23 Aralık 2013 Pazartesi

Tenis Para Kazandırmayan Bir Spordur...

...ve bu nedenle düşük seviyedeki oyuncularda doping ve şike olayları sıkça görülür.

Bunun son örneği İspanyol oyuncu Olaso oldu. Şikeden 5 yıl ceza almış, son 18 ayı uslu bir çocuk olursa affedilebilirmiş. Raketini assa da olur bence.

Stakovsky'nin bir röportajını çevirip yayınlamıştık burada. Orada kendisi uzun uzadıya anlatıyordu; ilk 100 dışındaki oyuncuların tenisten para kazanma şansı yok.

Türk oyunculara bakıp değerlendirme yapmamak lazım, bizim oyuncularımız yabancı oyuncuları kıskandırır şekilde devletten destek alıyorlar. Yol-konaklama bedelleri karşılanıyor, çalıştırıcı maaşları ödeniyor. Normalde tenisçiler çalıştırıcı maaşlarına kadar kendileri ödüyorlar ve elemelerde veya ilk turlarda elendiklerinde yol ve konaklama bedellerini bile karşılayamıyorlar aldıkları paralar ile. Bu durumda da şaşırtıcı olmayan bir şekilde alt sıralardaki tenisçilerin gelirlerini artırmak için "alternatif" yollara başvurduklarını görüyoruz.

Suçu önlemenin en kolay yolu suç işleme isteğini ortadan kaldırmaktır. Bu tenisçilerin pek çoğu geçimlerini sağlayabilecek kadar para kazanıyor olsalar bu tarz yollara başvurmazlar diye düşünüyorum. Para getirmeyen pek çok spor dalı var (bilardonun çeşitli dalları gibi) ancak tenisteki kadar adaletsiz bir para dağılımı başka sporlarda var mıdır bilemiyorum. Turnuva şampiyonuna verilen ödülün beşte biri elemlerden itibaren diğer katılımcılara dağıtılsa sporcular en azından para kazanmış olarak turnuvadan ayrılabilirler sanırım. Ki para kazanmaya da hakları var; elemelere gelen sporcular da turnuvanın izlenirliğine katkıda bulunuyorlar. Bu sporculara adete lütufta bulunulmuş gibi davranılıp hak ettikleri kazancın sağlanmaması bana anlaşılır gelmiyor.

Tensi para kazandırmayan bir spor, tenisçilik de para kazandırmayan bir meslek. Başka hangi meslekte olursanız olun, o meslekte dünyanın en iyi ilk 100'üne girdiğinizde para kazanmayı bırakın, zengin de olursunuz. Ama tenisten para kazanabilmek için dünyanın en iyi ilk 100'ünde olmak bile yetmiyor.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Şampiyon bile az kazanıyor ki teniste, düşünün süper ligdeki dandik bi futbolcunun sezonluk maaşı kadar GS ikramiyesi. Üstelik takım arkadaşı yok fiziksel ve psikolojik stres hepsi senin omzunda, düzenli hayat düzenli antrenman falan. Az çok top oynama yeteneğin olsun Reina'da fink at daha iyi değil mi :)
p.s. Gulbis yazdıklarıma dahil değil :) o babadan zengin :)

kirpi dedi ki...

Doğru, ama üst seviye sporculara verilen paraları genel olarak fazla buluyorum zaten.

GS ikramiyeleri bile fazla bence, ama bir meslekte dünyanın en iyi 100'üne girip para kazanamamayı anlayamıyorum..

Adsız dedi ki...

GS ikramiyeleri bence az bile, dünyanın en çok emek ve disiplin isteyen sporlarından biri tenis,üstelik fiziksel olarak çok çok yıpratıcı. Kaldı ki tv gelirleri, biletler , sponsorlarla bile dünyayı götürüyor organizatörler grand slamlerde.Daha bile zam yapılmalı en üstten en alta. GS kazanmak kolay değil ve tüm sezonda 4 kez büyük ikramiye kazanma şansınız var. Fizyoterapisti, doktoru, koçu, cartu curtu epey de pahalı bi spor yani, tabii ki başarılı olmak istiyorsanız. Öyle futbol kulüplerinin sağladığı imkanlar nerdeee . Bence Nadal, Djokovic, Federer vs. Sabriden fazla alsın yani :)

kirpi dedi ki...

Sabri de çok alıyor zaten :))))

Araştırma görevlisiyim, 20 yıllık maaşım yaklaşık 590.000 tl kadar. Bir slam parasından yıllık çalıştırıcı ücretini falan da düştüğünüzde meblağ benim 20 yıllık maaşımdan fazla. Spora genel olarak çok ödeniyor bence.

Adsız dedi ki...

Haha :) Ben spor dallarını karşılaştırdım zaten. Bilim çok ayrı mevzu ama İsviçre sağlam para ödüyormuş araştırma görevlilerine ;))

kirpi dedi ki...

O kadar para verseler ben de yaparım üç açılı diş fırçasını :)