18 Eylül 2011 Pazar

Taşkent Açık: Pervak İlk Defa (Belki de Son?)


Taşkent Açık'ta şampiyonluk kazanan Ksenia Pervak üstte resimde. Altta da çiftler ve tekler seremonisi var. Adeta paralel evrenden bir turnuva gibi. En zayıf WTA turnuvalarından biri (en zayıfı bile olabilir, birazdan istatistikler ile destekleyeceğim), şampiyonlara yerel kıyafetlerin giydirilip adeta bir gladyatöre dönüştürülmeler (Pervak kedi gibi tatlı olmuş da meselaDaniilidou baya güdük durmuş, bilmeyenler için şu kısa saçlı Yunan kızı), Queen'den We Are The Champions'ı arka plana dayamalar falan. Çok güzel kafalar var bu turnuvada. Ek olarak bu sene Stuttgart'a mı özenmişler artık, nereden görmüşlerse, bir de araba ödülü vermişler.

Şimdi gelelim bu turnuvayla neden bu kadar dalga geçtiğimize, sokup sokuşturduğumuza, verip veriştirdiğimize. Bir kere, bu turnuva 99 yılından beri düzenleniyor ve bu sene de dahil düzenlendiği 13 yılda bu seneyle birlikte 10. yeni WTA şampiyonu çıkarttı. Nerede vasat oyuncu, o damlıyor buraya ve hoop, ilk şampiyonluğunu kapıyor. 2003 şampiyonu Virginia Ruano Pascal, 2004 şampiyonu Nicole Vaidisova ve 2009 şampiyonu Sharar Peer bu konuda istisnalar. 15 yaşında burada şampiyon olmuş Stepanek'in karısı, bak yine bir hüzün geldi, tey teey.

Burada resmen finalde kaybetmek daha iyi. Şampiyonlardan kayda değer isimleri sayıyorum: Vaidisova ve Peer. Vallahi zorluyorum da daha fazlası çıkmıyor. Kudryavtseva ve Cirstea yazacaktım ama utandım resmen. Bir de finalistlere gel: Francesca Schiavone, Virginie Razzano, Victoria Azarenka ve Sabine Lisicki. Piiiii.

Son bir ilginç istatistik de şöyle gelsin. Turnuvanın 1 numaralı seribaşı olan Pervak'ın oynadığı 5 maçtaki rakiplerinin dünya sıralamaları ortalaması 196! Oynadığı en yüksek sıralamadaki rakip 81. sıradaydı, en düşüğü 595. sıradaydı. Ve sadece tek bir tane ilk 100 oyuncusuna karşı oynadı. Eh, set kaybetmeden de şampiyonluğu cebine indirdi.

Pervak'tan nefret ettiğim falan yok tabii. Henüz 20 yaşında ve sağlam bir oyuncu olabilir. Bu şampiyonlukla ilk 40'a girmiş oldu bile. Bu tarz absürt turnuvalar kalksın diyenlerden de değilim ama işte absürtlüklerini deşmek de her zaman hoşuma gidiyor. Burada ilk şampiyonluğunu yaşayan 10. oyuncu olan ve bir ara İpek Şenoğlu ile de çiftlerde oynamış Pervak'a tebrikler...

Hiç yorum yok: