9 Mayıs 2011 Pazartesi

Madrid: Şampiyon Djokovic

Madrid'de şampiyon Nadal'ı iki sette mağlup eden (7-5/6-4) Novak Djokovic oldu. Djokovic'in böylece serisi 34 maça çıkmış oldu. Bu sezon ise 32-0. En iyi başlangıç rekorunu giderek geliştiriyor.

Maça hızlı başlayan taraf Djokovic oldu ve 4-0 öne fırladı. Arkasından Nadal biraz toparlasa ve 3-5 0-30'dan dönüp durumu 5-5'e getirmeyi başarsa da, seti 7-5 ile kaybetti. Bu geri dönüşte Djokovic'in de yardımı vardı tabii. Set için servis atarken 30-0'da file önünde çok kolay bir pozisyonu bitiremedi Djokovic ve Nadal'ın umutlanmasını sağladı. İkinci setin ilk oyununda çok iyi bir oyun oynayarak servis kıran Nadal devamını getiremedi. Hemen arkasından servis kırdırdı ve 5-4'te maçta kalmak için servis atarken bir kez daha servis kırdırınca maçı kaybetti.

Djokovic maç boyunca aynı istikrarda oynarken Nadal sadece belli puanlarda harika vuruşlar vurup, güzel açılar yakalayıp puanlar alabildi ama genel olarak kötüydü. Özellikle basit hataları fazlaydı. Djokovic'in Nadal'ın yaşlandıkça zayıflayan backhand tarafını kendi backhand'i ile dövmesi de oldukça etkili oldu ama çok kolay topları kaçıran ve dibe oynamak isterken ayarı bulamayan bir Nadal vardı. Her ne kadar Djokovic harika oynayarak Nadal'ı kötü oynamaya ittiyse de, Nadal'ın kendinden kaynaklı sebepler de maça etki etti. Aynı şey servis performansı için de geçerli. Federer karşısında etkili servisler kullanan Nadal, burada yüzdeyi yüksek tutmasına rağmen ne ilk servislerde ne de ikinci servislerde etkili olamadı. Özellikle ilk servislerde sertliğe açıdan, 'placement'tan daha fazla önem vermesine şaşırdım. Djokovic iyi açılı olmayan sert servisleri çok iyi karşılayan bir oyuncu. Bellucci yarı finalde hızı normalden düşük ama açılı, Djokovic'i kortun dışına iten çok güzel servisler atmıştı. Üstelik Bellucci gibi Nadal da solak ve sağ elle oynayan oyuncuların backhand'ine doğru servis atması çok daha kolay. Bunlara rağmen ne backhand'ine servis attı, ne de açılı servisler attı. Öte yanda Djokovic sezon ortalamasındaki servis oyununu ortaya koydu. Aslında bunu genel oyunu için de söyleyebiliriz.

Bir seri devam ederken diğeri bitti ve Nadal'ın 37 maçlık toprak kortta yenilmeme serisi son buldu. Son 3 senedir açık ara en sıkıntı yaşadığı toprak kort turnuvası. Madrid buraya çekilmeden önce aynı sıkıntıyı Hamburg'da yaşıyordu. Madrid toprağı ince olduğu için klasik bir toprak değil, daha yapay ve kortun bakımının iyi yapılmaması, rakım yüksekliği gibi etkenler de var. Federer, Nadal'ı burada daha önce yenmişti zaten ve Djokovic de bunu kılpayı kaçırmıştı. Nadal'ın şu anki oyunu 2009 toprak sezonundaki oyunundan çok daha iyi değil. Kirpi'ye maçtan önce Djokovic 3 sette kazanır demiştim ama 3. sete bile götüremedi Nadal.

Nadal'ı eleştiriyor, Djokovic'i övüyoruz ama Nadal'ın toprak sezonunda maç kaybetmesi açık ara en muhtemel turnuvanın Madrid olduğunu unutmayalım. Monte Carlo ve Barcelona'da kazanırken tek set bırakmıştı Nadal. Monte Carlo'da kötü oynasa da, Barcelona'da daha iyi gözükmüştü. Roma onun sevdiği ve iyi oynadığı bir turnuva. Madrid öncesi Nadal ağır favori olsa da, ufak bir şüphe vardı Nadal'ın Madrid'de iyi oynayamamasından ve Djokovic'in harika formundan dolayı. Roma'ya gelinirken Djokovic 2 hafta üst üste turnuva oynamış (Belgrad'daki turnuva challenger turnuvası havasında geçmiş olsa da), özellikle turnuvanın çeyrek finalinden itibaren yorucu maçlar oynamış durumda. Tabii, iki oyuncunun kurası arasında büyük fark var. Djokovic çekebileceği en iyi kuralardan birini çekerken, Nadal da tam tersine çekebileceği en zor kurayı çekmiş. Bellucci, Kohlschreiber, Ferrer ve Federer gibi engelleri aşmak zorunda kalacak finale kadar muhtemelen. Öbür tarafta Djokovic'i tehdit edebilecek birisi gerçekten gözükmüyor. Kura Djokovic'ten yana olsa da, Nadal burada Madrid'e göre daha şanslı olacaktır. Ama her şekilde oyununu yükseltmesi gerekiyor artık. Nadal sezon başında Abu Dhabi'deki hazırlık turnuvasından beri üst üste 2-3 maç çok iyi oynayamadı. Artık çanlar onun için çalıyor...

