17 Mayıs 2011 Salı

Roma: Djokovic Yine Şampiyon

Değişen bir şey yok. 2 sette kazanan Djokovic, bu seneki 7. şampiyonluğunu kazandı ve 2011 rekorunu 37-0'a getirdi, üst üste 39. galibiyetini aldı.

Hem post'un çok geçe kalmasından hem de Madrid'deki maça çok benzer olmasından dolayı yazacak çok şey yok ve yazmaya iştah da yok. Güncelliği epey gitti zira. Madrid'de olduğu gibi burada da Nadal setin sonlarında servis kırdırarak kaybetti. Yine backhand'i özellikle 2. setten sonra kısa düşmeye başladı, forehand'i çok etkili olamadı, Djokovic harika direnç gösterdi vs...

Nadal'ın değişik taktikler uygulaması gerekiyor ve kendisi de bunun farkındadır ama kendine güven olarak da yüksek seviyede olmadığından bunu yapamıyor, gereğinden fazla defansif kalıyor. Son oyunda 0-40'tan 40-40'a getirirken oynadığı mentaliteyi maç boyu korta yansıtabilmiş olsa böyle bir mağlubiyet almazdı. Djokovic gibi şu sıralar inanılmaz form yakalamış, her topa etkili vuran, tekdüze de olsa şutları çok etkili olan, hata yapmak nedir bilmeyen, muhteşem hareket eden ve kortu çok iyi cover edebilen bir rakibe karşı defans yapmaya çalışmak sonuç vermez, ki Nadal çok muhteşem bir defans da yapamıyor eskisi gibi.

Madrid'de Djokovic demiştim ama burada daha iyi bir Nadal çıkar ve kazanır demiştim. Djokovic beklediğim gibi turnuva genelinden daha iyi oynadı finalde aynı Madrid'de olduğu gibi. Beni şaşırtmadı o konuda ve mükemmeldi. Ama Nadal'ın bu kadar silik kalmasını beklemiyordum açıkçası. Setler dengede gibi görünse de hiç umut vermiyordu. İlk setin sonunda olsun ikinci setin sonunda olsun servisleri kırdıracağı çok belliydi. Djokovic'in kararlılığına karşılık veremiyor.

Roland Garros'un bir grand slam olarak daha farklı olacağı ve 5 setlik maçın Nadal'ın işine geleceği konuşuluyor ama ben katılmıyorum. 5 setlik maçlar iki oyuncunun şu anki kondüsyonlarına baktığımda Djokovic'in daha çok işine gelir gibi duruyor. Djokovic için tek şüphem finale kadar kötü kura çekip birine yenilme ihtimali. Ama eğer finale gelir de karşısında Nadal'ı bulursa yine yeneceğini düşünüyorum Nadal oyununu dramatik şekilde yükseltmeyi başaramazsa. Djokovic bu şekilde oynamaya devam edecektir. En azından Roland Garros sonuna kadar...

6 yorum:

Emre dedi ki...

Djokovic'i toprakta yenebilecek çok tenişçi yok su sıralar. Ferrer - Nadal - Federer veya Murray gibi tenisçilere kaybedebilir.Bunlarla da en kötü yarı fınalden once eşleşmez. Bence Djokovic'in şu malum diz bandı çıkarsa ve orası bır krız yaratmazsa RG'nın en onemlı favorısıdır.Hani Nadal'ın oldugu bır turnuvada bunları soylemek herkese garıp gelebılır ama - durum suan ıcın boyle gorunuyor.

Djokovic ne zaman kaybeder gıbı bır soru dusunuyorum da - Wimbledon'da Federer dıyerek totem yapıyorum :)
Wimbledon fınalınde Federer'e kaybedecek :)

kirpi dedi ki...

Bence Djokovic'i Wimbledon'da yenebilecek tenisçi sayısı daha fazla. Milos Raonic bile götürebilir çünkü oradaki zemin Djokovic'in oyununa müsait değil. Zaten Raonic Djokovic'e yakın düşerse ilk haftadan da eleyebilir çünkü çimler henüz kelleşmediğinde Raonic hızlı zeminin avantajını çok iyi değerlendirecektir. Milos'un üzerinde bu kadar durmamın nedeni bu sene ondan Wimbledon'da yüksek turlar beklemem :)

Toprak konusuna gelince Djokovic'in karşısında sabırlı atak yapan birinin olması lazım bence. Bellucci bunu 1,5 set boyunca iyi yaptı ve özellikle forehand kanadından yıprattı Djokovic'i. Nadal Djokovic'in daha çabuk çöken forehand kanadına şu aralar iyi çalışmayan backhandi ile yüklenince sıkıntı yaşadı. Ferrer ise Bellucci kadar yoğun atak yapamasa bile geri çizgide belki Djokovic'ten bile iyi oynadığından Djokovic'in savunmadan atağa geçmeye yönelik bazı ataklarını iyi kapattığı gibi bulduğu küçük fırsatları da iyi değerlendirdi. Zaten Ferrer'n bana göre topraktaki en büyük sorunu boyu nedeni ile file önünü yeterince iyi kullanamaması (yine de iyidir bence) ve servisinin zayıflığından ötürü kendi servis oyunlarında savunmaya düşebilmesi.

Emre dedi ki...

Djokovic fırsatı yakalamışken RG'yi kazansın ve 43-0lık rekoru da eline geçirsin - sonra yenilsin artık. Bir daha böyle RG'de bu denlı favorı olmak ve bu derece uzun surelı galibiyet serileri yakalamak mumkun olmayacaktır. Fırsat bulmusken degerlendırsın - sonra Wimby'de kaybetsin - rahatlasın.

mgunsel dedi ki...

Djokovic'i toprakta yenebilecek tenisçiler arasında Melzer'i de yazabiliriz bence. Açıkçası Nadal harici onu yenebilecek tek oyuncunun Melzer olabileceğini düşünüyorum şu am, diğerleri zorlarlar ama kazanamazlar kanaatindeyim. Spektaküler vuruşlarıyla izlemekten keyif aldığım bir tenisçi Melzer..

mgunsel dedi ki...

Bir de alakasız olacak ama aklıma gelmişken sorayım, Florian Mayer için diyorsunuz, süpriz yapabilecek bir isim mi sizce?

kirpi dedi ki...

Mayer geçen sene Gabashvili'nin yaptığına benzer bir çıkış yapar ama çeyrekten de öteye gidemez diye düşünüyorum.

Melzer'in ise aritmi sorunu var. Bir de artık çabuk yoruluyor gibi, özellikle bu seneki Ferrer maçında birden bire pili bitti.