28 Mayıs 2011 Cumartesi

Roland Garros: Kadınlarda 4. Tur Eşleşmeleri

Hantuchova-Kuznetsova
Bartoli-Dulko
Zvonareva-Pavlyuchenkova
Jankovic-Schiavone
Li-Kvitova
Makarova-Azarenka
Sharapova-Radwanska
Petkovic-Kirilenko

Üst tarafta Kuznetsova çok avantajlı bir konuma geldi. Oradan en azından yarı finali görür diye düşünüyorum. Jankovic-Schiavone maçı da çok güzel olacak. O maçın galibi de yarı finale çıkacaktır. Alt tarafta Azarenka ve Sharapova açık ara en ön plana çıkan isimler. Yarı finali bu ikilinin oynayacağını tahmin ediyorum. Azarenka, Marbella'dan sonra Roland Garros için favorimdi. Çok fazla maç bırakmak zorunda kaldı, buraya çok şüpheli geldi, hala da ne olacağı belli olmaz ama şu an sağlam ve hazır gözüküyor. Fiziksel olarak sorun yaşamazsa hala da kazanacağını düşünüyorum. Schiavone veya Kuznetsova'dan biri de final oynarsa güzel olur. Pavlyuchenkova'yı isterim hepsinden çok ama onun oralara gelme ihtimali pek gerçekçi değil tabii...

Roland Garros: Erkekler 4. Tur Eşleşmeleri

Nadal-Ljubicic
Simon-Soderling
Murray-Troicki
Falla-Chela
Ferrer-Monfils
Wawrinka-Federer
Fognini-Montanes
Gasquet-Djokovic

Alt taraf, üst tarafa göre daha zorlu gözüküyor açıkçası. Alt tarafta en zayıf gözüken Fognini ve Montanes'in birbirleriyle eşleşmesi iki oyuncu için de bir şans. Kim kazanırsa kazansın kariyerinde ilk grand slam çeyrek finalini oynayacak ve muhtemelen Djokovic karşısında kaybedecek. Djokovic'in rakibi kolay değil ama geçecektir bir şekilde set verse de. Bugün Del Potro karşısında ilk birkaç oyundan sonra oldukça iyi tenis oynadı.

Federer bir başka iyi gözüken isimdi 4. tura kadar. Wawrinka karşısında da set kaybetmesi sürpriz olacak. Ondan sonra Ferrer ile oynarsa zorlanabilir. Ferrer de formda gözüküyor ama karşısında ev sahibi desteğini almış bir Monfils'i geçmek çok kolay olmayacaktır. Ferrer oradan çıkabilirse Federer ile iyi bir maç izletir.

Murray inanılmaz kolay kurası sayesinde yoluna devam ediyor. Bugün Berrer ile oynadığı maçta ikinci setin ortalarında ayak bileğini burktu ve seke seke oynadı. Ancak sakat oynadığı bölümde, sakat olmadığı bölüme göre daha rahattı. Berrer'in ne kadar berbat oynadığını buradan hesap edin. Troicki ise Dolgopolov'u 4 sette geçti. Troicki fena oynamıyor ama Dolgopolov bugün çok kötüydü, fazla basit hata yaptı. Murray'nin ayağındaki problem ciddiyse Troicki'nin kazanma şansı olabilir, ki burada kazanan yarı final için büyük favori olacak Falla-Chela galibi karşısında. Olur da Murray sakatlığı sebebiyle tam randımanla oynayamazsa ve Troicki buna bağlu olarak kazanırsa, Troicki'nin Roland Garros'ta yarı final yaptığını göreceğiz ve "tenis ölmüş" diyerek blogun kepenklerini indireceğiz.

Nadal ilk iki turda çok zorlandıktan sonra kuranın da yardımıyla zayıf bir rakiple oynadı ve rahat kazandı. Veic karşısında da çok iyi gözükmedi ama Ljubicic'e karşı çok büyük problem yaşamasını beklemiyorum. Soderling-Simon galibi, ki Soderling olur gibi, zorlayabilir ve hatta yenebilir eğer iyi oynarsa. Çünkü Nadal bir türlü ciddi anlamda oynadığı tenisi yukarı çekmeyi başaramadı. Hala biraz bulanık. Biraz daha beklemek lazım onun için. Çok zor bir kurası olmaması şansı oldu. İlk iki turda çok şanssızdı kura açısından ama şimdi biraz daha rahatladı.

27 Mayıs 2011 Cuma

David Ferrer Fan Club

Nadal'ın prens hayranları ile başı dertte. Dün Ferrer'i hemşerisi Andujar 3 saat 18 dakikada ancak teslim oldu. Andujar'ın rol modeli David Ferrer'miş. Hadi hemşerisi olduğu için çok seviyor diyelim... Nadal'ın 3. tur rakibi Veic'e bakalaım...


Bu Veic...

..bu da Ferrer

Veic Hırvat bir oyuncu. Şu anda 227 numarada sırlamada. Onun da idolü Ferrer.

Ferrer gibi slam şampiyonluğu, hatta finali dahi olmayan bir ismin, vatandaşı olmayan bir oyuncu tarafından idol olarak gösterilmesi hem çok güzel hem de nadir rastlanan bir şey olsa gerek...

26 Mayıs 2011 Perşembe

RG: Salı ve Çarşamba

Çarşamba gününün en öneli olayını yazmıştık zaten. Bunun haricinde Murray başlangıçta biraz zorlanır gibi da olsa rakibini geçmeyi başardı. Ev sahibi olan ve açıkçası epeydir düşüşte olan Chardy, gıcık gençlerden Dimitrov’u rahat geçti. Simon Russell’a bir set bırakırken, Melzer Beck’i rahat geçerek tehlikeli olabileceği izlenimini verdi. Günün elenen seri başı ismi ise Nicolas Almagro oldu. İlk iki seti kaybeden Almagro, sonrakiiki seti tie break ile alsa da final setinde Kubot'a elenmekten kurtulamadı. Sam Querrey, Kohlschreiber’ı eledi. Kohlschreiber artık erken turlarda da istikrarı yakalayamıyor gibi. Minik kuşum Kevin Anderson Wimbledon kahramanlarından Mahut’u elerken, süpriz adaylarından F.Mayer Kunitsyn’i eledi.

Erkeklerde Perşembe gününü Marsel odaklı geçirdik. Kendisine adadığımız bloga hislerimizi yazdık, bir kere daha yazmaya çalışırsam ağlayabilirim. Del Potro ve Djokovic maçlarına bakabildim. Her iki oyuncu da kazanmaya yetecek kadar oynadı. Ezip geçmediler yani rakiplerini, en iyi oyunlarnı oynamadılar. Özellikle Hanescu ilk sette oldukça rahat tutundu servislerine ve izlemesi zavkli bir oyun ortaya koydu. Ancak sonra bacağında bir sorun yaşayınca maçın tadı tuzu kaçtı. Hanescu maçı tamamlayamadı zaten. Federer’in maçı ise ışık hızında bitmiş, Teixeria sadece 5 oyun alabilmiş. Ferrer ev sahibi Bennetteau karşısında zorlanmazken, Gasquet Granollers’e bir set bıraktı. Berdych’i eleyen Robert’in pili bitmiş olacak ki Fognini’den sadece 3 oyun almış. Ah Berdych ah. Fognini Marsel’i eleyen Garcia-Lopez ile oynayacak. Wawrinka ise dikat çeken gençlerden Schoorel’i eledi. Schoorel ilk 100’e giriyor bu sonuçla. Tehlikeli isimlerden Bellucci ilk maçına göre daha iyi bir performans göstererek Seppi’yi 7 oyun bırakarak elemiş. Riba’yı 3 sette geçen Tipsarevic de günün rahat kazananlarından.

Kadınlarda Salı günü oynanan ve dramatik tarafı ağır basan Razzano-Gajdosova maçını Gajdosova kazandı. Ana Ivanovic sakatlık sonrası sersemliğinin de etkisiyle İsveçli Larsson’a elendi ilk turda. Performansı merakla beklenen Clijsters Yakimova’ya 5 oyun bırakarak turlarken, Petkovic, Azarenka, Na Li ve Sharapova da set vermeden kazanan isimler oldular. Günün süprizlerinden biri Cibulkova’yı eleyen Vania King’den geldi. Wickmayer de Niculescu’yu rahat geçerek turlayan isim oldu.

Çarşamba günü ise Wozniacki Wozniak karşısında yakın geçen iki sette kazanırken, son yılların Roland Garros’un dikkat çeken isimleri Storsur, Kuznetsova ve Schiavone çok rahat kazandılar. Pavlyuchenkova simit ile aldığı ilk setten sonra ikinci seti tie break ile kazanırken, Dulko Pironkovayı, Hantuchova Errani’yi rahat geçti. İpek’in partneri Marino Maria Jose Martinez Sanchez’i 3 sette mağlup ederken, beklentilerin üzerine çıkacağını düşündüğüm Mattek-Sands Lapchenko’yu yenerek 3. turu gördü. Tehlikeli olabilecek seri başı isimler Görges ve Jankovic de iki sette turlayan isimler. Kadınlarda günün draması ise Zvonareva-Lisicki maçından geldi ama dramanın kaynağı bu sefer Zvonareva değil. Lisicki önde götürdüğü son seti bir sakatlık yaşayarak kaybetti. 5-2’yi yakalamıştı Alman tenisçi halbuki. Bir an önce iyileşmesini diliyoruz.

24 Mayıs 2011 Salı

Foto: Garcia-Lopez Maça Hazır

Korktuk!!

RG: Benim Tercihlerim

Oyuncular arasında dönen bir anket var. Ben de kiminkini yayınlasam falan derken kararsız kalınca kendim doldurayım dedim. :) Siz de yorum bölümüne kendi tercihlerinizi yazabilirsiniz. Eğlenelim biraz!

- Kiminle iyi bir şişe şarabı paylaşırsın ?

- Kim Clijsters. Sakin sakin sohbet ederiz gibi geldi...

- Kimi en sevdiğin restorana götürürsün ?
- De Bakker. Çok zayıf, yesin biraz (Boy 193, kilo 67)

- Kiminle ormanda yürüyüşe çıkarsın ?
- Fernando Gonzalez. Hayvanlarla arası iyi, saldıran olursa müdahale eder.

- Kiminle Cannes Film Festivaline Gidersin?
- Marat Safin. Emekli olmuş olması beni hiiç ilgilendirmez. Eğlenceli ve kırmızı halıya yakışır.

- Kiminle Bir Filmde Rol Almak İstersin
?
- Rafael Nadal. O kadar kötü bir oyuncu ki benim performansıma kimse bakmaz.

- Kiminle Las Vegas'a Gidersin?
- Kafelnikov tabi. Ve yine emekli olması beni ilgilendirmez :)

- Kiminle Aynı Grupta Çalmak İstersin?
- Marsel İlhan ve İpek Şenoğlu.

- Kimi Futbol Maçına Götürmek İstersin?
- Wozniacki. Evet biraz abartılı davranıyor ama olsun.

- Kiminle Stand-Up İzlemeye Gidersin?
- Söderling. Komik bir gülüşü var.

- Kiminle Balık Tutmaya Gitmek İstersin?
- Ana Ivanovic. Mallorca'da yaşaya yaşaya öğrenmiştir herhalde.

- Kiminle Bar Açmak İstersin?
- Rafael Nadal. "Doğru düzgün için!"

RG: Ne Oldu Orada?

"Everything is something happened, no?"

Açıklanması, anlatması güç bir maçtı Nadal ile Isner arasında bugün oynanan maç. Skor 6-4/6-7 (2)/6-7 (2)/6-2/6-4

Maçı 3.setin ortalarına doğru izlemeye başladım. Açtığımda Nadal servis kırma puanı kazanmıştı ama alamadı. Ondan sonrasını da aralarda eve sarkan işi de idare etmeye çalışarak izledim. Ama izledim.

Nadal'ın 3. seti kaybedişini gördüm. Çok mu kötü oynuyordu? Hayır. Sadece yanlış zamanda kötü oynadı, tie break oyununda. Peki Isner mi çok iyiydi? Isner iyi günündeydi ama iyi bir Nadal'dan daha iyi değildi. Top farklı ve zemin nispeten hızlıydı, Nadal servisleri metrelerce geriden karşılıyordu. Hatta maç merkez kortta oynanmasa muhtemelen o kadar geriden de karşılayamazdı. Garip olan bazı noktalar yok değildi. Örneğin Nadal tarafların yön değiştirdiği rallileri genelde kaybediyordu. Buna karşılık servislerinden çok puan alıyordu. Bence çok iyi servis attı Nadal. Benim izlediğim bölümde Isner Nadal servisinde beraberliği bile göremedi. Zaten maç boyunca tek oyunda servis kırma şansı yakalamış ki onunla da seti tie break oyununa taşıdı. Isner yapabileceği en iyi şeyi yaparak file önünü kullandı bugün. Kanat açıklığı kortun yarısı olan birinden bahsediyoruz. Çok iyi vole aldı, yüzdeli oynadı file önünde. Nadal file önüne mecbur kalmadıkça gelmedi ki bence doğru bir tercih. Sonuçta kortu 3 adımda boydan boya geçebilen (3 veya 4, şaka değil) ve kanat açıklığı inanılmaz boyutlarda bir isimle oynuyordu bugün. Yapabileceği en iyi şey 111 kiloluk bu adamı oradan oraya savurmaktı ki bunu iyi yaptı Nadal. Ancak top spin sevdası yüzünden çok puan kaybetti, çünkü spinli vuruşlar hem Isner gibi uzun bir adamı zorlayacak şekilde ayağının dibine düşmüyor, hem nispeten yavaş gittiğinden pozisyon alma şansı veriyor, hem de yerden yükselmesi itibarı ile rakip için ideal vuruş pozisyonu yaratıyor.

Isner de iyi servis attı bugün. Nadal kadar yüzdeli olmasa da başını beladan kurtarmaya yetecek kadar iyiydi. Turnuvanın en hızlı servis rekorunu da 232km/s ile kırdı zaten. Peki neydi Nadal'a maçı kazandıran? Daha da önemlisi neydi Nadal'a iki set kaybettiren?

Nadal kaybettiği setlerde abartılı miktarda basit hata yapmamasına rağmen özellikle file önünde Isner'i geçememenin sıkıntısını yaşadı. Son aylarda kondisyonu endişe veren Nadal maç birmeye yaklaştıkça vuruşlarında daha fazla isabet buldu ve daha inanılmaz passing shot vuruşları yakaladı. Aslında 3. seti kaybettiren en öenmli etken panikti bence. Nadal'ın verdiği ikinci mini break'ten sonra yüzünde aynen Indian Wells finalinin son setindeki ifade oluştu. Aslında Isner 4. setteki ilk servis kırma puanında panikleyip çift hata yapmasa (panikledi, çünkü servis kıramıyordu) ve o set de tie break oyunu ile sonuçlansa Nadal elenmiş olacaktı büyük ihtimalle. Öte yandan eski zamanlardaki gibi her set oyunlarda 2 fark oluşana kadar devam etse (son set gibi) Isner set dahi alamadan elenecekti.

İstatistiklere bakınca Nadal'ın rakip servisinden 58 puan aldığını, bu rakamın Isner için 29 olduğunu görüyoruz. Nadal'ın rakip servisinden puan çıkarma konusunda daha başarılı olduğu maçta 2 tie break oyunu kaybetmesi oldukça ilginç. Isner ve servislerini akafasında fazla büyütmesine (sırf servisler yüzünden Raonic ile antreman yaptı) bağlıyorum.

Son sette Isner yoruldu bir de tabi. Maç sonunda "Bütün mesele 4. ve 5. setlerde nasıl oynadığı. Ben böyle tenis görmedim. O bu yüzden 1 numara zaten. Son oyunda 30-30'daki puanda bacaklarım tamamen bitmişti". Isner biraz abartmış tabi ama 11 saat dayanabilen birini, böyle hızlı bir toprak kortta yine iyi terletmiş Nadal 4 saatte.

Nadal ise maçtan sonra karamsar görünmedi. 3. setin sonundaki "Bittim ben" ifadesi yüzünden tamamen silindi. Aşağı yukarı şu moddaydı maç sonunda;


Şefin Tavsiyesi

Merkez kortta günn ilk maçı Razzano ile Gajdosova arasında. Dramatik yönünü bir kenara bırakacak olursak da seyirci desteğini arkasına alan Razzano zorlayabilir. İkinci maçlara bakıldığında öne çıkan bir eşleşme yok. Clement-Volandri maçında çekişme olabilir. 3. maçlar içinde Verdasco-Monaco maçı dikkati çekiyor. Tabi Isner ve Nadal arasında merkez kortta başlayacak olan maç 2 kadınlar maçı sonrasında olduğundan erken bir saatte başlayabilir. Eğlenceli bir maç olmaz ama skor anlamında çekişme olabilir Isner iyi servis atarsa. Kapaış maçlarından Chardy-dimitrov maçına bakılabilir. Yakimova-Clijsters maçı Suzanne Lenglen'deki son maç ve Kim'i durumu hakkında fikir verebilir Murray ise yine bu kortta ilk sırada çıkacak ama maç son derece çekişmesiz geçer diye düşünüyorum. Prodon ev sahibi avantajını kullanmazsa tabi...

Roland Garros'ta İlk 2 Gün

Bilin bakalım erkeklerden hangi 2 isim beklenilenden erken elendi?

Marin Cilic ve Berdych. Cilic Ramirez-Hadalgo'ya set alamadan kaybetti. Ruhsuz ruhsuz oynadı maç boyu zaten. Son sette 2 break geriydeyken bir anda canlanıp servis kırdı maçta kalmak için ama son pişmanlık neye yarar? Öbür servisinde bitirdi Hidalgo. Pazar günü vuku bulan bu olaydan sonra tam biz "Daha kötüsü olamaz" diyorduk ki Berdych geldi ve bizi yanılttı. Stephane robert karşısında hadi maçı 5. sete kadar uzatmış olabilirsin, buna bir şey diyemem. İlk turdur, alışamamışsındır falan. Ama son setinde break ile öne geçtiğin maçı nasıl verirsin yahu? 5-2 için servis atarken kırdırdı zeki.

Bayanlarda bu kadar büyük şoklar yaşanmadı. Ailesi sorunlu Rezai, Penetta, Peer ve Petrova yenildi. Bence hiç biri büyük süpriz değil, bu tarz yenilgilere kadınlar tenisinde alışığız. Wozniacki'nin bulunduğu cadı kazanı çeyreğinde sıkıntı yok. Heyecan yaratmasını beklediğimiz Kuznetsova, Görges ve Stosur da zorlanmadan kazandılar. Tablonun diğer yarısında ise ağır isimler bugün korta çıkacak. Bir turnuva düşünün ki erkeklerde bayanlardan daha fazla süpriz var. Kıyamet alameti.

Erkeklerde süprizler haricinde bazı ufak hayal kırıklıkları da oldu. Raonic elendi mesela, ki toplar nedeni ile kort da hızlandığından bol ace ile iyi sonuçlar almasını bekliyordum. Formda olduğunu söylediğimiz Gasquet rahat sayılabilecek bir galibiyet aldı. Zaten geçen sene de ilk turda Murray'e takılmıştı. Dodig sezona yaptığı iyi başlangıcı devam ettiremeyip Riba'ya elenmiş ama Riba genç sayılacak ve topraktan ekmek yiyen bir isim olduğundan çok şaşırıtıcı değil. Hollandalı genç Schoorel de M. Gonzalez'i yendi ki kendisini Doha'da Federer ile yaptığı maçtan hatırlıyoruz, takipte fayda var. Gıcık genç Tomic ilk turda Berlocq'a yenilerek bizleri sevince boğarken, Kamke en iyi çıkış yapan oyuncu ödülünü aldığını hatırlayarak ilk turu geçti. Dün korta çıkan ağır isimler Djokovic ve Federer zorlanmadı. Aslında Federer maçı zemin ve toplar Lopez'in servis vole oyununa müsait olduğundan daha çekişmeli geçer diye bekliyordum ama izleyebildiğim bölümde Federer oyunun bu bölümünde Lopez'den çok daha iyiydi. Bugün yine korta diğer tarafın ağır isimleri Nadal ve Murray çıkacak.

Aaa, prensimi unuttum. Pazar günü korta çıktı çok da güzel oynadı. Zeminden etkilenmiş gibi değildi, içten dışa forehand vuruşları yerinde, basit hataları azdı. Marsel? Tabi ki takip ediyoruz, ayrı blog bile açtık zaten :) GGL olarak kısaltılan Garcia-Lopez ile oynayacak.

Bir de bugün İpek korta çıkacak. Çiftler bildiğiniz gibi slamlerde teklerden daha sonra başlıyor. Bir başka süpriz de Momo'nun Llodra ile karışık çiftler oynayacak olması ama Llodra'nın yaptığı eşeklik sonrsı insanların şevki biraz da olsa kaçmıştır diye düşünüyorum.

23 Mayıs 2011 Pazartesi

Federer'in Toplarla İmtihanı

Habere göre Federer ilk tur maçından sonra top konusundan şikayetçi olmuş.

Federer topraktaki ATP turnuvalarının Roland Garros topları kullanmaya başlamasından sonra Roland Garros'un tekrar top değiştirmesinden şikayetçi olmuş. Şikayetinde haklı bence de. Kısa sürede yeni toplara adapte olmak kolay değil.

Topların etkisini turnuva ilerledikçe daha net göreceğiz. Şimdilik elimizdeki veriler; ace sayısı arttı, maçların süresi kısaldı.

Bir de toplardan "Klokonk! Klakank!" diye sesler geliyor. Gaipten sesler duymuyorum umarım?

22 Mayıs 2011 Pazar

Top Meselesi

Bu yılın en büyük muammalarından biri Roland Garros'ta kullanılacak toplar. Önce Sanchez-Vicario Dunlop topların zıplamadığından dem vurarak Roland Garros'da da bir Fransız firması tarafından üretilecek yeni topların kullanılacağını söylemişti. Haliyle biz de topların ağır ve zıplamayan toplar olmasını bekliyorduk.

Bugün itibarı ile toplar hakkında daha çok bilgi gelmeye başladı. Öncelikle topların oldukça hızlı olduğunu öğrendik. Babolat toplar bu sene güneşli geçmesi beklenen turnuvaya sert zemin havası katacak gibi görünüyor. Yorumcular ve oyuncular da ace patlaması yaşanacağı yönünde görüş bildirmişler.

Raonic ve Isner gibiler için iyi haber.

Video: Antremanlar



RG: Kadınlar Ana Tablo

Wozniacki'nin çeyreği ile başlayalım. İnanılmaz şenlikli bir şeyrek burası; Wozniazki, diğer uçta Stosur, eski antrenörü ile tekrar bir araya gelip çıkış yakalayan Kuznetsova falan hep burada. Toprak sezonunun parlayan yıldızı Georges de burada. Güçlü bir çeyrek ve buradan çıkan kişinin final için önemli avantajı var diyorum.

Bir alt çeyrekte ise son şampiyon Schiavone ikamet ediyor. Pennetta, Jankovic ve Zvonareva'da burada ama açıkçası Schiavone daha derli toplu oynayan bir isim olduğundan buradan çıkacaktır diyorum. Jankovic'in olduğu dilimde Mattek-Sands'in süpriz potansiyeli olduğunu düşünüyorum nedense ama açıkçası sönük bir çeyrek olmuş burası. Buradan çıkanın fazla yorulmamış olması gerekir.

Bir uçta Na Li, diğerinde Azarenka'nın olduğu çeyrek dengeli, ama buradan çıkana finale gitme şansı tanımıyorum ben. Cibulkova ve Ivanovic dikkatimi çeken diğer isimler, düşünün. Ivanovic sakatlıktan kurtulamamıştır tam olarak bence ve süpriz olması da çok zor. Sağlam kalabilirse Azarenka çıkar diye düşünüyorum.

Cjlisters'in başını çektiği son çeyrekte de ilk çeyreğe benzer bir durum var. Sharapova, Clijsters ve süpriz potansiyeli gördüğüm Wickmayer burada. Wickmayer son oynadığı maçı yarım bırakmıştı gerçi ama olsun. Soyadını görünce yadırgadığımız Gajdosova'da burada. Petkovic ve Radwanska da süpriz potansiyeli olan isimler. Yeterince iyileşmişse buradan Cjlisters gelir diyorum. İyileşmemişse yine buradan çıkan ismin finale gitme şansı büyük ama kaybeden taraf olacaktır bence.