9 Haziran 2012 Cumartesi

Erkekler Finali: Rafa ve Novak

Dün 2 tane 3 sette biten maç gördük ve final Rafa ile Novak arasında oynanacak.

İlk yarı finalin Rafa'ya gitmesine nerdeyse kesin gözüyle bakılıyordu. Ben şahsen Federer-Djokovic maçında skor açısından çekişme olur ama Nadal-Ferrer maçında tenis kalitesi daha yüksek olur diye bekliyorum. Nitekim tekrarından görebildiğim kadarı ile öyle de olmuş. İlk 4 oyundan sonra skorda Nadal üstünlüğü hakim olsa da Ferrer en azından tenis kalitesi anlamında maçı bırakmamış ve epeyce güzel puanlar olmuş. Ama tabi maç 6-2/6-2/6-1 ile Rafa'nın oldu.

Diğer yarı finalde ise tenis kalitesinin düşük olmasını bekliyordum ki pek de yanılmadım. Ama çekişme de göremedik. 6-4/7-5/6-3 ile Djokovic bu haftaki en rahat maçını oynayarak finale gitti. Ama Djokovic yerine topu kortun içine gönderebilen herhangi bir oyuncu da koysak skor değişmezdi. Federer'in basit hataları, "basit hata" tanımının en nadide örneklerini oluşturur cinstendi. Hiç bir zorlama yokken dağa taşa giden toplar mı istersiniz, miss hitler mi? İkinci sette 3 servis kırma farkıyla 3-0'ı bulup seti veren adama ne denir zaten bilemiyorum.

Finali, bu yıl Avustralya Açık'ta oynanan finalle kıyaslayacak olursan Nadal'ın daha rahat olduğunu söyleyebiliriz. Ama hava şartları PAzar günü oldukça olumsuz olacakmış. Hatta final Pazartesi'ne bile atılabilirmiş. Atılmasın....

7 Haziran 2012 Perşembe

Roland Garros Finali: Errani-Sharapova!

Roland Garros'ta kadınlarda yarı final günüydü. Yağmur sebebiyle 1.5 saat gecikmeli başlayan gün Sharapova-Kvitova maçından önce de yağmurdan biraz nasibini aldı. Ayrıca Sharapova-Kvitova maçının başındaki feci rüzgar da yarın tahmin edilen rüzgarın ufak bir örneği gibiydi.

Çok keyifli maçlar oldu diyemeyiz ama Errani'nin yaptığı sürpriz güne heyecan kattı. Stosur'u 3 sette geçti ve böylece 3 sene üst üste Roland Garros finalinde İtalyan bir kadın göreceğiz. 2010'da Schiavone şampiyon olmuştu, 2011'de Li'ye kaybetmişti. Bu sene Errani'nin şansı çok çok az. Hele ki karşısında Sharapova gibi muazzam bir sezon geçiren ve şu anda da formunun zirvesinde olan bir oyuncu varken. Buraları da Errani'ye göre çok daha fazla oynamış bir oyuncu.

İki oyuncunun da rakipleri - Stosur ve Kvitova - kötü günlerindeydiler. Errani de Sharapova da mükemmel tenis oynadı diyemeyiz ama turnuvadaki genel tenis düzeyi olarak Sharapova 3-4 adım önde, tecrübe ve kalite farkı da bir o kadar. O yüzden cumartesi günkü final bence tek taraflı geçmeye aday. Sharapova'nın 4-5 oyundan fazla bırakacağını sanmıyorum.

6 Haziran 2012 Çarşamba

Roland Garros: Yarı Final Eşleşmeleri

Oldukça heyecanlı çeyrek fianller izledikten sonra yarı finaller belli oldu.

İlk yarı final Federer-Djokovic. Çekişmeli ama tenis zevki düşün bir maç olur. Her iki oyuncu da kapasiitelerinin en fazla yarısını ortaya koyabiliyorlar. Federer'in bazı ufak sakatlık sıkıntıları varmış zaten. Bunların ikisinin de kötü oynayarak yarı finale gelmeleri, tablonun bu tarafının zayıflığı yüzünden oldu. Bana kalırsa iş yapma ihtimali olan tek kişi Seppi'ydi ama o da Verdasco'nun olmaz olası lüzumsuz direnci yüzünden yıprandı.

Tablonun daha janjanlı tarafında ise bugün set vermeden çeyreğe giden 3 oyuncu korta çıktı. Servis ve return istatistiği en iyi olanlar, yani Nadal ve Ferrer yarı finale gitti. Adalet yerini buldu yani. Yoksa Murray yari finali görse kırardım bu blogu. Neyse ki Ferrer gereksiz heyecana kapılmadan maçı kapatabildi. İzlediğim bölümde gayet atak oynuyordu ama Murray'in de aşırı zayıf kaldığını eklemem lazım. Tablonun bu yarısından olabilecek en mantıklı yarı final maçı çıktı. Aslında tablonun farklı yarılarında olsalar final bile olabilirdi. Kısfmet.

Kadınlarda Sharapova ve Kvitova Avustralya Açık'ın rövanşını oynayacaklar. Kivi'den ümitsizim. Gerçi ben ondan hep ümitsizdim. Kasık sakatlığına rağmen ne yaptı etti yine yarı finale geldi bizimki. Aferin. Sharapova'nın finali görmesi gerekir.

Diğer yarı finalde ise Sam Stosur ile haftalar önce yaptığım tahmini boşa çıkartmayan Errani oynuyor...

Şimdi Roland Garros'un Henin sonrası şampiyonlarına bakalım: Ivanovic, Kuznetsova, Schiavone, Li.

Genellikle slam kazanma ihtimali düşün görünenlere gitmiş kupa. Bu eğilime göre şampiyon adaylarım sırasıyla Errani-Sharapova-Stosur-Kvitova :)

4 Haziran 2012 Pazartesi

Roland Garros: 4. Turlar Sonrası

Evet, yoğun program nedeni ile hızlı ileri sardık ve 4. turlar bitti.

Erkeklerde dün şaşırtıcı başlayan maçlar, şaşırtmadan bitti. Aslında Seppi'nin performansı gerçekten şaşırtıcıydı, 5 setlik Verdasco maçından sonra pek bir varlık göstereceğini düşünmezdim. Ama ilk 2 seti oldukça iyi oynadı ve 2-0 öne geçti. Ama o herkesin alması gereken 3. seti, pek çoğumuzun tahmin ettiği gibi alamadı. Zaten slamlerde mutlaka ilk 4'ten bir oyuncunun süpriz bir şekilde 2 set verip sonra maçı çevirmesine şahit oluruz. Seppi köşelere atak yapabilme yetisini yitirince maçı da kaybetti. Djokovic ise kötü oynadı. Djokovic Tsonga ile oynayacak çeyrek finalini. Tsonga bugün de korta çıktığından avantajlı gibi görünse de Tsonga Tsonga'dır....

Federer ise bir hayranı ile maç yaptı. Goffin kıyamet alameti sayılabilecek bir şekilde ilk seti aldıktan sonra "alacağımı aldım" dedi. Bu maç Djokovic maçına kaynayınca izleyemedim ama epeyce eğlenceli geçmiş galiba. Goffin'i takibe alan epeyce insan oldu. Rakibi ise Del Potro. Bu ikilinin son maçlarından sonra Del Potro kaznaır demek zor ama Federer'de set vere vere gittiğinden 4. seti görme olasılığımız yüksek.

Murray bugün ilk seti 6-1 verdiği maçta seyirci yuhalamalarının ve sırt sakatlığının da etkisiyle maçı almayı bildi. Tuhaflığın ben de farkındayım. Murray daha korta girer girmez yuhalanmaya başladı. Fransız seyirciler herhalde "İşte bir İngiliz!!! Hem de bir Fransız karşısında!! Saldırın!!" demiş olmalı. Fransızların hepsi cehennemlik zaten...

1:40 civarı

Murray'in rakibi ise biricik çokoprensim Ferrer. Kendisi set vermeden çeyrek finale geldi. Hem de kaç yıl aradan sonra. Alkış alalım Ferrer için!!!

Nadal ise rahat bir maç oynadı. Olan Monaco'ya oldu. Kendisinin de söylediği gibi bugün iyi servis attı. Aslında Nadal'ın servis oyunlarının da çoğunda 30 veya 40'ı gördü Monaco ama malesef skora hiç yansımadı. 3 set başlaren de Monaco kendi kendini imha moduna geçmişti zaten. Nadal'ın rakibi ise bir başka set vermeyen Almagro. Hepsi İspanyol bunların...

Kadınlarda Cibulkova mart ayında yarım bıraktığı işi tamamlayıp Azarenka'yı eledi. Azarenka maç sonrası "Hırslıyım, çok sertim" tavırlarına devam etti tabi. Rakibi eski finalist Sam Stosur. Bu oyuncuların ikisi de henüz set kaybetmediler, izlenesi maç olacak gibi.

Bir diğer çeyrek final "iyi iş yapar" dediğim Errani ile Kerber arasında oynanacak. Bu da güzel maç. Yalnız ikisinde de "yari finale çıkıp dikkat çekecek, ancak final göremeyecek" oyuncu havası var. Gerçi Roland Garros'u da hep böyleleri kazanır...

Son şampiyon Li ise sempatik Shvedova'ya elendi.  Shvedova umarım yine teklerin heyecanı ile çiftleri boşlamaz, ben onu King ile yan yanayken daha da çok seviyorum. Rakibi ise ilk turlardaki performansına bakıp çeyrek şansı tanımadığım sevgili Kivi. Kim kazanırsa üzülürüm, kim kazanısa sevinirim... Maçın kazananını Kivi belirler.

Son çeyrek final eşleşmesi ise Sharapova-Kanepi arasında. Kanepi hakkındaki yorumlarım için bkz:Errani-Kerber eşleşmesi. Sharapova'nın alması lazım.