13 Haziran 2012 Çarşamba

Video: "O Topa Nasıl Yetişti???"



Nadal'ın 2012'de aldığı puanlardan oluşan bir koleksiyon. RG puanları yok tabi. Puanları izleyip coşmak serbest ama ben dikkatinizi 0:27'deki ağır çekimde gösterilen forehand vuruştaki harekete çekmek istiyorum.

Nadal yerden havalanarak yaptığı kendine has forehandinde bacaklarını herhalde olabilecek en kusursuz şekilde hareket ettiriyor. Öncelikle hareket koşu esnasında başlıyor. Bir saniyeden kısa bir sürede ise ayakları mükemmel bir savunma pozisyonunu alıyor; kortun açık olan tarafını kapatacak şekilde. Böylelikle savunma hakereti an az bir adım kısalmış oluyor.

Bazıları oyununu estetik bulmayabilir ama ben videonun sadece bu kısmını sıkılmadan defalarca izledim....

22 yorum:

Adsız dedi ki...

Aussie'de Berdych ve Federer maclarinda vurdugu hot shotlar yok ama :( Onlarca kez izlemistim o puanlari galiba :)

kirpi dedi ki...

Berdych maçından bir tane var ama asıl Federer maçındaki passing shot yok..

Unknown dedi ki...

Nadal geri çizgide değilde federer gibi çizgi üstünde hareketli oynasaydı kaç grandslam kazanırdı? Orası muallak :-)

Adsız dedi ki...

@Roger Federer
Ne alaka ?

Unknown dedi ki...

@Roger Federer Nadal bu forehand ve backhand tekniğiyle çizgide oynayamaz arkadaşım söylediğin şey saçma ayrıca çizgi üstünde oynasa şimdi kazandığından daha az slam kazanırdı mesela roland garrosu 7 kere değil de 2 kere falan kazanırdı, Nadalla ilgili şöyle yapsaydı daha çok slam kazanırdı diyeceğimiz konu servisleridir,o mutant sol kolla çok daha etkili ve sert servis kullanabilir ama slice servisi tercih ediyor genelde...

kirpi dedi ki...

Herkes oyun tarzına uygun olarak kendini çizginin uygun bir yerine konuşlandırır. Federer de sürekli file önüne koşsaydı 16 slam göremezdi mesela...

Unknown dedi ki...

Nadalın bir tekniği yok. Savunmaya cekiliyor ve 22 metreden imkansız top çıkarıp rakibin moralini bozuyor. Zaten hard courtlarda en az winner yapan son 10'a giriyor. Nadal borg gibi cesur oynasaydıda 3 fransa açık kazansaydı daha saygın olurdu. Bir kehanet wimbledeonda çeyrek finalde büyük ihtimal del petro ile oynayacak ve nasıl rezil oluyor göreceğiz. Zaten bu seneden sonra artık nadalda tarih olur. Eskisi gibi çim sezonu uzun olsaydı siralamada ilk 3'e giremezdi ne diyorsunuz sız ya sayın nadalcılar?

Unknown dedi ki...

Federer servis voleyi amerika açıkta biraz fazla uygulasaydı 5 değil 9 kere kazanırdı. Yani .16 kazanmazdı 20'ye ulaşırdı. Paul anacon buna uğraşıyor. Şayet inatçı federer tekrar eskiyi hatırlar fileye doğru koşarsa wimbledeonda novakla beraber en büyük favori olur.

kirpi dedi ki...

1- Nadal'ın bir tekniği var. Viedoda net bir şekilde görebilirsiniz. Değil aktif tenisçiler, tenis tarihinde savunmayı atağa onun kadar iyi çeviren tenisçi yoktur.

2- Nadal'ın tarzı Borg'a çok benziyor. Sırf bu yüzden Borg "Aktif tenisçiler içinde Nadal ile oynamak izterdim, çünkü bana benziyor" demiştir. Borg'un "Nadal'ın bana benzediğini söylemiştim" dediği ropörtaj.

http://www.atpworldtour.com/News/Tennis/2008/06/borg.aspx

Ayrıca Nadal'ın almış olduğu 11 slami ve 24 yaşında yaptığı golden slami ile fazlasıyla saygınlığı var, merak etmeyin. :)

3- Del Potro önce kendi rezil olmasın da... :)

4- 2 tane Wimbledon şampiyonluğu, 3'de finali olan adamın çim sezonu uzasaydı ilk 3'e giremeyeceğini iddia etmek?????!!!!!!!!! Üstelik karşısında kahraman diye daha 4. turu geçememiş Del Potro'yu koymak???!!!

5- Federer fileye daha fazla gelse 7-8 slamde kalırdı. Annacone ilk geldiğinde Federer'i sürekli fileye koşturuyordu. Ne elde ettiler peki? Hiç. Eski tarzına dönünce ancak en azından masters kupalarını tekrar almaya başladı. Federer en iyi ihtimalle vasat bir volecidir. Ben daha returnu görmeden fileye koşan bir servis voleci nasıl olur anlayamıyorum. Ya da 16 slami olan birisi nasıl bu kadar şuursuzca fileye koşar.. Servis-vole işine yaramış olsa şu an hala devam ediyor olurdu.. Etmediğine göre??? Federer'in Nadal'dan sayısız passing shot yemesinin bir nedeni Nadal'ın mükmmmel tekniği ise bir diğer nedeni de Federer'in volede kötü yer tutmasıdır. Nadal file önünde çok daha yüzdeli oynar çünkü fileye geldiğinde iyi yer tutar, Federer de olsanız geçemezsiniz.

Adsız dedi ki...

20 yasinda wimbledon finali oynamis, 2 kez sampiyon 3 kez de finalist olmus birine camur atmak bu kadar kolay mi ? Top 100deki her tenisci bu istatistige sahip olmak ister, Novak dahil.

Unknown dedi ki...

Yahu nasıl ki tarihte Federer eşi benzeri olmayan bi tekniğe sahipse akıl almaz bi şekilde vücudu tenis oynamaya yatkınsa Nadal da eşi benzeri olmayan bir güce ve atletizme sahip ve amcası tarafından benzersiz bir tarzda tenis oynamak için proglamlanmış,Nadal belki de Federerden 10 kat daha fazla çalışıyordur güç temelli tenisinden dolayı ama bakıyorum ki insanlar bunu anlayamıyo hala bir kıyaslama çabası var.İkisi de çoookkk farklı özelliklere sahip müthiş tenisçilerdir ama tabi biri tarihin her kortta en özel tenisçisi diğeri toprak kort tanrısı ve tarihin en savaşan en çalışkan tenisçisidir.

kirpi dedi ki...

Benim hiç anlamadığım şey de madem Nadal'da tenis yeteneği yok, amcası niye 2,5 yaşındayken laf olsun diye eline raket tutuşturduktan sonra daha yaptığı ilk vuruşta "Bu çocukta iş var.." demiş. Nasıl olmuş da Nadal daha 8 yaşında İspanya tarihinin en başarılı junior oyuncusu olmuş yeteneği yokken?

Unknown dedi ki...

Yetenek var. yok demek insafsızlıktır ama tekniği yok. Masa tenisi oyuncusu gibi spin veriyor. Biraz cesur oyun lazım. Hep savunma olmuyor sayın kirpi. Top spinler hard courtta işlemiyor ne yazıkki. Bakın bir sır verecem. Nadal ismini ilk kez 2004'te duydum. Galiba trt3 de rg izliyordum. Ulan dedim tamam aradığım adam bu. Fakat zaman ilerledikçe o gün gördüğüm nadal çok değişti. Biraz geriye çekildi biraz savunma ile maç kazanmaya alıştı. Her zaman federerciydim fakat oyun güzelleşsin diye kim zorlar bu adamı diye arıyordum. Neyse zaman geçti. Nadal 05'te ilk rg'yi kazandı sevindim. 06 Geldi ve nadal toprak sezon hariç pek iş yapmıyor. ulan dedim bu adam tek yönlü. Federer'e rakip olamaz dedim 56 maclik hard court serisini bozdu. O gün bu gündür nadal'a soğuğum.

Unknown dedi ki...

Yahu 'Nadalda yetenek yok' diyen insanlar 'Savunmaya cekiliyor ve imkansız topları çıkarıp rakibin moralini bozuyor' gibi sığ yorumlar yapıyolar genelde,adamın kortta o vuruşları yapmak için ne kadar çalıştığını falan gözlemleyen yok,adam her vuruşuna özenle hazırlanıyor yahu her forehande her backhande müthiş konsantrasyonla müthiş ayak hareketleriyle hazırlanıyo aslında adamın yaptığı her vuruş çoooookkk zor vuruşlar ama bunu anlayan yok,göze hoş geliyo diye(ki kesinlikle öyle)Federer hayranı oluyolar ve hemen ve bir fanatikleşme düşünmeden konuşma falan öle işte... :)

Adsız dedi ki...

@Roger Federer
Nadal'i 2004 Roland Garros'ta gormus olamazsiniz cunku RG'ye ilk kez 2005te katildi ve ilk katildigi yil sampiyon olarak bu alandaki rekora ortak oldu. Ayrica Nadal cok rörörö ya dediginiz adam bir grand slami en fazla kazanma rekoruna da ortak oldu, ortagi ise Federer degil Sampras ;) Madem yetenekleri sınırlı ve bu basarilari cok calisarak elde ediyor, tum genclere hayatin her alaninda Nadal'i ornek almalarini soylemek lazim ki onun azminin yarisina sahip olmak icin neler vermezdim !

