17 Ekim 2010 Pazar

Shanghai: Sampiyon Murray

Federer - Murray macinin kazanani 63-62 gibi bu tarz bir final icin oldukca farkli sayilabilecek bir skorla Murray oldu.

Macta Murray Federer karsisinda daha once oynadigi odlek oyunu oynamadi bugun. Avustralya Acik'ta mesela; Nadal'a karsi oynadigi atak oyunu finalde oynayamamisti. Ama bugun rakibi daha iyi atak yapmaya zorlamak yerine kendi atak yeteneklerini konusturdu Nadal macindakine benzer bir sekilde. Rallilerde toplari inatla Federer'in uzerine attigi anlarda surekli cizgiye ve Federer'in ayaklarinin dibine dusurmeye calisarak istedigi vuruslari bulmasina engel oldu. Eski oyun tarzina dondugu anlarda ise Federer daha etkiliydi. Murray ilk seti 2 servis kirma farki ile kazandi ki ilk set sonunda Federer bana gore oyundan hala kopmamisti. Bir de Ilk sette Paul Annacone ile ilgili gozume carpan bir seyi soylemeden gecemeyecegim; konusurken agzinin yanlis tarafini kapatiyor; kameralar diger tarafta :). Evet, bir iki yerde Federer'e bir seyler soylerken yakalandi ama calistiricilarin bu tarz panik tepkileri icin oyunculari suclamamak lazim bence.

Ancak 2. sette Murray'in etkili oyunu, ozellikle servis kirma puani kurtarirkenki kararliligi ve agresifligi degismeyince devreye Federer'in sinirleri girmeye basladi. Federer'in hem maclarda hem de genel olarak kariyerinde gordugumuz bir ozellik bu; bir seye takildi mi takiliyor. Nadal konusunda da biraz boyle oldu durumu acikcasi. 4. oyunda Murray servis kirma puani yakaladi ve Federer etkili servisten sonra fileye geldi ve bir smac cikartti. Bundan sonrasini agir cekimde gorduklerim uzerinden anlatacagim; agir cekimde Murray'in uzerine gelen ilk smaci etkisiz bir sekilde cikarttiktan bir sure sonra sagina baktigini, sonra Federer'in bos biraktigi sol tarafina gonderdigi ikinci smaci cikartamadigini goruyoruz. Puandan sonra Murray'in uyarisi ile ilk smactan sonra cizgi hakeminin "fault" dedigini, ancak bunun duyulmadigini anliyoruz. Federer'in itirazinda topun cizgiye temas ettigi goruluyor ve puan tekrari veriliyor. Tekrar oynanan puanda Federer basit hata ile servis kirdiriyor.

Bu servis kirdirma Federer icin sanssiz bir an. Hani kaleye giden topun elle cikartilmasindan sonra penaltiyi kacirmak gibi bir sey. Gerci Federer'in tekrarda puani alma sansi penalti atisindakinden daha dusuk. Obur yandan Murray "Ben hakemin sesini duymasam %1'lik bir ihtimalle de olsa belki ikinci smaci cikartacaktim?" dese, ona da hak vermemiz gerekir; cok nadiren de olsa gorduk boyle ornekler. Hal boyleyken Federer'in servisi kirdirdiktan sonra hakeme yaptigi itiraz bence yersizdi. Cizgi hakemi disarida dedikten sonra puan biter cunku. Kural kuraldir.

Ozellikle bu servis kirdirmadan sonra Federer'in kopusu iyice gozle gorulur hale geldi. Ikinci seti de iki servis kirdirma ile kaybetti; hatta her iki seti de servis kirdirarak kaybetti zaten. Federer'in beklenmedik karsisindaki huzursuzlugunun tipik bir ornegiydi bu mac. Yoksa dun oynadigi mactan daha kotu durumda gorunmuyordu. Dun Djokovic aynen Nadal macinda oynadigi riskli tenisi oynadi, bunun karsiliginda beklendigi gibi bir suru hata yapti ancak karsisinda servis kirma ozurlusu bir Nadal yoktu. Bir de yorgunluk etkisi vardi tabi.

Bugun acikcasi Murray'in kazanma sansini pek yuksek gormuyordum, ozellikle gecen haftaki sonuclarindan ve bu hafta da cok etkili rakiplerle oynamamis olmasindan dolayi. Gerci bu hafta bazen soguk alginligi gibi sorunlar yasadigini ve kimi oyuncularin aksine ne olur ne olmaz diyerek ilac almamayi tercih ettigini soylemis. Ayni ilacin farkli yerlerde uretilen versiyonlarinda farkli hammaddeler kullanilabildiginden bazi yorumcular bu karari mantikli bulmuslardi. Zaman zaman Murray'de gorulen anlamsiz performans dusukluklerinin sebebi de buymus soyledigine gore. Gecen haftaki durum da buna dahilmis. Ancak her ne olursa olsun bugun oynanacak macta emin oldugum bir tek sey vardi ki o da Murray'in dun oynanan macta Djokovic'in yaptigi kadar basit hata yapmayacagiydi. Bu tahminim bir de tahmin etmedigim kadar etkili ve atak bir oyunla birlesince Murray kolayca kazanmis oldu.

Hiç yorum yok: