13 Mart 2011 Pazar

Challenger Raporu #2

- Haftanın turnuvası Bosna-Hersek'teydi. Düşük puanlı olmasına rağmen katılan isimler tatmin ediciydi ve maçları izleme imkanı da olunca güzel bir turnuva oldu. Zemin, oyuncuların söylediğine göre çok hızlıydı ve hızlı zemini seven oyuncular bile şikayetçi oldu bundan. Maçlarda da genel olarak çok fazla tiebreak vardı zaten. Maç başına 15-20 ace izledik.

- Turnuvada öne çıkanlar ev sahibi oyuncular oldu. Wild-card ile turnuvaya katılan Amer Delic, şampiyon oldu. Final maçını rakibi Karol Beck'in sakatlığı sebebiyle oynamaması ona kariyerinin en rahat şampiyonluğunu getirdi. Ama yarı finalde döktüğü ecel terlerini atlamamak gerekiyor. Mahut'a karşı 3 maç puanı çevirmek zorunda kaldı. Ayrıca 2. turda da Andreas Beck'i 7-6 6-7 7-6'lık sonuçla mağlup edebildi.

- Bir başka parlayan ev sahibi oyuncusu Mirza Basic'ti. Junior kategorisinde 2009 yılında 6 numaraya kadar yükselen 19 yaşındaki Basic, wild-card ile oynadı Delic gibi. Yarı finalde Karol Beck'e kaybetti çeyrek finalde Dmitry Tursunov'u 2 tiebreak setiyle mağlup ettikten sonra. Organizatörlerin Beck'e içinden küfür ettiğini tahmin edebiliyorum. Yarı final maçından önce sakatlık sebebiyle çekilmiş olsa seyirciler iki oyuncularını finalde seyredebilecekti.

- Haftanın diğer bir turnuvası deprem ve tsunami felaketinin yaşandığı Japonya'nın Kyoto kentindeydi. Turnuvanın yapıldığı şehir tehlike bölgesinden bir hayli uzakta bulunduğundan turnuva bundan etkilenmedi ve tamamlanabildi. Burada ilginç bir durum ortaya çıktı. 8 Alman oyuncu vardı ana tabloda ve bunların 6'sı çeyrek finale kadar geldi. Diğer iki oyuncu ise ev sahibi Japonya'dandı. Yarı finalde 3 Alman ve 1 Japon vardı. Final ise 2 Alman arasında oynandı. Aynı zamanda çiftler finalinde oynayan 4 oyuncudan 3'ü Alman idi ve kazanan da Alman çift oldu.

- Turnuvayı hem teklerde hem de çiftler Dominik Meffert kazandı. (çiftlerde partneri Simon Stadler ile birlikte) Uzun bir sakatlık arasının ardından bu sene geri dönüş yapmıştı ve şu an sezon onun için harika geçiyor. Kazan'da yarı final oynadıktan sonra 2 hafta önce Wolfsburg'da hem teklerde hem çiftlerde finalde kaybetmişti. Bu kez ikisini birden kazandı. Finalde yendiği isim ise Cedrik-Marcel Stebe idi. 19 yaşındaki Alman final maçına 17 maçlık galibiyet serisiyle çıkmıştı. 2 future turnuvası art arda kazandı ve burada da elemelerden gelip finale kadar yükseldi lakin kariyerindeki ikinci challenger finalinde de kaybetmekten kurtulamadı ilk seti almasına rağmen. Yine de onun için harika bir sezon oluyor. Bundan sonra sık sık göreceğiz bu ismi.

- Diğer turnuva Şili'nin Santiago şehrindeydi. Aslında hala da devam ediyor, zira final maçı henüz tamamlanmadı. Fransız Eric Prodon, 2 numaralı seribaşı Maximo Gonzalez karşısında ilk seti 7-5 ile kaybetti. İkinci sette ise 3-0 önde olan taraf Prodon. Prodon geçen senenin başlarında Antalya'daki future turnuvalarında oynuyordu ama istikrarlı bir çıkışı var. 30 yaşında şu an ama 20 yaşındayken ondan çok büyük şeyler bekleniyordu. Özellikle son senelerde hiç ortalarda yoktu ve birden geri çıktı. Yarı finalde Zeballos'u 6-0 6-1 ile geçtiğini hatırlatalım. Bu seneki Roland Garros'ta sürpriz isim olabilir. Dikkat etmek lazım.

- Bu hafta 5 turnuva var: Kanada, Kosta Rika, Guadeloupe ve Guangzhou'da sert kort turnuvaları. Rabat'ta ise toprak kort turnuvası. Rabat'taki turnuva ortalama bir tabloya sahip. Guangzhou ise bu haftaki Kyoto'nun kopyası. Lukas Lacko'yu koyabiliriz üstüne. Kanada'da bol bol Kanadalı var ve genel olarak zayıf isimlerle dolu bir tablo. Ev sahibi oyuncular için puan toplamak adına önemli bir fırsat. Kosta Rika ve Guadeloupe'taki turnuvalarda ise çok ilginç bir durum var. Bu iki turnuva geçen sene Indian Wells ile Miami arasında oynanan Sunrise görevini görüyor. O turnuva kaldırıldı, yerine bu ikisi geldi. İki turnuvada da gayet iyi oyuncular var Chardy, Serra, Gabashvili, Kendrick, Kamke, Nieminen gibi top 100 oyuncuları... Ancak Kosta Rika'daki turnuvanın eleme tablosunda sadece 5 oyuncu vardı! 3 oyuncu direk ana tabloya girdi, tek maç oynandı elemelerde ve kaybeden tek oyuncu da lucky loser spotundan faydalanarak ana tabloda kendine yer buldu. Marsel'in de oynadığı Guadeloupe'ta durum daha da feci. Üstelik turnuva 100 bin dolar ödüllü ve kağıt üstüne haftanın en prestijli turnuvası. Çok iyi oyuncular var aslında ama turnuvada eleme bile oynanmadı ve ana tablodaki 8 oyuncu ilk turu bye geçti. Yani turnuva sadece 24 oyuncuyla oynanacak ve sanıyorum çiftler olmayacak...

Hiç yorum yok: