15 Ocak 2010 Cuma

Avustralya Açık 2010 - Erkekler Kurası


Evet, kuralar çekildi, elemelerden gelen oyuncular da yarın sabah belli olunca tüm eşleşmeler belli olacak. Seribaşıları üzerinden değerlendireyim.

Federer, ilk turda Andreev ile oynuyor. Fena oyuncu değildir, ama Federer'e zorluk çıkartabileceğini zannetmiyorum. İkinci turda Victor Hanescu muhtemel rakip, 3. turda ise gelebilecek 4 isim de birbirine çok yakın güçteler ve hepsi de Federer için çok hafif oyuncular. 2 ve 3. turları, ilk turdan da kolay geçmesi muhtemel yani Federer'in. 4. turda 3 olasılık bulunuyor. Hewitt, Baghdatis veya Simon. Baghdatis, yaşadığı büyük düşüşün ardından geçtiğimiz sezonun ortalarından itibaren çok hızlı bir şekilde kendini toplamayı başardı, dün iyi bir oyunla Hewitt'i de mağlup etti Sydney'de. Burada da 3. turda Hewitt ile oynaması söz konusu. Simon'u da göz ardı etmemek lazım tabii. Bu 3 oyuncu da iyi oyuncu, ama Federer'i zorlayacak tipte oyuncular değiller.

Federer'in çeyrek final kurası ise fazlasıyla zor: Verdasco veya Davydenko. Açıkçası Federer'in bulunduğu ilk çeyreğin alt tarafı, Federer'in tarafına göre çok daha zorlu. Ernests Gulbis ve Carlos Moya gibi oyuncular da bu bölümde. Davydenko, geçtiğimiz sezon yarı finalde Federer, finalde de Del Potro'yu mağlup ederek Sezon Sonu Şampiyonası'nı kazanmıştı, bu sezona da Doha'da şampiyonlukla başladı. Üstelik, yarı finalde Federer, finalde Nadal'ı mağlup ederek. Tartışmasız turun en formda oyuncusu, ama onun sorunu da 5 setlik maçlarda. Davydenko'nun 3. ve 4. turlarda top 50'deki ortalama üstü oyunculara 5 setlik kaybettiği çok fazla maç var grand slam CV'sinde. Üstelik burada 4. turda, geçtiğimiz yılın yarı finalisti ve flaş ismi Verdasco ile oynama ihtimali bulunuyor. Açıkçası, buradan gelecek isim çok fazla yıpranmazsa, Federer ile başa baş oynayabilir, zira Federer'in formu da pek iyi değil.

Federer-Davydenko'nun bulduğu çeyreğin galibi Djokovic-Soderling'in bulunduğu çeyreğin galibiyle oynuyor. Djokovic'in bu turnuvada en iyi kurayı çektiğini kesinlikle söyleyebilirim. Federer-Davydenko-Verdasco gibi isimlerden sadece birisiyle çarpışacak. Kendi çeyreğinde kağıt üstünde en büyük rakibi olarak gözüken Soderling de yıla çok kötü başladı ve dün Kooyong'da oynadığı hazırlık turnuvasında maçı yarıda bıraktı sakatlığından ötürü. Mutlaka, Avustralya Açık'ta olacaktır ama sağlığı ve formu soru işareti. Zaten, kumaş ve yetenek olarak da bulunduğu yeri hak etmediğini düşünüyorum. Bir top 10 oyuncusu değil yani benim gözümde. Djokovic'in ilk iki tur kurası son derece kolay. 3. turda Jeremy Chardy olası rakibi. Yetenekli oyuncu ve Djokovic ile oynadığında izleyenlere iyi bir maç vaat edebilir, ama Djokovic'i zorlamasını mümkün görmüyorum fazla. 4. turda ise, çok fazla olasılık görünüyor Djokovic için. Youzhny, Gasquet, Robredo, belki Ginepri... İlk turdaki Youzhny-Gasquet maçı tartışmasız ilk turun en büyük maçı. Gasquet, sezona çok iyi başladı, Sydney'deki turnuvada yarı finale kadar yükseldi ve turnuvada oynadığı bütün maçları izlememe dayanarak, şampiyonluk favorisinin o olduğunu düşünüyorum Sydney'de. Çok konsantre ve istekli görünüyor, yeteneği üzerinde tartışmak zaten komik olur. Kendi adıma en büyük isteklerimden biri Djokovic-Gasquet maçı. Kesinlikle turnuvanın en zevkli maçlarından biri olur. Soderling'in 4. turda Tsonga'ya kaybedeceğini, dolayısıyla çeyrek finalde 2008 finalini oynayan iki isim olan Djokovic ve Tsonga'yı izleyebileceğimizi düşünüyorum.

