9 Mayıs 2010 Pazar

Madrid Masters Kurasi - Erkekler

Madrid kurasi cekildi. Hemen inceleyelim.

Federer ve Nadal ayri taraflarda. Cunku Djokovic yok ve haliyle Nadal 2 numarali seri basi. Federer ve Nadal ile ilgili bu hafta gecen haftakilerden farkli yorumlar yapacaktim ama bu sefer de kuralari dusundurucu.

Federer'in onceki haftalardan bagimsiz olarak bu hafta iyi performans gosterecegini dusunuyorum. Bunun nedeni hem 1000 puanini korumak istemesi hem de Roland Garros onceki gozdagi vermek istemesi olacaktir. Federer'i zor rakipler bekliyor. Ilk turda Moya - Becker galibi ile eslesecek ki Moya toparlanmissa burdan gelecek isim o olacaktir. Yine eger Moya toparlanmissa ilk oynayacagi ikinci tur maci istediginden zor gececektir. Daha sonra ise Nadal'i Roma'da zorlayabilen Wawrinka gelecek. Wawrinka Ispanyol olmayip da toprakta fena oynamayan oyunculardan. Bu mac da zorlu gececektir. Ceyrekte ise eger bir nebze adam olabilmisse Gulbis gelecektir karsisina. Bu bolumde Roddick ve bu haftanin finalistleri Montanes ve Youzhny gibi isimler var ancak yorgun olacaklardir diye dusunuyorum. Gulbis adam olmussa bu mac Federer'in en fazla zorlayan mac olabilir finale kadar. Federer'in yari finalde Ferrer ile karsilasmasi lazim. Bu ceyrekte Cilic, Murray falan var ama ikisi de bu yil toprakta Ferrer'den geride. Ancak Ferrer'in de dostu Ferrero gibi pili bitmis olabilir. Eger Ferrer iyi oynarsa 3 sete gider, ancak Federer yari finale kadar gelebilirse Ferrer'i yener diyorum. Ya da yari finale kadar "bir sekilde" gelip burada da formunu yukseltemezse kariyerinde ilk kez Ferrer'e yenilebilir.

Nadal'in durumu ise farkli. Bu turnuvaya fazla asilacagini zannetmiyorum. Zaten Madrid'deki antreman goruntulerinde de asiri neseli gorunuyordu. Uzerinde hic baski yokmus gibi. Asilmayacagini dusunmemin iki nedeni var. Birincisi bu turnuvada sartlar hic de Nadal'a uygun degil. Nadal burayi "kirmiziya boyanmis sert zemin" olarak tanimliyor ve sartlari Paris'e benzemeyen bu turnuvayi kazanmak icin cok efor sarfetmesi lazim. Haddinden fazla efor sarfederek gecen seneki gibi 4 saate varan maclar oynamayip "Inceldigi yerden kopsun" diyebilir. Ki kendini korumak istiyorsa bunu yapmak durumunda. Ikinci neden ise Nadal'i gectigimiz haftalarda kazanma motivasyonu ile oynatan uzun suredir kupa kazanamama durumu da ortadan kalkmis durumda. Yani Rafa burada kaybetse bile Roland Garros'un en onemli adaylarindan biri. Bunu hic bir sey degistiremez bu saatten sonra.

Gelelim Nadal'in kurasina. Kaybedebilecegini dusundugum Nadal'in kurasi ise bekledigimden kolay. Ikinci turda Seppi, ucuncu turda Rafa'dan toprakta 1 set alabilen ve bunu Rafa 15 yasindayken yapabilen ilk turlarin tehlikeli ismi Kohlschreiber, ceyrek finalde ise Tsonga gelmeli. Nadal Tsonga'yi sert zeminde bile set vermeden yenebildigine gore vasat bir oyunla yari finale kadar gelebilir. Asil soru isareti yari final zaten. Bu ceyregin guclu isimleri Soderling, Berdych ve Veradasco. Berdych bu ucun icinde en zayif halka. En guclusu ise eger yeterince dinlenebilmisse Verdasco. Verdasco - Nadal macini Nadal'in kazanmayi ne kadar istedigi belirler ki Nadal "Madrid Verdasco icin daha iyi, cunku zaten surekli burada antreman yapiyor" diyerek ipucu verdi bir noktada. Ama Verdasco'nun da kendini iyi ayarlamasi lazim. Bu yil Roland Garros'da iyi isler yapabilecek bir isim ve Madrid'de pilini bitirmek ister mi bir dusunmek lazim. Cahill de Verdasco'nun yanina gelmis ki bu Adidas'in toprak sezonunda en guvendigi isimlerden birinin (bir de Gonzalez var yedekte) Verdasco oldugunu ve islerin ciddiye bindigini gosterir. Ancak bir supriz olur da ornegin Verdasco Soderling'e falan yenilirse Nadal icin final yolu daha da acilmis olur. Sebebi net: Nadal ikinci kez Soderling'e toprakta yenilmek istemeyecektir ve Soderling zaten gecen seneki kadar iyi degil.

Federer - Nadal finali oldu diyelim. Bu mac Federer'in asla kaybetmek istemeyecegi (basa bas durumundan da oturu) bir mac olacakken Nadal'in saydigim sebeplerden daha az uzerinde duracagi bir mac olur. Yani kendini iyice birakir demiyorum ama 3-4 saatlik bir mac yapma yoluna da gitmeyecektir. Tabi bir de su var; Federer Estoril sonrasi "Daha Roland Garros'a cok var" demisti. Bu sefer islerini son dakikaya birakmak gibi bir riske de girebilir, ki o zaman Federer'i finalde goremeyiz. Durum ve hesaplar karisik. Bekleyelim gorelim.

Hiç yorum yok: