1 Mayıs 2012 Salı

Video: Analiz Zamanı



Barcelona finalinden 2o hot shot videosu.

Bu video üzeriden Nadal'da bu sene gördüğümüz farklılıklardan birine değinelim. İlk fark, ATP'nin de analiz ettiği üzere servis etkinliği ile ilgili. Kendi sevdiği noktalardan çok rakibin sevmediği noktalara atmaya başladı bu sene daha çok.

İkinci nokta ise backhandler, ki bu videoda görülebileceği üzere bu kanatta eskisine nazaran daha etkin görünüyor. Djokovic'in Nadal'a karşı temel taktiği Nadal'ı backhand kanadında açığa atıp, backhandinin de yardımı ile açıkta kalan forehand tarafından puan toplamaktı. Ferrer, Barcelona finalinde bu taktiği iyi uyguladı ve bir noktaya kadar ekmeğini de yedi. Ama videodan da görülebileceği üzere bu taktik geçen seneki kadar verimli çalışmıyor.

Nadal Djokovic ile oynadığı maçlarda Djokovic'in sıkça uyguladığı backhand paralel taktiğine yine backhand paralel (hatta zaman zaman slice) ile karşılık vererek Djokovic'in forehand tarafından puan taplayabilmesine engel olabilmişti. Bu maçta ise bu kanada gelen saldırıları savuşturma anlamında biraz aşama kaydettiği görülebiliyor.

Bir nokta Nadal'ın bugüne dek olmamasına şaşırdığım sağ el avantajını backhandine yansıtmış gibi görünebilmesi; daha güçlü ve daha açılı vuruşlar alabiliyor ralli içinde. Bu da rakiplere backhand sıkıştırmalarının karşı artak olarak dönmesine neden oluyor. Bir diğer nokta backhande hareketlenmekte eskiye nazaran biraz daha etkin olması; bunu artık bu tarz puanları sıkça oynamasından gelen alışkanlığa da bağlayabiliriz. Aslında genel olarak backhand kanadında savunmadan atağa geçme konusunda kendini geliştirdiği söylenebilir.

Nadal gibi oyunu oturmuş birinin bu saatten sonra yeni bir oyun tarzını benimsemesini beklemek hayal olurdu tabi. Yapması gereken zayıf noktaları konusunda kendini geliştirmekti ki bu konuda biraz ilerleme var gibi görünüyor. Yeterli olup olmadığını zaman gösterecek.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Analiz icin tesekkurler. Bu arada ben bu Rafapedia'yi pek tuttum, 10 uzerinden 10 !

kirpi dedi ki...

Maçların tam videosu için TennisVadim46 çok iyi. Ama Rafaseverler için Rafapedia iyi bence de, iyi highlight yapmışlar.

Monte Carlo için highligh yapan biri vardı, gördüğüm en kötü özetlerdi... Adam 2:30 dakikalık videoya çift hata falan koymuş :S

Deniscik dedi ki...

çok alakasız olacak ama, marsel için verecek olumlu haber kalmadı sanırım ondan mı blog güncellenmiyor? :(

kirpi dedi ki...

Aslında önceleri zamansızlıktandı. Ama sonra o da antrenör değişikliği falan derken iyice dağıttı konsantrasyonunu, çok üzdü bizi.

Kırgınız :(