17 Eylül 2012 Pazartesi

Davis Cup Finali: Çek Cumhuriyeti - İspanya

İspanya'nın toprakta ABD'yi yenmesi kağıt üzerinde beklenen bir sonuçtu. Aslında kura çekildiğinde İspanya'nın çok büyük ihtimalle finale kadar kendi evinde oynayacağı da belli olduğundan finale hızlı geçiş yaptılar da denilebilir. Ancak hesapta olmayan şey ABD'nin son iki yıldır özellikle Davis Cup maçlarında toprakta iyi performans göstermesiydi. Nitekim 2010'da Djokovic'i 5. sete zorlarlarken, bu yıl Federer'i mağlup ettiler. Her ne kadar 3-1 ile seriyi kaybetseler de Ferrer'den de birer set çalabildi Isner ile Querrey. Ama Almagro ilk gün 5. sete giden maçta Isner'i yenince sonuç biraz daha netleşti. İkinci gün Granollers'in orta yerinde sakatlandığı maçta Marc ve Marcel, Byran kardeşlere karşı çok iyi direndilerse de 6/3-3/6-7/5-7/5 ile kaybettiler. Son günde David ilk seti kaybettiği maçta Isner'i 3-1 yenince de finale çıkan taraf belli olmuş oldu.

Asıl sürpriz sayılabilecek sonuç Arjantin-Çek Cumhuriyeti eşleşmesinden çıktı. Evet, Del Potro'nun sağ bileğindeki ameliyat gerektiren sakatlığı bu sefer sol bileğinde çıkmışı ama slice ile de olsa idare edebiliyordu. Del Potro biraz zorlanarak da olsa maçı aldı ve evet, sonrasında ağladı...


Arjantin'e asıl darbe 2-1 önde götürdüğü maçı kaybeden Juan Monaco'dan geldi. Arjantin'in şansını çiftler maçı belli edecekti çünkü Del Potro'nun Berdych karşısında ne kadar direnebileceği belli değildi. İyi bir çiftler oyuncusu olan Schwank, Berlocq ile ikili oluşturdu ve Çeklerin Davis Cup'taki şaşmaz ikilisi Berdych/Stepnek ile oynadılar. Arjantin bu maçı set alamadan kaybedince, ertesi gün Del Potro'nun oynamayacağı açıklandı. Berlocq Berdych'e direnemedi ve Arjantin seriyi toprak zeminde 4-1 (düzeltme: 3-2) kaybetti.

Final Çek Cumhuriyeti'nde, Çekler akıllarını yitirmezlerse kapalı sert zeminde oynanacak. İspanya için zor görev. Ben çok düşük bir ihtimal de olsa Nadal'ın gelebileceğini düşünüyorum. Bildiğiniz gibi kendisi sezon sonuna doğru bir kaç kez "Benim için artık önemli olan Davis Cup" demişti daha önce. Ferrer'in en azından Stepanek'i yenebileceğini, Marc ve Granollers'in de rakiplerini zorlayabileceğini düşünüyorum. Aslında her şey Berdych ve Step'in form durumuna bağlı. Her ne kadar pek hazzetmesem de, bu ikisi, iki başlarına ikinci kez Çek Cumhuruyeti'ni finale götürdüler ve yine İspanya ile oynayacaklar. Eğer formda olurlarsa, saha avantajının da yardımıyla Nadal da olsa İspnaya'yı devirebilirler.