13 Ağustos 2010 Cuma

Toronto: Çeyrek Finaller Başlıyor

Toronto'da biraz önce tamamlanan Nadal-Anderson maçı ile birlikte 3. tur mücadeleleri sona erdi ve çeyrek final eşleşmeleri belli oldu:

Nadal-Kohlschreiber
Nalbandian-Murray
Berdych-Federer
Chardy-Djokovic

Uzun bir aradan sonra ilk kez bir büyük turnuvada ilk 4 seribaşı çeyrek finale kadar elemeden rahat durabildi. Aslında ilk 4'ten hiçbiri oynadıkları maçlarda çok iyi bir görüntü vermedi ama Wimbledon sonrası paslı halleri nispeten zayıf rakiplerini geçmelerini engelleyemedi.

Nadal ile başlayalım. İlk tur maçında Wawrinka ile ilk sette 14-12'lik bir tiebreak oynamıştı, o tiebreak'i kazandıktan sonra maçı ikinci sette daha rahat koparmıştı. Pek de hazır bir görüntü vermemişti normal olarak. Bugün özellikle ilk sette çok daha iyiydi. Çok az basit hata yaptı, birkaç iyi passing shot ve klas lob'lar attı önemli anlarda ve ilk servisi gayet etkili olan rakibi karşısında ilk seti 2 kez servis kırarak 6-2 kazandı. İkinci sette de servis kırarak öne geçti. O sırada sahura gittim geldim ve tiebreak'in başladığını gördüm. Bilmiyorum o andan sonra ne oldu ama benim izlediğim kadarıyla Wawrinka maçından çok daha iyiydi. Bir düşüş yaşamış olmalı. Tiebreak'te 5-4 öndeyken çift hata yapsa da, 6-6'da Anderson servisinde iyi bir puan oynayarak maçı kapatmayı başardı.

Maç eksikliği çok net belli oluyor. Servisler çim kort sezonundan biraz daha etkisiz, basit hatalar oyunun belli kesimlerinde çok fazla oluyor ama bunların maç pratiğiyle düzeleceğini düşünüyorum. Ayrıca oynadığı oyuncular da önemli tabii. Bugün Anderson'a karşı en iyisini oynamasına gerek yoktu. Kendisinin turnuva ilerledikçe oyununu yukarı çeken bir oyuncu olduğunu da 5232. kez söylemeye gerek yok.

Federer'in ilk maçına çok az bakabildim, Llodra maçını tam seyrettim. Ve söyleyebilirim ki, sakatlık problemlerinden tamamen arınmış bir görüntü verdi ve hareketlilik konusunda çok daha rahat Roland Garros ve Wimbledon'a göre. Gerekli tedaviler yapılmış gibi. Oyun planı olarak son zamanlarda olduğundan çok daha agresif ve oyun içinde çok daha istekli görünüyor. İsviçreli de Nadal gibi paslı görünüyor, fazla basit hata yapıyor ama ısındıkça çok daha iyi olacağının mesajını verdi şu maçlarda. 3. turda oynayacağı Tomas Berdych bugün çok ama çok zorlandı genç Ukraynalı Dolgopolov karşısında. Son sette uçurumun kenarından döndü bazı servis oyunlarında. Ayrıca 2. setin sonunda bir de sağlık molası kullandı. Sol ayağında ciddi bir sıkıntı var gibi. Zaten Washington'dan bu yana pek iyi gözükmüyor. Roland Garros ve Wimbledon onu çok yıpratmış belli ki. Bu sene Federer'i 2 kere yendi ama hem kendisi Federer'i yendiği zamandan daha kötü, hem de Federer kendisine yenildiği zamandan daha iyi. Bu kez Federer'in kazanacağını, üstelik çok zorlanmayacağını düşünüyorum.

Murray, aynı tas aynı hamam. Monfils'ten bagel yedi. Tatsız, tuzsuz. Yazacak pek bir şey yok hakkında... Ama çeyrek finalde rakibi Nalbandian olunca işler farklı. Şüphesiz çeyrek finallerin en dikkat çeken eşleşmesi. Nalbandian ile Murray daha önce 2 kez karşılaştılar ve 2'sini de Nalbandian kazandı bu maçların. Nalbandian, Davis Kupası'nı da sayarsak 11 maçlık kazanma serisinde, ki en son olarak dün Soderling'i geçti 1 set geriden gelerek. Özellikle son maçlarında servis oyunlarında çok zorlanıyor Nalbandian ve bol bol servis kırıp, servis kırdırtıyor. Yarın da benzeri olabilir. Murray'nin özellikle zayıf ikinci servislerini iyi işleyecektir Arjantinli. Ama diğer yanda Murray de çok iyi bir returner olarak Nalbandian'ın zayıf servis performansı karşısında şanslar yakalayacaktır servis kırmak için. Nalbandian çok fazla maç oynadı ve gerçekten yorgunluğu artık belli oluyor. Dün Soderling'e yaptığı gibi Murray'i basit hataya zorlamak yetmeyecek. Kendi şutlarına gitmesi gerekiyor mutlaka ve bu kadar yorgun bir Nalbandian'ın bunu yaparken çok fazla basit hatayla maçı kaybetmesi de akla yatkın bir ihtimal. Ama Murray'nin yüksek ve güç eksikliği bariz olan toplarına yorgun bir Nalbandian bile iyi winner'lar vurabilir. Bu maçın merkez kortta oynanacak ilk çiftler maçının hemen ardından oynanacak olması da Murray için bir avantaj. Gerçekten ortada bir maç ve tahmin yapmak çok zor. Nalbandian'ın basit hata sayısı belirleyici unsur olacaktır diye son cümlemizi söyleyelim bu heyecan verici eşleşme hakkında.

En sona Djokovic kaldı. İlk maçında Benneteau'ya karşı o da pek iyi oynamadı, her iki sette de geriden geldi ve bir şekilde kazanmayı başardı. Bugün Hanescu karşısında daha iyiydi, ama maçın sonlarına doğru sol kolunda bir sıkıntı var gibiydi. Sürekli sallayıp durdu o kolu. Zaten alerjiler kendisini hiç yalnız bırakmıyor, bir de sakatlık tamamen felaket olur Djoker için. Yine de çok ciddi bir şey olduğunu sanmıyorum ben. Çeyrek finalde Chardy karşısında zorlanmayacaktır. Fransız, Davydenko'yu çok rahat geçti ama sürpriz diyemiyorum. Son zamanlarda gelen geçen vuruyor tekmeyi Davydenko'ya. En son Chela'dan 3 oyun alabilmişti... Bu Amerika sert kort sezonu da onun kendini toparlamasına yetmeyecek gibi. Shanghai'deki 1000 puanını da kaybettikten sonra, sezon sonu turnuvasını da giremeyeceğini ve sezon sonunda sıralamada büyük düşüş yaşayacağını düşünüyorum...

Hiç yorum yok: