19 Ocak 2016 Salı

Avustralya Açık: Şamaroğlanı (ve Halep, ve üçüncü gün)

Nadal'ın mağlubiyetiyle ilgili buraya "bilmem kaç yılından sonra ilk kez ilk turda", "3491 maç sonra 2-1 öne geçip dördüncü sette osurduktan sonra kaybettiği ilk maç" gibi istatistikleri yazmayacağım. Sosyal medya zaten bunları bokunu çıkarana kadar veriyor.

Nadal, tek kelimeyle berbattı. Verdasco'nun 90 winner atmış olması, über oynayan bir adamla karşılaşıp yenildiği manasına gelmiyor. Bugün aynı adamla Murray ya da Federer (Djokovic'i yazmıyorum bile) oynasa zaten 1 winner'dan sonra 2 saçma hata vuran Verdasco'yu deler geçerdi 2 saatin altında. Enerjisiz, saçma sapan bir maç oynadı. Kortta yine omuzlar düşük, amansız hastalığa yakalanmış da güçten düşmüş gibi kısa vuruşlar, berbat servisler. Verdasco final seti de dahil olmak üzere maçı hediye etmeye çok kastı, ama sonda 15 dakika, çok değil 15 dakika istikrarlı bir seviye tutturunca gizli bagel takıp hadi bakayım Rafacığım, sen evine git dedi. Ha, kendisi de mükemmel oynamadı ve maksimum bir maç daha kazanıp elenir. Geçen sene bu hikayeyi çok gördük çünkü.

Ben Nadal'ın artık grand slam kazanamayacağını düşündüğümü söylemiştim geçen yılın sonunda Kirpi ile konuşurken. Çok net konuşmuyordum. Artık konuşabilirim. Nadal bir daha slam kazanmanın yanına bile zor yaklaşır. (aKa, slam finaline bile yükselemeyecek bence artık)

Onun dışında Simona Halep tertemiz yenildi ama dikkat bile çekmedi doğru düzgün. Halep sorunu biraz da kendinde arasın. Bugün 5 numara Nadal, çöp hale gelmesine rağmen Verdasco mağlubiyetine şaşırılıyorsa, uzun süredir dünya 2 numarası olan Halep, kadınlar seviyesinde Verdasco'dan 10 kat falan kötü oyuncu olan Zhang'e karşı set alamıyor ama elendiği için "BÜYÜK ŞOK" manşetleri çıkmıyorsa, demek ki "the big thing" olmadığı konusundaki kanaat artık büyük oranda kesinleşmiştir.

Yine de Halep'in iyi olduğu toprakta Roland Garros için bu sene olsun önümüzdeki seneler olsun, formda ve sakatlık sorunu olmadan girdiği senede kazanma şansı olduğuna inanıyorum. Ama bırakın çimi, sert kortlarda bile artık bir şampiyonluk adayı değil.

Yarın program güzel. Rod Laver'da 3.maça dikkat kesilin. 5-6 gibi başlayacak. Artık yatıp mı kalkarsınız, yoksa düzeninizi Avustralya'ya göre çevirdiyseniz yatmadan mı izlersiniz bilemem. Federer-Dolgopolov maçından bahsediyorum tabii. Dolgo maça gelirse gavur tabiriyle "funny" bir maç izleriz. Gelmezse 1.5 saatlik leş bir maça dönebilir. Federer'in her türlü kazanması lazım tabii.

Kadınlarda da Gavrilova-Kvitova ve Radwanska-Bouchard dikkat çeken maçlar. Sürpriz tahminim ise Bencic'in elenmesi. Hiçbir mantığı yok, his geldi.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Cok ofkeli bir yazi olmus :)) Bir de hayalkirikligi var tabi.

Adsız dedi ki...

Rafa-Fernando maçı için ben de şahsi görüşlerimi paylaşıp bir parça analiz yapmak istiyorum. 2 Bölüm halinde gönderiyorum ; 1. Kısım ;
istatistiklerinize bakacak olursak,1.Set ; Rafa 4 Double Foult yaptı. Sizler de bilirsiniz ki bu rakam oldukça fazla. Rafa az DF yapan biri. Burada servisler ile ilgili sıkıntıya düştüğü, daha doğrusu konsantre sorunu olduğunu gösteriyor. Onun dışında hem Nadal'ın hem de Verdasco'nun birinci ve ikinci servisleri kazanma yüzdeleri iyi durumda. Zaten tie break'e gitmesi bunu gösterdi.Fakat 1. setin kaybedilmesinin en önemli sebebi Rafa'nın fazla basit hata yapması ve Verdasco'nun fazla winner üretmesi.2.Set ve 3.Set az biraz Rafa'nın asıldığı, kendini toparlamaya çalıştığı setler oldu Şöyleki,2.Setle 1.Setin farkı, Nadal çift hata sayısı sadece 1 ve basit hata sayısı da 4 basit hata daha az ilk sete göre.. ve 2.sette direkt olarak 8 puan fazla alıyor. Verdasco 1.set ile istatiksel olarak hemen hemen aynı puanları /oranları topluyor..Görüyorsunuz az biraz toparlanması iyi servis atması işin rengini değiştirdi.3.set ise Verdasco'nun lakaytlaştığı bir set olduğu için Rafa asılıp bitirdi.4.set ise kırılma noktası oldu. İzleyenler de çok iyi görmüşlerdir. Ciddi bir yorgunluk belirtisi,toplara koşamama.ya da motivasyon kaybı. artık ne derseniz.Bu rağmen 4 ace attı. 1. ve 2. servis yüzdeleri Verdasco'dan daha iyi olmasına rağmen neden bu kritik seti kaybetti diye sorabilirsin..Hem de break olarak geriden gelip 5-5'i yakalamasına rağmen..??Bu bile moral olarak yeterli olmadı. Tiebreak sorunu mu var..? son zamanlarda evet bir parça diyebiliriz. Fakat bu setin kaybedilmesinde ana etken "net point" dedikleri puanları Verdesco'nun kazanmasıdır.Buyrun buradan;
Rafa : 2/3 (67 %) Net points won Fernando : 13/14 (93 %) ..Yüzdelerden ziyade,Adetlere bakalım lütfen.Bunun anlamı şu demek rakibinize karşı iyi return yapamamışsınız. Yaptığınız returnler kısa düşmüş, rakip de kafanıza kafanıza indirmiş demektir. Her şeye rağmen kazanabileceği bir setti..Maalesef kaybetti.5.Set,1.fark; Ace'ler.Verdesco 7 ace atıyor.
2.Fark ;Verdesco'nun 1. servislerde kazandığı puan inanılmaz yüksek (% 81) . Rafa'nın ise % 48. İkinci servis puanları ise her ikisin de aynı.(%33) Yani Rafa servislerini oyuna sokmakta zorlanıyor.ve 3.Set HARİÇ F.VERDASCO'NUN SETLERDE ORTALAMA 20 WİNNER'LA OYNUYOR OLMASI.! İnanılmaz rakam..USOPEN Fognini maçında bile yanlış hatırlamıyorsam 73 winner yemişti Rafa.. Bu maçta winner yeme rekorunu kırdı sanırım.90 Winner ve 20 Ace gerçekten inanılmaz.Sizlerde fark etmişsinizdir. Bu Verdasco maçta 4 saat geçmiş hala 215-220 Km hızlarla servis atıyor. Bizim Rafa garibim 180 km/h'i bulursak dua ediyoruz. (2.servis anlaşılmasın:))Maç ile ilgili istatistiksel olarak bu şekilde bir tablo vardı.

Devamını diğer yorum da göreceksiniz..

Russell dedi ki...

Diğer yorum gelmemiş? :(

Adsız dedi ki...

Yazının 2. kısmı;
Rafa'nın topspin hızlarındaki inanılmaz düşüş var daha önceden neredeyse 5000 rpm'e ulaşan topspinleri olurdu. şimdi neredeyse bütün topspinleri 3000 rpm'in altında. Yani oldukça güçsüz. Topspin vuruşu yapmak oldukça zordur. .ne kadar güç uygularsanız o derece etkili olur. .ne kadar zayıf olursa da rakibinize "muz orta" dedikleri ortaları yapmış olursunuz. (Rafa'nın bu etkisiz servis vs. vuruşları muz orta kavramını çıkardı :) ) ve bunun sonucu olarak rakibe mükemmel winner üretme imkanı verirsiniz ve de daha fazla koşmanız, yorulmanız motivasyon kaybına uğramanız demek. Topspin dışında doğru dürüst vuruş çeşitliliği de olmayınca sıkıntı baş gösteriyor. Bence Rafa'nın kariyerindeki kırılma noktası- sakatlıklar bir yana- 2014 AUSOPEN finalidir. Burada ve/veya buradan sonra işler hiç bir zaman istediğimiz gibi olmadı. (velev ki 2014 RG'yi aldık)

Daha önceden de bu blog da bir kaç kez sözünü ettim. Koç değişikliği gerekiyor. Ciddi manada.Pardon yanlış oldu.Koç ilavesi demem daha doğru olur.

1. Tavsiyem Navratilova.. Kadın diyeceksiniz.ee Murray yaptı fena mı oldu. Navratilova çok daha tecrübeli birisi denenebilir. İyi analiz edildikten sonra tabii.

2. Asıl cuk diye oturacak olan ise Stefi Graf-Andre Agassi ikilisi olacaktır. Bence Rafa'nın ilacı burda gizli.

Son maça bakın. Rafa puan keybediyor, ya da kötü bir vuruş yapıyor. Amcasına bakıyor, bin pişmanlık üzüntü, arayış ne derseniz..Amcası ondan daha umutsuz olarak bir şey yapamıyor diyemiyor. Ancak alkışlar ya da yanındakine bir şey söyler.. Yani çözüm yok. Tamam 14 GS bu adamla oldu. Kendime sormadan edemiyorum.Başka bir koçla olsaydı 16-17 olma ihtimali var mıydı diye? Toni ,Rafa'nın bakışından yürüyüşünden onun ne halde olduğunu elbette anlıyor, görüyor fakat yapacağı bir şey kalmadı. Taze kan, yeni bir bakış açısı, soluk heyecan lazım. Agassi'nin son döneminde Nadal ile oynamışlığı var. Bence Agassi-Graff-Toni-Rafa birlikteliği on numara olur.!

Tabii hala Rafa kendisinden ümidini kesmediyse, hala bir şeyler başarmak için umut varsa.. umarım vardır. Böyle bitmemeli.