17 Nisan 2014 Perşembe

Çağla Tarih Yazdı

Çok kısa olarak geçeceğim. Maksat bu tarihi an, güzide blogumuzda, rafta kendine yer bulsun. Çok önemli bir iş başardı çünkü Çağla.

İlk turda Date'yi geçtiğini yazmıştık. İkinci turda ITF seviyesindeki rakibi Majeric'i de set vermeden geçti Çağla. Atak oynadı ve rakibini oyunun büyük bölümünde sürklase etti.

Erkek ya da kadın, bir profesyonel turnuvada (challenger, ITF değil) teklerde çeyrek final gören ilk oyuncu oldu böylece Çağla. Müthiş bir başarı.

Yarın rakibi Karolina Pliskova. Türkiye saati ile 15.00'da başlıyor, günün son maçı. Malezya'da her gün yağmur yağdığını varsayarsak o maç daha geç saate sarkar. Belki cumartesiye bile kalır. (felaketi çağırıyorum!) Pliskova son şampiyon, formda. Açık favori ama Çağla böyle mücadele ederse neden olmasın? Bu turnuvada biraz şansı yanında olursa Cibulkova dışında yenemeyeceği oyuncu yok zira...

Başarılar Çağla'ya. Bir tarih daha yazmaya!

Monte Carlo: Çeyrek Final Zamanı

Monte Carlo'da yoğun bir dört gün geride kaldı ve çeyrek final eşleşmeleri artık önümüzde duruyor. Şöyle yazalım eşleşmeleri:

Nadal-Ferrer
Raonic-Wawrinka
Federer-Tsonga
Garcia Lopez-Djokovic

İşi en kolay olan Djokovic. Kağıt üstünde çok kolay gözükmeyen kurası çok ama çok kolay oldu. Düşüşteki Montanes, challenger oyuncusu Carreno Busta ile oynadı. İkisine toplam iki oyun verirken yine Terminatör modundaydı. Üstelik, Montanes maçından sonra yaptığı açıklamaya göre el bileğinde bir sakatlık da varmış. Etkilemediği kesin ama, çok rahattı.

Çeyrekte Berdych gelecek, biraz test eder Novak'ı derken sakatlanan Berdych önde götürdüğü maçı Lopez'e verdi. Novak için yine antrenman havasında geçecek bir maç olacak gibi görünüyor.

Diğer maçlar daha rekabetçi geçmeye aday. Nadal çok büyük favori Ferrer karşısında ama Ferrer de çoğu zaman oyun anlamında zorluyor Nadal'ı. Raonic, Robredo'yu yenerken gayet iyiydi. Wawrinka maçını oynamadan çeyreğe geldi Almagro çekilince. Wawrinka favori ama bu da güzel ve çekişmeli giden maç olabilir Raonic iyi servis atarsa. Ki sabahın ilk maçı, sıcak hava da işine gelir Rao'nun.

Son maç Federer-Tsonga. Şüphesiz günün maçı olacak. Tsonga form olarak düşüşte ama burada yarı final puanları savunduğu için istekli oynuyor. Federer'i de geçen sene toprakta yendiği için motive olacaktır. Eğlenceli ve güzel maç olur bu da ama Federer favori.

16 Nisan 2014 Çarşamba

Turnuvalarda Son Durum

Türk tenisini bu hafta en çok ilgilendiren turnuvada elemelerden gelen Pemra Özgen bugün Cibulkova'ya 6-1 ve 6-3'lük setlerle elenerek bu zorlu maçtan beklenebilecek bir sonuçla ayrılmış oldu. Dün ise Çağla Büyükakçay Kimko Date-Krumm'un maçtan çekilmesiyle turladı. Date-Krumm son katıldıı turnuvada sakatlanmış, turnuva sonrası Japnya'da tetkiklerden geçmişti, ama yeterli ilerleme sağlanamamış demek ki. Çağla'nın rakibi Majeric, elemiş olduğu Amanmuradoca'dan daha kolay bir rakip bence, en azından daha tecrübesiz. Çağla ITF'lerde yakaladığı ivmeyi bu rakibi karşısında kullanabilir.

Erkeklerde Monte Carlo Masters sürprizsiz devam ediyor. Bu yıl yıldız oyuncu katılımı iyi düzeyde; Murray yok ancak Federer, Djokovic ve tabi ki Nadal burada. Dolgoğolov, Cilic ve Stepanek son aylarda yakaladıkları ivmeyi bu turnuvaya taşıyamadılar ve ikinci tur maçlarında fazla direnemeden elendiler. Yeni yazarımız Daniels'i gıcık edecek bir beyanatta bulunarak ilk turda Dolgopolov'dan ancak 6 oyun alan Gulbis'i de geleneksel olarak fiyaskolar hanesine yazıyorum. Anderson da ivme kaybeden bir diğer isim; ilk turda Anderson'u rahat geçen Monfils bugün İspanyol Carreno'ya elenmiş. İvme kaybetti dediğim bu isimler Roland Garros'ta küçük sürprizler yapıp dördüncü tur veya çeyrek finale kadar gelebilirlerdi ama şimdilik böyle olacak gibi görünmüyor.

14 Nisan 2014 Pazartesi

Foto: Havuz Sezonu Açıldı

Embedded image permalink

Houston şampiyonu Verdasco...

Preview: Monte Carlo Masters


Monte Carlo'da toprak kortun en prestijli turnuvalarından biri (yazara göre RG'den sonra en prestijlisi) bugün itibariyle başladı. Birkaç tane ilk tur maçı oynandı ama resmen yarın sabah saatlerinde başlayacak. Televizyon yayını vs. de pazartesi günü başlıyor zaten.

Önce kurayı verelim:

http://www.atpworldtour.com/Share/Event-Draws.aspx?Year=2014&EventId=410&Draw=ms

1 numara Nadal, 2 numara Djokovic, açık ara final için en büyük favoriler. Geçen sene de finalde karşılaşmışlardı. Djokovic iki sette rahat kazanmıştı. Djokovic'in belki de toprakta kariyerindeki en iyi maçlardan biriydi o maç. Nadal da tam formunu henüz bulamamıştı. Zaten sonrasında toplanan Nadal, toprak kort sezonunu süpürmüştü.

Nadal'ın kurası kolay. Bunu söylemek lazım. 2. turda Simon, 3. turda Youzhny çektiği seribaşı raketler ki, ikisi de o kadar formsuz ki muhtemelen seribaşı olmayan raketlerle bile karşılaşacak. Mesela 3. turda Andujar ihtimali var. Nadal'ı Sao Paolo'da baya terletmişti. O da gerçi Indian Wells sonrası hafif bir sakatlık yaşadı ama topraktaki yetkinliğini göz ardı edemeyiz. Yine de Nadal'ın işi çeyrek finale kadar zor gözükmüyor.

Çeyrek finalde ise Ferrer ve Dimitrov ihtimaller arasında. İkisi de kazanamasa bile geçen sezon toprakta Nadal'ı çok terletmişlerdi. Ama ikisi de, ki özellikle de Ferrer, çok formda sayılmaz. Nadal'ın yarısına ise Federer yerine Wawrinka düştü. Federer formda ama Nadal'a toprakta zaafiyeti malum. Wawrinka ise bu sene AO'da Nadal'ı yendi ama onun da form durumu soru işareti. Kısacası, Nadal'ın final yolunun açık olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Antrenmanlardan gelen bilgilere göre de, Nadal epey iyi görünüyormuş. Zaten bu toprak sezonunda Djokovic'e avlanmak istemiyorsa Miami finalindeki tenisinin üstüne fazlaca bir şeyler koymalı.

Djokovic biraz daha sıkı rakiplere karşı mücadele edebilir. 2. turda Paire, 3. turda Monfils olası rakipleri. Paire sakatlıktan yeni çıktı, Monfils de daha geçen hafta Casablanca'dan sakatım diyerek çekilmişti. Burada aslında Djokovic'e pek tehdit oluşturabilecekleri bir durum yok. Ama çeyrekte sıkı bir rakip gelebilir Novak'a. Çok yüksek ihtimalle Dolgopolov ya da Berdych gelecek. Berdych geçen sene Roma'da Djokovic'i mağlup etmişti. Dolgo'nun über bir formda olduğunu ise söylemeye gerek duymuyorum. Bugün de ilk turda Gulbis'i sadece 6 oyun vererek mağlup etti.

Djokovic'in yarısında Federer var ve o da en azından çeyreğe kadar gelme konusunda şanslı gözüküyor. 2. turda Stepanek, 3. turda Janowicz toprak için ideal rakipler olarak gözüküyorlar. Hele Janowicz'in formsuzluğu ve oradan gelebilecek sürpriz bir rakibin olma ihtimali de göz önüne alınırsa... Çeyrek finalde ise çetin ceviz rakipler gelebilir. Fognini var, Bautista-Agut var, Tsonga var... Burada Tsonga yüksek numaralı seribaşı ama olası eşleşmede Fognini'nin favori olacağına şüphe yok. Fognini, formunu devam ettirirse bir sürpriz yaparak yarı finale yürüyebilir. İlk 4'ten birini yenecekse bu Nadal-Djokovic'ten ziyade Wawrinka ya da Federer olmaya daha yakın. Ama ne kadar formda olsa da dengesizliği de malum, bakarız yarın çıkar ilk turda Sousa'ya kaybeder. Bunlar tenisin içinde var sevgili Şansal!

Toprak kort sezonunun en müthiş manzaralı, en tarihi büyük ve en "gerçek" toprak turnuvası start alıyor. Toprak sezonunun başlangıcını simgeleyen Monte Carlo'da bütün tenisseverlere iyi seyirler!

13 Nisan 2014 Pazar

MM Finalleri


Hemen "MM" ne ola ki diye soracaklara açıklayalım. ATP'de 250'lik, WTA'de International turnuvalar için fanlar "Mickey Mouse" turnuvaları, yani MM turnuvaları diyorlar. Ufak, takvimde slam-masters-premier turnuvaların arasına sıkışmış bu turnuvaların biraz da aşağılama soslu tanımı aslında.

Bu hafta ATP ve WTA'de ikişer tane böyle turnuvamız var.

ATP'de Kazablanka'da Marcel Granollers, finalde Guillermo Garcia-Lopez ile oynuyor. İspanyol finali yani. Zaten çeyrek finalin yarısı İspanyol, yarı finalin de %75'i İspanyol'du. Marcel, finale kadar Ramos, Carreno-Busta ve Delbonis'i mağlup etti. Böyle bir turnuva için fena rakipler sayılmaz. Garcia-Lopez de Kukushkin, Berlocq, Paire ve Carballes Baena'yı geçti. Tek set verdiği maç kağıt üstündeki en kolay maçı Carballes'e karşı olandı. Carballes, dünya 273 numarası ve buraya elemelerden geldi ama epey zorladı GGL'yi. Finalde Marcel, daha istikrarlı oyunu ve servis avantajıyla bir adım önde bence.

Houston'da da İspanyol finali! Toprağın geldiği ne kadar belli, vay anasını... dedirten bir tablo. Burada biraz daha sağlam isimler var. Almagro-Verdasco oynayacak. Verdasco, Giraldo'yu yendi. Almagro, Querrey'in çekilmesiyle yarı final oynamadan finale çıktı. Querrey, Miami'deki Berdych ve Nishikori'nin çekilmelerine özendi galiba... Burada Verdasco daha iyi testlere tabi tutulurken Almagro, Russell ve Sock gibi topraktan habersiz iki vasat Amerikalı ile oynadı. Verdasco bugün Giraldo'ya karşı iyi de oynadı. Yarım adım önde gözüküyor finalde.

WTA'deki finallerde İspanyol yok korkmayın. Hem zaten Katowice'deki turnuva sertte. Hem de öyle böyle sert değil, turun en hızlı sertlerinden birini yapmış Leh kardeşlerimiz ama yine Radwanska'ya yaranamadılar. Aga, yarı finalde ilk setini 6-0 aldığı maçta, kendi seyircisi önünde Cornet'e 3 sette mağlup oldu. Final setinde de 3-0 önde ve 4-0 için break point yakalamıştı. Cornet'in finaldeki rakibi İspanyol Suarez Navarro'yu yenen İtalyan Giorgi oldu. Giorgi inanılmaz yükselişte. Öyle bir tenis oynuyor ki, babasını bile deli yaptı. Çok agresif, saldırgan, sağlı sollu winner'lar atan, İtalyanlardan hiç alışık olmadığımız bir tarzda... Sharapova galibiyetini hatırlayanlar olacaktır zaten. Cornet de inatçının hası oldu ama, o da formda. Sıkı bir final bizi bekliyor. Eğer Giorgi ilk finalin stresine girmeyip tenisini oynarsa, kalitesiyle öne çıkabilir.

Bogota'da ise toprak turnuvası var. 1 numara Jankovic, zorlanmadan finale kadar geldi. Finalde rakibi genç Fransız Caroline Garcia oldu. Birkaç sene önce RG'de Sharapova'yı baya dövmüştü, sonra ortalardan kaybolmuştu. Yavaş yavaş çıkışını yapacak galiba o da. Miami'de Serena ile başa baş oynamıştı, burada da sadece 1 set kaybederek finale kadar geldi. Jankovic favori ama dengesizliği ve Garcia'nın büyük isimleri zorladığı düşünülürse 3 sete gidebilir derim.

Dolu dolu bir gün olacak... Euroleague'de de Türk finalini göz önüne alırsak pazar günü yine spor işi olacak...

Kuala Lumpur Ana Tablosu: Çağla ve Daha Fazlası


Kuala Lumpur'da bu haftanın tek WTA turnuvası oynanacak. Önümüzdeki haftasonu Fed Cup yarı finalleri olduğundan, bu hafta tek turnuvayla geçiliyor ve o turnuvanın tablosu da hiç iç açıcı değil. 1 numaralı seribaşı fotoğraftaki Dominika Cibulkova. Onun dışında ilk 40'ın içinden hiç kimse yok. Venus Williams wildcard almıştı ama Fed Cup takımına çağrılınca o da iptal etti burayı.

Son seribaşı olan Ayumi Morita, dünya 112 numarası. Yani, bir challenger turnuvasından hallice değil, basbaya challenger turnuvası.

Tabloda dikkat çeken en büyük olay Çağla tabii. Direkt ana tablodan katılma fırsatı yakaladı böyle zayıf bir entry list varken ve ilk turda da 43 yaşındaki Kimiko Date Krumm ile karşılaştı. İlginç ama bir o kadar da tatlı bir eşleşme oldu bence. Umarım yayın olur da izleme fırsatı buluruz.

Pemra da elemelerde mücadele ediyor. İlk maçını aldı. Birkaç saat sonra zayıf bir rakibe karşı daha oynayacak. Yenerse o da ana tabloya yükseliyor. Ana tabloda ilk turda Cibulkova ile oynama şansı var. Aman diyeyim Pemra. :)

Full ana tablo ise şöyle:

Dominika Cibulkova SVK [1] vs [Q]
Su-Wei Hsieh TPE vs Jarmila Gajdosova AUS [WC]
Ons Jabeur TUN vs [Q]
Eleni Daniilidou GRE [WC] vs Zarina Diyas KAZ [6]

Karolina Pliskova CZE [3] vs Aleksandra Krunic SRB
[Q] vs [Q]
Tadeja Majeric SLO vs Akgul Amanmuradova UZB
Cagla Buyukakcay TUR vs Kimiko Date-Krumm JPN [5]

Donna Vekic CRO [7] vs Yung-Jan Chan TPE
Timea Babos HUN vs Kristyna Pliskova CZE
Danka Kovinic MNE vs An-Sophie Mestach BEL
[Q] vs Patricia Mayr-Achleitner AUT [4]

Ayumi Morita JPN [8] vs [Q]
Magda Linette POL vs Alizé Lim FRA
Ling Zhang HKG [WC] vs Olga Savchuk UKR
Saisai Zheng vs Shuai Zhang CHN [2]