15 Ocak 2011 Cumartesi

Bunu Biliyor Muydunuz?

Bu hafta gündemdeki konulardan biri de Simon-Gulbis maçı. Sydney yarı finalinde oynanan maçta ilk sette set için servis atarken servisini kırdıran, arkasından tiebreak'e giden seti kaybeden, set arasında hakemle uzunca tartışan Gulbis, ikinci seti 6-0 kaybetmiş ve sadece 3 puan (1'i de Simon'un çift hatası) kazanabilmişti. ATP'nin "lack of the effort" diye bir kuralı var. Sahada maçı sallamazsanız, İngilizcesi maçı "tank"larsanız ve bunu bariz bir şekilde yaparsanız 3-5 bin dolar para cezası alıyorsunuz. Bu cezanın en son geçen sene Houston turnuvasında Eduardo Schwank'e verildiğini görmüştüm ve o ceza 1000 küsur dolardı.

Asıl anlatacağım ise Federer ile alakalı. Şimdi bile Federer'in bazı ufak turnuvaları sallamadığı, bazı maçları bilerek kaybettiği söyleniyor bazen. Zaten Federer'in kendini bu tarz turnuvalarda çok sıkmadığı çok açık ama buna tam olarak maç tanklamak denemez tabii. Şimdi 30 yaşını devirecek olan Federer, evvel zaman içinde kalbur saman içinde, Agassi ile Sampras slam kazanır, Galatasaray hala şampiyon olur iken yıl 1998'de bu cezayı almış. Yani 17 yaşındayken... Eylül ayının sonunda Toulouse'daki bir turnuvaya gidiyor Federer wild-card ile. O zaman sıralamada ilk 800'ün bile dışında. İlk iki turda arka arkaya top 50 oyuncularını yeniyor ve çeyrek finalde mağlup oluyor. Burada aldığı puanlarla ilk 400'e giriyor. Bir sonraki hafta kendi evinde Basel'de wild-card alıyor ve zamanın top 10 oyuncusu Agassi ile oynuyor. Sadece 5 oyun alabildiği maçı kaybetse de adını duyuruyor az çok.

Bu maçtan bir hafta sonra İsviçre'nin dağlık bir bölgesinde bir future (o zamanlar satellite diye geçer) turnuvasına gidiyor. İlk turda yerel bir İsviçreli oyuncuyla karşılaşıyor ve maçı 7-6 6-2 kaybediyor. Maçta ne çizgi hakemi, ne top toplayıcı var. Sadece sandalye hakemi. Maçla ilgili konuşan bu hakem Federer'in her oyunda çifter çifter çift hata yaptığını ve aşırı ilgisiz, motivasyonsuz olduğunu söylüyor ve maçtan sonra 100 dolar ceza alıyor Federer. İlk turda elendiği için 87 dolar alıyor ve turnuvayı 13 dolar zararla kapatıyor. Bu da Federer'in kariyerinde para kaybettiği ilk ve tek turnuva oluyor. Maçın hakemi maç sırasında Federer'i diskalifiye etmeyi de düşündüğünü ama böyle bir durumda birkaç hafta veya birkaç ay turda maç oynayamama cezası alabileceğini düşündüğünü ve bunu istemediği için para cezasıyla geçiştirdiğini söylüyor. Cezayı alan Federer de cezayı hak ettiği yönünde görüş bildiriyor.

Bu da böyle bir anı işte...

5 yorum:

ezgi e. dedi ki...

Bu anıyı hiç duymamıştım ben. Federer'in para kaybettiği turnuva da varmış demek. :)

kirpi dedi ki...

Aslında ulaşım gideri falan hesaplandığında ilk turda kaybettiği pek çok turnuvadan zarar ediyordur :)

Adsız dedi ki...

Selamlar,

ROGER FEDERER gibi DÜNYA TENİS TARİHİNE adını ALTIN harfler ile kazımış bir adam için talihsiz bir anı olmuş bu.

Adsız dedi ki...

Merak etmeyin nerede abuk sabuk,gereksiz anı var onu bulurlar zaten,hani anlattıktan sonra anlatılan kişiye birşey ifade etmeyen bir anıdan sonra derler ya bu da böyle bir anımdır diye,aynen öyle birşey olmuş.hayır o güzelim quest for perfection adlı kitapta pek çok güzel anı var onları hiç yazamadınız da bunu mu bulabildiniz.ben diyorum zaten blogun adı başka birşey olsun bari de insanlar nerede bulunduklarını anlasınlar diye ama neyse..bu anının kaynağını da çok merak ettim,yıllardır bu adamı takip ediyorum hiç bir yerde duymamıştım bunu. peter bodo ya da mats wilander ın blogundan olmasın sakın bu?? :p:p:p

kirpi dedi ki...

http://www.worldtennismagazine.com/archives/138