3 Mayıs 2010 Pazartesi

Ben Tek, Siz Hepiniz

Nadal'in topraktaki durumunu ifade edecek baska bir soz bulamiyorum.

Oncelikle mactan bahsedekim. Tatsiz tuzsuz bir macti. Cunku iki kez yagmur nedeni ile bolundu ve oyuncular bile "bitse de gitsek" demeye basladilar, seyircilerin bir bolumu de bitmeden gitti. Mac devam ederken yagan yagmur da korttaki dengeleri bozmus olacak ki oyuncular da istedikleri oyunu yansitmakta zorlandilar. Ama sonucta 7-5 ve 6-2'lik iki setle kupa Nadal'a gitti. Mactaki en gorulmeye deger sahne, neden toprak kortu sevdigimi gosterir gibi duran asagidaki puandi.



Macin sonrasi ise ayri bir hikaye. Insan ister istemez cikan haber ve yorumlara bakiyor sagda solda. Gulbis maci ve dun oynanan macta Monte-Carlo'daki gibi "ezip gecen" bir Nadal olmayinca hemen "Nadal'in toraktaki yenilebilirligi" tartisilmaya baslandi. Zaten Nadal ile toprakta karsilasacak olan kimi oyuncular da gecen yil oynanan Soderling macini referans gostererek Nadal'in toprakta yenilebileceginden dem vuruyorlar.

Sirf bunlar bile aslinda Nadal'in toprakta ne kadar baskin oldugunu gosteriyor. Son zamanlarda bir zeminde buna benzer bir baskinlik kuran tek isim cim zeminde Federer. Ama onun baskinliginin bile Nadal'in gerisinde kalmasinin iki nedeni var; birincisi cim zeminde fazla turnuva oynanmiyor. Yani Federer'in bir sezonda cimde mac kaybetmemesi icin biri kucuk capli olan, biri ise Grand Slam olan iki turnuva kazanmasi yeterli. Nadal ise her yil neredeyse 2 Masters, bir kucuk capli turnuva ve de bir Grand Slam kazaniyordu. Bu yil bu durum degisti tabi. Diger yandan Nadal'in toprakta set kaybetmeden kazandigi turnuvalarin niteligi de oldukca yuksek. Bu da ikinci nedeni olusturuyor zaten; Nadal formunda oldugu zaman toprakta gercekten cok rahat kazaniyor.

ATP'nin geri kalan isimleri birbirlerine baka baka Nadal'i yenmek icin bir formul gelistirebilirler mi, gelistirseler de bunu Roland Garros'da uygulayabilirler mi bekleyip gorecegiz.

Bu arada her yerde yaziyor ama bir de biz yazalim; Nadal ve Masters turnuvalari iliskisi:

- Nadal 23 yasinda 52 ATP Masters turnuvasindan 17 sampiyonluk cikardi. Su an tek erkeklerde en fazla Masters kupasi olan iki isimden biri. Nadal 17 kupa kazanan diger isim olan Agassi'den 6 yil ve 32 turnuva daha az oynayarak bu basariyi yakaladi.
- Nadal %83,3 ile Masters turnuvalarindaki en fazla mac kazanma oranina sahip. Nadal'in 2005 yili sonrasi kazanma orani ise %86.
- Nadal tek erkeklerde tarihte 9 farkli Masters turnuvasinda final oynayan tek isim. Su anki Masters turnuvalari icinde finalini goremedigi tek turnuva Cincinnati.
- Monte-Carlo ve Roma'daki kazanma - kaybetme durumu 61-2 (gozlerin yuvalardan firladigi an).
- Nadal Masters turnuvalarinda ust uste en fazla ceyrek finali goren oyuncu. 2008 Hamburg turnuvasindan beri butun Masters turnuvalarina katiliyor ve hepsinde en az ceyrek final goruyor. Bu konudaki rekoru hala devam ediyor.

41 kere masallah...

Hiç yorum yok: