15 Kasım 2013 Cuma

WTF Şampiyonu Djokovic!

(Edit yazısı yazmam gerekmeyince paslandım tabi...)

Beklenen oldu ve şampiyon Djokovic oldu. Böylelikle US Open sonrası maç da kaybetmemiş oldu.

Djokovic için sezonun geneline baktığımız zaman kritik anlarda eksik kaldığını görüyoruz. Kritik anlar Avustralya Açık geri kalan tüm slamlerdeki elenişleri. Özellikle de Wimbledon finalinde nasıl o kadar silik oynadığını anlayamadım.

Sezon sonunda çok parlak bir görüntü çizse de sezon sonu tablsunda Federer'in 2013'e yayılan gel-gitleri, Nadal'ın klasik sonbahar formsuzluğu ve hiç ortada olmayan bir Andy Murray var. Djokovic'in sezon sonu performansı takdire şayan da olsa dört slamin ikisinde "yok" sayabileceğimiz Nadal'ın hala sezonu önde kapaması oldukça ilginç. Hatta bu satırları yazarken tekrar bir hesap da yaptım ve Djokovic'in nasıl iki numara olduğunu hala tam anlayamıyorum.Tenis çok enteresan, betonlar falan...

Nadal muhtemelen çok da beklentisi olmadan geldiği turnuvadan yanılmıyorsam 1000 puan daha alıp evinin yolunu tuttu. Hep Nadal'ın sezon sonunu kazanmak için en iyi şansı olduğu söyleniyor US Open şampiyonu olduğu yıllarda yapılan turnuvalarda ama bence Nadal emekliliğe yaklaşınca bir yıl yemeyip içmeyip buna konsantre olacak bence. Veya US Open'dan tamamen ümidini kestiği bir yıl. Şu an hala enerjisi varken slamleri ön planda tutuyor gibi bir hali var.

Sonuç olarak aslında her iki tarafın da istediğini aldığı bir turnuva oldu. Djokovic AO'daki en önemli potansiyel rakiplerinin tamamını yendi bu turnuvada. Müthiş bir ivme ve özgüven yakaladı. Nadal neredeyse Roland Garros'a kadar bir numarada kalmayı garantiledi gibi; ki onun için ilk 2'de kalmak bile oldukça yeterli kura avantajı açısından. Sezonun yoğun puan topladığı bölümünde kayıplar yaşasa bile sonbahar performansının yardımı ile Wimbledon'a kadar iki numaradan da aşağı inmez herhalde.

Önümüzdeki sezon başında da Murray devreye girene kadar Nadal-Djokovic çekişmesi olacak gibi. Burada önemli olan hangi Nadal'ı izleyeceğimiz; US Open'dak konsantrasyonuna ulaşabilmesi için önümüzdeki 2 ay yeterli olacak mı, en büyük soru bu...

10 Kasım 2013 Pazar

Final: Nadal-Djokovic...

...ve Verdasco/Marrero ile Bryanlar arasında. Kim derdi ki Verdasco WTF'da final görecek??

Daha Djokovic-Wawrinak maçı oynanmadı ama olur da Wawrinka finale çıkarsa "Yüzyılın Editi" diye ayrı bir başlık açıp seve seve kendimi düzeltirim.

Gruplardan çıkanlar çok şaşırtıcı olmadı. Sadece Djokovic grubunda Delpo-Federer çekişmesi vardı ki Federer tecrübesini koyup aldı. Del Potro'da bri şeyler eksik, 72354563. kez söylüyorum ama USO şampiyonluğunda şans ona çok yardım etti. Djokovic aşırı baskın olmamakla birlikte gerekeni yaparak puan kayıpsız yarı finali gördü. Burada Wawrinka zorlamaz diye düşünüyorum. Öte yandan bu yıl slamlerde hep önde geçtiği 5 setlik maçları verdi Djokovic'e. Sorunu nefesinin yetmemesi mi yoksa güveninin yetmemesi mi göreceğiz. Bence ikincisi.

Rafa da görece kolay grubundan kayıpsız çıktı. En fazla zorlayacak isim kağıt üzerinde Ferrer idi ama çokoprens üst üste 7 hafta tenis oynayamadı ve kırıldı. Berdych bile ondan iyi görüntü çizdi ki Rafa'dan tek set alan o oldu. Ama bunda az da olsa Nadal'ın kendi parmağını kesmiş olmasının payı vardır. Düne kadar sol elindeki bir parmağı sarılıymış, ekmek keserken kesmiş zeki. Bugün de maç sonunda yayın kablolarına dolanmış; biri bu çocuğu kendisinden korusun artık.

Final bence yakın geçer, ibre tabi Djokovic'tan yana ama anahtar etken Nadal'ın motivasyonu olur diyorum.