Not: Bu sonuçla Nadal ile Djokovic arasındaki puan farkı 1000 civarına indi. Eğer Djokovic, Roma'da kazanır; Nadal da çeyrek finalde (Ferrer'e mesela) elenirse Djokovic Roland Garros öncesinde yeni 1 numara olacak. İşin ilginci şu ki, geçen sene Nadal, Federer'den 1 numarayı alırken Federer adeta yokları oynuyordu. Nadal sezon başından bu yana 4 tanesi masters turnuvasının hepsinde final oynamış, bunlardan birini kazanmış, üstüne bir turnuva daha kazanmış. Ama karşıda maç kaybetmeyi bilmeyen biri olunca 5000 farktan gelip dibinize yapışıyor.

10 yorum:

kirpi dedi ki...

Aslında ilginç bir durum var, Djokovic bu kadar formda olmasa Nadal'ın Madrid'i kaybetmesi bu kadar dikkat çekmeyecekti. "Bir toprak finalini de kaybetti" denilip geçilecekti çünkü geçtiğimiz 2 ayda aldığı sonuçlar hiç de kötü değil. Ama asıl problem kötü oynaması. Bu hem iyi hem kötü haber. Kötü haber şu an kötü oynuyor oluşu. İyi haber bundan daha iyisini yapabilecek kapasitesi olması.

Novak Roland Garros için form yükseltmekte olduğunu söylemiş. Açıkçası kariyeri boyunca 5 ay istikrarlı oynamayı başaramayan adamın bu formunu sezon sonuna kadar sürdürebileceğine inanmıyorum. Eğer Haziran sonu gibi pilini bitirirse ve sonbaharı boş geçerse seneye bu dönemlerde 3 hatta 4 numara bile gerileyebilir. Bu puanların bir de koruması var çünkü.

karaktersiz dedi ki...

bi$ey sorucam; fransa acik'a zemin olarak en yakin turnuva hangisi bu toprak sezonunda?

kirpi dedi ki...

Roma olmalı. Madrid çok hızlı, Monte Carlo ise yavaş. Roma en yakını.

Ancak bu sene Monte Carlo'da Roland Garros'ta kullanılacak toplar kullanıldı. Top değişikliği var bu yıl Fransa Açık'ta. Zemin olmasa da önemli bir konu.

Korhan dedi ki...

Bugün Davis Cup maçları yok muydu? Hiç bir yerde sonuç falan bulamadım ben.

Adsız dedi ki...

Nadal'ın bu hafta puan düşmesi gerekmiyo muydu? Niye puanı arttı?

vika dedi ki...

djokovic oyununu çok ileri bi noktaya taşıdı muhakkak ama bence nadal agresif forehand vuruşları ile oyununa katkı sağlayan backhandleri olmadan söz konusu toprak olsa bile sıradanlaşıyor. başta dün olmak üzere artık daha az güç kullandığı, topspinden uzak vuruşları ağırlıkta. böyle olunca oyunun kontrolünün rakibinde olması kaçınılmaz. nadalın toprak oyunu çok gerilemiş, 3-4 yıl önceki toprak performanslarını düşünürsek.

kirpi dedi ki...

@Korhan

Davis Cup maçları genelde haftasonu oynanıyor ama bulamadım ben bir şey..

@Adsız

Roma puanları hafta başında silindiğinden 1000 puan eksilmişti. Geçen senenin Madrid puanları da bu hafta sonu silinecek. Geçen yıl Roma'dan sonra bir hafta ara olmuş, sonra Madrid oynanmıştı. Yani Roma geçtiğimiz haftadan önceki hafta, Barcelona'dan sonra oynanmıştı, hesaplar ondan karıştı.

@Vika

Oyun tarzında da bazı değişiklikler yaptığından toprakta eskisi kadar etkili olamayabilir. Sonuçta topraktan alacağını aldı ve kariyerinin sonuna kadar da burada top kovalayamaz. Daha atak bir oyunla alacağını almaya bakıyor bence. Önümüzdeki hafta önemli, çünkü Nadal 2 hafta üst üste toprakta oynadığında genelde 2. haftaları hep daha iyi oynuyor.

Russell dedi ki...

@Korhan

yarın başlıyor türkiye'nin olduğu grubun maçları. 4 gün sürecek.

Korhan dedi ki...

Gördüm teşekkürler bence iyi kura çekmişiz bu arada.

Russell dedi ki...

katılıyorum. ama kadınlardaki rezalet sonuçların ardından çekimserim. marsel dışında her oyuncumuz yenilebilir rakiplerimize.