29 Mart 2011 Salı

Monfils İlk 10'da

İnanmamakta serbestsiniz. Zira ben de görünce inanmakta zorluk çektim ama sonunda bu gerçeği kabullendim. "Arkadaşım, bu adam ne Indian Wells'te ne de Miami'de oynadı. Nasıl olur da yükseliyor? Üstelik geçen seneden koruyacağı puanlar da vardı burada, ne iş?" diyebilirsiniz. Şunu derim o zaman: Geçen senenin şampiyonu olan Roddick, denyoluk edip ilk maçında Cuevas'a yenilince 990 puanı hoop gidiverdi ve ilk 10'un dışına, hem de farklı şekilde uçtu. Yani pazartesi açıklanacak sıralamada uçacak. 11. Monfils şu an ve bu turnuvada oynamıyor. Arkasındaki Almagro, Wawrinka ve Youzhny de erken elenince Monfils sakat sakat ilk 10'a geri dönmüş oldu.

2009'da da bir ara 9 numarayı görmüştü, belirtelim. Ve baktığımızda ilk 10'da uzun bir süre kalması da mümkün görünüyor. Zira toprak sezonunda koruyacak çok puanı olan Verdasco ve Roland Garros yarı finali ile Wimbledon finali yapan Berdych, 3-5 aya kadar ilk 10 dışında olabilirler. Yüksek ihtimal bu. Melzer'i de eklemek lazım. Onun da koruyacak Roland Garros yarı finali puanları var. Eğer bu arada Monfils de geri dönüp toprak sezonuyla birlikte oynamaya başlayabilirse daha da yükselebilir rahatlıkla. Zira geçen sene toprak sezonunun büyük bölümünü kaçırdı. Madrid'den 180, Nice'ten 45 ve Roland Garros'tan 45 puanı var sadece koruyacak. Wimbledon'dan da 90 puanı... Monfils'in sağlıklı olduğunda iyi işler yapabildiğini biliyoruz ama genelde sezonun yarısını yatarak geçirdiği için bu pek de bir anlam ifade etmiyor. Ancak bunun büyük bir moral olacağını düşünüyorum Monfils için ve her zamankinden daha çok kendine adapte ederek bu pozisyonunu korumak isteyecektir. Büyük bir şans Monfils için ve nasıl değerlendireceğini bekleyip göreceğiz.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

bu wta ve atp puanlamaları nasıl hesaplanıyor ?

kirpi dedi ki...

Her turnuvada belirli bir seviye icin (ilk tur, ikinci tur, ceyrek final vs) puanlar var. O tura ulastiginizda o punai kazanmis oluyorsunuz. Ornegin bir ATP 1000 turnuvasinda ceyrek finalde elenen biri 180, yari finalde elenen biri 360 puan kazanmis olur. Finalist ve sampiyon icin de ayri ayri puanlar var tabi. Puanlar bir sene boyunca korunur. Bir sene sonra ayni haftanin sonunda silinir. Ornegin 15. haftanin sonunda kazandiginiz puan turnuvanin haftasi degisse bile 15 hafta sonunda silinir. Oyuncularin su anda sahip oldukari puanda gectigimiz 52 hafta boyunca kazandiklari puanlarin toplamidir. Bir turnuvada alinan puanlar ertesi yil o turnuvanin sonunda silineceginden, oyuncu o turnuvada bir onceki sene puan kazanmissa bu oyuncunun "puan korumak" dedigimiz, bir onceki seneden az puan almama sorunu olur. Cunku daha az puan alirsa toplam puani azalir. O nedenle bir oyuncunun bir onceki sene kazandigi turnuvayi bir sene sonra yine kazandigi durumda puaninda artma olmaz.

Beril dedi ki...

asıl enteresan AO'dan beri maç kazanamayan möri 4.sıraya yükseliyor tekrar!!

bir de gulbis'e hiç aklım ermez adam her tunuva ilk turda eleniyor 20. sırada falan ama hep :)

ve son olarak hep demişimdir tenis kolay spor diye :P

kirpi dedi ki...

Misal ben, hayatımda hiç maç yapmadım ama 259. sıradayım şu an :o)

Beril dedi ki...

eheheh :)