23 Haziran 2010 Çarşamba

Wimbledon 2010: Qualifier Raporu

Grand slam'lerde en sevdiğim aşamalardan biri de, turnuvanın aslından bir hafta önce başlayan eleme maçlarıdır. Bu maçları sevdiren son zamanlarda biraz da Marsel oldu tabii... Özellikle Wimbledon eleme maçları konusunda ayrı bir yere sahip, elemelerin final aşamasında erkekler kısmında maçların 5 set üzerinden oynanması nedeniyle. Bu kez elemelerde, Roland Garros elemelerinde olduğu kadar büyük sürprizler olmadı ve çoğu tahmin edilen isim ana tabloda yerini aldı. Bu elemelerden gelen ilk 100 dışında pek popüler olmayan oyuncular ne yaptı ilk turda, onlara bir göz atalım (erkekler sadece).

Ilija Bozoljac: Şilili Nicolas Massu ile oynadı. Taşın, toprağın bile bildiği üzere has toprakçılardan olan Massu, elemelerden gelen her oyuncu için Wimbledon'da leziz kuradır. Bozoljac için de öyleydi. Sırp raket, kura ikramını geri çevirmedi ve tecrübeli oyuncuyu 7-6 3-6 6-3 7-6'lık setlerle geçmeyi başardı. İyi bir ace ve winner performansı sergilemiş istatistiklere bakıldığında Bozoljac. Uzun boyu, iyi servisiyle oyun stili de yatkındır zaten çim korta. İkinci turda yarın Federer ile oynuyor. Falla-Federer maçından sonra bir şey diyemiyorum...

Ricardas Berankis: 20 yaşındaki bu Litvanyalı delikanlıyı özellikle bu sene başından beri yakından takip ediyorum. Sezonun ilk haftasında Brezilya'da, yanlış hatırlamıyorsam Sao Paolo'da oynadığı turnuvada elemelerden gelip yarı final görmüştü. O zaman sıralamada, ilk 300'ün dışındaydı. Sonrasında ATP Tour seviyesinde ana tabloya kalarak çeyrek finale çıkmayı başardı, bazı challenger turnuvalarında iyi iş çıkardı. Roland Garros'ta elemelerde final maçında kılpayı kaybetti. Zaten patlamasını yapmıştı mayıs ayına gelene kadar, ama çim sezonunda daha da büyük işler yaptı. 2 hafta önce çimde düzenlenen ve Marsel'in de çeyrek yaptığı Nottingham challenger'da şampiyon oldu. Geçen hafta Wimbledon elemelerinde 3 maç kazandı. Ana tabloda da iyi bir kurayla kendisi gibi elemelerden gelen Carsten Ball ile oynadı ve onu da mağlup etti. Çim sezonunda 9-0'lık rekoru var şu an yani. 2. turda Feli Lopez ile oynayacak. İspanyol çok sağlam çim kort oyuncusudur ama o da geçen hafta Eastbourne'de sakatlık sorunu yaşamıştı. Burada da ilk turda set kaybetti zaten. Ben Berankis'in yarın Lopez'i çok zorlayacağını düşünüyorum.

Tobias Kamke: Bu da bu sene çıkış yapangillerden. Alman oyuncuyu ilk kez mart ayında Jersey challenger'da Igor Sijsling maçında izledim. O maçı kaybetmesine rağmen tekniği, kalitesi belliydi. Lakin maçta kırdığı 2 raket, hakeme ettiği tonca itiraz, Almanca saydırdığı küfürler, mental olarak sağlam bir oyuncu olmadığı izlenimi bırakmıştı bende. Bunu da birkaç hafta sonra bir challenger finalinde ispatlamıştı. Amerika'da, eyaletini hatırlayamadığım challenger finalinde Kevin Anderson ile karşılaştığı maçta ilk seti kazanan Kamke, ikinci sette de 4-0 40-0 öne geçmişti. Ve orada üst üste kaybettiği 2 oyundan sonra yine kortu birbirine katıp, kendini kaybetmişti. Maçı da tabii... Lakin son 1 aydır aldığı sonuçlar bu sorunlarını biraz aştığını gösteriyor gibi. Önce Roland Garros'ta ana tablo yaptı, sonra bir challenger finali oynadı. Şimdi de Wimbledon'da elemelerden yine ana tabloya kalıp, ilk turda da Guillermo Garcia-Lopez'i 2 set geriden gelerek mağlup etti. Üstelik 3. ve 4. setlerde 1 break geriden geldi ve final setinde 5-3'te maç için servis atarken servisini kırdırmasına rağmen 5-4'te servisi kırarak maçı kazandı. Bu şekilde geri dönüş yaptığı çok maç var son zamanlarda. Kafasını düzeltebilirse rahatlıkla top 100 oyuncusu olabileceğini düşünmüştüm ilk izlediğimde. Maçlarını izleyemesem de, bunu başarmış gibi görünüyor. 2. turda Andreas Seppi ile oynayacak, ki bu da kazanması için ideal bir maç.

Martin Fischer: Tobias Kamke'ye benzediğini söyleyebilirim. 23 yaşındaki Avusturyalı, klasmanda ilk 150'nin dışında. Bu seneye de vasat başlamıştı. Ama nisan ayında kazandığı future turnuvalarla açıldı, mayıs ayında Roland Garros'ta elemelerde zor maçlar kazanıp - biri Berankis'e karşı - ana tabloya kaldı ve ilk turda Zeballos ile 5 setlik bir maç oynayıp son seti 8-6 kaybetti ve 2. turda Nadal ile oynama şansını kaçırdı. Wimbledon'da da elemelerde iyi maçlar çıkartarak ana tablo yaptıktan sonra, ilk turda lucky loser Go Soeda'yı 3 sette ezdi geçti. İyi bir servisi ve forehand'i, hızlı kortlar için ideal bir oyun stili var. Burada sergilediği performans da bunun bir kanıtı. 2. turda toprakçı Thomaz Bellucci ile oynayacak, ki ben onu zorlayacağını düşünüyorum. Eğer geçmeyi başarırsa 3. turda Soderling var ki, işte onu yenmesi imkansız.

En çok ilgimi çeken 4 isim bu elemelerden gelen oyunculardan (tabii Marsel'i dahil etmiyorum). Bunlar dışında yine elemelerden gelip 2. tura yükselen Julian Reister de son zamanlarda sağlam çıkış yapanlardan. O da 2. turda, ilk turda Ferrero'yu yenen Xavier Malisse ile karşılaşacak...

Hiç yorum yok: