14 Nisan 2014 Pazartesi

Preview: Monte Carlo Masters


Monte Carlo'da toprak kortun en prestijli turnuvalarından biri (yazara göre RG'den sonra en prestijlisi) bugün itibariyle başladı. Birkaç tane ilk tur maçı oynandı ama resmen yarın sabah saatlerinde başlayacak. Televizyon yayını vs. de pazartesi günü başlıyor zaten.

Önce kurayı verelim:

http://www.atpworldtour.com/Share/Event-Draws.aspx?Year=2014&EventId=410&Draw=ms

1 numara Nadal, 2 numara Djokovic, açık ara final için en büyük favoriler. Geçen sene de finalde karşılaşmışlardı. Djokovic iki sette rahat kazanmıştı. Djokovic'in belki de toprakta kariyerindeki en iyi maçlardan biriydi o maç. Nadal da tam formunu henüz bulamamıştı. Zaten sonrasında toplanan Nadal, toprak kort sezonunu süpürmüştü.

Nadal'ın kurası kolay. Bunu söylemek lazım. 2. turda Simon, 3. turda Youzhny çektiği seribaşı raketler ki, ikisi de o kadar formsuz ki muhtemelen seribaşı olmayan raketlerle bile karşılaşacak. Mesela 3. turda Andujar ihtimali var. Nadal'ı Sao Paolo'da baya terletmişti. O da gerçi Indian Wells sonrası hafif bir sakatlık yaşadı ama topraktaki yetkinliğini göz ardı edemeyiz. Yine de Nadal'ın işi çeyrek finale kadar zor gözükmüyor.

Çeyrek finalde ise Ferrer ve Dimitrov ihtimaller arasında. İkisi de kazanamasa bile geçen sezon toprakta Nadal'ı çok terletmişlerdi. Ama ikisi de, ki özellikle de Ferrer, çok formda sayılmaz. Nadal'ın yarısına ise Federer yerine Wawrinka düştü. Federer formda ama Nadal'a toprakta zaafiyeti malum. Wawrinka ise bu sene AO'da Nadal'ı yendi ama onun da form durumu soru işareti. Kısacası, Nadal'ın final yolunun açık olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Antrenmanlardan gelen bilgilere göre de, Nadal epey iyi görünüyormuş. Zaten bu toprak sezonunda Djokovic'e avlanmak istemiyorsa Miami finalindeki tenisinin üstüne fazlaca bir şeyler koymalı.

Djokovic biraz daha sıkı rakiplere karşı mücadele edebilir. 2. turda Paire, 3. turda Monfils olası rakipleri. Paire sakatlıktan yeni çıktı, Monfils de daha geçen hafta Casablanca'dan sakatım diyerek çekilmişti. Burada aslında Djokovic'e pek tehdit oluşturabilecekleri bir durum yok. Ama çeyrekte sıkı bir rakip gelebilir Novak'a. Çok yüksek ihtimalle Dolgopolov ya da Berdych gelecek. Berdych geçen sene Roma'da Djokovic'i mağlup etmişti. Dolgo'nun über bir formda olduğunu ise söylemeye gerek duymuyorum. Bugün de ilk turda Gulbis'i sadece 6 oyun vererek mağlup etti.

Djokovic'in yarısında Federer var ve o da en azından çeyreğe kadar gelme konusunda şanslı gözüküyor. 2. turda Stepanek, 3. turda Janowicz toprak için ideal rakipler olarak gözüküyorlar. Hele Janowicz'in formsuzluğu ve oradan gelebilecek sürpriz bir rakibin olma ihtimali de göz önüne alınırsa... Çeyrek finalde ise çetin ceviz rakipler gelebilir. Fognini var, Bautista-Agut var, Tsonga var... Burada Tsonga yüksek numaralı seribaşı ama olası eşleşmede Fognini'nin favori olacağına şüphe yok. Fognini, formunu devam ettirirse bir sürpriz yaparak yarı finale yürüyebilir. İlk 4'ten birini yenecekse bu Nadal-Djokovic'ten ziyade Wawrinka ya da Federer olmaya daha yakın. Ama ne kadar formda olsa da dengesizliği de malum, bakarız yarın çıkar ilk turda Sousa'ya kaybeder. Bunlar tenisin içinde var sevgili Şansal!

