7 Kasım 2010 Pazar

Basel'de Bu Sefer Federer

2006, 2007 ve 2008 yıllarında burada 3 kez arka arkaya kazanan Federer, tacını geçen yıl Djokovic'e bırakmıştı finalde kaybederek. Bu sene geçen seneki finalin tekrarı oldu. Maç geçen sene olduğu gibi yine 3 sete gitti ama bu sefer kazanan Federer oldu.

Hafta başından beri bu turnuvanın kendisi için çok önemli olduğunu ve turnuvayı kendi evinde olduğu için çok ciddiye aldığını söylüyordu Federer. Hatta maç sonu röportajında son sette 5-1 önde olduğunda, maçı kazanacağını anladığında gözlerinden neredeyse yaşlar geldiğini söylemiş, Fransa Açık'taki şampiyonluğunda yaşadığı benzer hisleri yaşamış ki, Federer'in bu turnuvayı bu kadar da fazla ciddiye almasını beklemezdim açıkçası. Çok motive olduğu her halinden belliydi ama bu kadarını da kesinlikle tahmin etmiyordum. Geçen sene burada aldığı mağlubiyeti fena kafaya takmış olsa gerek.

Djokovic turnuva başından beri Asya'daki oyunundan uzaktı. Yine çok iyiydi, ama 1 ay önceki kadar değildi. Nieminen ve Troicki karşısında 2 sette kazanmasına rağmen ciddi şekilde zorlandı. Öte yanda Federer çok rahat bir şekilde geldi. Maça iyi başlayan taraf Federer'di. Henüz ilk oyunda 2 servis kırma puanı yakaladı ama bunları değerlendiremedi. Sonraki oyunda 2 servis kırma puanı kaçıran Djokovic oldu. 1-1'de servisi kıran Federer 5-4'e kadar seti rahat şekilde getirdikten sonra set için servis atarken 30-40 geriye düştü ama servisini kırmasına izin vermedi Djokovic'in ve seti 6-4 ile kapattı. İkinci setin başında bolca basit hata yapan bir Federer ve çok iyi oynayan bir Djokovic vardı. Bu sette ilk 12 puanın 11'ini kazandı Sırp raket ve 3-0 öne fırladı. 5-2'ye kadar da zorlanmadan getirdi oyunu. 5-2'de Federer servisinde set puanı kaçırdıktan sonra 5-3'te set için servis atarken aynı Federer'in ilk sette set için servis atarken 30-40 geriye düşüşü gibi o da 30-40 geriye düştü. Ancak o da Federer gibi oyunu çevirmesini bilip seti 6-3 ile hanesine yazdırdı. Son set ise baştan sona Federer fırtanası idi. Genelde son setleri çok iyi oynayamayan bir Federer görüntüsüne alışığızdır ama bu maç tam aksine en iyi oyununu son sette oynadı. Öte yanda çok kötü bir final seti oynayan Djokovic'i de göz ardı etmemek lazım tabii. 1-1'den sonra üst üste 5 oyun alan Federer seti 6-1, maçı da 2-1 kazandı.

Federer servis olarak çok çok iyi bir gününde değildi. Karşısında da standartlarının üzerinde servis atan bir Djokovic vardı. Buna rağmen Federer'in galibiyeti, oyun içinde ne kadar üstün olduğunun göstergesi. Uzun rallilerin çoğunda ayakta kalan taraf o oldu. İki kanatta da az basit hatayla oynadı ve çoğu zaman fileye doğru zamanda gelerek Djokovic'e fazla passing shot şansı tanımadı. Djokovic ise Amerika Açık'taki cesaretli vuruşlarına devam etmek istiyor gibi çoğu zaman çizgileri zorladı ama biraz abarttı. Atağa geçiş vuruşlarında çok fazla top kaçırdı ve bu tamamen mükemmel vuruşu yapma isteğinden kaynaklı. Bir daha Amerika Açık'taki yarı finaldeki gibi bir son seti Federer'e karşı oynamasının çok zor olduğunun farkına varıp Federer'e karşı bazı şeyleri değiştirmesi gerekiyor zira 2 maçtır oynadığı oyun Federer'i yenemedi. Oyun stili olarak Djokovic uzun rallilere daha müsait ve daha az basit hata yapan bir oyuncuyken, maç içinde tam tersi bir görüntü oluşuyor. Özellikle Federer'in backhand'ine derin top gönderme hastalığı basit hataların başlıca sebebi. Kısacası taktik değişiklik lazım Djokovic için.

Kendisi için çok önemli olan bu turnuvayı kazanması önemli Federer için. 200 puan ekledi bu şampiyonlukla puan hanesine. Haftaya geçen sene ilk maçında kaybettiği Paris'te üstüne daha da puanlar koyabilir ama ben çok ileri gitmesini beklemiyorum Federer'in Paris'te. Zira 2 hafta sonra Sezon Sonu Şampiyonası var ve bu Paris'ten çok daha önemli.

Hiç yorum yok: