30 Ocak 2012 Pazartesi

Video: Pascal The Man!


Sandalye getirin çocuklara!!

27 yorum:

QuaresmA dedi ki...

hayır dediğinden de birşey anlaşılmıyor ki kuzey kore devlet başkanının :)

Özlem dedi ki...

Yazık valla acıdım yaa...:)

Adsız dedi ki...

Final macinin analizini yapacak misiniz ? Acikcasi dunku nakavttan sonra pek kose yazisi okuyasim gelmedi. Turkce analiz okuyabilecegimiz tek yer de burasi sanirsam. Nole 7. kez neden kazandi, Nadal neden surekli kaybediyor ya da kazanmasi icin ne yapmasi lazim ? Umut var mi yok mu ? Sizin dusun celerinizi okumak isterim sahsen. Iki tenisciye de tebrikler. Ilk 3 set cok kotuydu bence ama mac sonradan cilgin bi hal aldi. Ama son set o son set, neyse :)
Pascal Maria'ya helal olsun hem cok iyi yonetti maci hem de su hareketi 10 numara.

Russell dedi ki...

bu akşam yazıcam inşallah.

kirpi dedi ki...

Final analizini Russell bu sabah yapacaktı. Sermiş yine kerata :)

Bence umut var. Bu 7 etti evet ama kesinlikle ilk 6 maç gibi değil. Benim için Nadal-Djokovic rekabetinde bir dönüm noktası olacaksa bu 5. sette kaçan backhand paralel değil Nadal'ın 4. sette kurtardığı servis daha doğrusu servisi kurtarma şekli olur. 3. seti neredeyse tamamen pes etmiş gibi oynadığından ben 4. set kısa sürer diyordum. Ki bu olsa ümitsiz olurdum. Hatta 4. sete daha iyi başlamasına rağmen o oyunda servis kırdırsa yine ümitsiz olurdum. 4. seti çevirmesi Rafa'ya şunu gösterdi ki asılınca ve doğru oynayınca oluyor. Novak'a karşı ne zaman defans ne zaman atak yapması gerektiğini daha iyi çözmüş bu maçta. Djokovic fiziksel olarak çöktiüğü nadir anlarda ya hep ya hiç modunda atak yaptı. Bu anlarda Nadal defansta kaldı ki bu doğru bir seçim. Novak'ın savunmada kalıp kontra atak aradığı anlarda ise rakibini köşelere yığdı ki bu da iyi. Bence 3. seti o kadar düşük moralle oynamasa şansı daha fazla olacaktı ama sağlık olsun. Servis, backhand ve forehand geçen seneye göre daha iyiydi, bunda ağırlık eklemesinin rolü büyüktür. Ayrıca AO'dan bu yıl sakat ayrılmadığı için Şubat ayını da hem dinlenme hem de çalışma anlamında verimli geçirecektir.

Novak'a gelince, öncelikle inanılmaz bir fiziksel gücü var. Novak için "maçı uzatırsak yorulur" taktiği geçersiz, bunu net bir şekilde söyleyebiliriz. Return olarak inanaılmaz iyi o nedenle çok çok iyi servis (özellikle de 2. servis) kullanılması lazım ona karşı. Vuruşları isabetli, hareketliliği iyi... Bence Novak'ın zayıf yönü hala atak ile savunma arasında sıkışmış olması. Çok iyi savunmacı olan Murray'e karşı da, iyi bir atakçı olan Federer'e karşı da slamlerde 5 sete gitmeye başladı. Savunmada yetiştiği topları iyi karşılıyor; ama yetişebilirse. Örneğin Federer'in tahmin edilemez vuruşlarını karşılamakta zorlandığından onunla yaptığı maçlar süre olarak fazla uzamasa da 5 sete gidiyor. Nadal ne Murray gibi oyunu yavaşlatıp savunma yapan, ne de Federer gibi tahmin edilemez winner taan biri olamaz; ancak Novak ile kafa kafaya giden bir oyun oynayabilir. Nadal'ın Novak'a üstünlük kurduğu alan bence atak; o nedenle Murray'i daha rahat geçiyor. Teoride Murray'in Nadal'ı zorlaması lazım çok iyi backhandi olduğundan ama bir şekilde onun savunmasını delebiliyor Nadal. Djokovic ise bu konuda daha başarısız.

