24 Mayıs 2011 Salı

RG: Ne Oldu Orada?

"Everything is something happened, no?"

Açıklanması, anlatması güç bir maçtı Nadal ile Isner arasında bugün oynanan maç. Skor 6-4/6-7 (2)/6-7 (2)/6-2/6-4

Maçı 3.setin ortalarına doğru izlemeye başladım. Açtığımda Nadal servis kırma puanı kazanmıştı ama alamadı. Ondan sonrasını da aralarda eve sarkan işi de idare etmeye çalışarak izledim. Ama izledim.

Nadal'ın 3. seti kaybedişini gördüm. Çok mu kötü oynuyordu? Hayır. Sadece yanlış zamanda kötü oynadı, tie break oyununda. Peki Isner mi çok iyiydi? Isner iyi günündeydi ama iyi bir Nadal'dan daha iyi değildi. Top farklı ve zemin nispeten hızlıydı, Nadal servisleri metrelerce geriden karşılıyordu. Hatta maç merkez kortta oynanmasa muhtemelen o kadar geriden de karşılayamazdı. Garip olan bazı noktalar yok değildi. Örneğin Nadal tarafların yön değiştirdiği rallileri genelde kaybediyordu. Buna karşılık servislerinden çok puan alıyordu. Bence çok iyi servis attı Nadal. Benim izlediğim bölümde Isner Nadal servisinde beraberliği bile göremedi. Zaten maç boyunca tek oyunda servis kırma şansı yakalamış ki onunla da seti tie break oyununa taşıdı. Isner yapabileceği en iyi şeyi yaparak file önünü kullandı bugün. Kanat açıklığı kortun yarısı olan birinden bahsediyoruz. Çok iyi vole aldı, yüzdeli oynadı file önünde. Nadal file önüne mecbur kalmadıkça gelmedi ki bence doğru bir tercih. Sonuçta kortu 3 adımda boydan boya geçebilen (3 veya 4, şaka değil) ve kanat açıklığı inanılmaz boyutlarda bir isimle oynuyordu bugün. Yapabileceği en iyi şey 111 kiloluk bu adamı oradan oraya savurmaktı ki bunu iyi yaptı Nadal. Ancak top spin sevdası yüzünden çok puan kaybetti, çünkü spinli vuruşlar hem Isner gibi uzun bir adamı zorlayacak şekilde ayağının dibine düşmüyor, hem nispeten yavaş gittiğinden pozisyon alma şansı veriyor, hem de yerden yükselmesi itibarı ile rakip için ideal vuruş pozisyonu yaratıyor.

Isner de iyi servis attı bugün. Nadal kadar yüzdeli olmasa da başını beladan kurtarmaya yetecek kadar iyiydi. Turnuvanın en hızlı servis rekorunu da 232km/s ile kırdı zaten. Peki neydi Nadal'a maçı kazandıran? Daha da önemlisi neydi Nadal'a iki set kaybettiren?

Nadal kaybettiği setlerde abartılı miktarda basit hata yapmamasına rağmen özellikle file önünde Isner'i geçememenin sıkıntısını yaşadı. Son aylarda kondisyonu endişe veren Nadal maç birmeye yaklaştıkça vuruşlarında daha fazla isabet buldu ve daha inanılmaz passing shot vuruşları yakaladı. Aslında 3. seti kaybettiren en öenmli etken panikti bence. Nadal'ın verdiği ikinci mini break'ten sonra yüzünde aynen Indian Wells finalinin son setindeki ifade oluştu. Aslında Isner 4. setteki ilk servis kırma puanında panikleyip çift hata yapmasa (panikledi, çünkü servis kıramıyordu) ve o set de tie break oyunu ile sonuçlansa Nadal elenmiş olacaktı büyük ihtimalle. Öte yandan eski zamanlardaki gibi her set oyunlarda 2 fark oluşana kadar devam etse (son set gibi) Isner set dahi alamadan elenecekti.

İstatistiklere bakınca Nadal'ın rakip servisinden 58 puan aldığını, bu rakamın Isner için 29 olduğunu görüyoruz. Nadal'ın rakip servisinden puan çıkarma konusunda daha başarılı olduğu maçta 2 tie break oyunu kaybetmesi oldukça ilginç. Isner ve servislerini akafasında fazla büyütmesine (sırf servisler yüzünden Raonic ile antreman yaptı) bağlıyorum.

Son sette Isner yoruldu bir de tabi. Maç sonunda "Bütün mesele 4. ve 5. setlerde nasıl oynadığı. Ben böyle tenis görmedim. O bu yüzden 1 numara zaten. Son oyunda 30-30'daki puanda bacaklarım tamamen bitmişti". Isner biraz abartmış tabi ama 11 saat dayanabilen birini, böyle hızlı bir toprak kortta yine iyi terletmiş Nadal 4 saatte.

Nadal ise maçtan sonra karamsar görünmedi. 3. setin sonundaki "Bittim ben" ifadesi yüzünden tamamen silindi. Aşağı yukarı şu moddaydı maç sonunda;


12 yorum:

sekoser dedi ki...

İsner'in tek şansı 4. setti, 5. sete sarkınca şansı kalmadı. Bence fizik olarak diri kalabilse Nadal'ın şansı ciddi oranda düşecekti. Nadal kendinde değildi pek, şu tenisle Federer'e karşı şansız var mıydı? Djokovic demiyorum bile. Tabi ki daha maçlar oynayacak, motivasyonu artacak ve bahsettiğim adamlara karşı farklı oynayacak. Ama demek istediğim İsner birazcık kıpırdanabilse bugun enteresan bir gün olabilirdi. Yine de baya enteresandı tabi.

kirpi dedi ki...

Bence Nadal abartılı kötü bir oyun oynamadı. 27 basit hatası var maç boyunca ki risk alması gerekti bahsettiğim nedenlerle. Bugün Isner yerine de Bakker gibi biri olsa "Nadal zorlanmadı" denilip geçilecekti.

Uzun adamlar Nadal'a toprakta ters, özellikle top spinden ötürü. Bu maçta çok zorlandı ama Andujar maçı rahat geçer bence. Davydenko maçında da top spin işine yarar, Davydenko alçak toplara daha iyi vuruyor. Ama hız sorunu yaşar onda da.

sekoser dedi ki...

Bence de bundan sonra daha rahat geçirecek maçlarını, en azından dikkat edecektir. Yüreğimiz ağzımıza geldi ya. Manyak herif, ilk turda elenecek, deli edecek sonra beni.

kirpi dedi ki...

Hehe :) ama hep 3 sette kazanınca da tadı kaçıyor yaa..

Maçtan sonra da gayet rahatmış, mutku stressiz falan...

kirpi dedi ki...

*mutlu ve stressiz.. :P

sekoser dedi ki...

İsner, "Nadal akıllı olsun" demiş maçtan sonra:)

kirpi dedi ki...

Hani nerde, nerde? :)

sekoser dedi ki...

Ne magazin olurdu ama değil mi?

Beril dedi ki...

Nadal'la birlikte ben de bambiyle aynı moddaydım, saçma hareketler yaptım evde maç sonu :P

kirpi dedi ki...

Hehe... Olurdu tabi.

Toni Nadal maçtan sonra "Yeğeninle ne konuştun?" diyenlere kızmış, köpürmüş. Girmesinler amca-yeğen arasına :)

Bir de: hepimiz kuzuyuz!

Kendi dedi ki...

tam kendimi en azından set kaybetmeden geliyor finalllere diye avutuyordum ki(toprak kort içiin) daha ilk turda, resmen köşeden döndü nadal.
bir açıklanmaz, anlaşılır olmayan durum var nadal'ın oyununda ama sanırım en büyük faktör iyi oynayarak kaybettiği sezon başı turnuvaları oldu, yoksa oyunu gerçekten kötü değil nadal'ın sadece kaya gibi sert mental gücünde bir azalma var, mutluluğu görülmeye değer ve olumluydu
yaşasın kuzu!

kirpi dedi ki...

En azından işlerin kötüye gitmeye başladığında tekrar düzelebileceğini gördü.