27 Şubat 2011 Pazar

Challenger Raporu #1

İlgi görsün ya da görmesin, bundan böyle her hafta challenger turnuvalarına dair bir post atacağım. Her hafta takip ediyorum, belki burada oyunun alt seviyesini o kadar sallayan olmayabilir ama en kötü ihtimal kendim için bir arşiv olur.

- Bu hafta iki challenger turnuvasıyla geçildi. Biri Almanya'nın Wolfsburg kentinde sert kortlarda, diğeri Fas'ın Kazablanka kentinde toprak kortlardaydı.

- Fas'taki turnuvadan yayın olduğu için takip etme imkanı oldu. Aslında bu Fas'taki turnuva tek bir turnuvadan ziyade ATP seviyesinde "Güney Amerika Swing"inin, challenger tura uyarlanmış hali. Geçtiğimiz hafta da Meknes'te bir toprak turnuvası vardı. İki hafta aradan sonra Rabat ve Marakeş'te üst üste iki toprak turnuvası daha olacak ve 1 hafta aradan sonra Nisan ayındaki ATP turnuvası olan Kazablanka ile kapanış yapılacak.

- Geçen hafta Meknes'te besin zehirlenmesi sebebiyle yarı final maçına çıkamamıştı Simon Greul şanssız bir şekilde, ki o aşamada turnuvanın en büyük favorisiydi. Bu hafta da öyle gözüküyordu ancak çeyrek finalde 33 yaşındaki Alessio Di Mauro'ya karşı ilk seti kazandığı maçı kaybetti. Son iki sette felaket bir servis yüzdesi vardı ve bunun bedelini ödedi.

- Turnuvanın 1 numaralı seribaşı aslında Denis Gremelmayr idi ancak sakatlığı sebebiyle turnuvadan çekilmek zorunda kaldı. Amer Delic bir başka dikkat çeken isimdi ama o da ilk turu geçtikten sonra sakatlık sebebiyle ikinci tur maçına çıkamadı. Sorun büyük gözükmüyor zira twitter'ında Marakeş'te antrenman yaptığını söylüyor. Davis Kupası'nda oynayacak Delic Bosna-Hersek adına.

- Büyük isimlerin böyle böyle gitmesinden sonra ortalık sürpriz isimlere kaldı. Geçen hafta Meknes'te kazanan 30 yaşındaki Jaroslav Pospisil, ki geçen sene büyük bir çıkış yaptı ve şu an ilk 120 içinde kendisi. Late bloomer diye tabir ettiğimiz türden ama bu baya bir late bloomer. Geç açılan çok gördük ama 29'unda? Ondan çok görmedik... Meknes şampiyonu bu abimiz, bu hafta yarı finalde elemelerden gelen 20 yaşındaki Rus raket Evgeny Donskoy'a teslim oldu...

- Donskoy geçtiğimiz sene dikkatimi çekiyordu. 2009'da St. Petersburg elemelerinde Marsel'i yenmişti, ilk orada duymuştuk. Geçen yıl da fena sonuçlar almadı ama patlaması buraya kaldı 89 doğumlu Rus oyuncunun. İyi bir forehand'i ve agresif bir oyun tarzı var... Burada elemelerden geldi ve şampiyon oldu finalde Di Mauro'yu yenerek. Ki, çeyrek final, yarı final ve finallerin hepsinde 1-0 geriden gelerek kazandı. Bu sonuç onu sıralamada 200'lerin sonlarından 200'lerin başlarına taşıyacak ve bu sayede bu sene birçok challenger turnuvasında ana tabloda olacak. Biz de onu daha çok görebileceğiz...

- Wolfsburg'daki turnuvadan livestream yoktu. Olsa da çok çekici bir turnuva değildi bana göre. Bir isim dışında: Stefan Seifert...

- Alman oyuncu ilk 1000'in dışında. Elemelere bile wild-card ile dahil olabildi. 26 yaşını doldurmuş ve kariyerinde future turnuvalarının ilerisini bile görememiş. Bu sezon da oynadığı herhangi bir turnuva yok... İlk iki eleme turunda ilk 300'deki oyuncuları çok rahat geçtikten sonra elemelerin son turunda elemelerin 1 numaralı seribaşısı olan Martin Fischer'i 3 sette mağlup etti. Devamı da geldi. Brezac, Andreas Beck ve Ignatik gibi top 200 oyuncularını geçerken yalnızca tek set bıraktı ama yarı finalde daha sonra şampiyon olacak Ruben Bemelmans'a 3 sette mağlup oldu. 300-500 sıra atlayacaktır bu sonuçla. Tek bir turnuvalık performans mı, uzun vadeye yayabilecek mi, birkaç ay sonra anlayacağız.

- Burada şampiyon olan Bemelmans ilk 150'de olacak açıklanacak yeni sıralamada. Çok zorlandı aslında. 5 maçın 4'ünde 3 seti gördü. Finali de geriden gelerek kazandı Dominik Meffert'e karşı. Bu sezon başında Djokovic, geçen sezon sonunda Nadal'a karşı görmüştük. Solak, forehand'i iyi olan, agresif bir oyuncu lakin çok yumuşak. Özellikle backhand'i zayıf ve fazla basit hata yapıyor. Fazla basit hataların sebebi de gücünü aşırı kullanmasından ziyade güç eksikliğinden ve ayak hareketlerindeki sorunlarından. Ama iyi bir tekniği var ve yaşı (23) kendini geliştirmesine müsait. Bir süreliğine de olsa ilk 100 görebilir kariyerinde.

- Bu hafta 3 turnuva var: Dallas, Salinas ve Cherbourg'da. Dallas'tan zaten bahsetmiştik Marsel aracılığıyla. Salinas ise bir toprak kort turnuvası. Ana tablosına şuradan bakabilirsiniz. 1 numaralı seribaşı Brian Dabul bence turnuvanın favorisi. Amerika'da fena değildi oynadığı maçlarda, ki oyunu toprağa da yatkındır. İlk turdaki rakibi Rafael Camilo sezon başında Sao Paulo'daki challenger turnuvasında elemelerden gelip final oynamıştı, tehlikeli rakip. Ama onu geçerse önü açık. Çeyrek finaldeki olası rakibi Del Bonis umutlu olduğum gençlerden ama şu aralar pek formda değil. Alt tarafta da Skugor ve tabii Zeballos en öne çıkan oyuncular olarak gözüküyor, ki aynı çeyrekte olmaları ikisi için de kötü olmuş.

- Son olarak Cherbourg. Fransa'da bu turnuva. Kurası şurada. 1 numaralı seribaşı Grigor Dimitrov. Kurası da lokum gibi açıkçası. Kapalı kortlarda olacak turnuva ve dolayısıyla zemin hızlı, bu da onun için bir avantaj. Dimitrov dışında üst tarafta Clement var ama formsuz. Alt tarafta daha fazla sayıda iyi oyuncu var bence. Mahut, Roger-Vasselin ve Paire. Tabloda çok fazla Fransız var, tam 14 tane ve elemelerden gelecek oyuncularla bu sayı daha da artabilir. Yine de bu kadar Fransız'ın arasından Dimitrov'un çıkıp kazanmasını bekliyorum...

3 yorum:

orion dedi ki...

Marsel çiftlerde de oynuyormuş bu hafta. Neden acaba?

Russell dedi ki...

Can hoca geçen sene de demişti çiftlerde daha çok oynamayı düşünüyoruz diye. Yani en azından arada bir... File önü oyununa faydası olabilir diye düşünmüşlerdir muhtemelen, artı bu sene çok maç oynayamadı, biraz maç pratiği almak istemiş olabilir.

kirpi dedi ki...

Bence su ana dek oynamadigi kabahat...