7 Ocak 2012 Cumartesi

Avustralya Öncesi Hazırlıklar

Hazırlıklar devam ediyor...

Andy Murray Brisbane'de sakatlıklarının etkisini hissettirerek başladıysa da turnuvaya giderek toparlanarak finale yükseldi. finalde atkuyruğum Dolgopolov ile oynayacak. İkisi geçen sene Avustralya Açık çeyrek finalinde karşılaşmışlardı.

Federer sırtından yaşadığı sorunun ardından dün turnuvadan çekildi. Bu Federer'in sıkça yaptığı bir şey değil ama sonuçta kendini koruyor artık. Avustralya için kendisinden hala ümitliyim.

Bir başka sakatımız Serena Melbourne yollarına düşmüş ama ayağının durumu hala belirsiz. İyileştirmeye çalışıyorlarmış. Avutralya ve sakatlık demişken Soderling'in mono yüzünden, Cilic'in de dizindeki sorun nedeni ile bu turnuvada yer alamayacaklarını hatırlatalım.

En sevdiğimiz bayanlardan Kivi Hopman Cup'ta Berdych ile oluşturduğu ikili ile esip gürlemeye devam ediyor. Kendisinden çok şey beklenmesinin üzerinde baskı oluşturduğundan yakınmış. Bu kısmen doğru zira Sharapova, Serena ve en son Kim Clijster'ın da sakatlık sorunu yaşaması ile meydan iyice Kivican'a kaldı. Son slam şampiyonu Stosur ise ilgilerin odağında değil, ona dikkat edilmeli bence.

Son olarak da Rafa yeni yıla bieraber girdiği Tsonga ve Monfils'i Doha finalinde buluşturdu. Aslında durum tam olarak öyle de değil çünkü Monfil dün oldukça iyi oynadı. Nadal ilk seti taktiksel olarak yanlış oynadığını, atak aramak yerine daha sabırlı olması gerektiğini ama atağa yönelmek istediğinden kendini buna zorladığını söylemiş. İyi kontraatak yapan ve iyi hareket eden oyunculara karşı sabırlı olması gerektiği bir gerçek. Bir de basın taoplantılarında kendini bu kadar açık eleştiren ve ifade eden bir başkası yoktur herhalde...

Son olarak Nadal'ın tekerlekli bavulu dile gelmiş... Konuşmak isteyenler buyursun..

14 yorum:

Adsız dedi ki...

Sezon sonunda Federer Aussie icin favoriydi, simdi Nole favori sanki. Isler cabuk degisiyor.
Nadal'in elenmesine sasirdim dogrusu, gercekten iyi oynuyordu, dunku macta farkli biri vardi sanki kortta, diger maclarda winnera giden Rafa ne oldu da top spine dondu yine anlayamadim. Uzun bir sure kupa goremeyecek sanki, umarik duzelmeye baslayan psikolojisi ve pozitif beden dili tepetaklak olmaz yine.

kirpi dedi ki...

Dün atak oynamaması sorun değildi bence ki kendisi de öyle söylemiş. Monfils dün djokovic gibi oynadı, iyi koştu, iyi karşı atak yaptı. Nadal atak oynadığı zaman karşı atak yapabilenlere karşı zorlanıyor. Bu gibi oyunculara karşı daha fırsatçı ve sabırlı olması lazım. Yani onlardan daha iyi karşı atak oyunu oynaması, onları atak yapan durumuna düşürmesi lazım.

Adsız dedi ki...

Zaten Monfils atak yapan tarafti ki, Nadal yine guzel hucum edilecek toplar atan tarafti, boyle spinli ve bitiriciligi olmayan toplar atmaya ve sabretmeye devam ederse buyuk maclari kazanmayi unutsun, biz de bosa heveslenmeyelim, geri cizgide sabirli olmasi Nole karsisinda ise yaramadi ve yaramaz da, Nadal'in uygun pozisyonlarda flat winnerlara ihtiyaci var, oyun uzadikca kendi de strese giriyor ve hata yapiyor, en onemlisi yoruluyor.

kirpi dedi ki...

Sadece atak yaparak olsa diğer atak yapan oyuncular da başarılı olabilirlerdi. Djokovic'i en fazla zorlayanlardan olan Murray ve Ferrer gibi oyuncuların hepsi iyi geri çizgi oyuncuları ama Nadal kadar iyi karşı atakçı değiller. Nadal ancak Federer kadar iyi atak yapabilirse atak yaparak geçebilir bence, ama kabul edelim bu birden bire olabilecek birşey değil. Hatta hiç bir zaman olmayadabilir. Oyun uzadıkça strese girmeden sabırla beklemesi lazım, kendisi de bunu söylüyor. US Open 2010 finalinde aceleci davranan Djokovic'ti ve kaybetti. 2011'de ise tam tersi oldu. 2011 finalinde sabırlı oynadığı puanların çoğunu kazandı, maçın başındaki puanlar gibi. Asıl sorun bu konsantrasyonu devam ettirememesi. Yorgunluk şimdilik fazla etkilemiyor gibi ama mutlaka servisten puan alarak tasarruf yapması lazım. Yeni raket bu konuda yardımcı olacaktır.

kirpi dedi ki...

Murray ve Ferrer demişken, ikisi de toprak sezonunda yaptıkları maçlarda epey silkelemişlerdi Djokovic'i. Ferrer hadi toprakçı ama Murray normalde iyi toprak oyuncusu olmamasına rağmen neredeyse eliyordu. Cincinnati'de de Djokovic sakatlanmasa da yenecekti bence.