Del Potro, bu hafta açıklanan sıralamada 5 puan farkla önüne geçti Murray'nin ve 4. sıraya yerleşti sıralamada. Dolayısıyla, burada çeyrek finalde Federer-Nadal-Djokovic ile oynamaktan kurtulmuş oldu. Lakin, US Open'dan bu yana sürekli sakatlanıp duruyor, o da dün Soderling gibi Kooyong'daki turnuvada maçını yarıda bıraktı sakatlanıp, ki Soderling'in maçı bırakması daha çok tedbir amaçlı iken, Del Potro'nun durumu daha ciddi gibi gözüküyordu. Ben, onun burada final-şampiyonluk göreceğini zannetmiyorum açıkçası... Kurası da kolay değil. 2. turda James Blake ve 4. turda Cilic ile oynama ihtimali bulunuyor. Ben, Del Potro'nun çeyrek finale gelmeden eleneceğini düşünüyorum diyerek, ilk büyük iddiamı ortaya atayım şöyle. Del Potro'nun çeyreğinde diğer yarıda ise Roddick bulunuyor. Onun ilk 4 tur kurası bence Del Potro'nunki de dahil olmak üzere, en zor ilk 4 tur kurası. İlk turda Thiemo De Bakker ile oynayacak, ki 2006 Wimbledon junior şampiyonu ve geleceğinden çok ümitli olunan bir isimdir. Gerçi 88 doğumlu ve şu ana kadar çıkış yapmaması hayal kırıklığı yarattı ama geçtiğimiz senenin ortalarından itibaren büyük bir fırlama yaptı ve epey gerilerden gelip top 100 yapmayı başardı. Bu seneye de Chennai'de çeyrek final oynayarak başladı. Tabii ki, Roddick'i eleyebileceğini düşünmüyorum ama ilk 8 seribaşından birisi eğer set kaybedecekse ilk tur maçında, buna en yakın isim Roddick diye düşünüyorum. 2. turda çok büyük ihtimalle Thomaz Bellucci ile oynayacak, ki o da benim en favori ve en sevdiğim oyunculardan biridir. Geçtiğimiz yıl müthiş bir patlama yaptı. Şöyle de anlatabiliriz onun durumunu. US Open'da ana tabloyu son anda kaçırıp 1 numaralı seribaşı olarak elemelere girmişti; şimdi ise, ana tabloda seribaşı olmayı sadece 2 oyuncuyla kaçırdı. Dünya sıralamasının 34 numarasında ve bir seribaşının 2. turda oynayabileceği en zor birkaç rakipten biri kesinlikle. En iyi olduğu kort toprak kort açık ara, ve geçen yıla kadar sert kortta berbattı, ama oradaki performansını da biraz toparladı, Roddick'i zorlama potansiyeli bulunuyor. Hatta, eğer Roland Garros olsa, Bellucci'yi maçın favorisi bile gösterebilirdim.

Ve geldik Nadal ve Murray'nin bulunduğu son çeyreğe... Uzun zamandır ilk 4'ün içinde yer alan Murray, bu hafta 5 puan farkla yerini Del Potro'ya bıraktı. Kura öncesi Murray'nin hangi oyuncunun çeyreğine düşeceği en büyük tartışma konusuydu. Şanssız isim, Nadal oldu. Murray'nin şu ana kadar gereğinden fazla pompalandığını ve abartıldığını düşünsem de, çok iyi oyuncu olduğunu kabul etmek gerekiyor. Nadal, 2. turda Leonardo Mayer ile karşı karşıya gelebilir, ki Mayer de potansiyelli gençlerden biridir. 3. turda Kohlschreiber-Isner, 4. turda Stepanek-Karlovic, Nadal'ın olası rakipleri. Dürüst olmak gerekirse, seribaşı oyuncular arasında en kolay ilk 4 tur kuralarından biri Nadal'ınkiler. Murray'nin çeyreği ise en kolayı kanımca. İlk 3 tur rakiplerinde tehlikeli bir oyuncu yok. 4. turda tehlikeli sayılabilecek Monfils de sakatlık ile boğuşuyor, 4. tura geleceği, gelse de Murray karşısında neler yapabileceği şüpheli. Dolayısıyla, Nadal-Murray çeyrek finali, en tahmin edilebilir çeyrek final eşleşmesi şu anda...

Benim final tahminim, Djokovic-Murray... Djokovic de şampiyonluk favorim kura avantajı sebebiyle. Federer'in uzun bir aradan sonra yarı final görmeden elenebileceği - çeyrek finalde - bir turnuva olabilir. Davydenko, grand slam baskısını kaldırmayı başarabilirse bir sürprize imza atabilir. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısını kötü geçiren ama yeni yılda oynadığı 2 turnuvada daha hazır ve fit bir görüntü veren Nadal'ın da Murray'i geçerse final oynama ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca, her yıl Avustralya Açık erkeklerde sürpriz bir oyuncu olur. Bu yıl o oyuncu Marin Cilic olacaktır tahminimce...

Hiç yorum yok: