20 Aralık 2009 Pazar

Lindahl ve Dellacqua Ana Tabloda

Bu hafta Avustralya Tenis Federasyonu'nun, kazanana Avustralya Açık için ana tablo wild-card'ı verdiği play-off turnuvası oynandı. Turnuva, sadece Avustralyalı oyuncuların yer alabildiği yerel bir turnuvaydı tabii. Erkeklerde ve kadınlarda 16 oyuncu wild-card için mücadele verdi. Önce, 4 tane 4'erli gruba ayrıldı oyuncular, sonra gruplarında ilk 2 sırayı yer alanlar; çeyrek final, yarı final ve final olmak üzere yolun sonuna ulaşmak için savaştılar.

Erkeklerde, 1 numaralı seribaşı Brydan Klein grup aşamalarında turnuvaya veda etti. Greg Jones ve John Millman gibi sağlam oyuncular yarı finale kadar yükselme başarısını gösterdiler. Finalde ise, 2 numaralı seribaşı Nick Lindahl ile 4 numaralı seribaşı Bernard Tomic karşılaştı. Tomic, 18 yaşında ve Avustralya'nın gelecek adına büyük ümitler beslediği bir oyuncu. Daha önce junior'larda 2 grand slam kazanma başarısını gösterdi. Ayrıca geçtiğimiz sene Avustralya Açık'a wild-card ile katılıp, 2. tura yükselmeyi başarmıştı. 5 set üzerinden oynanan finali Lindahl, 5 maç puanı kurtararak, 6-7(8), 6-1, 4-6 7-6(8) ve 6-3'lük setlerle kazanmayı bildi.

Kadınlarda 1'den fazla öne çıkan oyuncu vardı şampiyonluk için. Alicia Molik, Casey Dellacqua, Olivia Rogowska gibi... Molik grup aşamalarını çok rahat geçti lakin çeyrek finalde turnuvaya veda etti. Dellacqua ve Rogowska ise, grup aşamalarında aynı gruba düştüler. Maçı, 7-6(9) ve 6-0'lık setlerle Dellacqua kazanmayı başardı. Rogowska, grubunda oynadığı ikinci maçı da kaybetmesine rağmen, son maçını kazanarak, set averajıyla grubu 2. sırada tamamladı. İşte, bu gruptan çıkan Dellacqua-Rogowska ikilisi, çeyrek ve yarı finalde rakiplerini geçerek finalde tekrar karşı karşıya geldiler. İlk seti 6-1 ile kazanan Rogowska ikinci sette de 5-2'yi yakaladı. 5-3'te maç için servis atarken servisini kırdı. 5-5'te servisini kırdırıp, 6-5 geriye düştü, ancak Dellacqua set için servis atarken servis kırmayı başardı. Rogowska, tie-break'te 3 kez maç puanı yakalamasına rağmen bunları değerlendiremedi ve tie-break'i aynı grup maçında olduğu gibi 11-9 ile kaybetti. Sonrasında son seti de 6-3 ile kazanan eski top 50 oyuncusu Casey Dellacqua ana tablo biletini kaptı. İyi bir geri dönüş onun adına. Ama izleyebildiğim maçlarında en çok fiziği dikkatimi çekti. Fazla kiloları çok net belli oluyor ve bir an önce - mesela Avustralya Açık'a kadar - kendisine bir fitness antrenörü bulup bu sorununu halletmesi gerekiyor.

İki 18 yaşındaki genç oyuncu, maç puanları kaçırıp yenilmelerine rağmen, wild-card için şanslarını hala koruyorlar. Hatta şans korumanın ötesinde, wild-card almaları kesin gibi. Bu yüzden onlar adına büyük bir sorun gözükmüyor, mental güç açısından kötü sinyal veren bu maçlar dışında...

Avustralya Açık ana tablosunda 8 tane wild-card'lı oyuncu olacak. Kontenjan dağılımı şu şekilde;

1. Australian Open Play-off Winner
2. USTA Play-off Winner
3. Asian Tennis Federation
4. Federation Française de Tennis
5. Tournament Director
6. Tournament Director
7. Tournament Director
8. Tournament Director

Genel tabloya bir kez daha bakalım bu veriler eşliğinde. Erkeklerde; Avustralya Açık play-off şampiyonu Nick Lindahl wild-card'ı aldı. USTA (Amerikan Tenis Federasyonu) play-off şampiyonu Ryan Harrison, wild-card'ı kesinleştiren ikinci isim. Asya wild-card'ı ise, ana tabloya sıralaması yetmeyen ve ana tablo dışında kalıp da en iyi sıralamada bulunan Asya kıtasına mensup bir oyuncuya veriliyor. Bu da, şu anki görüntüde Somdev Devvarman olacak. Fransa Tenis Federasyonu, wild-card'ı kime verdiğini 2 hafta sonra açıklayacak. Çok fazla aday var ama en öne çıkanlar Josselin Ouanna ve Guillaume Rufin. Benim gönlüm Rufin'den yana, ama Ouanna'nın alacağını düşünüyorum. Geriye kalan 4 wild-card spotu ise, turnuva direktörü tarafından Avustralyalı oyunculara dağıtılacak. Bernard Tomic ve Brydan Klein'ın kesinlikle alacağını düşünüyorum. Geriye kalan 2 wild-card'ın ise John Millman ve Greg Jones'a gideceği inancındayım.

Kadınlar tarafına göz atalım. USTA play-off şampiyonu CoCo Wandevegh'in wild-card'ı kesin. Aynı şekilde Avustralya Açık play-off şampiyonu Casey Dellacqua'nın da. Asya wild-card'ı ise Sesil Karatantcheva'ya gidecek. Fransa wild-card'ı erkeklerde olduğu gibi burada da şu an için belirsiz. Normali, 93 doğumlu büyük yetenek Kristina Mladenovic'in almasıdır bu wild-card'ı, ama o eleme oynamak istediğini açıkladı tecrübe kazanmak adına. Bu wild-card da iki hafta sonra açıklanacak. Geriye kalan 4 spot, erkeklerde olduğu gibi, turnuva direktörü tarafından kendi vatandaşlarına dağıtılacak. Birinin zaten Justine Henin'e verildiği onaylandı. 2 ve 3. wild-card'ların da Olivia Rogowska ve Alicia Molik'e gideceği çok açık. Son wild-card hala şüpheli. Genç yeteneklerden öne çıkan Monica Wejnert var aday olarak. Onun haricinde tur sıralamasında 110. basamakta bulunan ve ana tablo için önündeki 6 oyuncunun çekilmesini bekleyen Jarmila Groth'a verilebilir wild-card. Tabii, bir de Yanina Wickmayer var. Lakin, turnuva direktörü Wickmayer'e wild-card verilmesi konusunda pek ümitvar konuşmadı. Kısacası, son wild-card'ın kime gideceği hala belirsiz kadınlarda...

Geri sayıma devam ediyoruz. 28 gün kaldı...