Adsız dedi ki...

Djokovic sabretti diyorsunuz ancak sabrin sonunda iyi winnerlar uretti hep. Nadal ne yapti ? 20 vurus sonunda 21. yi de spinli gonderdi, belki baskasina karsi ise yarar ama Nole bu toplari karsilamakta ve hucuma cevirmekte zorlanmiyor.Nadal 2010 da iyi servis atti ayrica cok iyi hucum etti, flat winnera gitti, simdi ralli uzadikca spinli ya da slice toplar gonderiyor, bu sekilde sabretse de kazanamaz, insiyatif almak zorunda, en onemlisi kendine guvenmek zorunda. Murray Nole'u silkeledi ama spinli oynayarak degil, cevrilmesi guc toplar atarak. Nadal ancak orta korta yuksek toplar yolladi, e haliyle fark olacak.
Su yorumu yazmamin maksadi da tartisma baslatmak degil kesinlikle, yanlis anlamanizi istemem. Sadece Nadal'in turnuva kazanamamasi canimi cok sıktı, onu pasif oynarken gormek beni cidden uzuyor.

kirpi dedi ki...

Yok, caninizin sıkkın oldugnun farkndayim, oneml degil o yuzden :)
spinin uzun vadede kazandirmayacagini, hatta toprakta bile onu zorlayacagina katiliyorum, zaten bir kac kez de yazmistim bunu. Benim demek istedigim Djokovic'i atakla gecebilmek icin Federer kadar iyi atak yapmasi ve dahasi onun gibi tahmin edilemez vuruslar yapmasi lazim. Bu da kisa vadede cok zor. Murray benzeri bir taktikle sabirli olup kasi atak yapmasi lazm ki Nadal zaten ondan iyi bir karsi atakci. Rafa'nin bence en temel teknik sorunu backhand tarafina adimlamalarinda sorun yasayablmesi. Bu nedenle iyi backhandi olup Rafa'yi acili vuruslarla disari itebilen oyunculara karsi oyunu onlarin forehand tarafindan oynamasi lazim. Bunun icin de kendi bakhandinde istkrara ihtiyaci var ki, backhandi kotu olunca bu oyunculara karsi fark iyice aciliyor.

kirpi dedi ki...

Telefondan yazmaya kalkınca yorum çamur gibi gitmiş kusura bakmayın :)

Spinli vuruşlardan da aslında bence tamamen vazgeçmemesi lazım, önemli olan vuruşları iyi bir biçimde karıştırabilmesi. Örneğin az önce bahsettiğim gibi Djokovic'in backhandi ile Nadal'ı kort dışına ittiği durumda Nadal topa düz vurursa, top karşı tarafa daha hızlı gideceğinden (ki böye bir savunma pozisyonunda winner üretmesi zor olduğundan Djokovic bu topu büyük ihtimalle yine alacaktır) Nadal kortun ortasına geri dönecek fırsatı bulamaz ve backhand tarafından winner yer. Spinli vuruşlar Nadal zor duruma düştüğü zaman hem ona zaman kazandırıyor, hem de spinin doğası gereği rakibin çok da canının istediği gibi bir vuruş alabilmesini engelliyor. Önemli olan Nadal'ın rallide karşı atak fırsatı bulduğunda düz, hızlı ve bitirici vuruşları çıkartabilmesi. Bu tip pozisyonlarda yeterli bitiricilikte vuramayınca avantajı da kaybediyor. Sabırlı olup fırsat kollamaktan kastı da bu sanırım.

kirpi dedi ki...

Tabi bir de bu durum sadece Djokovic için yaptığı maçlar için geçerli, yoksa tabi ki Del Potro gibi yüksek topları iyi, alçak toparı kötü alan ve hareket kabiliyeti nispeten az olan birine karşı spinli vuruşların anlamı yok.

Adsız dedi ki...

Ben de telefondan yaziyorum o yuzden kusura bakmam soz konusu bile olamaz :) Iste demek istedigimde bu, uygun pozisyonda bitirici atak yapmasi ama Nadal bos korta spinli top attikca onu bogasim geliyor, koskoca yil neden bunu degistirmeye cabalamadi acaba ? Nole'un tum sezon boyle oynayacagina hic ihtimal vermedi herhalde demekten baska yanit gelmiyor aklima.

kirpi dedi ki...

ŞşşşT, boğmayın benim kuzumu! :)

2011 onun için pek iyi bir yıl değildi bence. Tek sayılı yılları hep kötü geçiyor zaten. Hatta bakıyorum da tenisçilerin iki yılda bir sakatlıklarla boğuşma eğilimleri var, Federer 2008,2010 ve 2012, Nadal 2009, 2011 gibi :)

Adsız dedi ki...

Evet onu Toni'nin ellerine bırakayım benim yerime o halletsin Rafa'yı :)) Babası da şöyle bi kulağını falan çeksin. Kendine gelsin artık yahu, bazen Rafa'nın ne kadar özel bir sporcu olduğunun farkına varamadığını düşünüyorum.

kirpi dedi ki...

Türünün tek örneği :) korta tekerlekli bavul ile çıkması bile yeter!

Adsız dedi ki...

Haha, ayakkabı vakasını atlamayalım :) bir de he kizz me and said I love you ahahaha !