27 Ocak 2011 Perşembe

Avustralya Açık: "Ajde" Finalde!

Harika, süper, muhteşem! Bugün Djokovic'in Federer karşısında nasıl oynadığını tarif etmek için bu kelimeler bile yetmez. Baştan sona aldı götürdü maçı, hiç şans tanımadı Federer'e ve aynı 2008 yarı finalindeki gibi set vermeden kazandı.

Her yerde Federer'in berbat oynadığı söyleniyor ve söylenecek ama ben katılmıyorum kesinlikle. Özellikle ikinci setin ortalarına kadar gayet iyiydi. 5-2 öne geçtikten sonra ikinci sette düştü biraz, ama genel olarak kötü olduğunu söylemek olmaz. "Wawrinka maçındaki oyununu görmesek inanacağız" diyenler olacaktır ama o daha birkaç post önce yazdığım gibi teniste rakiple birlikte oyununuz düşer ve yükselir. Federer o gün kötü oynayan Wawrinka'ya karşı iyi oynayınca, çok çok iyi gözüktü. Bugünkü Federer bu turnuvadaki ortalamasının altında değildi kesinlikle ama yeterli değil. Sorun burada. Artık Federer 2004-2007 arasında olduğu gibi kesin bir şekilde en iyi oyuncu değil ve ondan iyi oynayabilenler, onu yenebilen oyuncular var. Bugünkü Djokovic gibi.

Maçtan sonra "Federer devri kapanıyor mu?" geyikleri de başlayacak, biliyorum. Onun için de şunu söylemek lazım, Federer'in devri çoktan kapandı. Bu geyiğin başladığı zaman çok önceydi ve zaman geçtikçe öyle de olduğunu gördük. 2008 yılının başından bugüne bakarsak aradaki grand slam'lerde Federer, Nadal'dan az grand slam kazanmışken "Federer Devri" diye bir şeyden bahsetmek gibi saçma bir şey olamaz. "Federer-Nadal Devri" derseniz, onu anlayabilirim. Onların devri evet daha yeni yeni kapanıyor. Yani en azından ikisinin birden aynı grand slam'lerde çok iyi oynayarak finallerde sıkça karşılaşmasını beklemeyelim, karşılaşamıyorlar da zaten. 2006-2007-2008 ve 2009'un başını da sayarsak çoğu grand slam finalinde bunlar oynuyordu, artık öyle bir şey yok. İkisinden biri yine çok büyük ihtimalle finalde ama karşıda hep farklı birileri var. Bunun sebebi Federer'in artık turdaki en iyi oyuncu olmaması, onu iyi oynadığı zaman yenebilecek oyuncuların olması. Nadal ise sağlıklı olduğu zamanda bence rakipsiz ama o da sağlıklı olmayı beceremediği için onun da kötü dönemleri oluyor ve ortaya böyle bir tablo çıkıyor. Nadal tenis kalitesi olarak giderek gelişiyor ve normal bir Nadal olunca büyük ölçüde yenilmez oluyor ama Federer'in artık o dönemi geçti.

Djokovic turnuvanın favorisi konumuna geldi şu sonuçla. Yarınki Murray-Ferrer maçının favorisi Murray ama kolay maç olacağını sanmıyorum. Çoğu kişi gibi ben de Murray'nin kazanacağını düşünüyorum ama çok ağır favori değil, burada oynadığı tenis de en iyi tenisi değil ama o eşleşmeden kim gelirse gelsin finalde Djokovic karşısında underdog olacaktır. Eğer Djokovic o baskıyı yaşamazsa ve bugünkü gibi hem rahat hem konsantre olursa Murray ya da Ferrer'in onu yenmesi için çok ekstra bir tenis oynamaları gerekecek.

Son bir not: Federer de maçtan sonra kötü oynamadığını, sadece karşısında ondan daha iyi bir rakip olduğunu söyledi.

6 yorum:

sekoser dedi ki...

Djokovic'in çok iyi oynaması fikrine katılsam da, Federer'in iyi oynadığını düşünmüyorum. En azıdnan ilk servisler işlemedi. Ha işleseydi nolurdu, bu maç en azıncan 5 sete giderdi. Yine de güzel maçtı. Nole alır şampiyonluğu çok da güzel olur.

Emre dedi ki...

Nole şampiyon olursa tekrar 2 numara oluyor mu? puanlama ne durumda suan..inenler cıkanlar kimler ?

Unknown dedi ki...

novak hiç olmadığı kadar sabırlı ve fit göründü,yeri geldiğinde hücumu yeri geldiğinde defansı çok iyi yaptı,zaman zaman rallilerin yönünü çok iyi değiştirdi ve bir spinli bir düz toplar göndererek federerin ritmini bozdu,servisleri iyi çalıştı,returnlerde gerçekten iyi iş çıkardı,federer en iyi oyununu oynasa bile onu yenebilirdi ki federer iyiydi yani bugün novak kusursuza yakındı.

Russell dedi ki...

@Emre

Hayır olmuyor, arada 100-150 puanlık küçük bir fark kalıyor. Geçen sene katıldığı Rotterdam'da oynar ve kazanırsa turnuvayı Djokovic, o zaman 2 numara oluyor yanlış hesaplamıyorsam.

Russell dedi ki...

@tnarib

http://www.swfcabin.com/swf-files/1277738426.swf

Adsız dedi ki...

ben bir federer fanı olarak bundan sonra federer'in slam kazanması imkansız gibi diyorum. (en son kendi kendime bunu dediğimde 4 final oynayıp üç kazanmıştı, ama burdan ayağa kalkması çok çok zor.)ne o keskin oyunu var eskisi gibi ne de gözlerinden okunan hırsı. şimdiki federer korta bomboş bakıyor, ee zaman da kimseye acımıyor tabi yapacak birşey yok.

djokovic e ise artık al şu gs'i hasret bitsin diyorum. gümbür gümbür oynuyo çocuk daha ne yapsın.