Özetle Nadal'ın biraz daha tahmin edilemez, eğer bunu yapamıyorsa daha düz ve hızlı toplarla atak yapması lazım. Novak'ın hızı ve hareketliliği iyi ama refleksleri öyle aman aman değil bence. Zaten öyle olsa voleleri de biraz daha iyi olurdu. Bir de yeri geldiği zaman savunmada kalmaktan çekinmemesi lazım ki bunu bu maçta yaptı. Geçen sene ne pahasına olursa olsun atak yapması gerektiğini düşünür bir hali vardı, bu sene biraz daha mantıklı oynuyor.

Adsız dedi ki...

@Kirpi
Soylediklerinize katiliyorum. Russell yazisini tamamladiginda da yorum yapariz zaten. Teniste zaten su 4lu arasinda trajikomik bir durum olustu. Djokovic Nadal'i, Nadal Federer'i, Federer Djokovic'i yenebiliyor.Sonra hep beraber Andy'i uzuyorlar.
Djokovic cok iyi returncu bunu biliyoruz ama bu kadar return puanini hep Nadal'a karsi almasini anlayamiyorum. Tenis uzmani degilim ama en cok Nadal'in servislerinde bu kadar rahat, sanki kendi servisiymiscesine kolayca yonlendiriyor oyunu ya da zaten Nadal ayaginin dibine gelen returnu fileye takiyor. Bence Nadal'i en cok bitiren, yildiran da bu. Servislerinde biraz nefes alsa rallilerde daha akillica oynayacak diye dusunuyorum. Ama nedense 1 yildir kritik anlarda servisiyle seti kapatamiyor. Misal mac icin servis atarken Federer'e BP verdi, o puanda goge diktigi top iceri dusmese belki 5. set izleyecektik.
Umarim demek istedigimi iyi ifade
edebilmisimdir. Ondeyken dahi servisinde sacmalayilp rakibi oyuna sokma huyundan bahsediyorum desem daha dogru olur sanki :)

kirpi dedi ki...

Nadal'ın servisi hep sorun olacak. Çünkü ayakları solak ama elleri değil. Yani servis hareketi de doğal değil. US Open 2010 için yaptığı değişikler de omzunda soruna neden oldu büyük ihtimalle. O nedenle hız-konumlandırma çeşitlemeleri yapacak daha çok. Ve aynen servis okur gibi return okuması gerekecek.

İlk 4'ün durumu komik evet. Ancak bana daha garip gelen Nadal'ın ne Federer ne Murray karşısında aşırı zorlanmazken Novak'a takılması, Novak'ın da her ne olursa olsun bu ikisine karşı zorlanması durumu. Andy garibim bir çıkış yolu bulacaksa Novak kanadından bulacak gibi görünüyor.

Adsız dedi ki...

Bir trajikomik durum daha : Rafa, Nole-Andy macini bir yorumcu edasiyla degerlendirmisti final oncesi basin toplantisinda. Andy'nin boyle buyuk bir macta 4. sette mucadele etmemesini elestirmisti aynisi basina geldi. Daha trajikomigi su ,Andy final setinde 5-5 ten sonra Nole'un servisinde 15-40 i bulduktan sonra inanilmaz bir backhand hatasi yapmisti ve Nole'u oyuna sokmustu. Rafa bunun icin Andy'nin normalde asla kacirmayacagi bir backhand, ona pahaliya patladi demisti. Ne şom ağizliymissin Rafa. Final seti 4-2 30-15 ve Rafa'nin kacirdigi inanilmaz backhand.

kirpi dedi ki...

Gülme komşuna gelir başına eheheheh :)

Aslında Andy 4. sette yorulduğu için durakladı bence. Hata mı? Evet. Ama aynısını Nadal 2009 finalinde yapmıştı. Nadal'ın 3. setteki duraklaması ise tamamen mentaldi. Orada bir çöktü. Yüzü, omuzları düştü. Demek ki yaklaşık yarım saatlik bunalım yeterli geldi beyimize ki 4. sete daha nötr başladı. Sonra da sıçradı. Zaten vurabileceği kadar dibe vurduğu için 3. sette 4. set olsa olsa daha iyi olurdu, ki öyle oldu.

Adsız dedi ki...

İşte sorunda burada, Rafa sonuna kadar zorladığında bile tie-breakle ya da 7-5 falan anca kopartabiliyor seti.Attığı servisler saniyede ayağının dibine düşüyor,girdiği rallilerde kazanması gereken puanları kazanamıyor, kazandığı puanları binbir emek ve terle alıyor. Ucuz puan yok. Haliyle çökmesi doğal, kafasının karıştığını hissediyorum böyle anlarda. Yahu ben bile ekran karşısında çöküyorum Nole vs Rafa'yı izlerken. Yaşam enerjimi sömüyüro Nole :) Rafa'ya kızamıyorum yani.
Bana öyle geliyor ki Rafa servislerinde rahatlamadıkça ya da Nole kolunu bacağını kırmadıkça ikilinin maçları böyle sonuçlanacak. Ya da Nole Rafa'dan bir canavar yaratacak. Ortası olmayacak gibi.
Rafa hızla Federer'in izinden gidiyor, tepsi koleksiyonunu da tamamlayıp tüm grand slamlerde hem 1. ve hem 2.lik kupasını kazanan 2. tenisçi olacak gibi.Eh napalım, rekor rekordur :P

kirpi dedi ki...

Elbet bir gün biri gelecek, o da Novak'ı yenecek :)))

Emre dedi ki...

Ben şu mental gücüyle Nole'nin sert maçları kaybedeceğine inanmıyorum. Bunun nedeni ise, rakiplerinden çok kolay puanlar alması ve bunu yaparken çok büyük enerji koymaması olarak söyleyebilirim. Nole'nin rakipleri ondan puan alırken ciddi emek koyuyorlar. Bu da bir yerden sonra fiziksel anlamda sıkıntıya yol açıyor. Nole genel olarak kazandığı puanları çok uzatmadan alıyor.5-6 vuruşa ulaşmayan rallileri kazandığı için enerjisi alıyor ve onu da savunmada harcıyor. bu şekilde maçlarda düşme veya yorgunluk gibi durumları rakiplerine göre az karşılaşıyor. Ne zaman birileri çıkar Nole'nın return'den veya backhand'den kolay puan almasını engeller, o zaman Djokovic kaybeder.

Adsız dedi ki...

O biri Nadal olsa iyi olur :) Çok can sıkıcı bi hal aldı durum, rekabet bile diyemiyorum artık. Tipsy gibi trolleyeyim :D

kirpi dedi ki...

Açıkçası uzayan puanlarda Nole daha fazla enerji harcıyor. Çünkü bu tarz puanlar genelde rakibin merkezde olduğu Novak'ın ise savunmada kaldığı puanlar oluyor genelde. Nole rakipten daha fazla koşuyor, ama enerji olarak çok ilerde şu an.

Adsız dedi ki...

Havlunun altında gizli saklı yediği şeylerden olsa gerek :)) hemen de çamura yatarım böyle :D

kirpi dedi ki...

Yok, muzu kabuğuyla birlikte yiyormuş, ondan havlu altına giriyordur :)

Unknown dedi ki...

Novak'in problemlerinden biri tie-break'ler. Novak'in 2007-2008'de basarili olan tie-break kazanma orani git gide dusuyor. Aslinda bunun bir bakima nedeni de top oyuncular disindaki hicbir oyuncu ile tie-break oynamak zorunda kalmamasi. Ama yine de top oyunculara karsi oynarken tie-break'lerde hep zorlaniyor. Federer tie-break'lerde zaten cok basarili hemen hemen her kosul altinda, her oyuncuya karsi. Federer ve Murray'e karsi iyi bir tie-break gecmisi oldugunu sanmiyorum. Nadal'la olan maclarinda da biraz geride gibi o konuda.

Bir diger zayif yonu de smaclari. Smaclari bu kadar kotu olan baska bir top oyuncu hatirlamiyorum. Bazen kritik anlarda kendisine pahaliya mal olabilen hatalar yapabiliyor.

kirpi dedi ki...

Bence de Novak'ın file önü oyunu kötü şu an. Bunu biraz reflekslerine bağlıyorum ben.

farilin dedi ki...

biride gelsin adam gibi noleyı tebrık etsin bır sıtede bunu göreyim ya

kirpi dedi ki...

@farilin

İsteyen istediğini yazar. Kimseyi bir şeye mecbur edecek halimiz yok. Kendimiz dahil.

Lütfen "blog" kavramı iyi anlaşılsın artık. Aynı tartışmayı kaçıncı kez yapıyoruz kim bilir.

Adsız dedi ki...

Iki tenisciye de tebrikler diye ilk yorumumda yazmistim gozunuzden kacmis herhalde. Kaldi ki isteyen gider djokernole adresinden kendisini tebrik edebilir daha anlamli bir hareket olur. Insanlara gereksiz dersler vermeye kalkmasak daha dogru olur. Herkes 6 saat savasan iki sporcunun da ortaya koydugu mucadeleye saygi duyuyor zaten.

Russell dedi ki...

@farilin

ya bu blog sonuçta, haber yazmıyoruz ki. sen nole fanısın anladığım kadarıyla, böyle diyeceğine sen tebrik edip övgülerini yazsaydın. hani ortada bilerek tebrik etmiyoruz gibi bir durum yaratmışsın ama dönen muhabbet belli zaten burada. ayrıca yazan iki kişiyiz ve ikimiz de çok sıkı rafa taraftarı olarak genelde onun üzerine tartışıyoruz, okurlarımız da açıkçası genelde rafa fanları oluyor. bu blog'da rafa ağırlığı da ondandır ama adı üstünde blog'tur.

Unknown dedi ki...

Ben aslinda volelerinin kotu olduguna katilmiyorum. Todd Martin'le calismaya basladiktan sonra volelerini gelistirdi. Su anda da fena vole alan bir oyuncu degil. Iyi demiyorum, ama 2-3 yil oncesine gore cok daha iyi. Yalniz smaclari rezalet. Sadece final macinda kacirdigi smacla alakasi da yok, hep kotu vuruyor smaclari. Hic bitiremiyor puani.

Unknown dedi ki...

@zoplek volede bence de geçmişe göre büyük yol katetti,odun gibiydi eskiden ama artık daha iyi hissediyor topu sanki fakat @kirpi dediğin gibi refleksleri hala zayıf Novak ın,ama fileye pek gelmiyo artık eskiden fütursuzca gelirdi fileye ve kötü bir vole sonucu ya da bir şekilde rafadan ondan bundan passing shotları yerdi,artık 'yeter ulan' dedi ve baseline dan milletin canına okuyo çok bariz gelmesi gereken pozisyonlarda bile fileye gelmiyo ve çok iyi yapıyo bence

kirpi dedi ki...

@tnarib

Şimdilik voleye gelmemesi iyi ama bir kariyer de baseline'da geçmez. Yılların eskitemediği baseline ustası Ferrer bile bacak kadar boyuna bakmadan fileye gelir ve çok da iyi bitirir puanı. Rafa da keza öyle. Novak geri çizgi savaşlarından file önüne er veya geç geçmeye başlayacak, sadece baseline oynamak çok yıpratıcı olur.

Unknown dedi ki...

@kirpi Valla bu aralar baselineda pek yorulcakmış gibi durmuyo,her ne yaptıysa demir gibi bi adam oldu...

kirpi dedi ki...

@tnarib

Geçen sene iyi götürdü ama bu sene daha fazla dinlenmesi gerek. Sezon sonundaki hali feciydi... Yine çok yıpratırsa papaz bile kurtaramaz artık :)