10 Ocak 2010 Pazar

2. Hafta Turnuvaları

Yeni sezonun ilk haftasını bu sabah oynanacak olan Brisbane ve Chennai erkekler finalleriyle kapatıyoruz. Özellikle Doha ve Brisbane'de bolca dikkat çeken şey vardı. Mutlaka değineceğiz önümüzdeki postlarda, ama önce önümüzdeki haftaya göz atalım bir.

Sydney, Hobart ve Auckland'de turnuvalar var Avustralya Açık öncesi son haftada. Sydney'de joint - yani hem erkek hem kadınlarda - Auckland'de erkekler ve Hobart'ta kadınlar turnuvası bulunuyor. Ana tablo kuraları 4 turnuva için de çekildi, kısaca değinelim.

Auckland'de ilk 4 seribaşı, ilk turu bye geçiyor. Turnuvada 1 numaralı seribaşı İspanyol Tommy Robredo. Geçen sezonun sonunda bu turnuvada adını en tepede görünce, herkes benim gibi "Robredo ve 1 numaralı seribaşı, hmm" diye düşünmüştür şöyle bir. Tabii, sıralamaya bakılıyor, onun üstündeki bir oyuncu katılmıyorsa turnuvaya 1 numaralı seribaşı olabilir, oluyor, ama her şeye rağmen Robredo gibi bir oyuncunun bir ATP Tour turnuvasında 1 numaralı seribaşı olması, olabilmesi garip. Gelgelelim, içinde bulunduğu durumu ilginç bulduğumuz Robredo bu sezona çok iyi başladı. Maria Jose Martinez Sanchez ile birlikte oynadıkları 12 maçın sadece 1'ini kaybederek Hopman Cup'ı kazandılar, ki o kaybedilen tek maç da finalde Martinez Sanchez'in Laura Robson'a kaybettiği maçtı. Robredo 4'te 4 yaptı ve en önemlisi, finalde ilk seti 6-1 kaybettiği Andy Murray karşısında geriden gelerek maçı almayı bildi. Auckland'de de sonuna kadar ilerleyebilir Robredo, zira kurası kaymaklı ekmek kadayıfı tadında. Finale kadar karşılaşabileceği en ciddi rakipler Juan Carlos Ferrero ve John Isner olarak gözüküyor. Şuradaki Isner'ı bile zorlayarak çıkarabildim ancak. Tabii elemelerden gelecek 4 oyuncu da Robredo'nun tarafına düşecek, daha o oyuncular belli değil, onu belirtelim.

Tablonun alt tarafında ise çok güzel bir eşleşme var diyesim geliyor, ama diyemiyorum maalesef. Bahsettiğim eşleşme ilk turdaki Kohlschreiber-Nalbandian eşleşmesi. Bu turnuvaya göre tartışmasız çok iyi eşleşme, ama Kohlschreiber'ın Hopman Cup'taki rezil hali, Nalbandian'ın izleyebildiğim 2 hazırlık maçındaki fit hali, bu maçın bana ağır bir Nalbandian dominasyonunda geçeceğini söylüyor. Bu maçın galibini de Bellucci-Chiudinelli maçının galibi bekleyecek, ki çekişme açısından en fazla tatmin edici eşleşme benim adıma ilk turda bu eşleşme. İki oyuncunun da özellikle geçen seneki oyunlarını çok tutmuştum ve özellikle 22 yaşındaki Bellucci'den ileride daha önemli işler yapmasını bekliyorum. 2 numaralı seribaşı David Ferrer, ikinci turda Chardy-Clement galibiyle oynuyor. Yine Nicolas Almagro, Jürgen Melzer ve Sebastien Grosjean gibi oyuncular da tablonun alt tarafında dengeleri değiştirebilecek kapasiteye sahip. Grosjean'ın adı geçmişken, kendisinin Avustralya Açık için Fransa Federasyonu'ndan wild-card'ı kaptığını da not geçelim.

