisi!!!" yorumlarının uçuşmasına rağmen ben özetlerde bir kaç iyi puan dışında pek de bir şey göremedim açıkçası. Kort da hızlı zaten bana kalırsa. Zaten her iki oyuncu da maç sonunda pek iyi oynamadıklarını söylemişler.  Ya da ben uzanamadığım ciğere pis diyorum, bilmiyorum.

Turnuva sonunda her ikisinin de bu durumda olması biraz sıkıcı ama herkeste düşme olduğuna göre normal herhalde. Sonuçta mavi toprağın adaptasyon sürecini bozduğu da söylenebilir. Roland Garros için daha iyi performanslar bekliyorum bu ikisinden.

Sonuçta Rafa iki sette kazandı ve 6. roma kupasını aldı. Masters rekoru 21 oldu ve en öenmlisi Monte Carlo'daki Djokovic zaferini pekiştirmiş oldu. Roland Garros'a geçen senekinden daha rahat bir kafayla gidecektir. 2 nolu seri başı oldu eğer Djokovic-Nadal karşılaşması olursa bu ancak finalde olacak.

Totem raporuna gelinceeee.... :)

Geçenlerde yorum bölümünde Rafa'nın 2010 yılında RG öncesi son toprak Masters'ına 3. sırada girip 2. sırada çıktığını yazmıştım. Yine öyle oldu ve yine aynen 2010'daki gibi turnuvada sıralamada 1 numarada olan ve en büyük rakibi oloan tenisçiyi yakın sayılabilecek 2 set sonunda geçti.

Tesadüf mü?  ASLA!!! :)

20 Mayıs 2012 Pazar

Tweet: Daha Fazla Kivi Aşkı!