Toprak kort sezonunun en müthiş manzaralı, en tarihi büyük ve en "gerçek" toprak turnuvası start alıyor. Toprak sezonunun başlangıcını simgeleyen Monte Carlo'da bütün tenisseverlere iyi seyirler!

11 yorum:

Adsız dedi ki...

Sizin yorumunuzun aksine Nadalın iyi bir durumda olduğunu düşünmüyorum. 2013 Us openın ardından (Yıllardır sezonun sonuna doğru pek iyi oynadığı söylenemez , bahar ve yaz dönemlerine nazaran)bir düşüş sürecine girdi. Maçlarını ezici üstünlükle kazanmakta zorlanıyor.. Bu da beni Hem montecarlo için hem de RG için korkutuyor.. tabi ki tecrübe ile bile finale gelmesi kimseyi şaşırtmaz fakat ben bu sene ki tüm slam ve masterslarda rakipleri ile nadalın arasındaki mental ve oyun farkının azaldığını , rakiplerinin nadalın oyununu artık daha iyi okuduğunu düşünüyorum.Bunun sonucu olarak bazen kıl payı kazandıgı bir çok macı ( AUS Open dimitrov macı gibi) bu sene kaybedebileceği kanaatindeyim.. ki bu satırları bir Nadal sever olarak içim cızz ederek yazıyorum.. :( .Sizin de görüşlerinizi merak ediyorum.

kirpi dedi ki...

Nadal'ın Dimitrov maçını kıl payı kazanması biraz da turnuva şartları ile alakalı. Genelde gece maçlarını daha iyi oynadı, bu da terleme ve elinin durumu ile alakalı. Zaten raketi rahat kavrayamıyorken servisi de düzgün atamıyordu...

Ben şu an Nadal hakkında konuşmak için erken olduğunu düşünüyorum. İki yıldır enerjisini düzgün ayarlayamadığından Wimbledon'da erken eleniyor, ben bu yıl biraz daha farklı yaklaşıp geç ivme artırmasını bekliyorum. Gerçi bunu yapmak da onun yapısına ters ama bekleyip göreceğiz işte. Belki IW'de erken elenmesinin geç ivme artırmasına etkisi olur da hızı Wimbledon'a kadar devam eder.

Adsız dedi ki...

Eğer bu sene Wimbledonda ilk hafta elenmez ise banko final diyorum Nadal için. Çünkü son iki ilk turlarda elenmenin neticesinde, kendisine daha fazla bir motivasyon ve hırs sağlayabilir..

en önemli dezavantajı kanaatimce şöyle olacak ;

2011 Wimbledondan sonra - 3 sene olacak bu sene itibariyle - 2014 Hazirana kadar sadece 5 çim maçı yapmış olması..(belki sayıda yanılabilirim..)

Umarım sizin dediğiniz gibi geç açılır ve o şekilde ivmelenir.. Çünkü bir çim zaferi her yönüyle Nadalı en çok motive edecek bu senenin olayı olur..

Adsız dedi ki...

Ben de bir başka adsız Rafan olarak diyorum ki Nadal bu sene Wimbledon'ı alacak. Fal açtım :P

Russell dedi ki...

Valla yorumlara gel. Sonra millet blogu Nadal bloguna çevirdiniz deyince kızıyoruz. Haklılar. :D

Adsız dedi ki...

ne diyelim seven katlanır..

Adsız dedi ki...

Napalım ama Rafa sevilmiycek gibi değil ki :)

Adsız dedi ki...

acaba biz de , novak roger andy nin yaptigi gibi eski sampiyonlardan koc modasuna uyup , mats wilander gibi birisini getirip degisiklik mi yapsak..(sadece sesli dusunuyorum) :)

kirpi dedi ki...

Üzüntüsünden ölür benim kuzum, dayanamaz ki :(

Adsız dedi ki...

Kuzu Aussie'den beri formsuz ya :(

kirpi dedi ki...

Sarsıldı tabi zavallı :( Ne zaman tarihi bir başarısını sakatlık engellese böyle oluyor.... 2011 başında da böyleydi..