Sydney'in erkekler tarafında Auckland'de olduğu gibi ilk 4 numaralı seribaşı ilk turu bye geçiyor. 1 numaralı seribaşı Gael Monfils'in, çeyrek finalde Richard Gasquet ile oynama şansı var, ki Monfils bu hafta Brisbane'de yarı finalde ilk finalist Radek Stepanek'e, Gasquet de ikinci finalist Roddick'e çeyrekte mağlup oldu. 3 numaralı seribaşı Stanislas Wawrinka da Monfils-Gasquet ikilisinin tarafında. Başka da tehlikeli olabilecek bir isim görünmüyor tablonun üstünde. Alt tarafta 4 numaralı seribaşı Lleyton Hewitt'in çeyrek finalde Marcos Baghdatis ile oynama ihtimali söz konusu. 2 numaralı seribaşı Tomas Berdych'in de çeyrekte Sam Querrey ile oynama ihtimali bulunuyor. Auckland'de olduğu gibi Sydney'de de tablonun alt tarafı biraz daha karışık ve zorlu görünüyor.

Sydney kadınlarda ise, dünyanın ilk 2 sırasında yer alan Serena Williams ve Dinara Safina ilk turu pas geçiyorlar. Kura sonucu ikinci turda Serena-Justine maçı gözüküyordu, ama Justine sol ayak sakatlığı sebebiyle Avustralya Açık'a kadar dinlenmek istediğini söyleyip çekilince o eşleşme bozuldu. Belki Serena rahat bir nefes almıştır, bilemeyiz. Fakat yine de zorlu bir kuraya sahip Serena, ki öyle olması da doğal, zira burada Venus Williams hariç bütün ilk 10 oyuncuları yer alıyor. Erkeklerde zirvedeki oyuncular ya Kooyong Open'daki özel turnuvada oynuyorlar bu hafta, ya da boş geçiriyorlar haftayı Nadal ve Federer gibi. Grand slamlerde erkeklerin oynadığı 5 setlik maçların etkisi büyük tabii bu tercihte. Serena'nın kurasına dönelim. İkinci turda Martinez Sanchez ve çeyrek finalde Vera Zvonareva ile karşılaşma olasılığı bulunuyor Serena'nın. Yarı finalde de Caroline Wozniacki, Jelena Jankovic ve Flavia Pennetta en kuvvetli ihtimaller. Tablonun alt tarafında bulunan Dinara Safina'ya ise, ikinci turda Agnieszka Radwanska, çeyrek finalde de Elena Dementieva kuraları görünüyor. Yarıda da Kuznetsova, Azarenka ve Lisicki en güçlü adaylar Safina için. Tabii, önce Safina'nın oraya kadar gelmesi gerekecek, o ayrı.

Son olarak Hobart'a değinelim. Sydney'e göre çok çok daha zayıf bir kura mevcut tabii Hobart'ta. 1 numaralı seribaşı Anabel Medina Garrigues, ki geçtiğimiz senenin prestiji en düşük turnuvalarından olan İstanbul Cup'ta bile yanılmıyorsam 3 numaralı seribaşıydı. 8 seribaşı da dahil olmak üzere, tüm oyuncular birbirine yakın seviyede, dolayısıyla bir veya birkaç şampiyonluk adayı göstermek mümkün değil. Benim içimden geçen ve desteklediğim ise, 5 numaralı seribaşı genç İspanyol Carla Suarez Navarro. Geçtiğimiz yılki Avustralya Açık'a Venus'u devirerek damga vurmuştu ve sonrasında da çeyrek finale kadar yükselmişti. Ne var ki, o grand slam sonrasında patlamasını sürdüremedi. Turnuvalarda sürekli birkaç maç kazanıp elendi. Sıralamada hala ilk 50'de tabii ama yetersiz böyle bir yetenek için. En son geçtiğimiz hafta Auckland'de Pennetta'ya karşı oynadığı oyunla hayal kırıklığına uğradım. Avustralya Açık'taki puanlarını korumasını ümit ediyorum, ama bu pek kolay gözükmüyor...

4 turnuvada da ana tablo maçları bu gece itibariyle başladı bile. Genel olarak bakıldığında kadınlar Sydney dışında düşük profilli turnuvalar olsa da, Avustralya Açık öncesi çoğu raket hakkında fikir edinmek için son şans olacak bu, dolayısıyla önemli...

Hiç yorum yok: