14 Eylül 2010 Salı

Amerika Açık: Şampiyon Nadal

2 gündür tamamlanmasını beklediğimiz maç nihayete erdi ve dünya 1 numarası Rafael Nadal, Sırp Novak Djokovic'i 6-4 5-7 6-4 6-2'lik setlerle geçerek kariyer golden slam'i tamamladı. Bunu daha önce başaran Steffi Graf ve Andre Agassi var. Agassi 29 yaşında yapmıştı, dolayısıyla bunu başaran en genç oyuncu oldu Nadal.

İki oyuncu da maçın başında pek havaya giremedi. Nadal erken break ile öne geçtikten sonra Djokovic çabuk toparlandı ve bu break'i geri aldı. Bir kez daha servis kıran Nadal, servislerini rayına oturtarak bu seti tamamlamayı başardı. Pek final havası olmayan bir setti, Djokovic'in garip oyunu sebebiyle.

İkinci set itibariyle Djokovic fırtına gibi esmeye başladı. 1-1'de 3 oyun arka arkaya kazanan Djokovic, kortun her yerine harika winner'lar vurmaya başladı. Bildiğimiz klasik Djokovic davranışı bu aslında. Her maç böyle aralıkları oluyor ama sonrasında gelen kötü periyot onu yaktı. Doğrusu Nadal'ın da hakkını vermek lazım ki, o da inanılmaz oynamaya başladı. Djokovic'in servisini 4-2'de 40-15'ten kıran Nadal, kendi servisine de harika bir oyun oynayarak tutundu ve bir anda momentumu geri aldı. 4-4 30-30'da gelen yağmur arası keyifleri bozdu. Burada eleştirim organizatörlere gidecek. Yağmurun yağacağı saat bilindiği halde maç neden bu kadar geç başlatılır? Saat 4 yerine 2'de başlatılamaz mıydı? (yerel saatten bahsediyorum) Tabii burada devreye giren yine yayıncı kuruluştu. Aynı yayıncı kuruluş maçtan sonra da kupa törenini kısaca gösterip pat diye yayını kesti. Anlaşılması güç gerçekten. Röportajları falan da kısa tuttular...

Her neyse, yağmur dönüşü Djokovic'e yaradı ve Sırp raket seti 7-5 ile kazanarak, Nadal'dan turnuvada ilk set alan oyuncu oldu. Ama Djokovic 1 gün artı yağmur arası almasına rağmen yorgun görünüyordu. Üçüncü sete hızlı başlayan İspanyol servis kırdı ve sonraki oyunlarda da yaklaşık 10 tane servis kırma puanı yakalayıp bunları değerlendiremedi. Son oyunda seti bitirmek için servis atarken 15-30 geriye düşen Nadal, arka arkaya inanılmaz 3 servis attı ve bu belki de Djokovic'i çözen nokta oldu. Son sette tamamen bitmiş bir Djokovic, yorgunluğun da etkisiyle ya hep ya hiç vuruşlarına başladı iyiden iyiye ve çok fazla basit hata yaptı. 2 kez servis kıran Nadal, son birkaç oyunda sıkıntılar yaşasa da seti 6-2 ile bitirmeyi başardı.

Maçta dikkat çeken noktalar, Nadal'ın spinli, slicelı servislerinin flat servislerinden çok daha fazla kullanmasıydı. Zira özellikle son 2 sette bunun çok iyi iş gördüğünün farkına vardı. Djokovic, son sete kadar iyi servis attı ama ondan sonra yorgunluk onun servisini de etkiledi. File oyununa gelince... Djokovic burada çok fazla passing shot yedi. Öte yanda Nadal 15/19 gibi yüksek bir puan çıkarma yüzdesiyle oynadı burada. Ama özellikle son 2 sette oyunu tamamen domine eden, istediği gibi değiştiren taraf Nadal'dı ve bu galibiyeti gerçekten iyi oynayarak sonuna kadar hak etti. Djokovic ise bana göre Federer maçından bile oynadı ama yetemedi. Nadal, eğer ikinci sette yağmurun azizliğine uğramasa, set kaybetmeden kazanabilir, bir rekor daha kırabilirdi "set kaybetmeden Amerika Açık'ı kazanan" tek tenisçi olarak. Ayrıca kariyer slamının yanında çok daha önemli bir rekor daha var ki, Nadal arka arkaya üç farklı zeminde grand slam kazanan ilk oyuncu oldu.

Bu yıl onun yılıydı. Bütün çalışmalarının karşılığını aldı hak ettiği şekilde. Felicidades Nadal!

2 yorum:

Emre dedi ki...

Nadal'ı tebrik ediyorum.Gerçekten 24 yaşında neredeyse kazabileceği herşeyi kazandı.Bundan sonrada kazanacaktır.Nadal yetenekli bir oyuncu veya ondan daha önemlisi iyi bir sporcudur.Ben bu blogdan tüm yıl boyu hep birlikte eleştirdiğimiz Djokovic'e de birkaç söz söylemek istiyorum.Gerçekten kariyer maçı diyebileceğimiz bir yarı final maçı oynadı Federer'e karşı.Hani o maç artık yarı finalden öte gurur mücadelesi haline gelmişti.3 yıldır aynı sonla bitirmemek için elinden gelen herşeyi yaptı Djokovic.Mental olarak parçaladı kendini.Sonunda Fed'i US Open'da mağlup etmeyi başardı. 2 numarayı tekrar aldı.Gururunu kurtardı.Finalde de o yorgunlukla ancak 2 set dayanabildi.2.setten sonra kontağı kapattı.Vücudu beyninin isteklerini yapamadı.Birde buna Nadal inanılmaz servisleri eklenince kupa Nadal'a gitti.Ama bana göre Djokovic'in şu turnuva da misyonunu tamamladığını düşünüyorum.Bundan sonra puanlarını korur ve sezonu 2.noktalarsa 2011 Avustralya Açık'ta bir şampiyonluk daha görebiliriz Djokovic'ten....

kirpi dedi ki...

Djokovic'in yapmasi gereken tek sey zaten az olan enerjisini sezon sonunda tuketmeyip Avustralya Acik'a iyi bir sekilde gelmek bence.