24 Haziran 2013 Pazartesi

Rafa Elendi


Haziran sonu gözlük şenliklerine hoş geldiniz..

Maçı bölüm bölüm izledim. Arada totem yaptım falan. Ama nafile. 3 sette elendi Rafa.

Darcis iyi oynadı ama açıkçası bunu söylemek bile adama hakaret gibi. Darcis dünya 113 numarası. Dünyanın en iyi tenis oynayan ilk 120 adamından birinin yapması gerektiği gibi ortamını bulunca gayet iyi oynadı. Bunu ondan beklemezdik demek haksızlık olur.

Rafa ise kötüydü. Zaten çimde sadece 1 hazırlık maçlı yapması bile soru işaretiydi. Fiziksel sorunu yoksa ilk turlarda yavaş başlar sonra açılır demiştim ama bu maçta hareket bile edemedi. Bunun iki sebebi olabilir; ya 2 haftalık aradan sonra yaptığı tek hazırlık maçında sakatlandı, ya da eski sakatlığı alevlendi.

Eğer birincisiyse bu duruma planlama hatası olarak bakabiliriz. Çimde oyuncular toprak korttaki oyunlara nazaran yere daha fazla eğilirler ve bu nedenle geçiş sürecinde hafif sakatlıklar yaşayanlar olur. Nadal Nishikori ile yaptığı maçta böyle bir sorun yaşadıysa bundan etkilenmiş olabilir.

İkincisi söz konusu ise o zaman 2012 sezonunun tekrarını izliyoruz demektir. Şaka gibi ama Nadal sadece 4 ay oynayarak kendini ilk 5'te tutacak kadar puanı topladı. Bundan sonra bizi bir 7 ay daha bekletmez diye ummaktan başka yapacak bir şey yok.

Nadal'da bir sorun olduğunu düşündüren şey sürekli backhand tarafından kaçıp topu forehande alma isteğiydi. Bir kaç post önce bununla ilgili bir video atmıştım. Aşırı hamlıktan olduğunu zannetmiyorum bu isteğinin. Nitekim karşısındaki adam Darcis. Backhannde kötü bile başlasa oynaya oynaya açılabilirdi.

Geçen sene 2. turda elendiğinde "sakat olmasındansa erken elenmesini tercih ederim" demiştim ve nasıl bir şom ağızlıysam artık adam 7 ay tenis oynayamadı. Şimdi kendimi sağlama alıyor ve acil şifalar diliyorum...

23 Haziran 2013 Pazar

Wimbledon Kuraları

Yine sağa sola bakmaktan doğru düzgün izleyemeyeceğimiz bir slamle daha karşı karşıyayız sevgili okurlar. Yıllardır ilk defa bu sene ödev, tez vb sıkıntılarım olmadan slam izleyecektim, onda da ülke karıştı. Hayır yani, izlememi istemiyorlarsa izlemem, ülke niye karışıyor ki?

Djokovic olabilecek en güzel kurayı çekti. Zorlayabilecek isimler, Kavcic, Haas ve Berdych derim. Berdych burada ivmeyi artırır artık RG sürprizinden sonra. Diğer çeyrekte de Ferrer var.

Şimdi burada topa tutulma pahasına Ferrer de güzel kura çekti diyeceğim. 4. tura kadar çok sıkıntı yok, toprakçılar doluşmuş. 4'te Raonic ve Kohli gelecek. Raonic gelir diyorum ve Ferrer onun oyununu çözer. Çeyreğin diğer tarafından Dimitrov veya Del Potro gelir bence. Bu turnuvada sanki Djokovic erken elenecek gibi geliyor bana ama mantıklı bir sebebi yok. Eğer öyle olursa çokoprens finale bile gidebilir.

5 nolu seribaşı Rafael Nadal bombası Federer'in başında patladı. Federer bana göre Nadal için Ferrer'den sonra en kolay kura. Federer'in oyunu tutmuyor bir kere. Murray bile onca sakatlık ve verdiği araya rağmen daha tehlikeli gibi. Federer'in yolu zor; tek slamlik kahraman olma potansiyeli olan Stakhovsky, Janowicz benzeri adamlar onun dilimine doluşmuş. Rosol'u saymıyorum, o sürpriz hakkını geçen sene doldurdu, bu sene yatar artık. "Çalışsa olur" denebilecek Stepanek, Fognini ve Almagro gibi adamlar da var. Aslında çeyreğe kadar çok zor görünmese bile sürpriz olasılığı olan bir dilim. Nadal'ın çeyreğindeki Hewitt-Wawrinka eşleşmesi her iki oyuncunun da pilini ilk turda bitirecek cinsten. Nadal'ı 2. turda Kubot, 4. turda Isner silkeler diyorum.

Murray ise ev sahibi avantajını iyi kullanamamış. Bir tek slamlik sürpriz adayı Becker ile ilk turda eşleşmiş, ikinci tura da bir kaç yıl öncesinin sürpriz çeyrek finalisti, çimci Lu var. 3'e Mahut ya da sürekli tekrar dirilip seri başı olan Robredo, 4'e ise sürpriz bir isim gelir diyorum ben. O dilimden Youzhny ve illa ki sakatlanacak olan Tipsarevic yerine, Haase hatta Pospisil bile çıkabilir. Çeyreğe Tsonga çıkar gibi geliyor ama Gulbis 2. turda pes etmezse belki sıkıntı çıkar. Ama Gulbis çeyreğe çıkacak dirayeti de gösteremez, o nedenle ya Tsonga ya da Gulbis olmayan bir başkası olur bence.

Serena'nın çeyreğine Kerber çıkmış. Serena'nın önünde çeyreğe kadar problem yok, Kerber ise ikinci turda olası bir Kanepi maçında sıkıntı yaşayabilir. Stosur form yakalarsa 4. turda Serena'yı uğraştırabilir ama çok güvenilir bir isim olduğunu söyleyemeyiz.

Aynen RG'deki gibi Serena yarıda Radwanska'yı görecek, tabi Radwanska geçen yılki performansını tekrar ederse. Çimci Pironkova Radwanska'nın sekizde birlik diliminde, burada dikkat etmek lazım. Na Li'nin önünde ciddi bir engel yok ama Hantuchova çok düşük bir ihtimalle sıkıntı yaratabilir.

Sharapova, Errani iele aynı çeyreği paylaşıyor; tahminim bu çeyrekten çıkabileceği yönünde. Errani'nin sekizde birlik diliminde Stephens, Hampton, Petkovic ve Wozniacki sıkışması olmuş, bu bölümden eğlenceli maçlar çıkar.

Azarenka'nın payına Kvitova çıkmış. Kivi'ye kefil olamıyorum artık. İyi oynarsa efsane bir Kivi-Serena finali izleriz ama bilemiyorum.. Azarenka sekizde birlik dilimde Jankovic'i bulmuş. Buradan iyi bir 4. tur maçı çıkabilir. Petra ise Ivanovic ile aynı dilimde. Bu bölümde her şey Petra'ya bağlı. Hazır üzerindeki baskı da iyice kalkmışken bir patlama yapsa bari.