10 Şubat 2011 Perşembe

Sampras'tan Agabey Nasihatleri

Gecen senelerde bu mevsimde Agassi konusuyor olurdu. Simdi Sampras yorumlarini yapmis.

Murray icin "Bu pasif tavriyla pek cok oyuncuyu yenebilir, ama finallerde Federer ve Djokovic'i yenemez." demis. Buna sebep olarak da bu tarz oyuncularin hata yapmadan atak yapabileceklerini gostermis. Zaten biz de Murray'in buyuk maclarda atak oynayabildigi olcude varlik gosterebildigini soyluyoruz. Burada sorun yok.

Sampras Federer icin ise "Fileye gelmekten korkmamali" demis. Wimbledon icin hala Federer favorisiymis va Djokovic ile oynadigi son iki slam yari finalinde de Federer'in bir sekilde kazanacagini dusunmus. "Paul ile konustum, yeni bir kac sey deneyecekler" diyen Sampras mac kayiplarinin olacagini, bunun gecis surecinin parcasi oldugunu soylemis. Ayni zamanda her ne kadar istemese de fileye daha cok gelmesi gerektigini, inatcilik etmeyip tarzini farkli oyunculara gore adapte etmesi gerektigini de eklemis. Burada Federer'de elestirilen bir taraf olan herkese karsi ayni taktikle oynama durumuna deginmis yani bir yerde.

Bu soylenenlere de katilmakla birlikte zamaninda Federer file onu oyununa daha cok yatirim yapmaliydi diye dusunuyorum. Yani file onunde iyi tabi ama, nasil desem, geri cizgideki rahatligini file onune henuz tasiyamadi ve su haliyle bile potansiyelinin altinda oynuyor bence.

7 yorum:

ezgi e. dedi ki...

Bu yaştan sonra oyununda radikal değişimlerin olması daha zor. Dediğin gibi file önü oyununa zamanında daha çok eğilmeliydi, belki bir koçu olsaydı daha bu hamleleri daha erken görebilirdik.

kirpi dedi ki...

Aslında Severin Luthi ile çalışıyordu. Yani o "çalıştırıcısı yok" denilen dönemlerin çoğunda Luthi önemli turnuvalarda Federer ileydi ki zaten bir çok önemli tenisçinin çalıştırıcısı çoğunlukla önemli turnuvalara gelir. Ama Luthi yeterince etkin olamadı, bu bir gerçek. Ya da fazla suyuna gitti diyelim.

Unknown dedi ki...

federer file önü oyununu hala geliştirebilir,hala tenis oynamak ve kazanmak istiyor ve bunu başarabilmek için neye ihtiyacı olduğunun farkındadır diye düşünüyorum çünkü kendisi son derece ne yaptığının farkında iyi analiz yapabilen bir tenisçi...

Unknown dedi ki...

bence federer'in volelerinde çok önemli bir fundamental eksiklik var, dizlerini kırmaması. sopa yutmuş gibi fileye geliyor. iyi vole alan mcenroe, edberg, sampras gibi oyunculara baktığımızda hepsinin vole alırken dizlerini kırıp yere daha yakın durduklarını görebiliriz.

kirpi dedi ki...

@ zoplek

Katılıyorum. Genel olarak tekniğinin çok iyi olduğu söylenir ama voleleri olması gerekenin, daha doğrusu olabileceğinin çok altında kalmış. Bu yaştan sonra da temele yönelik değişimleri ne kadar yapabilir bilemiyorum. Özellikle son zamanlarda file önünü daha çok kullanmaya niyetlendi ki zaten son dönemdeki tweener bolluğu da buna işaret ediyor. Aslında tweener bolluğu file önünü çok da iyi kapatamadığı şeklinde de yorumlanabilir. Bol bol aşırtma yapıyor rakipleri o file önündeyken, bence ya o noktadan etkili atak yapıp rakibi sıkıştıramadığından veya kötü yer tuttuğundan.

Unknown dedi ki...

ne kadar doğru bilmiyorum ama, tweener bolluğu için bir yorumum var. babamın hep söylediği bir şey vardır rod laver'dan bahsederken. sahanın her yerinden, geri çizgiden bile vole alabilirdi der. aynı şey kısmen navratilova için de geçerli kadınlar tenisini düşündüğümüz zaman. gelişen raket ve tel teknolojilerini hesaba katarsak, topların çok daha sert geldiğini ve vole almak isteyen oyuncuların fileye çok daha yakın durmak zorunda olduğunu düşünebiliriz. senin de dediğin gibi eğer problem kötü yer tutması ise, onun açıklaması bu olabilir.

ikinci olası problem de yine senin dediğin gibi etkili atak yapıp rakibi sıkıştıramaması ki bana bu daha ötekine kıyasla daha mantıklı geliyor. atak oynamayı seven eski oyuncuların şimdiki oyuncuların çoğuna göre teknik olarak çok daha ileride backhand slice vuruşları vardı. misal bir edberg'in slicelarını düşünüyorum; o kalitede slice vuruş yapabilen bir oyuncu göremiyorum şu anda. topu alçak tutup, hem derin, hem de doğru yere yollamak kolay bir iş değil ve bunu şu anda etkili olarak yapabilen çok oyuncu yok. yaklaşma vuruşu apayrı bir sanat ve bunu iyi yapan oyuncu olmamasının nedeni bence kesinlikle raket veya tel teknolojisinin değişmiş olması değil. bu ancak dolaylı yoldan etki etmiş olabilir baseline oyununun file oyununa göre daha dominant olması neticesinde. oyuncular bu stilde oynamadığı için, teknikleri de o tarz vuruşlarda zayıf kalıyor. tek el backhand oynayan oyuncuların azalması da bunda çok önemli bir etken. federer'in chip and charge'ının sampras'ınki kadar iyi olmaması rakibinin daha iyi servis atmasından dolayı değil; sampras'ın o işi daha sık ve neticesinde daha iyi yapmasından dolayı. veya sampras'ın volelerinin federer'inkilere oranla daha derin ve köşelere doğru düşmesi, rakibinin kendisine yavaş ve yüksek top atmasından dolayı değil; daha sık fileye çıktığı için vole tekniğinin daha iyi olmasından dolayı.

eski toprak oyuncuları bile şimdiki iyi hard court, hatta çim oyuncularından daha çok fileye çıkardı. kuerten, brugera, muster gibi oyuncular söderling, berdych -ki bunlar bir bakıma günümüzün krajicek'i gibi oyuncular- gibi ofansif oyunculardan çok daha fazla fileye gelirdi.

ayrıca federer'in filede çok başarılı olmamasın sebeplerinden biri de (belli durumlarda) servis-vole oyununu bazen ikinci servislerinde rakibini şaşırtmak için denemesi. eğer senin sampras gibi garantili olmasına rağmen çok etkili, hem de "disguised" bir ikinci servisin, veya ivanisevic gibi yüksek riskli ama birinci servisin kadar etkili bir ikinci servisin yoksa, bir de bu ikinci servisi side spin vermeden kick verip kullanıyorsan, rakibini ne kadar şaşırtırsan şaşırt, volelerin ne kadar iyi olursa olsun o servis vole oyununun birinci sınıf olması mümkün değil.

kirpi dedi ki...

Federer yakın zamana dek zaten oyununda eksiklik de görmediğinden farklı alanlara yatırım yapmakta geç kaldı. Bu saatten sonra senin de dediğin gibi sadece alıkanlıkları değil servisi, hatta belki kullandığı raketi bile yapmaya çalıştıklarına uymadığından doğal olarak zorlanacaktır.

Nadal hep "eksikleri olan adam" etiketini taşıdığından bu anlamda daha şanslı. Sürekli bir şeyler eklemesi gerektiği fikri oluştuğundan sürekli yeni şeyler ekleyip çıkarıyor. Geçen sene servis değiştirdi, sonra baktı omzunda sorun oluşuyor yine değiştirdi, fileyi eskiye nazaran çok daha fazla ve daha önemlisi çok daha yksek yüzdeyle kullanıyor falan. Federer ise hep "kusursuz teknikli" olarak etiketlenmesinin yan etkilerini yaşıyor şu an. Yoksa durumunun tam da yaşla ilgili olduğunu düşünmüyorum. Evet, eskisi gibi geri çizgide koşturamaz belki ama file önünü iyi kullanmaması için de yaşı engel değil bana göre. Sampras'ın dediği gibi onun aynı yaştaki halinden daha iyi durumda. Federer file önü alışkanlıklarını kazansa bile bu 1-2 yıl alacaktır sanıyorum ki işte o noktadan sonra da yaşı devreye girebilir.

Benim Federer'in oyunu ile ilgili dikkatimi çeken bir başka unsur ise özellikle toprak kortta Nadal'ın 2008 model hali gibi oynamaya çalışması ki ben buna çok da anlam veremiyorum. Zaten 2010 RG'de Soderling'e kadar gayet rahat gelip çeyrekte tam da Nadal'ın başına geldiği gibi yine Soderling'e takılmasının sebebi biraz da budur bence. Spinli oynamaya çalışıyor ama özellikle şimdiki gibi uzun oyuncuların görece daha rahat maç kazandıkları bir ortamda bunun yanlış olduğunu düşünüyorum.