Unknown dedi ki...

http://tr.wikipedia.org/wiki/Rafael_Nadal

Nadal fransa açığa ilk kez 2005'te katıldı diyen gafil adam bu sayfanın altında bir tablo var bak orda ne yazıyor? Ayrıca 2008 finalinde 2 kere yağmur yağdıktan sonra maç ertesi güne ertelenseydi federer biçerdi ve de 7 wb federerin olurdu. Yıl 2012 yer fransa açık yağmur nedeni ile 2 kez ara verildi. Djoko arkadan ruzgari almış 4. sette 2-1 önde ama maç ertesi güne erteleniyor nadal alıyor. Yıl 2008 Yer londra. Nadal 2-0 önde 3. seti federer alıyor 2-1. 4. setde öndeyken ilk yağmur molası buna rağmen bu setide federer alıyor. Son set karanlık çöküyor. Federer 6-5 önde fakat nadal geliyor 9-7 alıyor. Adama sorarlar fransa açık ertesi güne ertelenmese nadal 7'yi yaparmıydı? Ya da wimb. ertesi güne ertelenseydi nadal alabilir miydi? Şans akıyor adamdan şans.

kirpi dedi ki...

"Nadal fransa açığa ilk kez 2005'te katıldı diyen gafil adam bu sayfanın altında bir tablo var bak orda ne yazıyor? Ayrıca 2008 finalinde 2 kere yağmur yağdıktan sonra maç ertesi güne ertelenseydi federer biçerdi ve de 7 wb federerin olurdu."

Ne içtiniz yahu neyin kafası bu? Tabloda 2004'te Fransa Açık'a katılmadığı net bi biçimde yazıyor? Ayrıca 2-0'dan yağmur araları ile zor dönen adam kimi neyi biçecek pardon? Ayrıca bahsettiğiniz iki maçta da yağmur yağana kadar kim öndeymiş, ilk yağmur arası kime yaramış bir bakın, dersinize çalışın öyle gelin...

Unknown dedi ki...

Nadal 2003'te wimbledeona katıldı. Bunda hem fikiriz demi. O halde nasıl olurda 2004'te katılmaz.Heleki toprağın kralı olan adam nasıl katılmaz? orda A yazıyor N/A yazmıyor. Yani 2001 hariç her sene katılmış. Fakat 2004'u yanlış hatırlıyorsam o ayrı. Ama bir adam avustralya ve w.m.b katilip ortadakini nasıl atlar bir sezonda? Sakat desen fransa ve w.m.b arasında maksimum 3 hafta var. üstelik 2003'te toprakta moya'yi yen ama katılma ? sayın kirpican bana bunu bir açıklayın bakayım.

Unknown dedi ki...

Herşey bir yana Nadalcıları gafil yakalamak mümkün değil. Öncelikle bundan dolayı özür diliyorum. Sonrada dur lan biraz kızdırayım tartışalım şu siteye renk gelsin düşüncesi ile yapmış olduğum gaflardan ötürüde ayrıca özür diliyorum. Nadalcılar büyük ölçüde söylediklerinde haklılar çünkü nadal dünyanın en savaşçı, en spinli en imkansız açılara top gönderen ve en hızlı reaksiyon veren oyuncusudur. Herşeyin en iyisini hakediyor. (Böyle olunca site durağanlaşıyor ama.)

kirpi dedi ki...

A'nın anlamını bilmiyorsunuz galiba. Absent, yani YOK demek. KAtılmamaktan da bunu anlıyoruz zaten. Yoksa adam katıldı ama ilk turda elendiği için beğenmeyip yamadılar zannediyorsanız Federer'in profiline bakın, ilk tur yenilgilerinin de yazıldığını göreceksiniz :) Bakmayı bildiğiniz kadar okumayı da bilseydiniz habire linki gönderdiğiniz sayfada 2004 bölümünde yazan şunu görmüş olurdunuz "He missed most of the clay court season, including the French Open, because of a stress fracture in his left ankle"

Size iyi okumalar, dersinize daha iyi çalışmanız lazım :)

Adsız dedi ki...

Nadal'in Roland Garros'u ilk katildigi yil ( 2005 ) kazandigini sagir sultan bile duydu yuh yani bir de bana gafil falan demis haha :) kor kendinden pay bicermis diyorum.
Ayrica Wimbledon 2008 finalinin ertesi gune ertelenmesini uman insan RG 2012 finali ertelenince neden bozuluyor bilemedim. O zaman ben de soyle diyeyim : gecen yil RG finaline yagmur arasi verilmese Nadal Federer'i 3-0 yenerdi ama yagmur Federer'e yaradi set alabildi Nadal'dan :) Bak senaryo yazmaya kalksak neler cikabiliyor ;)

Unknown dedi ki...

@Roger Federer sen çok hıyar bir trolsün arkadaşım...