6 Ocak 2011 Perşembe

Murray'den Yorum

Andy Murray'i genelde Nadal hakkında konuşurken övmesiyle biliriz, ki son konuşmasında da yine olumlu şeyler söylemiş dünya 1 numarası için. Nadal'ın Avustralya Açık'ı kazanması durumunda 4 grand slam'i üst üste kazanmış olacağını ve bunun Rod Laver'ın 1969'da yaptığı grand slam kadar iz bırakıcı olup olmayacağını sormuşlar ve Murray de bunun bir farkının olmayacağını söylemiş. Haklı diyebiliriz ama yine de bir yıl içinde her slam'i kazanmak çok farklı şey.

Laver, bunu en son 1969'da yapmıştı ama 1962'de de yapmıştı. Tabii şartların biraz daha farklı olduğunu söylemek gerek. Laver bunu 1962'de yaparken 4 slam'in 3'ünü çimde, 1'ini toprakta kazanmıştı. 69'da ise hepsini çimde kazandı. Eğer hala slam'lerin çoğu çimde oynanıyor olsaydı bunu şimdiye kadar başarmış başka oyuncuların olması yüksek ihtimaldi. Şu an sert zeminler bile kendi arasında ayrılmaya başlamışken bir senede bütün slam'leri kazanmak imkansız gibi... O yüzden bir yıl içinde olmasa da arka arkaya 4 slam'i kazanmak çok çok büyük bir başarı olacak.

20 yorum:

Kendi dedi ki...

Avusturalya Açığı kazansın gerisi teferruat şahsi kanımca, yaptığı her halukarda degerli bir sey olacak ve 16'ya 6 kalacak, amma da zor bir seyin peşinde koşuyor Rafa zira sadece kendi garand slam kazanmak zorunda değil eski formundaki Federer'in de hiç kazanmamasi gerekiyor bu nedenle bile zor bir şey Rafa'dan beklenen ama imkansız degil mevzu bahis Nadal olunca

Kendi dedi ki...

Yahu Murray'in de hakkini yemeyelim zira kendisi gerçekten sportmen bir oyuncu, biraz daha kendini geliştirip setin ortasinda maçtan vazgeçme huyundan vazgeçip, sürekli kendini suçlayıp baltalayacağına motivasyonunu değiştirebilse ATP daha da keyifli olacak ama Novak ve Murray'in şansızlığı da Rafa ve Federer'in aynı zaman diliminde önlerinde olması herhalde.

kirpi dedi ki...

Eskiden ben de öyle düşünürdüm de mesela Djokovic geçen sene sadece bir slamde bu ikisinden birine elendi sanırım. By yıl Murray de AO ve Wimbledon'da bu ikiliye yenildi. Djokovic yine sadece 1 kez Nadal'a kaybetti. Tek sorun Nadal ve Federer değil bence. İkisi de kendilerini olumlu motive edemiyorlar.

Kendi dedi ki...

Ama bunda bence nasilsa kazanamayacagim motivasyonu var, turnuva sonunu gorse finalde kaybedecegine dair bir genel kani olustu sanirim zira Roger Rafa rekabeti 6 yilini dolduruyor olmali az bir sure degil bu ve ATP 1000 turnuva finallerini tarıyalim http://en.wikipedia.org/wiki/ATP_World_Tour_Masters_1000
bir 2005 yili var ki evlere senlik 10 turnuvanin 9 bu ikili kazanmis
kirpi yorumunuza katilmakla birlikte cocuklar hakli bence biraz

Kendi dedi ki...

Hatta durum bildiginiz gibi grand slamlerde daha da farkli, 2005 dahil bu yana nerdeyse araya giren 3 oyuncu olmus Avusturalya da 2005 Safin ve 2008de Novak, Amerikada ise 2009 Juan Martin Delpotro baska da kimse yok, biri Wimbledon'ı digeri Roland Garros' domine etmis digerlerini ise arada paylasiyorlar

Russell dedi ki...

İş USO ve AO'ya gelince Federer çok da paylaşımcı sayılmaz aslında. :)

kirpi dedi ki...

Yanlış motivasyondan kastettiğim de oynu benim zaten. "Yenebilirim" diyerek buna göre hazırlanmıyorlar. Nadal ve Federer'in baskın olmasının nedeni de biraz budur, yoksa bu ikili sürekli aynı isimleri de yeniyor değiller. Bir dönem Djokovic'in sert zeminde Federer, toprakta Nadal'a takılmışlığı var ama özellikle son 2 yılda durum biraz değişti. Murray ve Novak'ın "Nadal ve Federer olmasaydı..." diyebilmeleri için öncelikle diğer oyunculara kaybetmeden belli bir istikrarı tutturmaları lazım. Aksi taktirde "Nadal ve Federer olmasaydı" listesine Roddick ve Soderling'i de eklemek gerekir.

Kendi dedi ki...

ben de burada dehsetle russell'a katilmak istiyorum oysa kendisi festival falan da degil bildigim kadari ile :)))

kirpi bence o liste uzar gider, hiçbir sporcuya saygisizlik etmek istemem zira aralarinda oyun stillerini ve kisiliklerini begendiklerim de var ama bazi finallerde korta cikarken oyuncunun mimiklerinden ve vucut dilinden anlayabiliyorsun kaybedeceklerini ki bi gun bu hegomanya kirilacak mutlak.

Bence bunu ilk 10'dan biri degil( zira hep beraber yaslaniyorlar) tipki Rafa'nin yaptigi gibi supriz biri yapacak iste biz o gun tukenecegiz:))) tamamen saka
ben finaller bazinda incelemedim ama aklima gelmisken bir de oyle bakayim senin dedigin gibi finale bile mi gelemisler yoksa finalde mi kalmislar

Russell dedi ki...

Yapmak lazım "Federer ve Nadal olmasaydı" diye bir liste. O zaman onların kazandıkları slam'leri kim kazanırdı falan.. :)

Kendi dedi ki...

wikipedia iyi bir kaynak bu konuda yardimci olabilir,

Adsız dedi ki...

Nadal olmasaydı Federer 3 kez takvim slam falan yapardı korkunç birşey :) 22 grand slami olurdu.
Federer olmasaydı Nadal 4 kez wimbledon şampiyonu olurdu sadece :D (hep yenmiş zaten napalım :D )
Ayrıca yine Federer olmasaydı 8*9 farklı grand slam şampiyonu daha çıkardı herhalde zira finallerde hep farklı isimlerle oynadı.
Bu değerlendirmeler final bazında yapılmıştır :D

Russell dedi ki...

Yarısı zaten aklımda ayıptır söylemesi. :P nadal'ın da ilk slam'ini kazandığı 2005'ten başlayalım.

2005:

AO: Safin (zaten kazandı)
FO: Puerta (finalde Nadal'a kaybetti)
W: Roddick (finalde Federer'e kaybetti)
US: Agassi (finalde Federer'e kaybetti)

2006:

AO: Baghdatis (finalde Federer'e kaybetti)
FO: Nalbandian (eh pek öne çıkan isim yoktu)
W: Björkman (bu da öyle)
US: Roddick (finalde Federer'e kaybetti)

2007:

AO: Gonzalez (finalde Federer'e kaybetti)
FO: Djokovic (Nadal ve Federer dışında en iyi gözükenlerden biriydi)
W: Roddick/Djokovic (belirgin birisi yoktu)
US: Djokovic (finalde Federer'e kaybetti)

2008:

AO: Djokovic (zaten kazandı)
FO: Djokovic (Federer'den bile iyiydi bu turnuvada)
W: Safin (belirgin bir isim yoktu)
US: Murray (finalde Federer'e kaybetti)

2009:

AO: Verdasco (yarıda Nadal'a kaybetti)
FO: Soderling (finalde Federer'e kaybetti)
W: Roddick (finalde Federer'e kaybetti)
US: Del Potro (zaten kazandı)

2010:

AO: Murray (finalde Federer'e kaybetti)
FO: Soderling (finalde Nadal'a kaybetti)
W: Berdych (finalde Nadal'a kaybetti)
US: Djokovic (finalde Nadal'a kaybetti)

Russell dedi ki...

Djokovic'in epey öne çıktığını görüyoruz. :) Özellikle 2007 ve 2008'de çok iyiydi zaten..

kirpi dedi ki...

Bir ara takıldı dediğim ara tam da o ara işte hehe :). Ama son 8 slamde bu ikili ile toplam 2 kez karşılaştı yanılmıyorsam.

Russell dedi ki...

2009 amerika açık, 2010 amerika açık, evet..

Kendi dedi ki...

iste sorun zaten burada Nadal'in da defalarca söyledigi gibi Nadal'ı gelistiren bu rekabet önünde Roger gibi bir oyuncu olması nedense diğerlerinin oyununu gelistirmesini sağlamadı, neyse ne mutlu bize bir Rafa- Federer rekabetimiz var (bakınız Rafa önce)
aklına sağlık russell

Unknown dedi ki...

novak son 1-2 yıldır ilk 10'dan oyunculara karşı zorlanıyor. düşük sıralamadaki oyunculara karşı performansı iyi. murray'nin de ilk 10 dışındaki oyunculara çok mağlubiyeti var.
ayrıca ilginçtir, novak'ın solak oyuncular karşısında bir problemi var gibi.

kirpi dedi ki...

@ zoplek

"Ilk 10 + Rochus" diyelim :)

Unknown dedi ki...

:) evet, ne alakaysa novak'ın kriptoniti gibi adam o roşü.

Russell dedi ki...

novak'ın hep kötü oynadığı maçlara denk geldi biraz da bence.