1 Mayıs 2010 Cumartesi

Roma: Rafa Zorluk Seviyesini Arttırdı

Nadal, Roma Masters yarı finali maçında Letonyalı Ernests Gulbis'i 6-4 3-6 6-4'lük 3 set sonrasında mağlup ederek, toprakta katıldığı 2. turnuvada da finale yükselme başarısı gösterirken, bu yılki toprak sezonunda da ilk setini bırakmış oldu. Bu sene, şu ana kadar oynadığı 8 toprak kort maçında set bırakmayan, hatta 7-5 veya 7-6'lık tek bir seti bile olmayan Nadal, rekabetsizlikten sıkılmış olacak ki, korta çıkmadan önce options'a girip "very hard" seviyesine çıkarmış rakibin zorluk seviyesini.

Şaka bir yana, bugün kortta gerçekten sağlam bir Gulbis izledik. Letonyalı maçın ilk oyununda kırdırdığı servis oyunu hariç, maçın sonuna kadar servisinde hep sağlam durdu, çok kritik anlarda servis kırma puanlarını iyi servislerle bertaraf etti, tam 50 winner vurdu, Nadal gibi harika bir koşucuya karşı sayısız dropshot sayısı çıkardı. Nadal da bu sezon topraktaki en kötü maçını oynadı. Son setin sonlarına doğru yükselttiği vites onu maça getirdi. Nadal gibi oyuncuların çok iyi oynamadıkları maçları kazanmaları da gerekiyor. Zirvedeki oyuncular her maçlarında gerçek performanslarını gösteremeyebilirler ama zirve oyuncusu olduklarını, bu tarz yakın maçları kazanarak gösterebilirler. Nadal, bu sene Davydenko, Ljubicic ve Roddick'e karşı 3 setlik maçlarda ilk seti aldıktan sonra kaybetmişti. Bu kez aynı kazayı yaşamaması, bu sene ilk kez yakın geçen bir maçı kazanması onun adına olumlu. Nadal, mental açıdan turdaki en iyi oyuncu olarak bu sene karakteristik olmayan yenilgiler alıyordu; bu maç, bu anlamda belki matadorun eskiye döneceğinin bir sinyalidir.

Nadal, yarın finalde vatandaşı David Ferrer ile karşılaşacak. Ferrer, günün ilk maçında vatandaşı Fernando Verdasco'yu 7-5 6-3'lük setlerle geçmeyi bildi. Maçı o an işim olduğu için livescore'dan takip edebildim. Verdasco ilk seti 5-1'den 7-5 vermeyi başardı. İkinci sete de servis kırarak başladı Ferrer ve 4-1 öne geçti. O andan sonra scoreboard'dan göründüğü kadarıyla Verdasco zorlamaya çalıştı rakibini ama yetemedi, servis kırma avantajını geri alamadı. Sonunda maçı kazanan Ferrer, Barcelona'nın intikamını almış oldu.

Nadal ve Ferrer, Monte-Carlo'da yarı finalde karşılaşmış, kazanan Nadal olmuştu. Bu kez de ağır favori Nadal. Gulbis maçındaki oyunu, hatta genel anlamda bu turnuvadaki oyunu, Monte-Carlo'daki oyunundan biraz altta. Bunu Roma'nın zeminin hızına bağlayabiliriz. Monte-Carlo, en yavaş toprağa sahip kort neticede. Roland Garros'un da Roma ve Madrid gibi hızlı topraklardan yavaş olduğunu belirtmek lazım tabii. Roma ve Madrid de kort hızı açısından asıl test değil Roland Garros için. Nadal, büyük servislere karşı sıkıntı yaşayabilen bir oyuncu. Ferrer, bu tarzda değil. Daha çok ralli oynamayı, karşılıklı top vurmayı seviyor. Nadal'ın zorlanmadan yenmesi gerekiyor şu formuyla. Kaldı ki ben kendisinin bugünkü yakın galibiyetinden sonra rahatladığını ve çok iyi moral kazandığını da düşünüyorum...

2 Mayıs 2010 Pazar: Rafael Nadal vs. David Ferrer TSİ 17.00

Hiç yorum yok: