16 Mart 2011 Çarşamba

Çiftlere Top 5 Damgası

Indian Wells'te bu sene erkeklerde çiftler tablosuna, teklerde dünya yıldızı olan oyuncular damga vurdu. Geçen sene burada şampiyon olan Nadal/Lopez çifti, son şampiyon ünvanıyla yine oynuyor. Bunun yanı sıra, dünya 2 numarası Federer, vatandaşı Wawrinka ile; dünya 3 numarası Djokovic, vatandaşı Troicki ile ve dünya 5 numarası Murray, kardeşi Jamie ile burada oynuyorlar. Dünya 4 numarası Soderling de oynamayı planlıyordu ama hastalık/sakatlık sebebiyle turnuva başlamadan önce çekildi ve onların yerine Raonic/Lopez çifti yerleştirildi.

Ünlü tekler oyuncuları şu ana kadar çiftlerde gayet iyi gidiyor. Nadal/Lopez, ilk 3 maçını kazandı sadece tek set bırakarak. Yarı finaldeki rakipleri ise Knowles/Mertinak-Federer/Wawrinka maçının galibi olacak. O maç yarın oynanacak. Federer/Wawrinka çifti ilk turda Nestor/Mirnyi gibi güçlü bir çiftler takımını 6-1 6-2 gibi flaş bir skorla geçtikten sonra 2. tur maçında Gasquet/Benneteau çifti karşısında 3 maç puanı çevirmek zorunda kaldı. Nadal ile Federer'i çiftlerde karşılıklı izlemek ayrıca zevkli olacaktır.

Djokovic/Troicki ve Murray biraderler de gayet iyi gidiyorlar. Onlar da ilk iki maçlarını kazandılar ve bugün çeyrek final maçlarını oynayacaklar. Kazanırlarsa, birbirleriyle karşılaşacaklar. Ayrıca, 1 numaralı seribaşı Bryan kardeşlerin, 2. turda Dolgopolov/Malisse çiftine oldukça çekişmeli geçen bir maç sonunda elendiklerini belirtelim.

Teklerde turu domine eden oyuncuların en azından senede birkaç turnuvada çiftlerde mücadele etmeleri güzel. Lakin hala bu maçların TV yayınını olmuyor. Çiftler spesyalistlerinin maçlarının canlı yayınlarının olmamasını anlayabiliyorum ama kırk yılın başı Nadal, Federer, Djokovic ve Murray çiftler oynamaya karar vermişken yayınlanması gerekir. Geriye dönüp bakarsanız, özellikle 90'lı yıllara kadar çok iyi tekler oyuncularının çiftlerde de ciddi şekilde oynadıklarını görürsünüz. Mesela bir John McEnroe teklerde olduğu kadar çiftlerde de efsanedir ve defalarca grand slam şampiyonlukları kazanmıştır.

Aslında 70'li, 80'li yıllara kadar bütün tekler oyuncuları çiftlerde de oynuyorlardı ama o dönemde istisna olan Björn Borg etkisi turda ilerleyen yıllarda daha da belirgin hale geldi ve 90'lı yıllara gelindiğinde üst düzey tekler oyuncularının çoğunun çiftler oynamadıklarına tanıklık etmeye başladık. Bahsettiğim dönem, Sampras/Agassi dönemi. Aslında bunu da anlamak mümkün. 90'lı yıllara kadar toprak kortlar haricinde servis-voleye dayalı bir oyun mevcuttu. Özellikle çim kortta ralli izlemek imkansıza yakın gibi bir şeydi ama raket teknolojisinin öncelik ettiği yeniliklerle birlikte maçlar daha da yorucu ve fiziksel yeterliliğe dayalı hale gelmeye başladı ve yavaş yavaş sağlam tekler oyuncularının çiftlerde düzenli olarak mücadele etmediğini görmeye başladık.

Bu turnuvada peki neden bütün oyuncular birden çiftler oynamaya karar verdi? Sadece Nadal, Federer, Djokovic ve Murray değil; Berdych, Almagro, Ferrer, Bellucci, Cilic, Verdasco, Gasquet ve Kohlschreiber gibi normalde çiftlerde çok fazla oynamayan oyuncular da bu turnuvada oynuyorlar. Zira seneye olimpiyatlar var ve top 20-30'da bulunan oyuncular madalya alabilmek için sadece teklerde değil, çiftlerde de mücadele etmek isteyecekler ve bu gibi turnuvalarda çiftler maçları oynamak onlara iyi gelebilir. Zira bu düzende çoğu iyi tekler oyuncusu grand slam'de çiftlerde oynamıyor, oynayamıyor. Haliyle hazırlık ve pratik olarak en iyi seçenek masters turnuvaları olarak gözüküyor. Muhtemelen seneye de bu tarz bir kadro göreceğiz bu turnuvalarda Olimpiyatlar'ın daha da yaklaşmasından ötürü...

Hiç yorum yok: