23 Eylül 2010 Perşembe

Riba ve Tanking Iddialari

"Tanking" bilindigi uzere bir oyuncunun bir maci bilerek kaybetmesi olarak tanimlaniyor. Oyuncular bunu enerjilerini sonraki onemli turnuvalara saklamak veya bir sonraki turda belirli bir isimle karsilasmamak icin yapabiliyorlar (Agassi'nin Becker ile karsilasmamak icin bir donem yaptigini soyledigi gibi mesela).

Riba ile Marsel finalde karsilasip genelde toprakta fena oynamayan Riba pek de beklendik olmayan bir sekilde ilk sette 6-0 ile halka yiyince bazi forumlarda Riba'nin Bukres'teki turnuvaya daha iyi durumda gidebilmek icin bilerek kaybettigi soylenmisti.

Riba'nin durumunda bu tarz iddialar nereden bakarsaniz bakin mantiksiz. Birincisi, Riba finale kadar gelmis ve final, enerji saklamak icin bilerek yenilinecek en sor yer bana gore. Cunku zaten o maci oynayacaksiniz ve yine zaten o turnuvada bu maci kazansaniz bile baska mac oynamayacaksiniz. Yani burada ciddi bir enerji tasarrufu olmayacak. Ikinci oenmli neden ise Riba'nin durumundaki gibi finalden hemen sonra bir baska turnuvaya katilinacaksa puan acisinda kar-zarar durumunun kaybetmeyi mantiksiz kilmasi. Riba finali kaybedince 40 puan kaybetti ki bu zarari kapatabilmesi icin Bukres'te ceyrek final gormesi gerekiyordu. Bu zor bir isti ki Riba da daha ilk turda elendi zaten.

Kisacasi bu tip "tanking" iddialari yapmadan once etraflica dusunmek gerekir. Sadece "X kazanmaliydi ama kotu sonuc aldi, demek bilerek yenildi" demek bazen cok sacma gorunuyor.

1 yorum:

Berke B. dedi ki...

Tanking olayı oldukça saçma, maçı kaybedicek adam ilk seti 6-0 verdikten sonra ikinci sette tie'a kadar gitmez..

Ha tam tersi olsaydı ilk seti tie'da kaybetseydi, çevirmek için fazla güç sarfedeceğinden maçı rölantiye alıp ikinci seti bilerek kaybedebilirdi ki bu durumda bile kimse bagel yemek istemez..

Kısacası saçmalık..