8 Mayıs 2010 Cumartesi

Yeniden Isitilan Henin - Williams Olayi



Son gunlerin tartisma konusu. Roland Garros 2003'teki vakanin Serana tarafindan Jankovic maci sonunda yeniden gundeme getirilmesi. Servis atiliken Henin elini kaldiriyor sonra hakemin "sen elini kaldirdin mi?" sorusuna Henin omzunu silkerek cevap veriyor (0.44'den itibaren hakemin soruyu sormasi gorulebilir).

Burada Serena'nin Henin olayini hatirlatmasi hic hos degil. Nasil kendi olayinin isitilip isitilip geri getirilmesini istemiyorsa burada da ona gore davranmaliydi. Henin'in olayi Serena dile getirmese bile unutulacak gibi degil zaten (aynen Serena'nin "bogazina topu sokarim" demesi gibi). Dogrudan rakipten puan calmaya ve rakibin mental gucunu etkilemeye yonelik bir hareket. Oynadigi macin onemli olmasi hatanin ciddiyetini arttiriyor. Henin bu tarz hareketlere gerek olmadan da kazanabilecek bir oyuncuyken bu tarz firsatciliklara tenezzul etmis olmasi daha da kotu.

Serena'nin bir turlu uslanmamasi konusunda tenis izleyicilerinin de onemli payi vardir diye dusunuyorum. Gerek Turkiye'deki gerekse yurt disindaki forum ve turlu sanal ortamlarda kac yildir "cirkin, poposu buyuk, sisman, erkek, gitsin ATP'de oynasin" tarzi yorumlar yaziliyor bir bakmak lazim. Hayir bunlar kime gore neye gore onu da anlamis degilim. Sismanligi bile soru isareti, sagligini tehlikeye atmadan spor yapabilen ve basarili olabilen bir insana neye dayanarak sisman diyecegiz mesela?

Serena gibi gencliginde gicigin, dirdircinin teki olup sonradan az da uslanan tenisciler var, mesela Roddick veya Hewitt gibi. Yasla ilgili biraz da olgunlasma sonucta. Bu kadinin hala uslanmamasinin onemli bir nedeni de hala fiziksel ozellikler gibi son derece sig sebeplerden hakkinda yakisiksiz yorumlar yapilmasidir bana gore. Duzelecegi varsa da duzelemiyor bu kadar ustune gidilince. Ayrica efendi olan birine bile neredeyse 10 yil boyunca "erkek, hayvan" falan dense Serena'nin bugunku kivamina getirilebilir gayet. Serena'yi tavirlarindan oturu kinayan bir insan olmama ragmen ona karsi takinilan anlamsiz tutuma bakinca da sucu tamamen ona yukleyemiyorum. "Gicik" denilebilir, "sportmen degil", "oyun harzi hos degil" denilebilir ama "gitsin ATP'de oynasin, kadin degil" demek ne yahu? Hele Penetta'nin "hayvan" demesi (hayvan deyince ona karsi daha mi az kaybetmis oluyor acaba)? Caster Semenya'ya test yapilmasi gundeme geldiginde insanlar ayaga kalkti saygisizliktir diye, ama neden geyik yapma amaci ile de olsa bir kadina israrla "erkek" denir hic anlamam.

Bir sonraki cumleyi yaziyor olmam cok kotu aslinda. Lutfen Serena Williams'a "cirkin, erkek, hayvan" denmesin. Lutfen. Sporun iyiligi adina.

Hiç yorum yok: