30 Ocak 2011 Pazar

Sampiyonluk Djokovic'e




Bu mac ile ilgili beklentimiz aslinda suydu; her iki taraf da iyi oynayacak ama kazanan Djokovic olacakti.

Ama pek de oyle olmadi. Macin baslari aslinda soyledigimizi dogrular nitelikteydi. Djokovic ilk bir kac oyunda agirligini koyduysa da setin ortalarinda kontrol Murray'e gecmisti. Ama setin sonunda servisi kiran Djokovic oldu ve ilk set 6-4 ile Murray'e gitti.

Buraya kadar olanlar normal, beklenen seyler. Sonucta ilk set cekismeli gecmisti. Ama ne olduysa ikinci setin basinda oldu. Djokovic ilk servis oyununu kazandi, hadi bu da tamam. Ama beraberlige giden ilk servis oyununu kaybedince Murray kendini de kaybetti. Bakmadan yapilan sallama vuruslar mi dersiniz, metrelerce disari giden toplar mi, filenin dibinden fileye takilan toplar mi? Djokovic ilk setteki gibi iyiydi ancak Murray bu kadar dusmese 5-0'i kesinlikle goremezdi. Derken Murray dibe dusmenin geri tepmesiyle biraz yukari cikti ve iyi servis attigi servis oyununu aldiktan sonra bir de servis kirdi. Ama sonra geri tepmenin etkisi gecti ve yine geri dusup servis kirdirdi ve set de bitti.

3. setin basindaysa Djokovic'ten hatalar geldi ve Murray hatalarini biraz azalttigi oyunda servisi kirabildi. Sonra Murray ikinci setteki 0-5'lik haline dondu ve tekrar servis kirdirdi. Burada anne'den "Tamam sakin ol, her sey yolunda" uyarisi gelse de Murray "Idare edemem anne!" modunda bir cevap verdi. Daha sonra da felaket servis attigi bir oyunda ust uste 2 servis kirma puani cevirdi. Ancak servisi teslim etti. Derken yine kirdi ve taraflar iki oyunda kendi servislerine tutundu. Sonraki otunda servis kiran Djokovic maci da kazandi..

Djokovic bu macta tabi ki iyi oynadi. Referans vermek gerekirse US Open 2010 finalindeki gibiydi diyebiliriz. Zaten o maci kazansaydi da kimse sasirmazdi. Peki o maci neden 3-1 kaybetti de bu maci 3-0 kazandi?

Farki yaratan rakiplerin mental gucu oldu bence. US Open'da Djokovic surekli daha iyiyi, daha riskli olani denemeye zorlanirken bu macta Murray surekli bir noktadan sonra hata yapan taraf oldu ki Murray normalde bu kadar hata yapmaz. Ozellikle aman aman ofansif oynamadigi boyle bir macta. Twitter'dan Murray'in Ferrer macinda sol kalcasini sakatlamis olabilecegi ile bir bilgi geldi ki Murray'in ozellikle daha iyi olan backhand tarafindan hata yapmasi ve macta bir backhand vurusunda aciyla one kivrilmasi bunu dogrular nitelikte. Ama sonucta kramp seviyesinde rahatsiz edici ama ciddi olmayan bir problem oldugunu tahmin ediyorum. Ote tarafta Djokovic de sevmedigi hava sartlarinin etkisini 3. sette gosterdi. Bana mi oyle geldi bilmiyorum ama 3. sette Murray daha guclu vurabilen tarafti. Murray son sette hareket etmeden merkezde kalip guce yuklendigi rallilerin cogundan olumlu sonuc aldi zaten.

Murray'i bir kac kez defterden silme noktasina geldiysem de 3. sette servisini kirdirmamak icin verdigi mucadeleyi taktir ettim en sonunda. Djokovic icin ise soyleyeblecek bir sey yok. Basladigi gibi bitirdi ve az hata yapti.

Djokovic 1 slamlik adam olmaktan cikti. Umarim bir sonraki slami icin 2014 AO'yu beklemeyiz. Murray icin ise ne diyecegimi bilmiyorum. Bu mac daha yakin gecebilirdi, bu bir gercek. Djokovic'i gecen sene Nadal'a karsi gibi oynadigi gibi oynasa yenebilirdi, bu da baska bir gercek. Ancak bu turnuvada pek dikkat cekici galibiyetler alamadigini da soyleyebiliriz. Mac sonunda gecen seneki kadar dagilmamis olmasi ve olumlu konusmasi onun adina iyiydi. Umarim bilmedigimiz bir sebepten dusmustur bugun ve soyledigi gibi kazanabilecegine gercekten inaniyordur.

Ekleme: Murray mac sonrasi "Daha iyi hareket edebilirdim ama sakat degildim" demis.

8 yorum:

Erman Tüneri dedi ki...

Federer ya da Nadalın olmadıgı finalde bu kadar olur.Ana kuzusu Murray'in aglak suratını görmekten sıkıldım valla maç sırasında.Hakedenin kazandıgı bir turnuva oldu bunuda belirtmek lazım.Maçta akılda kalan pek bir sey yok aslında skor 2-0 da 2-1 Djokovic ondeyken servis kırdıgı passing shot muthişti bir de 38 vuruşluk ralli :) Ha bi de Murray'in 2 sn lik gülüşü :P paralel köşeye gonderdigi topta =)

Erman Tüneri dedi ki...

Ayrıca Ivanovic'in onunde duran güneş gözlüklü genç ihtiyarada kıl oldum. 2 dk oturda güzelligi görelim :P

sekoser dedi ki...

Murray bütün turnuva boyunca ne yaptı da geldi finale anlamadım. bu kadar ballı bir kura bir daha denk gelmez heralde kendisine.

djokovic'e cok sevindim, çok.

kirpi dedi ki...

Murray finale kolay yoldan geldi ancak her macini da bugunku gibi oynadigini zannetmem..

Adsız dedi ki...

son zamanların en bayık grand slam'i oldu, içim şişti maçları izlerken. herneyse tebrikler djokovic'e sapına kadar hak etti.

mgunsel dedi ki...

Djokovic 2. sıraya yükseldi mi şimdi? Hesaplamaya çalıştım ama işin içinden çıakamdım : )

Russell dedi ki...

Yükselemiyor. Çok az bir fark kaldı.

Unknown dedi ki...

murray nin 1. setten sonra mental olarak düştüğü durum çok komikti,üzüldüm...