2 Şubat 2012 Perşembe

31 Ocak 2012 Salı

Video: E Yok Artık...

Video: Mini Miniler





Ergenken daha güzel olmak tenisçilere has bir durum gibi :)

30 Ocak 2012 Pazartesi

Djokovic vs. Nadal

Dünkü final maçı bu akşam ana haberlere bile düştüğü için "maç şöyle şöyle oldu, sonra bu geri kırdı" şeklindeki anlatımlara hiç girmeden direkt detaylara dalmak en iyisi diye düşünüyorum.

Dünkü maçın 4. setinde, Rafa 4-3'te servisini 0-40'tan kurtaramasaydı ve o seti 6-3 ile verseydi "bu maç geçen seneki Wimbledon maçı gibi oldu" derdim. Geçen sene Rafa, Novak'a hem Wimbledon'da hem de US Open'da 4 sette kaybetmesine rağmen Wimbledon'da "outplayed" diye tabir ettiğimiz şekilde, oyun anlamında mağlup olduğundan kaybetmişti. Ana sebep buydu. US Open'da ise yine 4 sette kaybetmesine rağmen oradaki kaybediş şekli biraz daha "outlasted" tabirine uyan cinstendi. Özellikle 4. setteki gidişat bu argümanı sağlamlaştırıyor. O maçta da ilk 2 sette bariz bir Novak üstünlüğü vardı ama 3. seti çevirip alan Rafa, fiziksel anlamda maçın dışında kalmasa bugünkü Avustralya Açık finaline benzer bir maç izleme olasılığımız çok yüksekti.

Dikkatimi çeken şu: Rafa-Novak karşılaşmalarının son 7'sini Novak aldı ve bunların 4 tanesi sert korttaydı. Bu maçların hepsinde (Indian Wells, Miami, US Open, Avustralya Açık) Novak maçın sonunda sağlam kalan taraf olarak, Rafa'yı fiziksel olarak maçın dışına iterek kazandı. Elbette hepsinde oyun anlamında da büyük oranda üstünlük kurdu ama o maçın son setlerinde, son bölümlerinde oyun olarak üstünlük kurduğu için değil, fiziksel olarak üstünlük kurduğu için kazandı. Ayrıca bu 4 maçın hepsinde Novak oyun anlamında bir üstünlük kurmuş olsa da Rafa bu maçların hepsinde kazanmaya yaklaştığı anlar yakaladı. Indian Wells finalinde ilk seti aldı. Miami finalinde maça 2 puan kadar uzaklıktaydı. (son set 6-5 önde ve Novak servisinde 15-30'u yakalamıştı) US Open maçında 3. seti büyük mücadeleyle kazanmış ve 4. set için avantajlı taraf olarak gözüküyordu. Dün de 5. sette break avantajı bile yakaladı ve hatta 4-2 30-15'teki backhand'i içeri soksa kariyerinin en büyük zaferini kazanmış olabilirdi. (tabii 40-15'ten sonra da kırdırmayacağının garantisi yok ama o vuruş bir momentum değişikliği yarattı şüphesiz)

Diğer yanda toprakta ve çimdeki karşılaşmalarda Rafa'nın tamamen oyun anlamındaki acizliği sebebiyle kaybettiğini görüyoruz. Madrid, Roma ve Wimbledon finallerinin hepsinde Rafa oyun anlamında çok çaresiz kaldı Novak'a karşı ve işi fiziksel savaş aşamasına bile getiremeden yenik düştü. Mantıken baktığımızda Rafa'nın Madrid, Roma ve Wimbledon mağlubiyetleri sonrası US Open ve Avustralya Açık'ta oynadığı tenisle Novak'ı yenmeye yaklaştığını söyleyebiliriz ama bunun olabilmesi için Novak'tan bir düşüş emaresi gelmesi gerektiği de neredeyse kesin gibi. Öte yandan Novak'ın bu anlamda bir düşüş yaşama ihtimali ise en azından kısa vadede pek mümkün görünmüyor. En iyi tenisini Rafa'ya karşı oynamaya devam edecek ve fiziksel anlamda da üstünlüğünü devam ettirecek, gözüken o. Sanki Rafa, Novak'a karşı hep kazanmaya yaklaşacak ama bir adım geride kalmaya devam edecek gibi...

Bir alttaki post'un yorumlarında maç tartışması başlamış bile doğal olarak. Orada Rafa'nın servislerinde yaşadığı sıkıntıdan bahsedilmiş ama bu maç Rafa'nın Novak'a karşı son 7 maçın arasında en iyi servis attığı maçtı. Ace sayılarında Novak'a üstünlük kurdu, avantaj tarafında backhand'e servislerle Novak'ın etkili return'lerinden kaçtı ve vücuda attığı servislerle ucuz puanlar kazandı ara ara. Ama ikinci servisi hala bir sıkıntı olmaya devam ediyor ve hatta zaman zaman ilk serviste bile sağlam return'ler yiyor. Bence burada üstünde çalışılması gereken servisten ziyade return. Yani Rafa dün zaten bence iyi servis attı ve Novak'a karşı bu şekilde servis attığında kaybettiği zaman bahane edilebilecek nokta servis performansı olmayacak. Bu servis performansı da işini görür kısacası Rafa'nın. Ama Novak'ın o return'lerine bir çare bulabilmeli. Bir kere o return'lerin düşeceği yere bakmayı kesmeli ve daha iyi pozisyon alabilmeli. Novak'ın etkili ve sert return'leri genelde köşeye değil Rafa'nın üstüne geliyor, bu herkesin dikkatini çekmiştir. Bunu okuyup ona göre baseline'ın gerisinde daha iyi pozisyon almalı. Bu tip return'lerde çok önde kalıp refleks veremeyebiliyor.

