21 Ocak 2016 Perşembe

Ekşi Sözlük ile Soru Cevap

Dünle ilgili bir şey yazamıyorum çünkü azıcık Sharapova maçı dışında bir şey izleyemedim uykusuzluktan, iş güçten. Ama yarının programı baya sönük. Akşam seansında Ferrer-Hewitt dışında "heh, bunu izleyeyim" dediğim maç yok. Neyse, ondan sonra 3. turlar başlıyor, açılır turnuva iyice.

Ama tabii malum Nadal maçı sebebiyle yazabilecek bir ton şey çıktı. Onlardan birini değerlendirip, her şeyin uzmanı olan Ekşicilerin entry'lerinden alıntı yaparak onlarla bir soru-cevap gerçekleştirelim. Ne dersiniz? Evet dediğinizi duyar gibiyim. Hissediyorum adeta!

1) https://eksisozluk.com/entry/57844876

- Elenmesinin ardından gelen ilk Ekşi entirisi. Duygulara adeta tercüman. Ama bence daha güzeli var burada: http://alkislarlayasiyorum.com/icerik/165073/fethullah-gulenin-cemaate-vedasi-ayilmali-bayilmali

Fethullah Gülen'e yakınlığıyla bilinen Nadal, grand slam şampiyonluğunu yakınlığıyla bilinmeyen Rafa...

2) https://eksisozluk.com/entry/57845289

- Sonu biraz abartılı olsa da katılıyorum. Neyin zor kurası allasen? 13-0 olan istatistik son 4 maçta 1-3 oldu. Madrid'deki saçma mavi Şirinler kortunu saymazsak, son 2 senede 3 maçtan 1'ini kazanabildi Fer'e karşı.

3) https://eksisozluk.com/entry/57845312

- Genel olarak katılmakla birlikte sadece son 1 senedir patates olduğu için o "god mode" listesinden çıkmayacak olması. Eski bırakan tenisçilerden çoğu son senelerini hedefsiz oynamıştır. O sırada "kendini rezil ediyor" denir ama bıraktıktan sonra kimse o kötü hallerini hatırlamaz ve herkes "iyi kötü be, şimdi oynasa da izlesek" der. Kobe Bryant'ın bu sene yaşadığı işte. Aynı.

4) https://eksisozluk.com/entry/57845621

- Maçın özeti var, faydalanın bari. Ben Federer'i 2010'da bile geçemeyeceğini düşünüyordum. Ama şimdi baktığımda o zaman geçecek diyenler sandığım kadar saçma konuşmamışlar. Zira 2010'da Nadal o rekoru kıramayacak diyenler Djokovic'in canavarlaşıp bu hale geleceğini tahmin etmezlerdi. Kimse etmezdi. Ve şu an bakınca 2011-2012-2013-2014'te Djokovic o seviyelerde olmasa kesin Nadal rekoru kıracaktı. Yani Federer engel değildi o sürede. Bu saatten sonra 1 slam kazanırsa bile şükretsin tabii.

5) https://eksisozluk.com/entry/57846571

- Şu tarz çok entry var. Birini alıp cevap verip diğerlerini pas geçeceğim. Bu zaten yılların geyiği. 2005 yılında adam RG'yi kazanırken bu geyik yapılıyordu. Yok 3 seneye kalmaz. 2008'de aynı geyik, 2010'da aynı geyik. E baktığında kariyerine çok erken başlamış biri olarak 29 yaşına kadar üst seviye oynadı. Hiç fena sayılmaz. 10 sene önce Nadal 28 yaşında slam kazanıyor olacak dense "Nadal bitecek bak, 3 güne kalmaz" diyenler ne saçmalıyorsun ya diye cevap verirlerdi. Sorun o değil yani. Elbette Nadal'ın oyunu 2013 US Open sonrası düştü, ondan beri de düşmeye devam ediyor ama Djokovic'in hayvani formu ve Nadal'ın elbette Federer gibi esnekliğe, çeşitliliğe sahip olmaması onu daha da zorladı. Amma ve lakin, bunun fiziksellikle sanıldığı kadar büyük bir bağlantısı yok. Nadal daha 18 yaşında 2004 yılında toprakta sağlam sezon geçirmişken sakatlığından ötürü Roland Garros kaçırdı. E ne yani, adam daha o zamandan mı bitti? Doğuştan gelen ayağıyla ilgili sıkıntısı var, özel ayakkabıyla oynadı, tendinitis yaşayacağını bile bile. Ondan sonra tendinitisle 2009'dan sonra boğuşup bir sürü daha grand slam kazandı vs... Federer örneği ekstrem bir örnek yani. Federer gibi oynayan top tenisçi kalmadı. Bundan sonra da onun gibi zirvede oynayıp bu kadar kısa ve net oynayacak oyuncu zor gelir. Zirvedeki diğer isimler Murray ve Djokovic'e bakın. Nadal tarzında oynuyorlar. Özellikle 2011'den beri deli gibi oynayan Djokovic, bir kez bile sakatlanmadı. Bir kez bile yorulup turnuva falan kaybetmedi. 6. senesi o inanılmaz forma girişinden itibaren ve hiçbir ciddi turnuvayı kaçırmadı Nadal'ın sakatlıklardan kaçırdığı gibi ve Nadal'ın peak dönemindeki kadar fiziksel oynuyor. Evet, teknik olarak biraz daha kolay ofansa geçebiliyor ama grand slam'leri hep dayanıklılığı, sertliği ve makine gibi oynadığı istikrarlı tenisiyle kazandı. Ki servisi de zamanla gelişti. İlk çıkışında servisinden de şimdi aldığı yardımı almıyordu. Hala da zaten bir Federer değil o açıdan. Bu yüzden bu argümanla tamamen Nadal'ı çözdüğünü sanmak artık baya baya eski kafa oluyor.

Uzun bir cevap oldu ama umarım yeterince açıklayıcı olabilmiştir.

6) https://eksisozluk.com/entry/57846859

- Dedi bir ekşici 2.5 litrelik kola şişesini kafaya dikip sivilcesini patlatırken.

7) https://eksisozluk.com/entry/57847999

- Nadal zaten uzun süredir oyununu değiştirmeye çalışıyor ve belli ölçülerde değiştirdi de. Ama Nadal'ın yetenekleri ve tarzı gereği çok büyük bir adaptasyon değişimi şansı yok. Kişilik ve yetişme tarzı olarak da epey gelenekçi bir adam olduğundan bunu başarıyla gerçekleştirebileceğini zannetmiyorum. Bir kere o ölümcül forehand'inin, ölümcül olmasının bir numaralı sebebi topspin'di. Topspin'li vurmak için forehand hızından ödün veriyordu. Ama hem forehand'leri kısa düşürüp hem de zaten top seviyede olmayan hızından daha da hız kaybedince o topspin etkisini yitirdi. Forehand'i de ne süper bir defansif silahtan iyi bir defansif silaha gerilerken, iyi bir hücum silahından yetersiz bir hücum silahına geriledi. Şimdi Nadal'ın en önemli vuruşunda yaşlanmaya ve yıpranmaya bağlı olarak natural bir kayıp yaşandığında, oyununu daha minimalist bir tarzda oynamasını istemek mantıklı olmayabilir. Yani bunu yapmak istese bile ben baya başarısız olacağını düşünüyorum. Nadal'ın her şeyden önce ihtiyacı olan genel olarak vuruşlarındaki derinliği ve gücü geri kazanması. Bunu yapabileceğini sanmıyorum ama ilacı bu yani. Yoksa geçen seneden beri rakiplerinin onu yenerken winner orgazmları beğenmesi rakiplerinin alamet-i farikası falan değildi. Kortun ortasına devamlı olarak loopy dediğimiz şişirme toplar atarsan bugün turun en pigme oyuncusu bile kafana kafana çakar winner'ları.

8) https://eksisozluk.com/entry/57848185

- İşte "reasonable" bir Djokovic taraftarı. Nadal kesinlikle ortalama bir maç (2014 Nadal'ın ortalama maçından bahsediyorum) oynasa bile zaten maksimum 4 sette kazanırdı.

9) https://eksisozluk.com/entry/57848575

- İlk paragrafa katılmadığım yukarıdaki cevaptan bellidir zaten. İkinci paragrafa da katılmıyorum. Nadal elbette slam'lerde çeyrek falan yapabilir. Bir zahmet yapsın da, Federer şu an ondan baya baya daha iyi durumda. Formunun zirvesindeki Djokovic'e yenilmesi "bak işte ikisi de slam kazanamıyor" deyip sıyrılmayı gerektirmiyor. Olmaz ama olur da Djokovic bir slam kaçırır, ayağı kayar yere düşer boka saplanır, o zaman Federer açık ara en büyük favori olacak slam'de. (RG hariç tabii) E bu yetmez mi 35 yaşındaki dört çocuk babasına?

Dört çocuk demişken, bununla ilgili birkaç hafta önce çok matrak bir tivite denk gelmiştim. Federer'i öven bir tivitte "Dört çocuk babası adam neler de yapıyor" gibisinden bir şeyler yazılmış işte, klasik artık zaten. Ona mention atan adamın cevabı aynen şu: "Eğer çocukları gerçekten doğurmuş olsa baya etkileyici olurdu bu dediğin ya." Baya güldüm buna. Bazen çok abartıyoruz hakikaten. Djokovic'in oğlan oldu, daha da iyi işte. Bir tane daha çocuk yaparlarsa Jelena ile dünyayı da fethedebilirler.

10) https://eksisozluk.com/entry/57848724

- E yok artık. :) 2011'de en iyi tenisini oynamasa da gayet istikrarlı ve çok iyi tenis oynayan Rafa'yı da seriye bağladı bu adam. Geçelim bunları. Djokovic en iyi oyununu oynadığında sert kortta her türlü yener en iyi Rafa'yı.

11) https://eksisozluk.com/entry/57851609

- Keşke geçen sene full şike yapmış olsa da, bu sene gerçekten oynamaya başlasa diyenler?????

12) https://eksisozluk.com/entry/57852322

- https://www.youtube.com/watch?v=OrrVR7RoFqU

13) https://eksisozluk.com/entry/57855728

- Baya uzun cevap verilir ama gerek yok. Mono olayı baya tartışmalı olay zaten. Doğru mu yalan mı bilmek mümkün değil ama bahane olduğu kesin. Zira 2008 yılında Nadal'a karşı her zeminde yenilirken, 2009'da Nadal sakatlanıp RG artı Wimbledon'da ortadan kaybolunca Federer, 2008'dekinden daha iyi tenis oynamadan iki turnuvayı da kazanmıştı ve birden mono bahsi kesilmişti. 2010'da Federer, 2008'den daha kötü sezon geçirdi. Avustralya'yı kazandıktan sonra tel tel döküldü. O yüzden geçelim bunları yani. Nadal'ın hakiki sakatlıkları ve kaçırdığı turnuvalar ortadayken, H2H'deki bu üstünlüğü monoya bilmem neye bağlamaya gerek yok. Kapalı kort dışında Federer hiçbir alanda baskın olamadı Nadal'a karşı. Efsane olduğu çimde bile 2-1'ken açık sert kortlarda da kafa kafayalar. Toprak kortu çıkarıp yapılan hesaplar ise sadece komedi. Hayırdır, 150 yıldır toprak üzerinde oynanan oyunda karşılaştırma yaparken neden toprağı çıkarıyoruz?

14) https://eksisozluk.com/entry/57860332

- Sert kortta ne olacağıyla ilgili fikrimi yazmıştım da bu baya abartmış. Yadırgamam pek çünkü sporda en son izlediğin şey aklını alır, abartmaya müsaittir. Bu sene Golden State, NBA'de duymayanın kalmadığı o seriyi yapınca hemen Jordan'lı Bulls karşılaşmalarının gelmesi gibi. İnsan bi 3-4 şampiyonluk daha kazanır dimi ona gelmeden? Neyse, konumuz tenis. Yani, Nadal'ın 2008 Roland Garros'ta oynadığı toprak tenisini, 2010'da Monte Carlo'da oynadığı toprak tenisini izlemeyen birinin entirisi olmuş. Ya da onları unutmuş. Çünkü iddia ediyorum, o Nadal'ı toprakta gelmiş geçmiş yenebilecek tek bir oyuncu bile yok. Gelmesi de çok çok çok çok zor. Her şeyi geçtim, 9-0 gibi bir RG istatistiği var. Neyse.

15) https://eksisozluk.com/entry/57877466

- Evet ama Djokovic birkaç sene daha bu formunu koruyabilirse Nadal ile aynı konuma gelecek. Geçme şansı da var. Ben şampiyonluk anlamında çok yakın (1 aşağı, aynı, 1 yukarı gibi) bitireceklerini düşünüyorum. Djokovic H2H'de önde bitireceği için Djokovic bu tartışmalarda üstün gelebilir. Tabii Roland Garros'u kazanmak şartıyla.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Hahah, Verdasco hic degisme :/

Adsız dedi ki...

Insanlarin anlamadigi birsey var Nadal 1 sene once her ne kadar kapali bir operasyon da olsa abdominal bolgesinden ameliyat oldu, abdominal gucun eski haline yaklasmasi asagi yukari 1 yil alir, ee Nadal in tarzini ve tenisi yanyana koyarsak ne kadar kritik bir bolge oldugunu soylemeye gerek dahi yok, dua edelim de fizyoterapistleri dogru calistiriyor olsunlar Rafa yi, yakinda eski gucune yaklasir yani herseyi dogru yapiyorsa.Ama servisleri icin birsey diyemem onlar Aussie finalinden beri felaket cok umutlanamiyorum o yuzden.

Mononukleozis hakkinda da yazardim ancak insanlar atip tutmadan once keske su hastaligi bir okusalar ha sunu da soyliyim bunu geciren Rafa olsa blood doping iddialarinin ardi arkasi kesilmezdi ;)

Milletin Rafa ya sallamasi cokta tin, benim icin gelmis gecmi en buyuk sporculardan ve karakterlerdendir,idoldur.

Adsız dedi ki...

Djokovic - Seppi maçını izleyenler görmüşlerdir. Djokovic bu maçta oldukça formsuz, yeteri kadar hareket edemiyordu. Belki de uzun zaman sonra en zayıf haliyle gördük. Seppi gerçekten 2.ve 3. seti alabilirdi. ilk seti konuşmuyorum bile. Seppi ilk set maç mı yapmaya geldik havasındaydı. 2.sette djokovic klasını konuşturdu ve Seppi'yi hata zorlayıp maçı aldı. 3.sette ise Seppi kendi hatalarından (daha doğru ifade ise mallıklarından afedersiniz) kaybetti.

Seppi bile Djokovic'e karşı nasıl oynaması gerektiğini 2. setten itibaren gösterdi.(Novak formsuzdu diyeceksiniz, onun ölüsü bile turda ilk 3'de yer alır unutmayın)

Topları mümkün olduğunda kenarlara taşıdı. Djokovic'i koşturdu. Burada koşturmaktan kasıt rakibi yormak değil, oyunu yönlendirtir. ve evet Seppi bunu büyük ölçüde başardı.

Bu oyunu yönlendirme neticesinde o kadar fazla backhand winner üretti ki, bir o kadarını da az farkla dışarı attı. Seppi biraz maçı kaldıramadı. Ne oluyoruz ben Djokovic'e kafa tutuyorum deyip son bitirici vuruşları yapamadı.

Merak ettiğim acaba diğer turda Djokovic'in oyunu nasıl olacak. Sadece bu maça has bir "az biraz formsuzluk" muydu? göreceğiz.

Unknown dedi ki...

Nadalın son şansı bu sene ki Roland Garros olur alamazsa daha da grand slam kazanacagını düşünmüyorum o güç ile oynayan biri ve artık dizlerinin bu gücü kaldırdıgını düşünmüyorum.