14 Ocak 2011 Cuma

Avustralya Açık: Erkekler Kurası

Çeyrek çeyrek değerlendireceğim kurayı.

İlk çeyrek: Nadal burada tabii. Dördüncü tura kadar kurasının çok kolay olması bence büyük avantaj olacak. Çok hazır gelmedi buraya ve kolay maçlar hem ritmini bulması hem de çok kortta kalmaması adına iyi olacaktır. Dördüncü turda Isner maçı zorlayabilir. İkinci turda olası Cilic-Giraldo ve Stepanek-Isner eşleşmeleri çekişmeli geçer. Giraldo, geçen sene yarı final oynayan Cilic'in biletini erken kesebilir. Son olarak Tomic-Chardy eşleşmesi burada. Kazananı Falla-Lopez galibiyle oynuyor. Buradan gelecek olan da Rafa ile. Şu dört oyuncu da istikrarsız oyuncular ve kim gelirse gelsin şaşırmayacağım Rafa'nın karşısına buradan.

İkinci çeyrek: Marsel'in bulunduğu çeyrek. İlk turda Youzhny ile oynuyor. Kazanırsa elemelerden gelen biriyle ya da Anderson ile oynayacak. Çok zor kura tabii. Geçen seneden koruması gereken 59 puan da göz önüne alındığında burada ilk turda kolay bir rakiple eşleşip maç kazanmasını ve ilk 100'de tutunmasını isterdim. Youzhny sezona çok iyi başlamış sayılmaz ama kötü hali bile Marsel'i yenebilir. Bunu söylüyorum çünkü Marsel de sezona iyi başlayamadı. Hewitt-Nalbandian eşleşmesi var, ki ilk turun en çekişmeli maçını vaat ediyor. Kazananı Berankis-Matosevic galibiyle oynuyor. Berankis ilk tur maçını alabilirse ve karşısına yorulmuş bir Nalbandian-Hewitt galibi gelebilirse bir sürprize imza atabilir. 7 numaralı seribaşı David Ferrer ise, ilk turda Nieminen ile oynuyor. Sydney'de sakatlığı sebebiyle ilk tur maçını ilk set sonunda bırakmıştı, çok etkileyici başlayamadı Nieminen sezona. 3. turda Nalbandian-Hewitt-Berankis-Matosevic dörtlüsünden gelecek olan isim Ferrer'i çok zorlar ve yenebilir de...

Üçüncü çeyrek: Nadal'ın yarısında olan Soderling burada. Üçüncü turda Bellucci ya da Istomin ile oynayabilir. Dördüncü tura kadar sıkıntı yaşayacağını sanmıyorum İsveçli'nin. Ama orada bir durmak lazım. Zira çeyreğin diğer kısmı çok ama çok karışık ve zorlu. Gulbis, Dolgopolov ve Tsonga var. Burada bir yaşam var... Gulbis-Dolgopolov 2. tur eşleşmesi olursa güzel olur. Tsonga buradan gelir ve Soderling ile sağlam bir maça imza atarlar diyorum.

Dördüncü çeyrek: Gayet kolay bir çeyrek Murray için. Dördüncü tura kadar çok rahat gelir. Del Potro, ilk turda Sela ile oynuyor. Sela da turun en formsuz oyuncularından. Del Potro beş setlik maç kaldırabilecek düzeydeyse bu maçı kazanır bence. Sonrasında Baghdatis'e elenir muhtemelen. Yukarıdan da Melzer gelir ve 3. turda Melzer-Baghdatis uzun bir maç oynarlar. Buradan çıkanı da Murray ham yapar.

Beşinci çeyrek: Sürprize en açık çeyreklerden biri kesinlikle. Formsuz seribaşılar toplanmış burada. Berdych var bir kere. Üstelik ikinci turda Kohlschreiber ile oynuyor. İlk turların tehlikeli ismidir Kohli ve Berdych'i yenmesi şaşırtıcı olmaz. 18 yaşındaki Harrison, ilk turda Mannarino ile oynuyor. Mannarino bu hafta Auckland'de elemelerden gelip çeyrek final oynamıştı. Bunun galibi de muhtemelen Gasquet ile oynuyor. Verdasco ve Davydenko diğer seribaşı oyuncular. Davydenko, Doha'da Nadal'ı yenince "geri döndü" yorumları geldi ama ben öyle düşünmüyorum. Hala çok iyi sayılmaz Davy. İlk turda Mayer, ikinci turda muhtemelen Nishikori ile oynayacak, ki bunlar da çok zorlu rakipler ilk turlar için. Verdasco da ikinci turda Tipsarevic ile oynuyor. Burayı seribaşı olmayan bir raket alabilir. Zira seribaşı olmayıp da ilk turlarda sürpriz yapmayı seven ve formda olan çok oyuncu var. Sürpriz seçimi için en uygun çeyreklerden biri, belki de ilki.

Altıncı çeyrek: Djokovic'in çeyreği diye adlandırabiliriz. Sırp raket ikinci turda Karlovic, üçüncü turda Troicki ile oynayabilir. Zorlu rakipler ama geçer bir şekilde bunları. Daha sonra dördüncü turda Ljubicic ya da Almagro ile oynayacak. Geçen sene burada çok iyi oynayan bir Almagro vardı. Tekrarlayabilirse o oyununu Djokovic'e sıkıntı yaşabilir. Tabii önce oraya kadar gelmesi lazım. Sonuç olarak Djokovic için kolay bir çeyrek değil ama rakipleri sanki hep onu zorlayabilecek ama sonunu getirecek kapasiteye sahip olmayan raketler. Mesela Troicki, Amerika Açık'ta ilk turda Djokovic'i dışarı itmenin kıyısına gelmişti ama başaramamıştı. Üstelik şimdi çok daha sağlam bir Djokovic var.

Yedinci çeyrek: Roddick'in çeyreği. İlk iki turda kolay rakiplerle oynadıktan sonra üçüncü turda Haase ya da Monaco ile karşı karşıya gelecek gibi görünüyor. Olası bir Wawrinka-Monfils 3. tur maçı bu çeyrekte ayrıca, ki olursa keyifli olur. Ama ikisinin de yolu çok kolay değil. Wawrinka ikinci turda Golubev'i, Monfils ise ilk turda De Bakker'i geçmek zorunda. Aslında bu çeyrekten bir sürpriz bekliyorum demek isterdim ama Roddick'in dördüncü tura kadar çok zor bir rakiple oynamayacak olması onu dördüncü turda oynayacağı muhtemel rakipleri Wawrinka ve Monfils karşısında rahatlatabilir. Yine de bu iki isimden biri de çeyrek finale çıkabilir.

Sekizinci çeyrek: Ve Roger Federer... İlk iki tur rakipleri kesinlikle kolay değil. Önce Lacko sonra Lu-Simon galibi. İlginçtir, Lu ile Simon daha 3 gün önce Sydney'de oynadılar. Simon rahat kazanmıştı, ki Simon turnuvada genel olarak iyi gidiyor. Yarın Troicki ile final maçını oynayacak turnuvada. Üçüncü turda ise seribaşı olarak bakıldığında Montanes ile karşılaşacak ama ben Malisse'in orada Montanes'i rahat yenip Federer'in karşısına çıkmasını bekliyorum. Malisse de biliyorsunuz buradan önce Chennai'de final oynamıştı. O da formda oyunculardan. Bu çeyreğin diğer tarafında çok çekişmeli eşleşmeler var. Fish-Hanescu, Robredo-Devvarman ve Stakhovsky-Brands... Fish, Robredo ve Stakhovsky favoriler burada ama sürprizler de olabilir. Ve tabii Sam Querrey. O da ilk turda Kubot ile oynuyor. Bu hafta 1 numaralı seribaşı olduğu Sydney'de erken kaybetmişti. Diğer seribaşı oyuncu Fish de sezona çok iyi başlayamadı. Aslında genel olarak sezona çok iyi başlayamayan oyuncuların toplandığı bir bölme olmuş. O yüzden maçların çekişmeli geçmesini bekliyorum zaten. Buradan kim gelirse gelsin dördüncü turda Federer'i zorlayamayacaktır. Açıkçası Federer'in ilk üç turda çok daha zorlu rakiplerle oynama ihtimali bulunuyor dördüncü tura göre...

Çeyrek final tahminleri:

Rafael Nadal-David Nalbandian
Robin Soderling-Andy Murray
Kei Nishikori-Novak Djokovic
Andy Roddick-Roger Federer

4 yorum:

orion dedi ki...

Nadal'ın kurası çok kolay Federer'inki zor olmuş. Roddick yerine Murray eksik sadece

Russell dedi ki...

evet, federer'in kurası oradan kurtarıyor zaten. roddick'i çekmesi iyi olmuş kendisi adına. oraya gelecek bir murray ile ölüm grubu olurdu. ama bence federer'in ilk turlarda zor rakiplerle oynaması onu etkilemez. zaten çok formda şu aralar, lacko, simon vs. fena adamlar değiller ama doha'da gördüğümüz federer de bu adamlara zorlanacak bir belirti vermedi.

nadal'ın kurası yarıya kadar çok kolay bence de. isner arada "biraz zorlayacak ama yenemeyecek" oyuncu görevini görecek. onun dışında hep seveceği türden rakipler var. ben ilk dört seribaşından yarı finale kadar 3/4 yapacağımızı düşünüyorum burada.

mgunsel dedi ki...

Bence isner, nadal'ı zoralayamaz bile.. Kei Nishikori cüretkar bir tahmin olmuş bu arada, sakatlanmadan gelebilir mi çeyreğe kadar : ), o kısımdaki süpriz adayım Tipsy.. Ha bir de Roddick değil de Wawrinka olur gibi geliyor Fedo'nun çeyrekteki rakibi.

Russell dedi ki...

nadal, servisçilere karşı çok rahat edemiyor. geçen sene burada karlovic'e set bırakmıştı. isner'a karşı yine geçen sene indian wells'te oynadığı maçta da 3 sete gitmişti. yine set bırakabilir burada bence.

nishikori fazlasıyla cüretkar bir tahmin ama o çeyreğe 5 dakika "kimi seçsem?" diye bakıp güvenebilecek tek bir adam bulamadıktan sonra "sürpriz seçiyorum, madem en okkalısından" olsun diyerek uçtum. :) tipsarevic'i de o anlamda kohli'ye benzetiyorum ben. sanki verdasco'yu bir sürpriz yaparak (sürpriz olur mu tartışılır tabii) eledikten sonra herhangi bir oyuncuya takılabilir gibi çeyrekten önce. amerika açık'ta bu başına gelmişti hatırlarsanız..

roddick olayını açıkladım zaten. doğrudur, wawrinka'nın da gelme ihtimali az değil oradan.