Return de işin bir başka kısmı. Rafa, doğuştan solak olmadığı için servisini bir noktaya kadar getirebilir diyoruz ama return'de bence daha iyiye gitmesi şart ve de mümkün. Dün bazen önde almayı denedi ama özellikle backhand tarafında bu servisleri erken almaya kalkıştığında çokça da başarısız oldu. Dün son sette Rafa, Novak'tan daha iyi servis atarken Novak, Rafa servislerine karşı return winner yapıyordu. Novak'ın kötü servislerine karşı Rafa ise baseline'nın 3 metre gerisinde bekleyip topu bombeli şekilde karşıya yolluyordu. Novak uzayan maçlarda vuruşlardaki gücünü kaybetmiyor çünkü özellikle de backhand tarafında yaptığı şey güç üretmekten çok gelen topu erken alıp topu yönlendirmek, rakibi koşturmak. Ama Novak'ın yorucu maçlarda en büyük S.O.S verdiği alan servisleri. Kesinlikle servis hareketi ağırlaşıyor, ilk servisleri kaçırmaya başlıyor ve servis atarken zorlanıyor. Rafa, Novak'a karşı böyle uzun maçlarda kazanmak istiyorsa bu servisleri öldürmek zorunda. Dün son sette agresif return yapabilen Rafa bu anlamda çok rahatlayabilirdi. Ama dediğimiz gibi backhand'i ile önde return alınca etkili olamıyor genelde backhand'i çok iyi olmadığından. Bir şekilde o zayıf servisleri forehand'ine almalı ve return'leri kortun ortasına değil köşelerine göndermeli. Böylece rallilerin kontrolünü eline alması da kolaylaşacaktır return oyunlarında.

Bunun dışında forehand önemli bir unsur. Rafa'nın bu turnuvada en iyi gözüken vuruşu forehand'iydi. Mesela geçen sene Wimbledon'da kaybederken Novak'a karşı finalde forehand'de çok kötü bir geçirmiş ve hiç alışılmadık hatalar yapmıştı. Dün bu anlamda daha iyiydi ama nasıl Federer-Nadal maçlarında maç uzadıkça Federer backhand'i iyice zayıflayıp kortun ortasına düşmeye başlıyor veya misshit'ler gelmeye başlıyorsa, Rafa'da da maç uzadıkça forehand'ler kortun ortasına düşmeye başlıyor ya da gücünü kaybedip filede kalıyor. Bunun çözümlerinden biri de Novak'ın kısa kalan toplarında içeri adım atıp, forehand'indeki spin'den vazgeçip topa düz ve daha sert-kararlı vurması. Federer-Djokovic maçlarında Federer'in üstünlük sağlama sebeplerinden biri de o forehand kanadındaki düz ve sert vuruşları. Evet, bunca yıl spinli forehand ile oynamış Rafa için düz forehand'e geçmesi kolay değil. Ama tamamen düz forehand vursun demek değil bu, oyunu okuyup winner'a gidebileceğini fark ettiği anda bunu yapması lazım. Çünkü bazen forehand'iyle öldürebileceği topları çok spin verdiği için Novak savunabiliyor ve Rafa'nın ralliyi bitirmesine izin vermeyebiliyor. Kaldı ki Rafa bu anlamda bunu yapamayacak biri değil. Gençlik yıllarında düz forehand'leri de kullanıyordu sıklıkla. Bunun üstüne çalışması iyi olabilir.

Hep Rafa'dan bahsettik ama gerçekten Novak üzerine söylenebilecek yeni bir şey yok. Ne yaptıysa aynısını yapmaya devam ediyor. Kazandığı sürece de bir şey değiştirmesine gerek yok. Nasıl Rafa, Federer'e karşı yıllardır aynı taktikle oynuyorsa Novak da Rafa yeni bir şeyler bulup onu yenene kadar yeni bir şeyler bulma gayretine girmeyecek. Şu an bu ikili arasında son dönemde yaşanan rekabette büyük bir Novak üstünlüğü almasına rağmen büyük keyif alıyoruz çünkü Rafa da kaybederken deli gibi savaşıyor. Eğer oyun anlamında da bir şeyleri yenileyip Novak'ı yenmeyi başarabilirse bu rekabetin daha da anlam kazanıp daha da güzelleşeceğini söyleyebiliriz. Zira bu sefer Novak da üstüne bir şeyler koymaya çalışacak. Ama üstüne bir şeyler koymak hem Rafa hem de Novak için çok zor. Zira şu an oynadıkları seviye o kadar üst bir seviye ki bunun üstüne çıkmak, bir adım daha ileri gitmek çok ama çok zor. Ancak dün tanıklık ettiğimiz şeyin üstüne koyabilecek birileri varsa da bunlar yine bu adamlar olacaktır.

Bir Rafa fanı olarak üst üste 7 kere kaybetmesine rağmen yine de olabilecek en kısa zamanda (Indian Wells) bu ikilinin karşı karşıya gelmelerini istiyorum. Galiba Rafa'nın savaşçı karakterini 2008 Wimbledon finalinden sonra dün ilk kez bu kadar fazla hissettim ve onu en çok da bu özelliğinden ötürü desteklediğim için, onun o karakterini kortta görmek istediğim için bir Rafa-Novak eşleşmesini bu kadar çok istiyorum. Novak o muhtemel 8. karşılaşmayı yine büyük ihtimalle kazanacak olmasına rağmen...

Video: Pascal The Man!


Sandalye getirin çocuklara!!